Основателно ли е възмущението относно 40- левовата издръжка на бежанец?

• 169 347
  • 3 238
  •   1
Отговори
# 165
  • гр. Варна
Сега чета, че така желаната Германия не можела повече да поеме украински бежанци. Този филм вече сме го гледали: "Заповядайте, добре сте дошли!" и после, ние ще помагаме, ама от дистанция, нека бежанците останат в първата държава, в която са регистрирани т.е. в такива държави като БГ.
Именно, по тази причина повечето украинци не желаят да се регистрират в БГ, за да получат временна закрила.
Ползват правото си на 90 дневен престой в страна членка на ЕС(само за притежаващи паспорти с биометрични данни). Ориентират се накъде да се насочат(Германия).
Всички пристигащи украинци ли са с паспорти с такива данни? Другите би трябвало да са нелегални.
Ние не граничим с Украйна, за да даваме автоматично статут.
Скрит текст:
Конфликтът вече доведе до последици за Съюза, включително до вероятността с развитието на конфликта Съюзът да
бъде подложен на силен миграционен натиск по източните си граници. Към 1 март 2022 г. над 650 000 разселени
лица са пристигнали в Съюза от Украйна през Полша, Словакия, Унгария и Румъния. Очаква се този брой да нарасне
В зависимост от развитието на
конфликта и въз основа на текущите прогнози е вероятно Съюзът да бъде изправен пред много голям брой разселени
заради въоръжения конфликт лица — евентуално между 2,5 милиона и 6,5 милиона, от които се очаква, че между
1,2 и 3,2 милиона души могат да бъдат лица, търсещи международна закрила. Върховният комисар на
Организацията на обединените нации (ООН) за бежанците смята, че при най-лошия сценарий е възможно до 4
милиона души да избягат от Украйна.
eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/PDF/?uri=CELEX:32022D0382&from=EN
Сирийците се укриваха, бяха спомагани от каналджии към западна Европа.
Украинците без паспорти с биометрични данни спокойно преминават граница.
Към Турция(граничеща страна със Сирия) всяка страна членка прави парична вноска.
За Сирийците процедурите бяха забавяни във времето и по тази причина те стачкуваха.
За бежанци се разпределят квоти спрямо БВП.
В Овча купел центъра за бежанци е прясно ремонтиран (2021г) по евростандарти.
В Румъния в аналогични центрове ги настаняват. Никъде не се плаща ни за нощувки, ни за 3-те хранения.
Издръжката е от евросредства.
Някъде мернах изказване на КП, че тези бежанци не са като онези бежанци?
Не бягат ли всички от война? Нещо на дискриминация ми полъхва.
Държавна агенция за бежанците при Министерски съвет>Обществени поръчки> https://bgopen.biz/procurements?filter%5BownerId%5D=312
Добре обяснено от адвокат> https://www.kgmp-legal.com/%D0%B1%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D1%86% … 0%B9%D0%BD%D0%B0/

# 166
За разликата в бежанците писахме доста.
 Тези са временно.  Другите се криеха както пишеш, организираха канали  и им плащаха, от къде и кого, няма доказателства ,но бе организирано,,,,,,,  на запад, те не се спираха даже тук. Отношението е може би от вина , че са излъгани и изоставени. Не отричам подкрепата при Майдана,  но и  не е нещо нечувано, Русия също подкрепя или подкрепяше.  Сещам се за Орлин Орлинов - едно стихотворение, " Ода за СССР"творчеството отразява повече реалностите- Само месец, само година една свойте отворени вени да спреш  и ти като старата Белгия със сапунена пяна своите черни асфалти ще четкаш. Тогава подкрепяха  доста преврати и революции, не са спирали и те ,не са младенци.
 Учат се едни от други ,не спят.   И двете страни искат да превземат света. Желязната завеса раздели всякак Икономически повече от политически дори.

# 167
Дочух, че малка част от украинците вече са поели обратно. Предполагам, че далеч не в цяла Украйна падат бомби. Така че тези, които и без това са в средните и западни райони, може би наистина ще са си по-добре в техните си жилища, с ваните и газифицираното парно, отколкото нежелани нейде си.
Винаги има една еуфория в началото, "ах, горките", но после хората се сещат за сметките и ето какво става...

Точно! Някак не мога да приема тази масова бежанска вълна, това масово преселение, при положение, че НЕ в цяла Украйна се водят военни действия и принципно има къде да се преместят и да си подсигурят ежедневието мирните граждани от обстрелваните градове.
Другото, което се спомена по-напред и което не е без основание, че тези хора са пуснати да щъкат свободно из градовете. Ама ковид, ама други зарази (доскоро е имало епидемия от полиомиелит в УКрайна), някой обръща ли внимание на тези неща?

# 168
Обръщаме внимание, да. Също така обръщаме внимание на факта, че ако ти беше на тяхно място, щеше да пееш съвсем друга песен.

# 169
Значи, ако някой бомби ден и нощ 20 дена София, Варна, Бургас, Пловдив, летят ракети, самолети, колони от танкове са по пътищата, що да не идеш да си живееш на тихо и спокойно в Сандански. Леле, хора не мога да повярвам, че някой се чуди как така украинците бягат от държавата си, спокойно било там, направо е песен. Направо една екскурзия да може да си спретнем и ние до там... Може само да се молим никога да не изпадаме в такова положение.

# 170
  • Пловдив
Ели-Мели, съгласна съм, с допълнението, че всъщност и двата вида "бягства" са възможни. В Сандански, ама си си в твоята държава. Разни решения и който както може.
По време на ВСВ хора от бомбардираните градове - и у нас, и в другите държави - са се евакуирали в провинцията. Вярно, тогава цяла Европа е била пламнала и в чужбина пак е било война около теб, за разлика от сега.

# 171
И Сандански ще побере всички? Колкото да  е голям. Искат да ядат и други неща.

# 172
  • По света и у нас
Ми на временто баба ми се е евакуирала в Попица, когато са бомбардирали София... Не е избягала в Украйна.

# 173
  • София
Сутринта го чух от украинците, сега и руснаците го потвърждават - три милиона украинци са мигрирали.

# 174
Изключително ми е противно, че има хора, на които им се увидяха тези 40 лева. Те всъщност дори не са за самите хора, а евентуално за хотелиер, който ги е настанил, за храна и т.н.

Ако утре не дай Боже ми се наложи да бягам, поне е добре, че няма да бягам в България. Защото знам какво ме чака тук, ако бях бегълка по принуда. Биха ме сочили с пръст, че с цели 3 деца съм дошла, за повечко помощи, нали, да изям готовите пари.

Тези хора бягат от война. Бих била доволна и благодарна да им дадем много повече от това, но да не сме никога на тяхното място Sad

Срам ме е и от гласуването на анкетата тук.

# 175
Все някой трябва да се завърне там и да гради живот отново..
Четох ,че описват разрушения  и загуби ,ще им възстановяват жилищата.

# 176
  • София
Не можеш да направиш сделка с тези неща - да им дам, само и само да не съм на тяхно място. Това не е загриженост за тях, а за теб самата.

# 177
Не е сделка, а просто не бих им завидяла, дори да им дават и много повече пари на ден. Това е, без да преувеличавам. Не искам да бягам с децата, не искам да оставям мъжа ми да се бие под бомбите и не го искам  на никаква цена. Защото да живееш без война няма цена.

# 178
  • София
Как да не е сделка, това си е чиста вътрешна сделка, опитваш се да изтъргуваш страха си с обещаване на помощ за друг, който е в беда. Не ми го приказвай това за живеенето без война и цената. Ти му слагаш цена на това живеене без война именно с тази сделка - да им дам, но да не съм на тяхно място. Откупване един вид.

# 179
Темата не е да ровиш в моите разсъждения. Тя е дали е основателно възмущението от 40-левовата издръжка на ден на чужденец. За мен няма нищо възмутително и по принцип парите не са много.

Утре ако съм сама с децата в чужда държава без дом, без работа и без мъж, как ще се оправя с 20 евро на ден - не знам.

Общи условия

Активация на акаунт