Икономическата криза в следствие на войната

• 17 112
  • 301
  •   1
Отговори
# 285
  • Пловдив
В хипермаркетите и преди зеленчуците и плодовете бяха по-скъпи от пазарите като цяло.

# 286
В хипермаркетите и преди зеленчуците и плодовете бяха по-скъпи от пазарите като цяло.

Скъпи, ама си избираш. А на пазара разни аграрни типове редят на щанда хубави неща, а после откъм тях си ти слагат от скритите боклуци. И скандали вдигат, ако възразиш. Ми мерси, на пазар не стъпвам. Иначе и от хипермаркет не купувам всякакви плодове и зеленчуци, за някои обикалям малки магазинчета, но не и пазара.

# 287
  • пустинята Гоби
На повечето сергии на пазар "Красно село" можеш да избираш.

# 288
Ох, с това избиране... по варненските пазари е ужас. Точно не дават да ги пипнеш. Гледаш някакви страхотни плодове и зеленчуци и после се опитват да ти сложат в торбата най-зелената и гадна продукция. Купувам само от кварталния зеленчук. Стоката е сравнително хубава и мога да си сложа каквото ми харесва. Разбира се, цената е по-височка, ама докато мога да си позволя, ще купувам оттам.

# 289
Била съм и от другата страна на сергията и то със стока собствено производство, която ако не продадем ще превърнем в огнена течност, т.е не е 100% загуба ако се скапе..
Вярвате ли, че съм имала купувачи, които 1 час избират килограм праскови- 4-6 броя са това, от 10 касети. Бях ученичка и не исках да се карам с хората, но един път баща ми не издържа и изгони лелчето. Подобно избиране е минимум неуважение към хората, които са го произвели и изнесли на пазара.
Имах и една много възпитана клиентка, която всеки ден купуваше 1кг сини сливи, но максимално зелени, за съпруг диабетик. Винаги си ги избираше само от една касета, а като започнат да презряват специално за тях носехме в щайга заделени по-зелени

# 290
Ако няма да се избира поне да слагат равномерно и безразборно доматите. А не отпред едни едри и свежи, които да привличат клиенти, а отзад дребни, криви, набити, някои даже и вкиснали, от които ти слагат в кесията. Веднъж наскоро по случайност пазарувах от пазара и се отвратих за години напред - на един му казах да си задържи боклуците за себе си и ги отказах, а вторият все пак ми набута спаружени и омекнали домати, но вече нямах сили за скандали.

# 291
Не зная как е по другите градове, но във Варна цените на плодове и зеленчуци на пазара и в хипермаркетите са горе долу на една цена.
Плюса за веригите е че пускат промоции, а на тези пари няма по сергиите.

# 292
Пазарувам от три пазара и навсякъде си избирам стоката,  на сергии  с надпис  "стоката не е по избор" изобщо не им се спирам, този феномен май е основно на Колхозния, Варненския Колхозен е съпоставим с Женския в София

# 293
  • Пловдив
ЧС, аз не се оплаквам от цените на зарзавата, само констатирам. Обикновено и тях ги купувам от супермаркета. Не само защото си избираш, но и защото ми е по-удобно.

# 294
За Варна - в Аспарухово по пазарчетата дават да си избираш. Имам си 2 любими плод-зеленчука, обикновено там пазаря. Цените са малко по-ниски от тези в хипермаркетите, изключаем промоциите - там просто няма как да се вредят сергиите (особено за грейпфрути, портокали, лимони, авокадо). Месо пазаря също от транжорна, освен ако не видя нещо хубаво (патешко и пуешко най-вече) във вълшебното шкафче на Лидъл на минус 30%.
За пилешкото и аз съм в потрес - дробчетата са 5.50 лв/кг. Даже оняден майка ми умря от смях с мен като ѝ казах, че едно време преди 2 години бяха по 2.50 лв/кг. Ние си хапваме дреболии, ами странни са ми тия цени за нещо, което се предполага, че е един вид непотребно и затова е най-евтиното.
По темата - ще стават все по-скъпи и плодовете и зеленчуците (заради торовете) и месото (заради фуражите). Но няма и как да се запасим с такива неща.
Кризите през 90-те години моето семейство ги е преживяло сравнително безболезнено, защото баба и дядо на лозето и баба ми на село гледаха животни и правихме зимнина. Сега, ако стане пак така, не виждам ние конкретно как ще минем по тънката допирателна. Имаме само лозе, от което берем основно ябълки, ягоди и дренки. Доста съседи на лозето иначе си взеха кокошки с оглед на кризата поне яйца да си имат.
В кръга на шегата - сещам се бях слушала преди време един подкаст за някакъв немец, който написал книга как да се изхранваш от гората. Можело да си направиш нещо много подобно на пържола (и като хранителна стойност, и като вкус) от няколко вида дървета. Отделно описва всякакви тревички, гъби и какво ли още не дето може да си добиеш от гората. Освен да я намеря тая книга и да я прочета като подготовка за кризата.

# 295
"Борсово търгуваните храни по цял свят поевтиняват

Изминалата седмица, включваща първия ден на април, донесе повсеместно понижение на цените по световните борсови пазари и котировките на всички контракти отидоха в посока надолу към по-приемливи и стабилни нива. Това показват наблюденията на експертите от Софийската стокова борса (ССБ).

Нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам след две поредни седмици без котировка сега се котира със 100 долара надолу на цена 2250 долара за тон. Рафинираната захар също загуби 9.10 долара до 541.50 щ.д./тон на борсата в Лондон."

# 296
Joy сподели я и тук, че така както е тръгнало.....
Днес сутринта говориха по някакъв сутрешен блок за цените на агнешкото и за храните. Масово се пазари от Турция и Македония.
От утре и бензина в турско щял да поевтинее

# 297
Ще пазаруваме от Турция, Македония, Сърбия и къде ли не, след като гумените глави не искат да се пазарят за по-евтини стоки, а направо са тръгнали да купуват скъп втечнен газ от майната си, а вероятно и всичко друго липсващо ни. Накрая хората няма да се пазарят с тях и ще им покажат вратата, образно казано.

# 298
С нашия страхотен климат, защо трябва внос на храна от Турция примерно? Като си унищожихме селското стопанство целенасочено, така става. За страна с такъв благодатен климат, личните инвеститорски предпочитания са сградна собственост, а не обработваема земя, защото да работиш в земеделието е мръсна работа и е срамно - пък после и като  тръгнеш да си продаваш продукцията, око да види, ръка да пипне.

А иначе това предпочитание да се пипне, преди да се купи, се поправя като плодовете и зеленчуците се обвият с разни вредни за околната среда пластмасови опаковки, защото като минат 20 човека и опипат всичко, няма и да има купувачи.

# 299
Няма страшно с опипването,  остава накрая нещо ,но е в рамките на допустим брак, или се намалява цената и пак се изкупува. Дори малките магазини ,( при нас е мини супер, както и  квартален, имаме достъп до зеленчуци и си избираме, пипаме понякога. Продава се повече по този начин.
 Винаги може да договорят, решат, дотации към зеленчукопроизводство. Казват, изградихме  рапица, житни,  намаляваме там, даваме на зеленчуци. Има и сега мярка за оранжерийни производители ,набира .
Могат да се напаснат нещата, така е тръгнало, та е трудно да се намалява, но пък може да се замразят сумите, инфлацията ги намалява. Може да са същите ,ползвали  до сега ,да минат на зеленчуци. Няма срамно, с добри машини(например да садят вадят картофи) и други ,човешката дейност се намалява. добро заплащане изтрива срама , пък и  не са всички професори ,да не се навият.
Трябва да стане докато има кой да поеме.Че ще дойде момент да няма.
Животновъдство, зеленчуци, може да се обвърже в затворен цикъл.  С правилните лостове, не за друго, има доста дотиране  другаде, та пазара диктува. Поне докато се изгради отрасъл иска здрава подкрепа- машини, оранжерии, поливане не масиви,  има и там да се урежда. Затриха готови инсталации, работещи. Тогава голям завод ги изгради, ама дойде една демокрация ,по български. Та наново трябва.

Общи условия

Активация на акаунт