Рождени дни в работата

• 5 037
  • 77
  •   1
Отговори
# 30
Шерилин, защо се правиш, че не разбираш какво те питам? Приятелствата в минало време ли са, когато сте били колеги, или сте останали приятели и след като си напуснала? Не ми е изобщо странно създаването на приятелства, имам резерви към дефиницията.

Лиляна, одумваш. Точно каквото казах в предишен пост.

# 31
Нарциса, не се правя, че не те разбирам. Не са в минало време. Виждаме се, чуваме се и си комуникираме често. Помагали сме си в доста ситуации извън работата и нищо не се е променило след моето напускане.

# 32
  • Ямбол
Да си направя изводи, не съм съгласна, че е равно на одумване. Но както всеки го разбира.
Ако някой се крие, че има рожден ден, изводите ми са много по-различни, от случай, в който някой просто не черпи.

# 33
За мене е 'просто никой не знае'. Като не знаят, не събират пари, нито разменят сърдечни поздрави с (полу)непознати.
Като се знае датата, се появяват и очаквания.

# 34
  • Ямбол
В този случай да, но има и такива, и тук също се споменаха подобни, че просто се крият, когато вече датата рождената е известна за другите.
Имаме и такива колеги, които не черпят и това е техен избор. Никой не им се сърди, нито ги одумва, така са решили, така правят. Но пък да се криеш, за да не черпиш, няма много смисъл.

# 35
  • Бургас
Моята рождена дата няма как да не се знае - на тази работа съм от близо 20 години. Приятно ми е с колегите, събираме се понякога, но чак приятелства не желая да създавам. По-лесно се комуникира, когато не си допуснал човека до себе си. А за работата това е много важно.

# 36
Да се криеш няма смисъл, но вече споменах, че съм чувала одумване.
Аз лично бих предпочела да не черпя, ама... Днес уж съм именичка , взех само бонбони - никой не разбра от кого са и защо са. Явно не е популярна датата. На Гергьовден обаче ще чакат.
Между другото, хубавото на имените дни е, че можеш да се скатаеш - софрата става голяма и никой не знае дали някой от 10мата Гошковци, Герканки и Галинки е пропуснал да се отчете, освен ако не следи специално кой какво и дали изобщо нещо е оставил.

# 37
Сега съм по майчинство, но на работа едната счетоводителка в началото на месеца казва примерно " този месец имаме 5ма рожденника", и даваме по левче на човек. Фирмата е от около 50 човека, всички се знаем, шефовете донаждат нужната сума за да се дадат в плик 100 лева 🤷🏻‍♀️.

# 38
На моето работно място сме около 100 човека, на различни етажи в сградата. Събираме пари за хората от нашия си етаж и за директорите. Всеки черпи както прецени, някои колеги носят почерпка на всеки етаж, други само на този, на който работят. Даваме парите в плик за да ги изхарчи празнуващия за каквото има нужда.

Последна редакция: пт, 11 мар 2022, 08:26 от Juicy Pigeon

# 39
За мен приятелството е нещо друго. Да си говоря с колегите е просто способност да работиш в колектив и добро възпитание. Като напуснеш след два дни всички те забравят.
В повечето случаи сигурно е така, но има и изключения.
И, да, приятелство не означава просто да си говориш с колегите. Да усещаш, че на другия наистина му е приятно да прекарвате време заедно, да се търсите, да знаете, че може да разчитате един на друг не само в работата и не само докато работите на едно място. Случва се и това, колкото и да е рядко.

# 40
Да се криеш няма смисъл, но вече споменах, че съм чувала одумване.
Аз лично бих предпочела да не черпя, ама... Днес уж съм именичка , взех само бонбони - никой не разбра от кого са и защо са. Явно не е популярна датата. На Гергьовден обаче ще чакат.
Между другото, хубавото на имените дни е, че можеш да се скатаеш - софрата става голяма и никой не знае дали някой от 10мата Гошковци, Герканки и Галинки е пропуснал да се отчете, освен ако не следи специално кой какво и дали изобщо нещо е оставил.
Оо честит имен ден! Много здраве, щастие и късмет да ти носи! Simple Smile
Относно криенето на датата, не съм го правила, не го одобрявам, но и не тръбя кога имам рожден ден, не очаквам нещо кой знае какво, предпочитам да е нещо малко но искрено и въобще важното за мен не е материалното, а жестът и вниманието, което бих получила. Изводът който съм си правила е, че всички са ок на думи, но когато дойде до събиране за подарък никой не иска да се занимава да избира и да търси и се прехвърля на едни и същи хора. Отделно аз мразя да изнудвам хората да дават пари за някой защото ако има 5 рожденика в месеца по 10 лв, това са 50 лв които за някои хора са си много.
А за черпенето без повод не одобрявам. Това в много случаи означава именно показност и негласно задължаване и останалите да носят нещо. Айде нема нужда.
За приятелствата може много да се говори, но това което ми е правило впечатление е, че колкото и жалко да е, за доста хора е до време, други гледат да се възползват, клюкарят и какво ли не. Малцина са късметлии да си запазят чисто приятелство и след като не са там.

# 41
10 лв?? Боже, при нас за 2 лв се мръщят.

# 42
2 лв пак са ок, макар че ако не знам кой е човека..
Обаче дори и в малък колектив сме събирали суми от по 10-15 дори 20 лв. Мой познат да не ти казвам каква сума ми беше казвал, че събират в неговата работа.

# 43
Аз такива суми не давам. Имам си принципи. На предната ми работа шефът ми искаше 20 евро за подарък за секретарката. Обясних му някои работи и той разбра. На сегашната работа събираме по 2-3 евро обикновено, и то не за всеки рожденик, което също е тъпо.

# 44
В нашия отдел сме около 15 души. Обикновено събираме по 2-3лв от човек, мисля, че е напълно достатъчно, за да уважим рожденик.

Общи условия

Активация на акаунт