В момента чета ... 75

• 42 251
  • 764
  •   1
Отговори
# 480
"Непрекъсната линия" от Л. Улицка е малко бижу в личната ми класация, много ми хареса - хем всяка история е отделен разказ, в който неизменно присъства лъжата, хем са и свързани и проследяват цял един живот - на Женя, главната героиня. Много силен и позитивен край, с вярва в живота и любовта.

# 481
Започнах преди няколко дни "Недра" на Радослав Гизгинджиев.
Адски много му харесвам книгите, надявам се, тази също да ми допадне толкова много, колкото останалите.

# 482
Прочетох:
Вратата на М. Сабо. Мъдра и поучителна книга . В нея се разказва за една жена , която чисти няколко къщи  и съдбата й се преплита с тази на една от работодателките й. Да умееш да живееш достойно, но и да умреш достойно. Ще цитирам по памет нещо, което ме впечатли.
" Когато обичаш , трябва да си готов и да убиваш. Тя ( малко кученце ) сега е много малка и игрива, но ще остарее и тогава ти ще отидеш , и ще й поставиш инжекция. Ще я убиеш, но от любов."
Колибри имат 50% намаление на книгите си и поръчах 2 на същата авторка.

Пасиансът на Архангелите- четох по диагонал. Много философия и повторяемост. Вечната битка на ангели и демони в нас.
В голяма степен ми напомня книгата Уроците на душата и нейната мисия. Прочетох я преди десетина години и като се абстрахирам от наличието на духовни наставници на авторката, книгата ми помогна с това, че разговарях с децата си за смъртта по-лесно. Аз също им казах, че човек се ражда  с мисия и когато тя приключи, свършва и земният ни път. Тогава бяха малки и починаха няколко любими за тях хора. Установих, че любимото ми занимание -да чета, вече не ми е приятно и търсих нещо друго, което да ме извади от дупката. Книгите с подобна тематика го направиха. Както винаги, влязох в книжарницата за материали за децата. На рафта с книги стоеше една розова,  пъстра като цвете и привлече вниманието ми.

# 483
Вратата чета и аз. Особено ми въздейства книгата. Харесвам Магда Сабо и много, много ми се иска госпожата да не е нейно алтер его или пък самата тя. Емеренц ме смущава истински.

Редактирам с въпрос: имате ли препоръки от заглавията на Колибри?
Досега ги разглеждах, единствено ме грабва Работилница за кукли, друго не виждам интересно. Исках Три етажа, но тя не е в колекцията.
Аз бих препоръчала Ти го каза на Кони Палмен и Пилат на Магда Сабо.

Последна редакция: пн, 04 апр 2022, 12:32 от Аня

# 484
Две сестри - Давид Фоенкинос
Истории, различни от моята - Еманюел Карер
Клеветата - Роза Вентрела
Откраднаха ни. Историята на едно престъпление - Людмила Петрушевска
Пилат - Магда Сабо
Улица „Каталин“ - Магда Сабо
Чия е вината? - София Толстая

Това е моята поръчка.
Книгите, които не са на Сабо ги избрах по резюметата.

# 485
Ще се радвам после за отзив за “Чия е вината?” на София Толстая (колебаех се дали и нея да не поръчам от промоцията на   Колибри).
Ще чета и в превод “The Overstory” - “Дървесна история”, Деян Кючуков е преводач, който много харесвам.

# 486
МАРИ77,
Клеветата на Вентрела наподобява ли Елена Феранте, че това ме притеснява?

# 487
"Непрекъснатата линия" от Л. Улицка, която споменах снощи е за 5 лв. в сайта на Колибри.

# 488
МАРИ77,
Клеветата на Вентрела наподобява ли Елена Феранте, че това ме притеснява?
Не знам, ще пиша когато я прочета. С Феранте не се погодихме, нищо че прочетох 4те книги. Можеше и по-сбитичко.
Чете ми се нещо кратичко и не толкова задълбочено. След Пасиансът и Вратата имам нужда от почивка.Simple Smile

fenyx, ако не  сте я поръчали  все още - след време ще я разменим.

# 489
  • София
Не съм чела темата, ще се връщам да ви чета. Скоро не съм влизала тук. Записвам се  с "Това, което посееш" на Юрт§Русенфелт - последната книга за Себастиан Бергман. На средата съм още. Преди това "Имало едно време... два пъти" на Франк Тилие. Доколкото разбрах е дебютна. Мрачна, тежка, държи в напрежение, но финалът не беше УАУ, сякаш завърши в нищото. Някои неща останаха неизяснени, както и не разбрах съвсем посланието на автора на последната страница.

# 490
  • София
Нещо забих аз с тези Пържени, зелени домати. Едвам ми върви, към 70% съм и все още не разбирам случката съвсем. Не казвам, че няма своите интересни моменти, но са едни накъсани до момента и не разбирам кое ще е фокус и кое пълнеж... Пък и тези няколко времеви линии и скачане напред назад, обикновено не ми пречат, но сега са 3 и леко се усещам, че прескачам "вестника" Flushed.

# 491
"Имало едно време... два пъти" - бях си я набелязала заедно с Вода за цветята. В момента има лееееко намаление на книгите, но не чак толкова приемливо. Ще изчакам още отзиви.

# 492
Гледам, коментирате Улицка. Всички книги на тази жена са уникални!
Може би само без "Даниел Щайн, преводач", която е документално четиво и не ми допадна особено.
Фаворит сред нейните книги ми е "Казусът "Кукоцки", но и "Непрекъсната линия", и "Искрено Ваш Шурик" много ми бяха харесали! Все отлагам "Медея и нейните деца", но и там не очаквам разочарования Simple Smile

Започнах "Знам къде живееш" през уикенда, прочетох я набързо,но за съжаление не ми хареса толкова, колкото очаквах. Не че сюжетът в стил "студени досиета" не беше интересен, може би просто реализацията не беше на нивото, което очаквах след толкова много книги от автори - колоси на скандинавския трилър като Юси Адлер-Улсен, Ю Несбьо и други.
Историята е интересна и започва обещаващо с отварянето на стар нерешен случай с изчезнало  преди 15 години шестгодишно момиченце. Детето е изчезнало от градина в центъра на Осло и въпреки усилията на полицията не е открито. Едновременно с това инспекторката, която сама се възстановява от тежки психически и физически травми, бива въвлечена във водовъртеж от убийства на мъже на различни възрасти, злоупотребили сексуално в някакъв период от време с малки момченца. Кой и защо въздава възмездие от името на  жертвите? Каква е истината за съдбата на ненамерената Туна?
Развръзката е шокираща и неочаквана.
Ако подходите с по-снижени очаквания и търпимост към фрагментарния стил на Уни Линдел , към кратките прости изречения и към липсата на дълбочина на образите, книгата може би ще ви хареса повече.
Иначе мога да я определя като идеалното плажно четиво за идващите летни дни.
Дадох ѝ 2,5*

А сега започвам "Студен гранит" (Стюарт Макбрайд).
Симпатичното издателство "Бениториал" подготвя тези дни ново издание на този роман, в момента тече рекламната кампания и приордърите. Аз намерих от библиотеката изданието  на "Инфодар" от 2007г със същия преводач.
Надявам се романът да ми хареса Simple Smile

# 493
Чета @Смъртоносно бяло@ от авторката на Хари Потър. Първата криминална книга , която чета от нея. Ами не ми харесва лично на мен. Има още няколко от поредицата . Някой чел ли ги е ? По-добри ли са ?

# 494
По ваша препоръка относно автор - Дина Рубина “ Бялата гълъбица на Кордова “.
Ще дам отзиви, съвсем в началото съм.

Общи условия

Активация на акаунт