В момента чета ... 75

• 42 975
  • 764
  •   1
Отговори
# 330
  • Tenerife
Здравейте група…някой чел ли е книгата Птиците умират сами на Колийн Маккълоу🤷
И ако да какво ви е мнението за нея 😊

И аз съм в групата на прочелите я преди около 30 години. Мисля, че първо гледах сериала, после прочетох книгата. Помня също, че много ми допадна- като стил на писане, сюжет, герои, всичко. Вълнуваща история си е. Blush

# 331
"Пробуждането" на Лоран Гунел спокойно можете да си я спестите. Издадена е като роман, но на мен повече ми приличаше на курсова работа в пет глави под заглавие "Войната срещу смъртта". И съдържанието така е структурирано - теза, историческа справка, доказателства, изводи, накрая има и източници с научна литература.
Не че не е любопитно за четене - в книгата е описано точно това, което ни се случва след обявяването на пандемията - ограниченията в името на общия интерес, изземването на личните свободи, депресията и отчуждението, последвали първоначалния шок. Доразвил е мрачното бъдеще във възможно най-лоша светлина и явно затова го сравняват с Оруел. В края на книгата авторът е споделил и причините си за нейното написване - да запознае читателите със средствата за масова манипулация, защото писателите са длъжни да говорят истината.
Не е безинтересна, но и не е нещо, което пробужда - тези теории ги слушам под една или друга форма всеки божи ден и до козирката ми е дошло вече от носители на истината, дето ще ми отварят очите.

# 332
Миж,
в поста си спомена трите ми най-любими книги : Отнесени от вихъра ( която препрочитам доста често, чак изгубих броя), Птиците умират сами и Вечната Амбър. Открих ги някъде като бях на 17-18 и сега десет години по-късно, все така ги обожавам.
Иначе завърших Скандалният живот на Евелин Хюго, давам й 5/5. Доста ми допадна. Чета паралелно и Тайната на Диор, към която бях предубедена заради корицата, но се оказа попадение.

# 333
И на мен са ми сред любимите "Отнесени от вихъра", "Вечната Амбър" и "Птиците умират сами". Специално "Отнесени от вихъра" винаги ще я свързвам с покойната ми баба, на нея й беше любимата книга и за първи път я четох на 13, за да си говорим двете за нея. После съм я препрочитала и на български, и на английски. "Амбър" пък, след като съм я чела като ученичка на български, я прочетох за първи път на английски преди няколко години, любопитно ми беше дали ще ми хареса пак толкова и се оказа, че да. Simple Smile И в двете книги ми е по-любопитна епохата, не толкова самата история на героите. А "Птиците умират сами" най-напред го гледах на сериал, после четох книгата на български. На английски не съм я чела, та може би е време. Simple Smile Има книги, които обичам да препрочитам, защото ме връщат към хубави мигове от миналото и ми създават уют, а понякога, особено в напрегнати периоди, имам нужда от това. Такива книги са ми също "Тайната градина" и "Малката принцеса" на Франсес Ходжсън Бърнет. Всъщност "Принцесата" съм я чела най-напред още в старо издание на баба ми, със стария правопис и друго заглавие - "Малкото момиче от тавана", липсваха няколко страници в началото от многото четене и препрочитане на книгата, та тя ми ги разказа тогава. После, доста по-късно, я прочетох и на английски заедно с "Тайната градина". Друга такава книга ми е "Гордост и предразсъдъци", но нея съм я чела само на английски.

# 334
"Гордост и предразсъдъци" е много хубава. Аз преди няколко месеца препрочетох "Север и юг" на Елизабет Гаскел, която е подобна и също много ми харесва.

# 335
  • Варна
Брех, навихте ме за "Птиците умират сами". Нямам спомен от филма, но не е ли много тъжна? Направо не знам какво да чета, тотална дупка. Тъпо и упорито продължавам да тегля всякакви книги, а не почвам хартиената купчинка, но не знам колко пъти ударих греда. Даже не помня какво четох последно, почвам и зарязвам, толкова тъпи книги, а уж с прилична анотация.

# 336
"Малката принцеса" и "Гордост и предразсъдъци" ги препрочитах миналата година, харесвам ги много Simple Smile
За продължението на "Отнесени от вихъра" мисля, че е ок, но не е нищо особено. Четох я от позната, не я харесвам достатъчно, че да я купя. Имаше и сериал, който доста прилича на книгата (с някои промени, които доколкото помня, влошават сюжета). Май участваше Тимъти Далтън?
Действително продължението е много различно, но доколкото разбрах (от нета), финалът на "Отнесени от вихъра" остава отворен поради непредвидени обстоятелства, така че е било въпрос на време друг автор да се опита да я довърши.
Предполагам, че същото ще стане и с Игра на тронове, след някоя и друга година (учудена съм, че вече не се случва - може би по-активните автори чакат Джордж Мартин да...).

# 337
  • София
И на мен ми е любима "Отнесени от вихъра", като тийнейджърка съм я чела 10 пъти сигурно. Продъжението наистина з анищо не става, но ми беше любопитно и го прочетох. "Птиците умират сами" също съм я чела преди 20+ години и нямам много спомени, освен че ми хареса. "Вечната Амбър" явно и нея трябва да я прочета. щом ги слагате под общ знаменател. Simple Smile
Прочетох "Злодеянието". Малко съм раздвоена длаи ми хареса или не. Не разбрах:
Скрит текст:
Коя от двете е по-луда и тровила ли я е всъщност майка и?

# 338
И на мен ми привлече вниманието “Злодеянието”, но не толкова, че да избута книгите в горната част на списъка. Там обаче май се загнездва “Нищо не може да те заличи”, ще видя кога ще успея да стигна до нея. Защото много ми се чете и книгата на Лубри (тъкмо пак се ще се върна към плана за четене и на чужд език), но с “прескоците” по други книги (плюс това, че вечер част от времето за четене е отделено на детски книги), още не съм приключила с “Облакът Кукуландия”, но това съвсем не значи че не съм я харесала - напротив, тъкмо така мога да се радвам по-дълго на четенето ѝ.
Много благодаря за отзива за “Пробуждането”, с моя дълъг списък определено така ще спестя без нея време, пък и не само.

# 339
  • София
Приключих "Огън на леда". Някъде около 2.5 ми е оценката. И по-дразнещи книги тип любовен роман съм чела Stuck Out Tongue Winking Eye. Тази поне не ме дразнеше толкова и си я дочетох.
Започнах "Брит-Мари беше тук". Обожавам Бакман. Макар и Брит-Мари да не ми беше любим образ от "Баба праща поздрави и се извинява", книгата е типично за Бакман доста увлекателна.

# 340
Аз харесах и продължението на "Отнесени от вихъра", макар че наистина е по-различно и по-слабо. Може би понеже и него го четох отдавна, не съм сигурна дали съм била още ученичка, или може би студентка, та затова някак съм го приела като продължение.

# 341
Книгата на Рипли е написана като продължение и като такава се представя.
Но нито стилово, нито логически ми хареса. Предполагам зависи и от възрастта и прочетеното преди това, не само първата книга визирам, а и какви други книги се четат. Но не успях тогава да харесам “Вечната Амбър”, не мога да я приравня към Скарлет- като тук визирам героинята на Мичъл (а не това в което я превръща впоследствие Рипли).
Преди време напр. много четях книги на Дан Браун, тогава много ми харесваха (отбелязвам, че отношението ми към тях е вече само в минало време). Сега харесвам Итало Калвино и Олга Токарчук. А трилъри след Стиг Ларшон трудно могат да ме впечатлят. Просто с времето се променяме и ние като читатели. Или поне при мен забелязвам такава тенденция.

Последна редакция: пт, 25 мар 2022, 10:05 от fenyx

# 342
  • Mostly in my mind
И на мен ми е любима "Отнесени от вихъра", като тийнейджърка съм я чела 10 пъти сигурно. Продъжението наистина з анищо не става, но ми беше любопитно и го прочетох. "Птиците умират сами" също съм я чела преди 20+ години и нямам много спомени, освен че ми хареса. "Вечната Амбър" явно и нея трябва да я прочета. щом ги слагате под общ знаменател. Simple Smile
Прочетох "Злодеянието". Малко съм раздвоена длаи ми хареса или не. Не разбрах:
Скрит текст:
Коя от двете е по-луда и тровила ли я е всъщност майка и?
аз клоня към това, че по-скоро не ми хареса "Злодеянието". 2 й сложих. нито един герой не ми хареса, не му влезнах в обувките, дето се вика. всички са отрицателно представени. една мрачна и тягостна атмосфера.

# 343
  • София
Ау, на мен "Злодеянието" много ми хареса Grinning   
Дидка, на първия ти въпрос отговорът е "коя от коя по-" На втория - да!
Сега изгледай и сериалчето - The Act. Той е вече базиран напълно на истинската история.

Вчера започнах на четеца "Нищо не може да те заличи" и ми измести книгата, която чета на хартия ("По релсите" на Невена Митрополитска) Grinning

# 344
И аз четох “Птиците умират сами” преди 20 години. Помня и ясно кога - лятото след 9-ти клас. От немската гимназия ни организираха екскурзия до Германия, Франция и Австрия + по десетина дни обмен в немски семейства. Взех тази книга и я четох в автобуса и вечер преди лягане. Сега като се замисля трябва да я препрочета, че кой знае колко съм изпуснала, четенето в автобус пълен с тийнейджъри не е най-спокойното на света 😆
И “Отнесени от вихъра” четох на тази възраст + “Скарлет”. На мен ми харесаха и двете, ама бях млада и романтична душа тогава Bowtie

Последна редакция: пт, 25 мар 2022, 10:43 от Морско_момиче

Общи условия

Активация на акаунт