Икономическата криза в следствие на войната

• 17 089
  • 301
  •   1
Отговори
# 300
За съжаление климатът ни е суров и континентален, дори и в най-южните, ниски и топли места у нас зимни и много ранни пролетни зеленчуци (изключвам салати, репички, спанак, лук и чесън) няма как да се гледат в неотопляеми оранжерии. Най-ранните нашенски домати и краставички от Петричко на открито са готови чак в началото на юли.
За сравнение - Кобулети, малко курортно градче на Черно море в Грузия, на географската ширина на Варна, е с влажен субтропичен климат, там сняг никога не вали, няма отрицателни температури през зимата. Навсякъде в дворовете в земята растат банани (да сте виждали такъв банан дори в Резово или в Петрич?)
В южните части на Гърция и Турция може целогодишно да плододават чушки, домати, краставици, дори и патладжани в неотопляеми оранжерии.
А у нас в последните няколко години в любителските оранжерии (и не само там) поради побъркания  климат в последните години температурите нощем падат под нулата и през април.

Последна редакция: сб, 02 апр 2022, 22:21 от Недоволна

# 301
Съгласна съм с вашите доводи, но да кажа, че половината от живота си съм прекарала в Северозападна Европа. Тук освен ябълки, ягоди и картофи, много малко други неща виреят, заради климата. Но има доста фермерски пазари и местните производители са на почит. Обществото като цяло ги уважава и няма негативни асоциации като селянин например.

А знаете ли, че българските вина по времето на соца са били четвъртите най-продавани по света. Имам спомени от супермаркетите в Лондон преди 2000. След това, Австралия, Южна Африка, Калифорния и Чили започват маркетингова офанзива, а при нас - изоставяне на винарските традиции, раздробяване, пренасочване или липса на инвестиции и т.н.  

Сега една огромна почит към градския начин на живот с услуги и безсмислена консумация, а фермерството в западния смисъл на думата ( не американския - там са само монокултури и GMO), го няма.

Последна редакция: нд, 03 апр 2022, 11:20 от ierldan

Общи условия

Активация на акаунт