В момента чета ... 75

• 42 995
  • 764
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Междудругото, имаше един подобен сериал - Отворени рани май се казваше, с много подобен сюжет.

# 346
“Злодеянието” сигурно е интересна книга, но точно тази токсичност в отношенията сега трудно бих чела (четох напоследък разни тежки книги и имам нужда от пауза от подобна тематика). Набелязала съм за сметка на това и Торни Линдгрен, пък и Лиляна Михайлова също е в горната част на списъка.

Последна редакция: пт, 25 мар 2022, 14:17 от fenyx

# 347
  • Mostly in my mind
Междудругото, имаше един подобен сериал - Отворени рани май се казваше, с много подобен сюжет.
по книга е - на Джилиан Флин.

# 348
Приключих с Мартина Хаг - "Нашата история", докосна ме тази книга.
Скрит текст:
Обичам да планинарствам, хижи и уединение, това беше част от причината.
Има критики към нея, че е описала собствения си опит с развода си един вид 'напук' на бившия си съпруг, което за мен не е много сериозно. Естествено, че писателите в даден момент пишат и автобиографично, много често имат поне едно произведение, което в голяма степен описва собствения им живот или част от него.
Рейтънгът й според мен е незаслужено нисък.
Случайно от Столична библиотека взех "Силата на кучето", ама тя била тип Стайнбек, изобщо не ми се чете за американския запад в момента, а и по принцип не обичам фермерски истории. Въпросът с LGBT изобщо не ме безпокои. Чудя се какво да я правя, да й давам ли още малко шанс ...
На аудио забих, след "Сливовиц" минах на "Гръцко кафе", която не ми допада толкова много.
Скрит текст:
Вървят паралелно две истории - в 'настоящето' и на прабабата на Катерина преди 100 години.
Още не мога да определя кое точно не ми допада в историята. Няколко пъти пробвам Удхаус, греда - а ми се чете/слуша нещо хумористично, но с този човек явно не успявам да се разбера. Мога да пробвам Илф и Петров.
За сметка на това първата от поредицата на Ларш Кеплер "Хипнотизаторът" е доста увлекателна. Май ще мина на трилър за слушане. Иначе съм си сложила в списъка и "Остайница".

Последна редакция: пт, 25 мар 2022, 12:33 от Минерва

# 349
И аз бях така преди години с Удхаус 😃😃😃
помня само... "жаден съм като дупка в морето" и  "не мога да сдържам гнева си като газирана вода в бутилка"

# 350
На мен Удхаус ми харесва, но ми омръзва, ако се опитам да чета книжките една след друга, както сега правя с Агата Кристи. И не само заради изразите - самите сюжети са много подобни.
Преди няколко месеца изгледах в Ю туб две версии на 12-те стола (тази с Миронов и филма от 71-ва) - бяха ок, но истината е, че никой от тези персонажи не ми харесва, дразнят ме и книгата не ми се чете (нито пък Златния телец). Не съм ги чела, въпреки че са класика и нямам много желание. Долни, неприятни хора - всички заслужават това, което получават и им е малко. Може би Остап не заслужава чак това, което се случва на финала, но и той е мръсник, а и нали има втора част, няма смисъл да му се съчувства.

Вчера в "Джоб с ръж" забелязах следното изречение (и си го записах) : "- Не е можела правилно да преценя важността на нещата, нали това имате предвид?"

Мислех, че файловете в Моята библиотека са от стари издания (поне от преди 20-тина години). Тогава това "преценя" още не е било на мода, интересно как се е озовало в текста?...

# 351
Минерва,
"Шато Лакрот" може би? Наизуст говоря, защото още не съм я прочела, само съм я оставила отгоре на купчината, но ми я препоръчаха като много забавна.
За "Силата на кучето" не знам - ако не те е увлякла и не ти допада този стил, така ще е докрай, тази книга или я преживяваш, или не. В интерес на истината аз несправедливо се ядосах и избързано казах, че не ми харесва заради гей-темата, просто защото до гуша ми дойде във всяка една книга това да е задължителен елемент, но чак после видях, че този роман е писан през 1967 и със сигурност тогава е бил забележителен, то и сега е, но сред всичкото това преекспониране на лгбт-драмите, не го оцених.

# 352
Ама това преценя и в момента не съществува, нищо, че някои хора го употребяват. Вбесява ме този израз.

# 353
Единственото адекватно приложение е в първо лице, единствено число, сегашно време - "В момента не мога да преценя." И ще е с ударения на "я", не на "е".
Все пак ми е странно, че го има в книга и то старо издание. Редакторът е спал.

# 354
Това “преценя”-не толкова често се среща, че направо е като зараза…
И във форума редовно се слага като мъдър край на спор: “всеки сам си преценя…”
Смешно в тъжния смисъл на думата.
В една прекрасна книга скоро попаднах на факта, че явно и коректор, и редактор не са решили как да изпишат тази сложна дума кьопоолу и са я оставили в два варианта на два последователни реда:

Явно читателят да си избере как му харесва.

Последна редакция: пт, 25 мар 2022, 17:05 от Аня

# 355
  • София
zazu май най-любимата книга на Бакман ми е Брит Мари. Не я харесах нея като пррдонаж изобщо в Бабата, но нейната си книга е разкошна ❤. Ще ми е интересен коментарът ти като я приключиш.

По ваши препоръки започнах Пържени зелени домати. Две вечери опитвам да чета, но заспивам веднагически, та още съм на 3% и нямам впечатления съвсем.

# 356
  • Чукарландия
И на мен са ми сред любимите "Отнесени от вихъра", "Вечната Амбър" и "Птиците умират сами".

Все едно за мен говорите. 😂
И на мен са ми любими и са на видно място в библиотеката ми. Незнам дали бих ги прочела отново, като ме чакат толкова други книги за прочит, но не мога да се разделя с тях.
А от по-ранните ми детски години най-обичах да чета, а и съм я препрочитала "Без дом" на Хектор Мало.❤️

Само да допълня, че вече има сериал Пачинко. По едноименната книга. 🤗

Последна редакция: сб, 26 мар 2022, 03:59 от BBeLLa

# 357
Ооо, "Без дом" е още една книга, която винаги ще свързвам с баба. Нея също ми я четеше от старо издание, със стария правопис. От дете не съм я чела, трябва да я препрочета.

# 358
И на мен ми беше любима наред с Винету и Синовете на Великата мечка👍.
Започнах “Наемателката” ,мисля сте я коментирали,добро скандинавско крими👍.

# 359
  • на острова на мечтите
Започнах Поправките на Franzen. Купих я преди няколко месеца, по идея на Миж от тук. След доста отрицателни отзиви пак тук, очаквах ново разочарование. Но започва да ми харесва. В Кобо мненията за книгата са: Франзен, или го харесваш, или не, но не те оставя безразличен.
В началото съм, но не съм прескочила/ претупала дори един ред Stuck Out Tongue Winking Eye
Птиците умират сами съм я чела мноооого отдавна. А и филма съм гледала. Невероятна си е.

Общи условия

Активация на акаунт