Основателно ли е възмущението относно 40- левовата издръжка на бежанец?

• 169 184
  • 3 238
  •   1
Отговори
# 90
  • Пловдив
Моите наблюдения са точно обратните. Обикновено срещам постове на агресия от хора, които останаха без работа и препитание покрай пандемията, и явно при сегашната ситуация не им издържат нервите. Така си обяснявам възмущението из соц. мрежи, но може би греша.
Аз пък на принципа "и ти си прав, и ти си прав, и ти си прав, че не може и двамата да са прави" мисля, че има и от двата вида. Отчаянието от оставането без работа може да те направи озлобен и несговорчив, дори е нормално донякъде, но пък и мисленето, че някой ти е длъжен и ти си най-нуждаещият се, ходи май и по работещите, здрави хора с доходи.

# 91
  • София
Когато си на собствена територия в собствената си къща и децата ти са облечени и нахранени,някак си е грозно да плюеш по хора,които са загубили всичко...

Ако нямаш къща, децата ти не са облечени и са гладни? Тогава не е ли грозно обратното? Монетата има винаги 2 страни.

Това са хора, които са облечени добре, ходят редовно на маникюр и фризьор, ходят по ресторанти и почивки, имат ток и течаща вода, организират рождени дни за децата си ксто една малка сватба, та за какви нужди говориш? Това са хора, които познавам лично. Нищо не говори за крайна бедност.
Просто общуваш със странни хора.

Скрит текст:
Моите наблюдения са точно обратните. Обикновено срещам постове на агресия от хора, които останаха без работа и препитание покрай пандемията, и явно при сегашната ситуация не им издържат нервите. Така си обяснявам възмущението из соц. мрежи, но може би греша.
Аз пък на принципа "и ти си прав, и ти си прав, и ти си прав, че не може и двамата да са прави" мисля, че има и от двата вида. Отчаянието от оставането без работа може да те направи озлобен и несговорчив, дори е нормално донякъде,
но пък и мисленето, че някой ти е длъжен и ти си най-нуждаещият се, ходи май и по работещите, здрави хора с доходи.
В моето обкръжение повечето са с много, много добри доходи и помагат от много години, без да го тръбят и да се възмущават от такива, които не помагат. Много често се обединяваме около каузи, които са ни близки. Та покрай тези каузи сме видяли 2 и 200.

Та с две думи който може и желае, нека помага на когото иска и както прецени за добре. Който не желае, пак добре. Въпросът е да не се сочим с пръст един друг.

п.с. Да допълня последно: това е като с постовете за помощ- търси някой помощ и се започва с въпроси "ама защо не се обадиш на социалните?", "Пък нямаш ли роднини?" ...... Въпросът е, дали можеш да помогнеш сега, на момента, а после си е за после. И да, има и такива, които се възползват, ама то ги има винаги.

# 92
  • Пловдив
Цитат
Някои възмутени от възмутените звучат като нахални потомствени мамини глезльовци с осигурено от-до. Такива сякаш за пръв път чуват за сънародници без пари и не вярват, че има такива хора.
Сърби ме да го напиша: поименно, колега, поименно. Wink
Ама не те карам да отговаряш, де.

# 93
  • Terra incognita
На потомствинте лигльовци много им дреме кой- какво, ама айде.

# 94
Гласувах с Не заради начина, по който е отпусната въпросната издръжка, всъщност тези 40 лв покриват легло в хотела плюс минимума за храна. Дразнещата част е защо минималната работна заплата не съвпада с това, което се отпуска на бежанец? В крайна сметка от български родители с брутна заплата 710 лв се очаква да си плащат сметките, наема, данъците и всичко, а излиза, че трябва да имат социална помощ, която да допълва доходите им до 1200 лв на човек.

# 95
  • София
И друго съм се сетила онзи ден: до преди седмица се драчеха ваксинирани с неваксинирани, болни със здрави, сертифицирани с несертифицирани. Седяхме под карантина по месец, по 20 дена, после по 10 дена. Потече ни сопол и тичаме да се тестваме за по 100лв. Нападнаха Украйна и забравихме за ваксини, за сертификати, за карантина. Влязоха едни хора от някъде, ама тестват ли ги, ваксинират ли ги, заразни ли са, болни ли са, здрави ли са? Никой дума не продумва за тестове, ваксини и дистанция.

# 96
  • Terra incognita
Да не отваряме тази тема, че ще стане мазало.

# 97
Моето възмущение е отнесено към онези, които си имат всичко не тънат в лукс, но живеят нормално. И все някой им е длъжен. И все гледат в чуждата паничка. И все е защо, защо, защо? Защо другитр така, пък аз иначе? Там не мога да ги разбера. А са много тези хора. Повече от реално изпадналите в крайна нужда.
Виж, аз те разбирам какво казваш, но погледни от тази страна. И на възмутените, и на бежанците основните им нужди са задоволени. Разликата е, че се изкара, че бежанците ще вземат 40 лв на ръка, докато възмутените имат привилегията да трябва да работят за тези пари.
Плюс това, не мисля, че нещата опират до това кой живее в крайна бедност, че да му позволим да има лошо мнение.

Цитат
Някои възмутени от възмутените звучат като нахални потомствени мамини глезльовци с осигурено от-до. Такива сякаш за пръв път чуват за сънародници без пари и не вярват, че има такива хора.
Сърби ме да го напиша: поименно, колега, поименно. Wink
Ама не те карам да отговаряш, де.
Едни 'анализи' четох из разни медии. Авторите им от доста време пишат точно от позиция на разглезени коне с капаци.
Не визирам потребители на форума, ако това питаш Simple Smile

# 98
Аз виждам съпричастност и желание за помощ. Кой сам, кой се включва в групи по градове, но желание да помогнат, с каквото могат имат много хора.

Тея 40лв на ден, които събудиха възмущение, са гняв към държавата и отношението към гражданите и, а не към нуждаещите се от помощ бежанци.
Двойният аршин, родината -мащеха. Определят сума, която би трябвало да покрива основния минимум за нормален живот, но реално много хора в България живеят под този минимум.

И ми стана тъжно, че ще ги получават юредическите лица, които са приели бежанци.  Помощ за хотелиерите ли е това?!

# 99
  • София
Скрит текст:
Аз виждам съпричастност и желание за помощ. Кой сам, кой се включва в групи по градове, но желание да помогнат, с каквото могат имат много хора.

Тея 40лв на ден, които събудиха възмущение, са гняв към държавата и отношението към гражданите и, а не към нуждаещите се от помощ бежанци.
Двойният аршин, родината -мащеха. Определят сума, която би трябвало да покрива основния минимум за нормален живот, но реално много хора в България живеят под този минимум.
И ми стана тъжно, че ще ги получават юредическите лица, които са приели бежанци.  Помощ за хотелиерите ли е това?!
Да, реално. Но пак казвам, че няма лошо. Хотелиерите видяха своето спасение и се възползваха на макс. Всеки се бори както може. Едните са на топло и с храна, другите са с работещ бизнес и обират овации за съпричастност.

# 100
  • Terra incognita
На мен тези 40лв ми изглеждат като толеранс към хотелиерите, които работеха на загуба 2г.

# 101
Вики, никой не работи на загуба две години. Никой.

# 102
  • София
На мен тези 40лв ми изглеждат като толеранс към хотелиерите, които работеха на загуба 2г.
Някои изобщо не работеха. Просто се намери ниша, която да удовлетвори и двете страни.

Нарцùса, положението при тях беше напечено. Сертификати, тестове, ваксини за персонала и т.н. Беше им дошло до гуша. Сега са ОК, хотелите пълни, 40лв/човек, няма тестове, няма ваксини, няма сертификати. Всичко е на кг. То не е смешно, ама Путин за 24 часа излекува света от пандемията. Никой не споменава за пикове, тестове и сертификати.

# 103
С 40 лв на ден пансион май и хотелиерите са на загуба. Но това е единственият логичен начин да се отпусне тази помощ, не ми се мисли за реакцията, ако бяхме подходили към бежанците както го правят в една Италия или Германия.

# 104
Само отбелязвам пазарен закон. Край нямат легендите на бизнесмена, дето работи на загуба кажи-речи откак е регистрирал фирмата Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт