В момента чета ... 75

• 42 288
  • 764
  •   1
Отговори
# 675
А аз пък тези дни си давам почивка от съвременни автори и чета все такива,чиийто творби са издавани преди доста време и според мен са слабо коментирани в темата,просто изрових стари книжлета.Бавно си чета “Зимна Венеция”,сега се разрових в биография на Еманюел Роблес,не знаех,че е от френски Алжир и е обикалял по далечните Япония,Мексико и има издадени пътеписи.Наскоро споменах Майкъл Кънингам и ме трогна с тъжните си образи.А сега започнах “Сърцето е самотен ловец” Карсън Маккълърс.Отново много интересна биография за жена в началото на 20в,жесток любовен триъгълник,ще ровя допълнително:).Засяга теми като за глухонемите,гейове и други малки прислойки на обществото,които трудно се приемат и се интегрират в обществото,книгата е издадена първо 1940 г в САЩ,а у нас 1981-не са издавани били подобни книги,за да не се трови съзнанието ни с прокажни мисли през соца🤣,както знаем.Има малко информация в бг сайтове,ще ми е интересно някой да сподели мнения.В Читанка има още една нейна книга.

# 676
Calabria, по “Зимна Венеция” много отдавна имаше излъчван телевизионен сериал https://www.imdb.com/title/tt0121850/?ref_=nm_flmg_wr_2. Години след това търсих книгата и я прочетох. Ако ти попадне, гледай го, дори да е сниман с наивността на 80те години Simple Smile

Аз имам заявени книги в Библиотеката, които вероятно днес ще ми пишат да ги взема, междувременно дочитат започнати неща.

# 677
  • Пловдив

"Акушерката от харема" - Роберта Рич
Незнайно защо, приготвих трите части и започнах от втората Grinning
Приятно е написано книгата, малко нереалистична история за онези времена. Като приказка от 1001 нощи.

# 678
Ето, пак се изкушавам.
Проверих в библиотеката ни и имат книгата.
Кои са останалите 2?
Редакция защото...имат и 3те книги. Щастлива съм.
Ще пиша да ми ги запазят.
Благодаря, Деси!
Четеше ми се нещо ориенталско.

Последна редакция: чт, 14 апр 2022, 13:31 от МАРИ77

# 679
колко бързо четете. Аз още съм на Песента на кукувицата , която ми стана много интересна.  Dетектива не ми се вижда в нея вече като депресиран егоист. Дори ми стана симпатичен Simple Smile

Последна редакция: чт, 14 апр 2022, 10:12 от bella-ciao

# 680
колко бързо четете. Аз още съм на Песента на кукувицата , която ми стана много интересна , а и детектива не ми се вижда в нея вече като депресиран егоист. Дори ми стана симпатичен Simple Smile
За 14дни в болничен наистина отметнах доста книги, предимно от библиотеката.
И тъкмо се засилих да почна купените , и тази тема отново ми обърка плановете.Sweat Smile

# 681
Аз започвам "Сенките на забравените прадеди" на Карл Сейгън. Дано се окажа на нивото ѝ. Напоследък обичам да чета физика и философия, които се оказват неотменимо свързани . На  основният   философски въпрос "Кое е първично - материята или съзнанието"  ,физиците се опитват да дадат отговор.

# 682
На мен всичко ми обърква плановете за четене напоследък. Майстори, училище на децата, работа, ваканция на децата и собствената ми дезорганизация . Но сега през ваканцията смятам да отметна много информация за градове и история, много музеи и всякакви интересни факти около тях.  Толкова история има в градове за съжаление много разрушени в една друга война. Гьоте и Шилер до сега не съм чела, но след тази разходка може да ми дойде музата Simple Smile

Последна редакция: чт, 14 апр 2022, 10:29 от bella-ciao

# 683
  • Пловдив
И аз чета ударно, защото от януари съм в болнични. Не мога да заспивам рано и по нощите това правя на тиха къща. Другия месец като се върна на работа и рязко ще спадне това удоволствие.

# 684
Толкова книги съм харесала за четене, а и често почвам по няколко едновременно, че бавно напредвам с тях. Пък и вечер чета и детски книги, накрая времето за мен съвсем се скъсява. Но пък заради това почнах по-критично да подбирам книгите си, затова много благодаря за споделените мнения в темата 🌺, със сигурност ми помогнаха да пренаредя списъка, да забележа някои подминавани, да отхвърля някои, които са ми изглеждали интересни, но всъщност се оказва, че биха ми загубили времето за по-стойностни книги.

# 685
  • Mostly in my mind
голяма цена са изпраскали на допечата...не беше ли под 20 лв иначе https://www.ciela.com/vova-volodya-vladimir-putin.html?utm_sourc … aTLKH-mC1kZBp4I0U

# 686
Снощи започнах "Десетият дар" на Джейн Джонсън. Взех я от библиотеката.
Тази авторка ми е едно много приятно откритие за тази година!
Още от "Морска порта" я харесах, дано и с тази не ме разочарова Simple Smile

# 687
Бях на почивка и тъй като запецнах с "Лебедова песен" /твърде дълга/ и Ървин Ялом "Лъжи на дивана" - нея я чета на пресекулки, че ми идва много, хванах на четеца "Мементо". И тя, като "Лъжи на дивана" впрочем, не успях да изчета на един дъх, правих си почивки за осмисляне. Направи ми огромно впечатление, чела съм я като ученичка през 90-те.

Скрит текст:
Преди 2 години, като започнах да чета повече, изслушах на Весела Тотева "Падение и спасение", успях да я приключа и е единствената такава книга, която оценявам с 1*, но изчетох. Фактологически за нищо не става, описаният от нея начин на живот няма нищо общо с реалността. Няма как да е така, нещата със зависимостите не стоят по този начин, за съжаление имам близък досег и значителна информация.

В противовес на нея, в "Мементо" всичко е изразено точно. Подозирам, че авторът е имал близки, страдащи от пристрастяване, в противен случай е извършил забележителна проучвателна дейност. Показани са всички тъмни страни на този начин на живот. Още в началото нашият човек опита да работи, задържа се по 2-3 дни на всяка от работите си, след което животът му стана низ от престои в затвора и психиатрични клиники, влизане, излизане, опити за 'нормалност', за разлика от Тотева, чиято лирическа героиня на практика не живее кой знае колко различно от мен и вас. Нейният живот прилича на този на алкохолик, незатънал все още в дебрите на пълната лудост, а реалността е доста различна. Препоръчвам "Мементо" на всеки, който има интерес към темата и нерви да изчете истинската история.

# 688
"Лъжи на дивана" на Ървин Ялом ми стои в списъка сигурно от година насам, все нещо друго я избутва по-назад. След като прочетох “Вох”, исках да намеря някоя от книгите на Фексеус - които е писал в качеството си на психолог, не са превеждани, ще ги чета или на английски, или на руски.
Между другото, сутринта чух да се споменава за “превод, който прави Крум Крумов на Олга Токарчук”, ако успея следобяд да слушам предаването по Дарик на Ники Кънчев може и да разбера за коя нейна книга се отнася- но ако се задава нова такава, определено ще следя за това.

Последна редакция: чт, 14 апр 2022, 10:58 от fenyx

# 689
  • София
Снощи започнах "Десетият дар" на Джейн Джонсън. Взех я от библиотеката.
Тази авторка ми е едно много приятно откритие за тази година!
Още от "Морска порта" я харесах, дано и с тази не ме разочарова Simple Smile
Аз пък започнах "Морската порта" по твоя препоръка. Отначало бях доста скептична - изтъркан сюжет: момиче, което открива писмо и семейни тайни, бяга от трудна връзка и намира нова любов, две времеви линии вървят паралелно......А и главната героиня нещо ме дразнеше от началото. Но как ме увлече, леле мале. Ще потърся и аз другите и книги.
Все си пожелавам и аз време за лежане и четене, но се сещам, че това означава някакви форсмажорни обстоятелства (болница, дълго боледуване...) и спирам да си го пожелавам. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт