Синдром на раздразненото дебело черво тема 2

 • 94 342
 • 1 649
 •   3
Отговори
 • Мнения: 2 670
Синдромът на раздразнено черво(Irritable Bowel Syndrome – IBS) е хронично функционално чревно заболяване. Тоест нарушена е функцията на червото, без да има органично увреждане. Други негови наименования са: спастичен колит, нервен стомах, срдч.

Съществуват три типа на СРДЧ:
1) IBS-D - доминираща диария
2) IBS-C - доминиращ запек
3) IBS-A - алтерниращ IBS между диария и запек.

Диагностицира се чрез изключване на реални възпалителни процеси и увреждане на червата:
1) ПКК+ Желязо + CRP + СУЕ (ESR) - гледат се левкоцити(WBC), c-реактивен протеин и утаяване на еритроцити за възпаление. Хемоглобин и ниски нива на желяза за анемия с неизвестен произход.
2) Калпротектин / лактоферин - това са взаимно-заместващи се маркери. Това са най-добрите маркери за разграничаване между СРДЧ и реално заболяване на червата.
3) КТ или рентгеново изследване с бариева каша.
4) Колоноскопия - все още златен стандарт за оглеждане на дебелото черво.

линк към старата тема:
https://www.bg-mamma.com/?topic=743404.msg44428460#msg44428460

# 1
 • Мнения: 379
Хоп и аз тук

# 2
 • Мнения: 256
Здравейте. Преди доста години бях опериран лапароскопски, от апендицит. След тази операция получих колит, и до ден днешен имам проблеми с дефекацията и непълното изпразване на съдържанието, с чувство за остатъчност. Нещата се влошиха последните две години, поради прием на антидепресанти, и почти няма и ден, в който да не прибегна до лаксативи. И разбира се, всичко това съпроводено от перманентно "подуване". Бихте ли ми казали, какво мога да приемам, или да направя, ако евентуално има шанс да се нормализират отново нещата? Благодаря!

# 3
 • Мнения: 660
Продължавам моя коментар от предния път.

По случайност попаднах на това видео в YouTube:Което ме научи нещо което не знаех, че главната причина за газовете е намалената киселинност в стомаха
антибиотици, алмагел, т.н. намалят киселинността в стомаха -> храната не се смила както трябва и създава проблеми за последващите органи.

Сега мисля, че остава да видя на ренген да ли е само дебелото черво или както си мисля и тънките червата които са подути което ще рече SIBO

# 4
 • Мнения: 705
#3- Рентген дали ще е достатъчно ?

# 5
 • Мнения: 660
#3- Рентген дали ще е достатъчно ?
И аз нямам представа Smile но ще пробвам. Мисля си на теория, ако се снимам когато съм много подута.. и ако се снимам след като съм погладувала за 3-4 дена се надявам да видя къде е разликата.

# 6
 • Мнения: 705
#3- Рентген дали ще е достатъчно ?
И аз нямам представа Smile но ще пробвам. Мисля си на теория, ако се снимам когато съм много подута.. и ако се снимам след като съм погладувала за 3-4 дена се надявам да видя къде е разликата.
Колкото и неприятна  да е ,само колоноскопията ще даде отговор.

# 7
 • Мнения: 1 343
И аз се вписвам в новата тема!

# 8
 • Мнения: 266
Колко време са продължавали болките или неразположенията ви? Моите продължават повече месец и вече започвам да се притеснявам. Колоноскопия правих през лятото миналата година, нямаше нищо, а пак ме боля известно време преди това, но не толкова дълго, колкото сега. При мен има и напрежение и болка в кръста и тъпа болка ниско долу вдясно и вляво. Направо изпадам в депресия вече. Даже се чудя дали не е гинекологично...

# 9
 • Мнения: 414
Да се запиша и аз в новата тема 🤗
Бях писала преди време ако ме помните 😀
За болки/опъване отдясно от пъпа и по ниско долу пак в дясно.Ето от 4-5 дни пак съм така и вече ми писна да се тревожа.Усещането е все едно имам нещо там.Мога да го определя всякаш имам някакъв балон , който ми подпира/мърда.Странното е, че го усещам при движение/вървене, все едно нещо се тресе, мърда вътре...ниско долу в дясно го чувствам или малко по нагоре до кокала отпред на нивото на паласките- не знам как се нарича 😀.Някоя имала ли ги е тези усещания при вървене/сядане/ставане?Също и като трябва да се напъна повече като ходя до тоалетна го усещам силно и се подпирам/настикам там за да намаля усещането при напъването...
И друг въпрос имам.Ако си направя скенер на корем и таз ще се види ли ако имам някоя херния/тумор/апендисит?Ако е в червата ? Не знам всъщност дали е възможно да имам  херния там или някъде до него 🤔
Много се тревожа и депресирам вече... Sad
Кажете дали сте имали такива усещания ?

# 10
 • Мнения: 705
Да се запиша и аз в новата тема 🤗
Бях писала преди време ако ме помните 😀
За болки/опъване отдясно от пъпа и по ниско долу пак в дясно.Ето от 4-5 дни пак съм така и вече


ми писна да се тревожа.Усещането е все едно имам нещо там.Мога да го определя всякаш имам някакъв балон , който ми подпира/мърда.Странното е, че го усещам при движение/вървене, все едно нещо се тресе, мърда вътре...ниско долу в дясно го чувствам или малко по нагоре до кокала отпред на нивото на паласките- не знам как се нарича 😀.Някоя имала ли ги е тези усещания при вървене/сядане/ставане?Също и като трябва да се напъна повече като ходя до тоалетна го усещам силно и се подпирам/настикам там за да намаля усещането при напъването...
И друг въпрос имам.Ако си направя скенер на корем и таз ще се види ли ако имам някоя херния/тумор/апендисит?Ако е в червата ? Не знам всъщност дали е възможно да имам  херния там или някъде до него 🤔
Много се тревожа и депресирам вече... Sad
Кажете дали сте имали такива усещания ?
Имам болка в дясно от пъпа  през различно време от много време.Може да мине за няколко часа,може да ме държи и седмица.Аз нямам чувство на балон, а по-скоро на тъпа болка, все едно съм се ударила.Била съм на много гастро и те казват ,че е  СРДЧ или възпаление на тънкото черво.Правена ми е колоноскопия преди 3 г,но не са оглежда ли тънкото черво.Питала съм за скенер, но всички   са за колоноскопия като най- добро изследване и най-вече цялостна с оглед на тънкото черво. А,ако е херния хирург може да разбере.

# 11
 • Мнения: 11 730

Кажете дали сте имали такива усещания ?
Аз - да. Писала съм назад по темата.
Скрит текст:
Хирург да изключи херния. Има хернии, които трудно се диагностицират и има различни такива. За описаното място от теб и местещото се издуване, мислех че е шпигелова херния. Но пък на различно място се издуваше, най-често по-ниско долу, даже имах чувство, че е яйчника, с големина понякога на яйце. Понякога се местеше странично, по към паласките.
Помислих и, че може там нещо клапата към илеоцекума / не се изразявам професионално/ има връзка. Много добре ми се отрази изхождането в клекнала поза (това някъде 2-3 месеца). Понеже си точих това положение около 2 години и обикалях и аз- кабинет за образна диагностика, гастроентеролог, коремен хирург, гинеколог, то 2 от 4 заключиха, че е червото- раздразнено, 1 нямаше предположение, а коремният хирург се съмняваше за Болест на Крон и напипваше ТУ формация, която вероятно си беше възпалението на дебелото черво, което се издува.
ПКК изследване + ЦРП за изключване на остър апендицит и консулт с хирург, за евентуална херния. Те си пипат там и разбират.
Гинеколог да изключи гинекологичен проблем (киста на яйчника по-често), сраствания и т.н.
При колоноскопия, най-надежден метод, може да се види всичко, ако се касае за дебелото черво, но не със сигурност май към тънките черва, заради достъпа (там нещо към илеоцекума и дали клапата пропуска - тук роля има клекналото изхождане, за да не се случва и да се успокои червото).
Изследване на Калпротектин в изпражнения. Дава се проба в контейнерче, като се взима от 2-3 места от изпражнението. Подходяща за изключване на Крон и УК, но може да се повиши и при някои други възпаления, затова трябва да се тълкува само от доктор резултата, на база общо състояние, какво вижда и какво го съмнява.
Едно е ясно - отрицателен ли е калпротектина, може да дишаш спокойно и се касае за "грешка в диетата", която може да се проточи като лечение. Тоест, нямаме възпаление.
Изследване за свръхрастеж на бактерии, отново в изпражнения.

Ако решиш да опитваш добавки:
10 г мастиха на зрънца от аптеката. Хубаво стрита на прах в хаванче.
250 г мед
250 мл зехтин.
Разтвори първо хубаво меда в зехтина. На финала добави мастихата и разбърквай енергично. Сместа ще се стегне. Вероятно и зехтина ще се отдели отгоре и ще плува. Затвори бурканчето с капачка и съхранявай в хладилник. Сутрин и вечер по 1 ч.л. от сместа хапваш преди ядене - 10-15 минути време. Правиш го докато свърши сместа. При нужда може да повториш, но изчакай поне месец, а по-добре два.
Опитай се да се изхождаш в клекнало положение. Има приспособления, които продават, да може да се сложат на домашната тоалетна чиния. ТОВА ЛЕКУВА според мен!

Аз пробвах различни лекарства и добавки, но най-доволна съм от изхождането в клек, чайчета от джоджен, мента, или комбинация от риган, мащерка, лайка. Желатин от магазина, разтварях по 1 равна лъжичка в студена вода, да се втръврди/набъбне, после загрявах за 5-6 секунди в микровълновата, колкото да се втечни / не трябва да завира/ и после се изпива. Образува филм по стомах, черва. Помага. Или друга опция Комфортекс хапчета, но са със същото действие като желатина.
Пектин на прах, който се разтваря във вода, оставя се да набъбне, разбърква се и се изпива, изяжда. Прави същото като желатина. Може и на таблетки пектин, но е малка дозата.
Тия неща като цяло са за намаляване подуването, подобряване храносмилането, премахване на газове.
Други неща:
- Мастиха от Хиос. Има в ДМ. 20 разтворими таблетки- на стелажа с добавките. По 1 на ден след ядене. Ако има болки може първата седмица по 2- сутрин и вечер.
- Дуспаталин за болката, дискомфорта
- Еспумизан - газовете
- Креон или Мезим Форте - ензими за храносмилането, а 1000 пъти по добре Супер Ензими на NOW. Грешка нямат!
- Цинарикс- страхотна добавка за храносмилане, стомах, черва.
С днешна дата бих пила само ензимите и мастихата (на таблетки, или смесена с мед и зехтин)

Тук в последните коментари видях за киселинността. В темата за "Гастрит" обсъждахме. Има един не много надежден метод за диагностика със сода, но пък при мен си беше показателен. В повечето случаи се касае за намалена киселинност, а първото което получаваме от доктор като лекарство е точно на протонна помпа, което намалява киселинността. Не случайно пием по 2 месеца хапчета и се чувстваме както в първия ден на заболяването.
Ако случайно се обърка някой да се лекува с малко домашен оцет и случайно се подобрява.
Аз се лекувах с чайчета, мастиха и едни таблетки пробиотик с пребиотик и оцет- Флат Бейли, които вече не се предлагат на нашия пазар. Гръцки бяха. Много бързо оправяха нещата.
Намаляващи киселинността таблетки - на протонна помпа, имаше смисъл само ако се касаеше за първичен остър гастрит. Толкова. При нас с хроничните проблеми си е намалена киселинноста.

Тоя мой роман беше вместо запис в новата тема. Сори Satisfied Може да не се чете. Само който го интересува.

# 12
 • Мнения: 414
Някоя от вас да използва такъв вид столче за тоалетна 🤔
Опитвала съм се няколко пъти да свърша , , онази работа, ,  клекнала ...еми не се получава и това е 🙄Защо така 🤔
Замислям се да взема такова нещо и да пробвам така.Дали ще има ефект 🤔

# 13
 • Мнения: 379
Аз съм пробвала с такова столче и има ефект.

# 14
 • София
 • Мнения: 5 247
Намерих темата и ще я следя, защото от 5 години съм с диагноза СРДЧ. При различни доктори съм се преглеждала. Не зная кога и защо се изострят проблемите ми. Има ли значение сезон? Май да. Също и дали съм преди/ в цикъл? Отделно страдам и от ПА от 6 години. Май нещата са свързани.Чудя се дали пак да не търся помощ от доктор. Болката е отвратителна. Коремът ми е като балон, тъпа до силна болка ниско долу, малък таз, кръст, даже и около пъпа. Нетрудоспособна съм. Газове също периодично имам. Запек имам от дете, така или иначе без таблетки никога не става нищо.

Последна редакция: пн, 11 апр 2022, 12:42 от Мигла

Общи условия

Активация на акаунт