Синдром на раздразненото дебело черво тема 2

• 205 528
  • 2 128
  •   3
Отговори
# 1 800
Демон, а спазваше ли бяла диета преди теста

# 1 801
Не,нишо не спазвах,защото не знаех🤣🤣🤣🤣,после разбрах... Вечерта се натъпках с вратна пържола със салата🤣🤣🤣. Абе,кво ти пука -нали второто изследване ти е ОК? Исках да кажа,че твоят не е изолиран случай, личната каза,че  повече от половината и пациенти са ходили при нея с такова оплакване и притеснения....
Тук също ми дадоха съвет за второ изследване с калпротектин в др лаборатория -явно че и други опарени има....Мъжът ми също даде, ядохме едно и също,неговият отрицателен....

# 1 802
Ън, видях, че ядеш хляб. Можеш да си правиш хляб без мая, за да провериш дали маята не е проблем. Чела съм някъде, че в случаите на така наречената глутенова нетолератност, всъщност става дума за проблем с маята (ако човекът няма celiac ... не знам как е на български). Първоначално си мислех, че визират вероятното наличие на живи дрожди, които могат да ферментират и така да създадат проблем. Но срещнах на едно място друго обяснение - самата клетка на дрождата предизвиква имунна реакция. С хляба и други печива се внася допълнително количество дрожди, макар и неживи и се увеличава този имунен отговор.
Можеш да опиташ, изглежда най-лесно от всичко, което искаш да направиш. Както ти казаха по-горе, тестовете за непоносимости изобщо не са точни. Не само тук при нас, но и по света.

Опитвах да ям само содени питки, изключвайки маята, но няма промяна, явно не е точно маята. Хляб аз не ям пресен,  трябва да престои или го запичам леко. Диетата има значение само когато вече съм в криза, иначе не провокира самите кризи. Не мога да открия какво ги задейства и какво трябва да правя, за да успокоявам дебелото черво и да туширам проблемите с него.

# 1 803
Идвам да се оплача тук, защото знам, че ще ме разберете.
Имах сериозна криза скоро и една позната ме разпитва какво що, какво ми има, и т.н (аз съм с чревна непроходоимост) и аз и разказвам, че боли много, за строгата диета която трябва да спазвам (каши, пюрета и попара Grinning ) и т.н., и тя се изцепва: "е, поне ще се фитнеш"

🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️
А, това че името си не мога да кажа от болка, или че дори и една хапка може да ме прати в болница не го броим 🤣

# 1 804
Как се установи чревната непроходимост?

# 1 805
В болница, със скенер и ефограф

# 1 806
А причина посочиха ли? Тъй като аз мисля, че имам нещо подобно поради почти липсваща перисталтика и/или смъкване.

# 1 807
Аз си я знам причината, имам много голяма операция в областта.

# 1 808
  • София
Лекува ли се тази чревна непроходимост, как се преодолява?
Аз съм с птозирано и усукано черво, много силни болки постоянни отляво и запек. Миналата година правих колоноскопия, 2 пъти, махаха полип голям първия път и 2-3 по-малки след месец. Изписаха ме с рецепта за иритаколин и дуспаталин след колоноскопията и дотам.. На ехограф скоро ходих, казаха да си пия лаксативите  и че така ще си живея. Не знам къде и при кого да ходя вече, а много ме боли, особено ако нещо сбъркам с храната и се получат газове, напрежението и болката са нетърпими. Мисля, че още повече ми се усуква червото, затова питам за чревната непроходимост.

# 1 809
Лечение не, поне не и с лекарства. Ако нещо оплескам с храната започват ужасни болки, и неконтролируемо повръщане. Влизам в болница там ми слагат назогастрална сонда и така без храна и много малко вода със сондата от 3 до 5 дена, ако и това не помогне, се налага операция за отстраняване на срастванията.

Та, да. Краткият отговор е, не, не се лекува. Внимаваш с храната и се опитваш да се самоследиш, аз лично ако усетя, че стават зле нещата минавам на каши и пюрета на бебешки порции.
Диета строга в истинският смисъл не спазвам, но има забранени храни. Примерно предният път влязох в болница заради моркови, сурови на салата Joy
Голям кеф Joy

# 1 810
Това е ужасно😱. А каква беше операцията,ако е удобно да попитам....заради която е този проблем. Сраствания могат ли някак да се установят,че и аз имам стара операция голяма на корем. ..

# 1 811
Пишете ми на лично ще ви кажа от какво беше операцията.

Ами ужасно е да, почти съм половин човек. Заради всичко това понякога дори не мога да стоя изправена или да вървя по-дълго. Дори и да един душ ми е трудно да стоя права понякога.
То вече не само Чревната непроходимост, имам и язва на дванадесетопръстника, колит, гастрит, всичко общо взето.
Тъжното е, че не изглеждам болен човек и не търся съжаление, но и дори колеги ми се е случвало да ми казват “на теб пък какво ти има”  има аз имам/съм имала криза. И така
Отказвам да спазвам препоръките на лекарите, защото иначе наистина ще живея на кашички и то от 3  продукта всичко на всичко. Наясно съм с рисковете и експериментирам със себе си, не го препоръчвам на никой, винаги слушайте лекарите си!!! Със сигурност ако беше някой друг щеше да драматизира много, има такива хора, но аз нямам намерение  да прекарам живота си в охкане и вайкане колко съм болна.

Срастванията се установяват на рентген, скенер или ехограф.

# 1 812
Здравейте!
Искам да попитам има ли някой с болки един пръст над пъпа и леко в дясно? Това Сали говори за СРДЧ? Аз все попадам на коментари, които казват,че ги боли в областта на яйчниците и най-вече в ляво,затова съм объркана дали тази болка е от СРДЧ, или нещо друго.
И още един въпрос-имате ли болки в стомаха, хранопровода, киселини наред с колетните оплаквания?

# 1 813
От месеци не съм писал тук.

На кратко - при мен е IBS-C. Хроничен запек. Нещата, които ми помагаха и за които съм писал бяха:

- апаратче за IFT (почти винаги помага)
- да ям киви с обвивката (често помага)
- да ям преди лягане 2-3 супени лъжици смес от oar bran, сок от сини сливи и ябълково пюре
- да не забравям да пия доста вода през деня
- да взимам по една супена лъжица псилиум хъск разтворена в чаша вода, една супена лъжица ябълков пектин разтворена в чаша вода и 1 супена лъжица гуар-гуар пак разтворена в чаша вода

От тези 3-те прахчета дето съм изброил най-силен ефект усещам от ябълковия пектин.

Също избягвам тригърите за които знам - тестени изделия, зеле, боб.

Ако спазвам горните правила имам проблеми не повече 1 веднъж седмично.

От 2 месеца насам, да чукна на дърво, не се сещам да съм имал проблеми. Но си давам сметка, че преди 2 месеца започнах да пия медикаменти, който повишава серотонина. Пия ги по други причини.

По принцип много от SSRI анти-депресантите качват нивото на серотонина. Първият медикамент, който пих дори не беше анти-депресант, а стимулант (метилфенидат още известен като концерта), но и за него се знае, че често води до повишаване на нивото на серотонин. От скоро го смених с бифлокс, който е класически анти-депресант, но също има стимулиращо действие и за който се знае, че вдига нивото на серотонин.

Като цяло, причините да ги вземам тези медикаменти нямато нищо общо с IBS-C, a със състояние на тревожност и лека депресия поради неща, които се случиха с мои близки през последната година. Също и времето по принцип ми влияе - есента ме депресира. Взимам като цяло ниски дози защото състоянието ми не е критично.

Но изненадващо за мен, откак вземам медикаменти качващи серотонина не съм имал проблеми със запека въпреки, че от време на време съм нарушавал режима си и съм ял тествени неща (те са ми слабост). Усещам някаква реакция, но е много по-слаба от преди - да речем ходенето по голяма нужда трае минута - две по-дълго, но ги няма мъчителните запеци когато прекарвах по 2 часа дневно в тоалетната. Даже покрай грижите дето са ме налегнали от време на време забравям да пия псилиум хъск, ябълковия пектин и гуар-гуар. Усещам някаква разлика, но пак не е голяма - червата ми не изглеждат толкова чувствителни както преди.

Нямаше да обърна внимание на това съвпадение ако не бях попаднал на сайта strahbg.com - това е изумително добър сайт на български за тревожните и депресивните състояние. Авторът по трудния път се е излекувал, но му е отнело години и е прочел тонове книги. Та там на няколко места видях, че споменава, че ниските нива на серотонин предизвикват запек защото сигналите към червата са слаби.

Пуснах търсене в Гугъл "serotonine IBS-C" и действително излязоха доста неща - връзка определно има. Повечето SSRI анти-депресанти качват серотонина и, същевременно, често водят до диария. А аз понеже съм склонен към запек явно просто ставам нормален.

Разбира се, това ми е впечатлението за последните 2 месеца. Надявам се проблемите с IBS-C да не се появяват (имам си и достатъчно други проблеми).

Исках да споделя това в случай, че може да е от полза за някой друг. Това, че има силна връзка между червата и мозъка (gut brain axis) е известно отдавна, но не ми е известно някой да е препръчвал анти-депресанти като лечение за IBS-C.

Апропо, само да кажа, и аз като автора на strahbg.com изпитвах страх от анти-депресантите - основно защото се опасявах, че ще ме "успят", но поне до този момент усещам полза - и за настроението и за енергията си. За запека вече писах.

Дано това да е от полза за някого. Късмет!

==

След като писах този пост реших да проверя в Гугъл дали SSRI анти-депресанти се предписват за IBS-C и, изненада - да, предписват се. Има маса публикации на тази тема. Странно как преди не съм го забелязал. А може и да съм ги виждал тези неща и да съм си казвал "Антидепресанти? Не за мен".

Оказва се, че друг тип аnти-депресанти (трицикличните) се изписват за IBS-D.

Ти да видиш - де го чукаш, де се пука. Казват "г*з глава затрива", ама в случая изглежда е обратното.

Спрях анти-депресанта (бифлокс - на Запад известен като прозак) и запека се върна. Всъщност бях го спрял за малко междувременно през януари и няколко дни по-късно запека се завърна. После пак го почнах, но след март не усещах нужда (пиех го за други проблеми) и го спрях. И от тогава запека е почти ежедневие.

В интерес на истината, заради ефекта на анти-депресанта в/у запека бях спрял да се грижа за IBS-a си - каквото и да ядях ходенето по нужда си беше като швейцарски часовник. Никакви мъки. Направо като бебе. Та си ядях на воля почти всичко "забранено". После спрях антидепресанта, но не се върнах веднага към строг диетичен режим и запекът се върна със страшна сила. Всеки ден по 2 часа в тоалетната. При мен е по-скоро недоизхождане (не получавам пълно облегчение), което налага да ходя няколко пъти дневно. Също дълго седене на тоалетната чиния. Имам и хемороиди (но това е от памтивека и не знам дали има връзка).

Леко се порових пак в Гугъл и видях публикации, че анти-депресанти се препоръчват дори и само за IBS. За запек се препоръчват SSRI антидепресанти (които като страничен ефект имат разхлабване), а за диария трициклични (TCA) антидепресанти. То аз го писах миналата година, ама междувременно го бях забравил. Малко ми е терсене само за запека да пия бифлокс. Вярно, пиех най-ниската доза, която е възможна в БГ (20мг), но не знам дали е добра идея да го правя години наред още повече, че психически в момента нямам нужда.

Реших на първо време да започна трудната борба с IBS-a без антидепресанти. Опитвам да ограничавам тестените (които са едни от тригърите), опитвам се да пия повече вода, и да си вземам фибрите (псилиум, пектин, гуар-гуар). Ще започна пак да ям кивита. Може пак да пробвам IFT апарата. Ще се опитам да овладея ситуацията без медикаменти, но ще видим.

Апропо, видях, че има хора споменаващи киселини и GERD. На мен проблемът ми се реши с наклонен дюшек от немския амазон: https://www.amazon.de/maxVitalis-Bettkeil-Topper-Orthop%C3%A4dis … ssen-Keilmatratze

То, всъщност, е супер елементарна идея и даже може човек и без да дава пари да го направи - просто трябва да се повдигне леглото в края дето е под главата. Някои слагат книги под горния край на леглото. Идеята е да спиш не в хоризонтално положение, а леко наклонено (главата е на по-високо). Така киселините не се качват от стомаха нагоре. При мен киселините бяха само през нощта и това реши проблема. Ако не съм спал предишната нощ и това може да не помогне, но се случва рядко.

===

Сега се сетих и нещо друго. Явно при мен може да има и някакъв елемент на психоза в този запек. Защото усещам тежест често след хранене. Но ми се е случвало да не мога да отида до тоалетна. Имаше дни в които поради тичане насам-натам не мислех за тежестта в стомаха и нямах възможност да си позволя да отделя половин час (или дори повече) да стоя в тоалетната. И тогава накрая на деня като се успокояваше ситиацията си се изхождах почти без проблем. Може би ако успея някак с авто-сугестия да не мисля за тежестта в стомаха да овладея проблема.

===

Сега видях, че наскоро в САЩ са допуснали нов медикамент (Tenapanor) конкретно за IBS-C. Ако разбирам правилно, не се усвоява от организма и има само локално действие, което се изразява в това, че блокира абсорбирането на сол и поощрява осмотичното отделянето на вода в чревния тракт. И така явно подпомага по-лесното отделяне. Не знам да го има в ЕС.

Последна редакция: сб, 06 юли 2024, 10:05 от N_ik

# 1 814
Привет! И аз пак тук. След операция съм и вече цял месец проблем в червата. Адско подуване, тежест в стомаха. Киселини нямам, по скоро уригване. Проблемите стават през нощта. Сутрин се събуждам подута, страшно къркорене на червата след нахранване. Дуспаталин и дегазин не помагат. Има и психичен елемент от преживяния стрес. Преди години са ми правили колоноскопия. Имам диагноза дразнимо дебело черво.

Общи условия

Активация на акаунт