Икономическата криза в следствие на войната

• 17 137
  • 301
  •   1
Отговори
# 240
Естествено, че и те ще са ухапани, особено хората в големите градове, свикнали да потребяват западни продукти. Тези по селцата, надали ще го усетят чак толкова. Мен не ме вълнува как ще понесат мерките руснаците, интересува ме Европа какви ще ги къдри.

A не те ли интересува какви ще ги къдри Европа, ако не се опъне сега и не покаже, че е решена да отстоява себе си?

# 241
Г7 са казали че няма да плащат в рубли. А от @неприятелски@ страни ще се изисква плащане в рубли. Сега ако наистина никой не отстъпи не знам как ще се оправят. Но си е критично според мен.

# 242
Естествено, че и те ще са ухапани, особено хората в големите градове, свикнали да потребяват западни продукти. Тези по селцата, надали ще го усетят чак толкова. Мен не ме вълнува как ще понесат мерките руснаците, интересува ме Европа какви ще ги къдри.

A не те ли интересува какви ще ги къдри Европа, ако не се опъне сега и не покаже, че е решена да отстоява себе си?
Пълни глупости, отстоявала била Европа. Отдавна е слуга на америка, козирува и изпълнява. Русия ще се оправи и без Макдоналс и Зара, ама ние как ще се оправим без газ и суровини никой не мисли. Каквото сме си надробили, това ще си сърбаме. Така ми писна цялото лицемерие, че чак вече  ми се ще Русия да спре кранчето за малко  и да лъсне кой колко е велик.

# 243
Хексе, защо да няма как да се евакуира кораба? Руснаците дават коридор, но украинците- не. Ами Кирчо да се договори със Зеленски, нали са си дружки, говорят си лично. И турски кораби има: "Украйна използва турските моряци за щит, вече нападнаха един кораб" казва кап. Мустафа Джан. Интересна статия и видео.
https://www.maritime.bg/83342/?fbclid=IwAR3gA6pyWXVvKZ1RKpUso9_G … 11ORZuhXDDMx7N4kc

# 244
  • Варна
Хексе, защо да няма как да се евакуира кораба? Руснаците дават коридор, но украинците- не. Ами Кирчо да се договори със Зеленски, нали са си дружки, говорят си лично. И турски кораби има: "Украйна използва турските моряци за щит, вече нападнаха един кораб" казва кап. Мустафа Джан. Интересна статия и видео.
https://www.maritime.bg/83342/?fbclid=IwAR3gA6pyWXVvKZ1RKpUso9_G … 11ORZuhXDDMx7N4kc
В момента не знам дали Зеленски има контрол над войските в Мариупол.
Дори и руснаците и украинците да се съгласят на коридор, всяка от страните може да открие огън обвинявайки другата. Отделно вероятно няма да могат да тръгнат с кораба, защото пристанището е минирано, ще трябва да се евакуират по суша до границата под непрекъснат обстрел. Ако имат храна и вода, да стоят където са.
Рискът, който ще поемат с евакуация е по-голям.

# 245
Криза, криза, но от първи юли тройно се вдига тол таксата на тежкотоварните и не знам колко на автобусите. Да не се чудите защо още ще се вдигат цените на всичко. Това е от вчера. Кирчо не е виновен за всичко, но правителството му с неадекватни изказвания и действия усилено помага за задълбочаване на проблемите. И за какво го махнахме Б.Б като всички вкупом му боядисват коня бял, като гледам и рог ще му сложат, и крила. Дано да оцелеем.

# 246
  • София
Понеже така и така сме в икономическа тема, набързо да напомня, че украинците в Бг не са икономически емигранти, които бягат от бедност, че да им гледаме джиповете. Бягат от война, която е разрушила домовете и е обезценила парите им. Дали карат джип или полско фиатче, на един хал са.
Не ви е срам, стига вече, отписах се от другата тема, ама то навсякъде налазило това 40-левово чудовище. Не разбрахте ли за толкова писане, че пари на бежанци никой не дава.

# 247
Не, не са разбрали и има хора, които няма и да преживеят тази мъка...

# 248
Ако Европа не успее да се договори да купува газ пакетно за целия ЕС и остане всеки да се договаря отделно с руснаците или да купува втечнен газ отнякъде на каквито цени може да си позволи, правителството у нас ще падне. Нашата икономика не може да си позволи скъп втечнен газ, фалитите ще добият чудовищен размер. Това, което иде след тях, хич не ме радва. Не ме топли  също дали руснаците ще бъдат ухапани от това, че няма да печелят толкова, колкото досега. Нашето дередже ми е важно, а то не изглежда хич розово. Стискам палци и на ръцете и на краката, поне този път ЕС да успее.

# 249
Ън споко. Всички са в бизнеса и няма да си го оставят. Само плашат според мен. ДА видим как ще се развие сега отказа на Г9 да плащат в рубли. От там ще стане ясно политика ли е, театър ли е или са готови да опре ножа и до собственият им кокал. Всички имат бизнеси и акции в такива. 

# 250
България е доста минимално газифицирана на фона на повечето други европейски страни.

# 251
Според мен много си е добре България, ако енергията и селскостопанската продукция която си преоизвежда остава в страната . Колко население има , че да не може да го изхрани и да не му стигне произведената енергия. явно се изнася. Интересно е кой точно печели. А и от вдигането поради това на цените.

Последна редакция: вт, 29 мар 2022, 09:11 от bella-ciao

# 252
Понеже така и така сме в икономическа тема, набързо да напомня, че украинците в Бг не са икономически емигранти, които бягат от бедност, че да им гледаме джиповете. Бягат от война, която е разрушила домовете и е обезценила парите им. Дали карат джип или полско фиатче, на един хал са.
Не ви е срам, стига вече, отписах се от другата тема, ама то навсякъде налазило това 40-левово чудовище. Не разбрахте ли за толкова писане, че пари на бежанци никой не дава.
По повод на лъскави те украински коли и как преживяват у нас някои от собствениците им (от друга тема) :
Видях едни такива украйнки,чиято кола предизвиква завист и злоба .
Две жени са с 3 деца-на 2 години,на 4 години и на 16години.
Колата е скъпа и лъскава .Жената не може да я продаде,защото е на името на съпруга и,който е останал на фронта.
Били са собственици на пицария,имали са два апартамента.
Сега пицарията я няма,блока също го няма.
Метнали са се в колата заедно с децата и с по една торбичка документи и са дошли тук.
Добър човек им е предоставил жилище безвъзмедно.
Жилището обзаведено,обаче няма посуда,няма спално бельо,няма нищо..вътре.
Едната жена имаше украински гривни,другата нямаше никакви пари.Само карта.От която нищо не можа да изтегли.
Първите дни ревнаха за помощ.
Хората им донесоха дрехи,обувки.Събрахме със съседите чаршафи,възглавници,одеала.Да има с какво да се завиват.
Накрая едната се разплака и каза,че им трябвали бельо,чорапи и дамски превръзки...Никой не се беше сетил за такива неща...
Нямаха с какво да си преоблекат децата.

Храна им дадоха от центъра за бежанци,ама няма в какво да готвят,няма прибори с какво да се хранят-събрахме,обзаведохме ги.

Малките деца стресирани,едното болно,настинало..
Голямото момче на 16г не иска да ходи на училище.Щял да си търси работа ,за да издържа майка си и сестра си.

А някои виждат само колите...
Да,ама колата не се яде.
До вчера те са имали всичко,днес са се отзовали в една чужда държава с  три деца и без пари.
Да не дава Господ да сме на тяхно място..и да се молим за сухи чорапи и дамски превръзки...

# 253
В България постоянно живеят не повече от 6 млн, няма да се учудя да сме и по-малко. Населението е струпано в няколко големи града и се създава лъжливо усещане за числеността. Малко сме.
Ток си имаме достатъчно, но само за няколко години напред, храната ни ще стигне. Липсва газ и други основни суровини. Нямаме и трябва да внасяме - за икономиката и битови нужди. Едвам плащахме руската газ ,че за нас беше по-скъпа. Ако трябва и още повече да даваме, съвсем ще увехнем. Не сме газифицирани, но парното в ТЕЦ-овете също се захранва с газ. Може да работи и с мазут и лесно ще премине на него, но не работи, защото е по-скъпо. В икономиката обаче няма алтернативи. Като започнат фалити, държавата ще гледа да закрепи своите фирми. За другите не знам.

# 254
Все пак трябва да приключим с руския газ.

Общи условия

Активация на акаунт