В момента чета ... 75

• 42 284
  • 764
  •   1
Отговори
# 585
Аз продълженията все не ги харесвам, но пък основните книги ги харесвам. Това не важи при мен за Тримата Мускетари. Нейните продължения всичките много харесвам.
Hopελπίδα има толкова много, но ако искаш виж Анна Каренина или Нежна е нощта или Великият Гетсби.
Ако искаш пък пробвай Богат Беден . Аз лично сега, на тази възраст, не мога чак толкова много да чета. Нали сме възрастни и имаме задължения и времето не стига. В училище, гимназия и уни толкова много изчетох , колкото сега не мога да си помисля. 

Последна редакция: сб, 09 апр 2022, 19:08 от bella-ciao

# 586
По повод Баба Яга ми е интересно като каква е представена по народност. Аз мисля, че това си е българска героиня, но всички си я присвоиха.
Спомням си в едно детско филмче ( не помня името), май американско беше, една вълшебница показваше портрети на известни личности и каза за единия  "Баба Яга - великата българка, загинала по време на снежна буря"  😃😃😃

# 587
Доколкото аз помня Баба Яга е славянски митологичен персонаж, а не конкретно български.

# 588
  • София
Доколкото аз помня Баба Яга е славянски митологичен персонаж, а не конкретно български.
И аз мисля, че е славянски персонаж. Много обичах руските приказки за Василиса Прекрасна като малка. Там я имаше Баба Яга. Италианците пък си имат Бефана. Всички си имат някой за плашене на непослушни деца Smiling Imp

# 589
Баба Яга я свързвам най-вече с руските приказки, както и с Хензел и Гретел. Всъщност не знам как се казва оригиналната немска вещица, може би само в превод е баба Яга.

# 590
Аз не съм срещала баба Яга в превод на Хензел и Гретел - от разните западни адаптации знам, че вещицата от тази приказка е известна като Сляпата вещица (въпреки че като малка никога не съм я възприемала като сляпа - мислех, че просто недовижда и затова не може да различи кокалче от детско пръстче).

И според мен е руска, докато при нас е възприета от тях.

# 591
  • София
Според Википедия Баба Яга e славянски персонаж:
Ба́ба-яга́ (рус. Яга, яга-баба, еги-баба, ягая, Ягишна, Ягабова, Егибоба; белор. Ба́ба-Яга́, Ба́ба-Юга́, Ягіня; болг. Ба́ба Я́га; укр. Баба-Язя, Язя, Язі-баба, Гадра; польск. jędza, babojędza; чеш. jezinka, Ježibaba[4] «ведьма», «лесная баба»; в.-серб. Баба Јага; словен. jaga baba, ježi baba)[5][6] — персонаж славянской мифологии и фольклора (особенно волшебной сказки) славянских народов. Уродливая старуха, владеющая волшебными предметами и наделённая магической силой. В ряде сказок уподобляется ведьме, колдунье[1]. Чаще всего — отрицательный персонаж, но иногда выступает в качестве помощницы героя[7]. Помимо русских встречается в словацких[8] и чешских[9] сказках. Кроме того, является обрядовым святочным персонажем в бывших славянских землях Каринтии в Австрии, масленичным персонажем в Черногории и ночным духом в Сербии, Хорватии и Болгарии.

Приключих последния , шести роман от цикъла за Ари Тор Арасон на Рагнар Йонасон - на английски е озаглавен "Winterkill". Хареса ми, но мисля, че е време за сбогуване с героя.
Започвам  "Понякога лъжа" на Алис Фини.

# 592
Ако в превод някоя немска вещица е дадена като Баба Яга, за мен това е недопустимо. Но ако става въпрос за онова издание с приказките на братя Грим, то има и други сериозни слабости.

# 593
Rayna13,учудващо към финала на “Дом на края на света” съм,снощи до късно не можах да я оставя,въпреки депресивните нюанси,обърканите душевности и някои излишни подробности от сексуалните преживявания на героите,които на целия тегав фон направиха четенето още по-невъзможно.
Но някак си,колкото и да не са мой типаж героите,особено ме дразни егоистичния Джонатан,някак си ме дърпа историята да я довърша.То към финала вече се свиква и с мрачните настроения,и с обърканата сексуалност,и липсата на всякаква надежда нещо красиво да се пръкне от целия този безсмислен живот на героите.Видях,че има и филм,ще ми е интересно да го изгледам.
На моменти ми напомняше “Щиглецът” по отношение на безнадеждността да се случи нещо хубаво на героите ме обземаше.
Кънингам определено задържа интереса ми,имах май нужда от нещо различно,то пък се оказа мрачно:),явно тук е неговата сила-да разгъва пластовете на мрачните душевности,да ни потапя към дъното на този мрак,определено силен автор и ще потърся сега “Часовете”.

Последна редакция: нд, 10 апр 2022, 09:13 от Calabria

# 594
Касия,
До момента Баба Яга отсъства като персонаж от плът и кръв, а по-скоро има само препратки към нейния образ. Останалото слагам в скрит текст, но не разкривам нищо, което да провали прочита на някой друг. Малко уточнения и детайли от първите страници:
Скрит текст:
Дубравка Угрешич е от български произход. В този си роман пише много за българските роднини на майка си, както и за своите лета във Варна. В текста България си има значително място - дали нещо, което да напомня за покойния български дядо - като репродукция на старец в българска народна носия или дървена кукла в българска народна носия, която заема видно място, за “да ми напомня за България”.
Морската столица е един от съхранените “файлове с чувства” дори когата паметта изневерява. Наричан “града на детството и младостта”.

В първата част на книгата Дубравка се връща именно там, за да види каквa е Варна сега, за да свърже майка си отново с тази част от миналото. И още по-главна задача на тази мисия е да снима града и да покаже снимките на майка си.

На това пътешествие я придружава една българка-върла почитателка и е интересно когато диалогът и възприятията им се разгръщат в близост до Морската градина, хотел “Черно море” или жп гарата във Варна. В текста се споменават подробности за “Бългериън Еърлайнс”, името на Лили Иванова или пък утвърдителното кимане с глава по български…

Докъдето съм стигнала символът на яйцето е любовта, взаимстван от една руска приказка, в която Иван залюбва Цар-девица и трябва да се справи с куп предизвикателства, за да спечели нейното сърце.

Още на първа страница от текста се прокрадва идеята, че Баба Яга не е една. Че тя е може би само едно име от бандата с вещици, които реално са навсякъде, дори и да не ги виждаме. И всички жени се превръщат именно в част от този клуб на престарели ангели… с възрастта и в старостта си. Или поне аз така го тълкувам. Още повече, че образът на Баба Яга се свързва и със света на мъртвите, на който е стопанка, а в същото време и че е древна богиня на плодоридието.

# 595
Монахинята на Дени Дидро
Анализирахме я подробно  в 10кл по СИП( Свободно Избираема Подготовка) БЕЛ. Имахме за задача да прочетем посочена от учителката книга, извън задължителният списък. Мадам Бовари също по това време я дискутирахме.
Прочетох Дъщеря назаем на Рейчъл Абът.
Като за начало ще кажа, че заглавието не си кореспондира със съдържанието, но това е мое мнение.
Започва силно, интересно, но до момента, в който се намесва полицията. След това следва спадане на балона.
Авторката толкова явно ръси жокери, че няма начин да не се сетиш какво ще стане.
Още в началото прави впечатление използването на думите пътче ,пътчета. Помислих, че чета пънчета. "Гората е пълна с мрежа от пътчета, тя караше по пътчето."
В края на книгата вече се използва път и пътища.Simple Smile
Скрит текст:
Финалът също малко не ми допадна, но не всичко е цветя и рози. Има надежда.

Продължавам с Колекционерът на желания.
Започнала съм да отмятам книги от библиотеката.
Имам две на Колийн Хувър- Верити и Жестока любов. Не съм чела нищо от него.

Последна редакция: нд, 10 апр 2022, 11:38 от МАРИ77

# 596
Изслушах и аз най-накрая ”Наемателката”. Моята оценка е “нищо особено”, но признавам, че се влияе и от това, че слушах, а не четях книгата. Така историята ми се разпокъса доста (слушам само в определени моменти, през останалото време чета друго на хартия/четец) и напрежението и очакването да разбера кой е убиецът не се поддържаше високо както когато чета и не мога да оставя книгата/четеца. Мисля занапред да избягвам криминалета/трилъри при слушането, поради горните причини.

Продължавам в Сторител с “Казусът Кукоцки”.

# 597
В момента чета Клуб на любителите на книги и пай от картофени обелки от остров Гърнзи.
Уютна книга, доста ми е приятна за четене. Темата за ВСВ е представена по различен начин.
Паралелно чета и Устои в пламъци втората книга.
Като цяло за сега имам силна литературна година, повечето книги, които захващам, ми харесват.

# 598
Получи се, че зачетох първата страница от Нежна песен на Лейла Слимани и не можах да оставя книгата чак докато не я завърших току-що.
За мен това е четиво, което едва ли би могло да остави някого безразличен.

# 599
  • София
Чета паралелно две книги, като и двете нещо ме мъчат. "Момичето Айнщайн" - интересна ми е частта с момичето и нейната история, но мми идват в повече научните елементи и теории (не ми е силната страна физиката Simple Smile).
Другата е "Черните лилии" на Бюси. Хем ми е интересна криминалата загадка, хем много мудно се развива действието. 200 страници и нищо не се случва. И стилът е някак странен, суховат.

Общи условия

Активация на акаунт