Основателно ли е възмущението относно 40- левовата издръжка на бежанец?

• 169 268
  • 3 238
  •   1
Отговори
# 3 150
Не мисля, нали щяха всички да ги местят в държавни бази, но семействата им ги оставиха в хотелите, та сега като си гонят роднините, държавата ще трябва да ги подслони все някъде.

За да няма подобни драми:
В събота в "Слънчев бряг" се проведе протест на украинци, чиито хотели са затворили след 1 ноември. По новите правила те няма как да се преместят в друг хотел, защото хотели вече не могат да приемат по програмата. На място в курорта настанаха грозни картини  - отиват хора в работещ хотел, но на рецепцията им обясняват, че могат да ги настанят само на свободен принцип.
Оказва се, че за да отседнеш в хотел, искали да си плащаш.

Друга драма. Ако случайно ти скимне да се местиш от едно място на друго, държавата веднага трябва да се отзове и да ти осигури безплатен транспорт.
"Понеже днес ще закарам майка и дъщеря украинки от хотел в едно село до държавна база наблизо, разбирам ,че този път пари за транспорт държавата няма. Който иска да се мести от хотелите в държавни бази, се оправя както може".

# 3 151
Аз не знам кой е казал на тези хора, че могат да се настаняват по тяхно желание безплатно в който хотел изберат и то безсрочно. Вече съм песимист и че всички указани от правителствата ни срокове ще се спазят и сме се сдобили с безсрочно пребиваващи храненици. За което само отчасти са виновни украинците, виновни сме ние, че нито сме създали правила, нито има някаква яснота у пристигащите какво ги очаква тук. То ние в държавата бюджет нямаме за следващата година като хората, какво да говорим за адекватни действия спрямо бежанците. И сега като излязат по джапанки на рецепцията и разгънат плакатите "Гладни сме", държавата кляка. Това се повтаря през три месеца до безкрай. Малко е да напиша, че съм възмутена.

# 3 152
Гладни сме, ама социалният патронаж у нас и за най-бедния пенсионер за 20 дена е 100 лв. По каква логика чужди граждани с лични доходи ще бъдат изхранвани безплатно у нас, след като за социално слаби българи няма такава услуга?

# 3 153
Аз продължавам да не разбирам,защо са се заинатили с тия хотели?Някой да им каже,че зимъска духа гаден вятър,студено е,не става за въздушни бани на плажа.Освен това храната е кофти.Що не се вдигнат някъде на запад,където уж ги обичат,посрещат като богове,плащат им сметките в ресторантите и т.н.Техните туроператори нямат ли маршрут към добрият запад?В краен случай и Румъния става.Тъкмо и транспорта би трябвало да е по-евтин,предвид близостта им.

# 3 154
Понеже тук ги храним на калпак и няма никакъв имуществен критерий, нито някакво проучване за всеки един се получава така, че някои от тях си имат апартаментчета в Сл.бряг, но предпочитат безплатното настаняване и изхранване в хотелите там. Даже си носели посуда от апартаментите, че не им харесвала тази в хотела, но не напускат. В същото време ни показват в Украйна деца, живеещи в подземия с месеци и разрушени сгради. Сигурна съм, че ако идват от там, тези хора които са в България няма да правят проблем къде точно са настанени и защо не са на морския бряг. Искали да избират къде да се интегрират видиш ли. Ми наеми си квартира и избирай. А като чакаш на безплатно от държавата ще се съобразяваш какво може да ти се даде.

# 3 155
  • София /Абсурдистан
Само да кажа, че морето е прекрасно през всеки един сезон. Ходила съм и извън сезон и знам. А пък въздухът е несравним със софийският смог. И аз да съм на тяхно място, и аз няма да искам да се местя от там.

# 3 156
  • в света на неограничените измерения
Техните туроператори нямат ли маршрут към добрият запад?В краен случай и Румъния става.Тъкмо и транспорта би трябвало да е по-евтин,предвид близостта им.
Има редовен транспарт от Бг морето до Румъния, организиран от техните тур агенции.
Групите във ФБ редовно пускат обяви за такива турове.
Няма празна ниша. Веднага бързо се преорентират.

П.П. Аз искам да попитам, ако някой знае, относно пенсиите и майчинските и всякакви други доходи. Въпреки войната те си ги получават по сметките, нали така.  Защото У. финансово е обезпечена. З. от сутрин до вечер плаче за пари. И му ги дават.
Нали ми разбирате мисълта.

# 3 157
Разбираме, да. Веднъж ЕС им плаща пенсии, заплати и майчинство, и после пак ги издържа.

# 3 158
По-зле е. Като минат на временна закрила, спират да им изплащат каквото и да е било от Украйна, имам предвид от бюджета. Само заплати на работещи онлайн, в частния сектор. Иначе изискват пари за такива плащания от ЕС, а не се изплащат на граждани, отишли зад границата. Това е грижата на украинската държава. То и за това всички кметове, че и президентът им призовават, който може да иде за 3-4 месеца в Европа. Хем плащания ще спестят, хем ток щяло да има, хем двойна печалба - и ЕС ще плаща 3-5 милиарда евро на Украйна ( заложено е в бюджета за 2023г), и ще плаща на отишлите за 3-4 месеца като на бежаци.
Да не си помислите, че става въпрос за някакви големи плащания. Повечето пенсии са около 80-100 евро, а детските им са 20-тина евро до навършване на 3-годишна възраст. Имат и еднократно плащане при раждане в размер на 250 евро. Това, въпреки, че някои потребители твърдят, че им бил висок стандарта и разни други измислици. Има примерно 2-3 млн с по-висок стандарт, от които 100000, с екстремно висок. и 37-38 млн бедни.

# 3 159

Например: „Добре дошли в България! Имате право на безплатно настаняване в държавни бази за 3 месеца, в рамките на които трябва да си намерите жилище и работа. Трябва да учите български език, а децата ви да посещават българско училище. Съжаляваме, но това са възможностите ни. Ако не ви устройват, моля, подминете България и продължете нататък.“

Много точно! Не съм запозната в детайли, но доколкото разбирам в Германия така постъпват. Точни и ясни условия, не проумявам защо и при нас не се прави. Или пак някои тарикат-политици си правят алчни сметчици...

Само бих искала да добавя, че трябва да има и квоти за прием на определен брой "бежанци". Който се е изсипал на границата извън определената бройка - обратно, или в друга държава по избор.

# 3 160
Да, някои ни убеждават, че украинците са с много по-висок стандарт от руснаците и те им завиждали. Те и самите украинци като излязат от Украйна и претенциите им  все едно идват от Бъкингам, та наистина се създава такова впечатление.

# 3 161
Аха, то и за това, преди войната, идваха да работят за 400-500 евро по морето и в селското стопанство.
Иначе, изискванията им са легендарни, както и други техни типични черти на характера.

# 3 162
Цитат
Това, въпреки, че някои потребители твърдят, че им бил висок стандарта и разни други измислици. Има примерно 2-3 млн с по-висок стандарт, от които 100000, с екстремно висок. и 37-38 млн бедни.
Те самите ни убеждават.Олена и още един куп изреваха на 2 или 3 месец.Онзи от немското видео се оплакваше от Германия.Настанени пролетта във физкултурен салон.Трябвало сами да чистят,сами да готвят.Сигурно са оставили прислугата в Украйна да наглежда къщата,или са очаквали немски персонал?Наистина нали за арабите бяха пратили млади доброволки.После бежанците ги удряха по главите и шамаросваха.Днес разменихме няколко думи с украинка.Продавачка.Тя ме попита на руски избрала ли съм си нещо.Любезна,стараят се,държат се.Знам,че не им е добре тук.Пита за нещо как да го каже правилно на български.Попитах учи ли го,каза не.Може да няма време,а може и да се надява,че няма да и потрябва в бъдеще.....Стана тъжна.Попитах свиква ли,каза,че няма избор.Отвърнах,че и ние нямаме избор и се разсмяхме и двете.Европа е в толкова малоумна ситуация,че няма докъде.Та нещата не са само черно и бяло,както е в този форум.Особено в темите за Украйна и Русия.Съответно силно да любим и мразим.Добре,че в ''Березка'' работят хора и от двете нации,и с малки изключения (продавача,който не искаше да говори с руснаци) се разбират добре.И двата народа страдат.

# 3 163
Така е, аз познавам тук в България прекрасни хора - и руснаци и украинци. Ама последните не висят на държавната издръжка, а си изкарват достойно прехраната у нас.

# 3 164
И двата народа страдат.

Определено.
Днес попаднах на оплаквания от украинци от техните си политици в Украйна. Все едно се върнах през 90-те в България. Почти същото, с малки разлики – например национализация на частни предприятия, за да бъдат продадени изгодно. (При нас имаше приватизация – със същата цел.) Иначе корупцията същата. Кражби на всички нива, включително от хуманитарните помощи.
Да ви е познато? На мен ми е, защото се опитвах да отглеждам дете през 90-те. Припомних си как бях принудена да си храня бебето с кисело мляко, защото АМ, получени като помощ от Червения кръст, се изнасяха директно навън, за да създадат капиталите на някои нашенски милионери. Пак добре че тогава нямаше война у нас, та жертвите бяха само благодарение на „вътрешните врагове“.
В Украйна днес страдат и воините, оставени да воюват голи и боси.
Не си го измислям, прочетох го в постове на украинци. Лично и поименно изброяват – кой от политиците какво е откраднал и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт