Основателно ли е възмущението относно 40- левовата издръжка на бежанец?

• 169 458
  • 3 238
  •   1
Отговори
# 255
Доколкото разбрах, тези пари се дават на нашите бизнеси, а не на украинците в брой.

# 256
Доколкото разбрах, тези пари се дават на нашите бизнеси, а не на украинците в брой.
Правилно си разбрала. Но ето, украинците ще ядат три пъти на ден, ще спят на топло, без да го мислят. Благодат било. Мда, да бягаш от война, немил недраг по чужбините, да получиш тая благодат. Close
Не е към теб, Ли лу. Закачих се за поста само.

# 257
Естествено, че българите работят, все пак ние не сме във война. Какво предлагате - всички здрави прави българи да идем на хотел за сметка на държавата ли? Бежанци ли сме, инвалиди ли сме от война или мъжете ни са измрели на фронта да пазят държавата ни?

Щели украинците да ядат и спят на топло,без да го мислят...? Без да мислят, че синовете и мъжете им измират под бомбите? Без да мислят, че дома им  е в руини, че всичко, което са градили е пепел?

А хотелиерите не знам дали тока ще успеят да си платят, за храна да не говорим!

# 258
Правилно си разбрала. Но ето, украинците ще ядат три пъти на ден, ще спят на топло, без да го мислят. Благодат било. Мда, да бягаш от война, немил недраг по чужбините, да получиш тая благодат. Close
Не е към теб, Ли лу. Закачих се за поста само.

И защо изопачаваш думи?
Кой е писал че е благодат и че са цъфнали и вързали..моля за линк, или това са твои виждания?
Едното не изключва другото - мъката от раздялата с дом и семейство, как точно изключва получаването на подслон и топла храна?

Това е което държавата може да осигури свръх сили -  подслон и ядене. Не е малко. Това казвам.
Така поне не им се налага да мислят И за това - какво да ядат, има ли, и къде да спят - нали така?

# 259
  • Най-красивата страна
Не може да се сравняваме с бежанците.

Ние сме у дома си,на собствена територия.
Говорим родния си език.Имаме близки,имаме дом,работим.
До вчера те също са имали всичко това.

Ако утре тук се случи същото ,загубим всичко и трябва да бягаме с децата и с дрехите на гърба си ,ние ще бъдем в същото положение.

Истината е,че държавата нищо не им осигури.
Хотелиерите по собствено желание отвориха хотелите си,още като започна войната.
Не бяха длъжни да го правят.И да,никак не е малко да осигурят храна и подслон.
Ама до сега храната беше осигурявана от доброволци.
Иначе бежанците щяха да са на улицата,защото тук и палатков лагер няма даже...

Хората искат да работят,но документите им се бавят.

# 260
Ако знам, че домът ми е разрушен, целият ми живот и труд са отишли на вятъра, че близките ми са в риск, дори в десетзвезден хотел да съм, предпочитам да не съм на тяхно място.
У нас вземали по-малко работещите? Сигурно. Но имат избор да се преместят за повече. А тези хора са в ситуация дали да умрат, или да бъдат немили недраги в чужда държава.
Несравнимо е.
Плюс, че парите не са за тях лично.
40 лв. за режийни в хотел не са никак много.

# 261
В Полша къде са настанили над 1 млн бежанци?

# 262
Това да не мислиш ще има ли какво да ядеш дтес, и ще има ли къде да се ррибереш на топло - някои те го схващат каква благодат е.
Няма как да го приема за благодат, ако е гарнирано с това да не знаеш къде ще си утре, дали ще имаш да ядеш утре, защото домът ти е разрушен, близките ти - мъртви, а животът ти - съсипан.

# 263
Уиш ме изпревари с цитата.
Ми прочети се, Тета. Очеизвадно, не само аз те разбрах по този начин. Изопачавала съм била.

# 264
Ако са на пътя без храна....какво?
Подслон и храна имат сега. Не е ли по-добре от пърната опция?
Стресът си е отделно, той си върви и при двете хипотези.

# 265
В Полша работят над 2 млн украинци от години. Те прибраха близките си и основно при тях живеят сега тези 1 млн бежанци. Те ще се влеят и в икономиката на страната, защото близките на тези хора едва ли ще могат вечно да ги издържат и ще се наложи  да си заработят  помощта..
Тук живеещите украинци са малко, прибраха малко свои близки, тоест можем да очакваме само от тези хора да  заемат работни места у нас за по-дълго или постоянно, за да не висят на близките си, които и без това едва ли са милионери. Останалите са на издръжка на бюджета. Ако се влеят в пазара на труда, няма значение дали са давани по 40 лв и на колко човека, защото те ще се върнат в бюджета под формата на данъци. Ако обаче си заминат по живо по здраво, бюджета, тоест данъкоплатците поемат пребиваването им за 3 месеца по хотелите. Това е простата сметка. А емоционалното състояние нито на бежанците, нито на хотелиерите има някакво значение в тези сметки.

# 266
Така е, доколкото виждам, темата е за едните пари, тоест 40 лева. Не за страданията, които са безспорни, но са извън тази тема, леко, в случая.

# 267
А когато бежанците са настанени в частен дом, държавата поема ли разходите за ток и вода?

# 268
Мисля, че не, поне засега. Не знам ако се регистрират като бежанци дали ще им дават някаква парична помощ и за колко време на тези в частни квартири....Предполагам ,че всяка помощ ще бъде обвързана с приемане на разни правила като започване на работа в определен период и други такива. Щом не се регистрират, значи имат информация, която не ги устройва и затова такова незначително число от тях, доколкото прочетох 3% от останалите  у нас, това е около 50 хиляди, са подали молби за закрила.Общо са влезли към 100 хиляди, но половината са напуснали бързо.

# 269
А когато бежанците са настанени в частен дом, държавата поема ли разходите за ток и вода?
Не. Мисля, че само в Полша е така. Конкретно ток и вода не, но осем евро на човек на ден за частните жилища.

Общи условия

Активация на акаунт