Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема № 56

• 48 751
  • 741
  •   1
Отговори
# 60
А каква беше терапията на Димитров?

# 61
Обикновен Полижинакс за 6 дни. Но Карагьозов не искаше нищо да дава, въпреки моето безпокойство. Това, което ми допадна в Адела, е че преди да публикуват резултатите онлайн, ти се обаждат да ти ги съобщят и да ги обсъдите, ако има нещо притеснително. Мисля, че е чудесна практика.

# 62
И при мен навремето мисля, че полижинакса беше лечението.

Аз минах хистероскопията. Сега остава мъчителното чакане на резултатите. Цели 2-3 седмици ми казаха. Не е ли много това?

# 63
Момичета, включвам се с едно притеснение и съответно въпрос дали на някой му се е случвало.
Преди 4 месеца имах Lletz, като всичко беше изрязано до здраво. Преди 1 месец бях на контролен преглед, който потвърди, че всичко е наред.
Цикълът ми този месец беше нормален, но на 10 ден (3 дни след края му) получих зацапване, под формата на няколко кървави жилки на салфетката при избърсване. Това беше придружено с леко неразположение и усещане за изтръпване в областта на яйчниците. На следващия ден всичко беше нормално, но днес на последващия ден отново имам зацапване.
За съжаление лекарят ми, доц. Карагьозов е доста търсен и не ми се иска да записвам час само заради това оплакване.
Въпросът ми е случвало ли се е на някоя от вас и дали е притеснително?

# 64
Според мен не е от конзацията-минало е достатъчно време.Някога се получава и овулаторно зацапване.

# 65
Здравейте.
При цитонамазка 2ра група и като забележка: плоскоепителни, метапластични и муцинозни клетки, паракератотични клетки. Имам ли от какво да се притеснявам? Благодаря.

# 66
# 67
  • Sofia
Здравейте, реших са ви споделя моята история, може на някой де бъде полезна. По време на втората ми бременност прокървих в 12 седмица и търсейки, къде е проблемът ме прегледаха с колпоскоп. Видя се голям йодонегативен участък. Взеха ми цитонамазка и биопсия - група 3А и резултат от биопсия ЦИН 3. Имах цитонамазка от началото н бременност 2-ра група.  Довърших си бременността. 32-ра седмица повторихме биопсията - ЦИН 2, ясно беше,че не се е подобрило положението. Явно такъв беше материалът,който бяха взели. 2 месеца след като родих ми направиха конизация - carcinoma in situ ,   изрязано до здраво. Всичко се случва през 2020. Миналата седмица бях при Карагьозов. Не съм се следяла и оперирла при него, а при гинеколога, който следеше и двете ми бремености. Имам й безкрайно доверие, но все пак отдавна ме тревожеше мисълта да се прегледам и при друг лекар,случай че все пак имам някакъв пропуск. Пусна ми изследвяне за  HPV 16 , HPV 18,  скрининг на 12  hrHPV - всичко ми е отрицателно, на колпоскоп всичко беше наред, както и цитонамазка - група 2A. Още при прегледа ми каза, че ако е отрицателен HPV  и цитонамазката е 2-ра група, мога да не се преглеждам следващите 3 години. Все пак ще продължа да ходя веднъж в годината, в момента ходя на 6 месеца. Малко предистория. Аз имам ендометриоза, първото ми дете е след инвитро. Много често се е налагало да ходя на гинеколог, заради проблемите които имах. Нямам година без цитонамазка, винаги втора група. Никога не бях гледана с колпоскоп до въпросното прокървявяне. Може би пропускът при мен е, че фокусирани върху другия проблем, не е обърнато достатъчно внимание на профилактиката. Откривайки каква е ситуацията при мен имаше момент на паника. За щастие или нещастие имам опит с поставяне на фатални диагнози и изпадане в стресиращи ситуации в миналото и не се подадох на паниката. Все пак се консултирах и с др Дяволов в Майчин Дом, който потвърди всички стъпки на моята проследяваща лекарка, както и с др Дянкова в Онкологията в София, която по-скоро не взе отношение тъй като съм бременна и каза да се доверя на др Дяволов.  Бях писала и тук, но отговорите бяха толкова крайни, че ми създадоха допълнителен стрес и спрях да следя темата в някакъв момент. Успех на всички момичета и само добри резултати!

# 68
Пропускът не е Ваш, а на лекарите.Особено ако има съпътстващи забилявания и инвитро.
Вече много жени казват, че
ходят години на репродуктивни процедури и никой от лекарите не се грижи за щателен гинекологичен преглед на шийката на матката.

# 69
  • Sofia
Съгласна съм. Преди самата процедура инвитро се иска цитонамазка нормална група,което явно не е достатъчно. След 5 години ходене поне 5-6 пъти в годината на гинеколог,  не знаех нищо за колпоскоп.
Пропускът не е Ваш, а на лекарите.Особено ако има съпътстващи забилявания и инвитро.
Вече много жени казват, че
ходят години на репродуктивни процедури и никой от лекарите не се грижи за щателен гинекологичен преглед на шийката на матката.

# 70
Момичета имам въпрос, миналия месец цикъла ми дойде на 23 ден този месец на 24 ден според вас да се притеснявам ли до сега са били 26.27. 28 примерно, но на 23 дни?
Знам че е организъм, стрес или смята на климата и темподобни, но все пак ми се ще вашето мнение. Благодаря предварително.

# 71
Здравейте, реших са ви споделя моята история, може на някой де бъде полезна. По време на втората ми бременност прокървих в 12 седмица и търсейки, къде е проблемът ме прегледаха с колпоскоп. Видя се голям йодонегативен участък. Взеха ми цитонамазка и биопсия - група 3А и резултат от биопсия ЦИН 3. Имах цитонамазка от началото н бременност 2-ра група.  Довърших си бременността. 32-ра седмица повторихме биопсията - ЦИН 2, ясно беше,че не се е подобрило положението. Явно такъв беше материалът,който бяха взели. 2 месеца след като родих ми направиха конизация - carcinoma in situ ,   изрязано до здраво. Всичко се случва през 2020. Миналата седмица бях при Карагьозов. Не съм се следяла и оперирла при него, а при гинеколога, който следеше и двете ми бремености. Имам й безкрайно доверие, но все пак отдавна ме тревожеше мисълта да се прегледам и при друг лекар,случай че все пак имам някакъв пропуск. Пусна ми изследвяне за  HPV 16 , HPV 18,  скрининг на 12  hrHPV - всичко ми е отрицателно, на колпоскоп всичко беше наред, както и цитонамазка - група 2A. Още при прегледа ми каза, че ако е отрицателен HPV  и цитонамазката е 2-ра група, мога да не се преглеждам следващите 3 години. Все пак ще продължа да ходя веднъж в годината, в момента ходя на 6 месеца. Малко предистория. Аз имам ендометриоза, първото ми дете е след инвитро. Много често се е налагало да ходя на гинеколог, заради проблемите които имах. Нямам година без цитонамазка, винаги втора група. Никога не бях гледана с колпоскоп до въпросното прокървявяне. Може би пропускът при мен е, че фокусирани върху другия проблем, не е обърнато достатъчно внимание на профилактиката. Откривайки каква е ситуацията при мен имаше момент на паника. За щастие или нещастие имам опит с поставяне на фатални диагнози и изпадане в стресиращи ситуации в миналото и не се подадох на паниката. Все пак се консултирах и с др Дяволов в Майчин Дом, който потвърди всички стъпки на моята проследяваща лекарка, както и с др Дянкова в Онкологията в София, която по-скоро не взе отношение тъй като съм бременна и каза да се доверя на др Дяволов.  Бях писала и тук, но отговорите бяха толкова крайни, че ми създадоха допълнителен стрес и спрях да следя темата в някакъв момент. Успех на всички момичета и само добри резултати!
Здравейте изключително полезен пост.Благодарим ви.Аз също съм с доста инвитро процедури като пред последната ми беше даже при светилото Д-р Стаменов.Смело мога да заява,че никой не ми е искал цитонамазка,което е наистина не е норнално.Спомням си,че един единствен д-р ме задължи за цито и за мамография и явно е бил прав.При чести инвитро процедури и тази химия,която си бием явно оказва влияние.При сегашният ми д-р в Турция зададох въпрос:Каква е причината този вирус HPV да ме атакува след толкова години и възможно ли е да е заради тези инвитро процедури и отговора беше,че просто имунитета ни пада и затова се получава така.

# 72
Здравейте,

Опитах се да изчета доста от темите по въпроса, но много ми се иска да ви разкажа и да ви помоля за мнение.
Наскоро ми направиха хистероскопия за премахване на полипи и днес си взех епикризата, в която са нанесени резултатите от хистологията - жлезист ендометриален полип с участъци от умерена дисплазия. Това, доколкото разбрах, са клетки в предраково състояние. Преди хистероскопията ми правиха колпоскопия и цитонамазка (излезе първа група, в която са били цитонамазките и в предходните години), като след колпоскопията по думите на доктора не беше задължително да се подлагам на хистероскопия, но аз предпочетох и може би е било правилното решение сега като гледам резултатите. Първият ми въпрос е леко глупав, обаче хистологията биопсията, за която пишете ли е, или от болницата не са ми направили/ дали всички изследвания. Винаги ли тези изменения в клетките са в резултат от hpv и при условие, че вече при мен фазата е напреднала дали мога да заразя партньора си, защото честно казано много повече се притеснявам за него, отколкото за мен /въпреки че четох, че за мъжете е една идея по-малко опасно/. За утре си записах час за преглед при доктора, който ми направи манипулацията. Другото, което ме притеснява, е какви изследвания ми предстоят на първо време, защото не си взех направление от личния лекар. Ще ми е много полезно да ме насочите, защото се чувствам много неориентирана в момента. Благодаря ви и ви желая здраве на всички!

# 73
Здравейте ,ако правилно разбирам хистологията е от премахнатите полипи в матката/поне така е според Вашето описание/Биопсиите и хистологиите  и hpv вируса ,за които се говори тук са от изменени участъци в шийката на матката.Най-добре обсъдете с лекаря зивършил манипулацията.От полип в матката няма как да се зарази партньора.

# 74
Здравейте ,ако правилно разбирам хистологията е от премахнатите полипи в матката/поне така е според Вашето описание/Биопсиите и хистологиите  и hpv вируса ,за които се говори тук са от изменени участъци в шийката на матката.Най-добре обсъдете с лекаря зивършил манипулацията.От полип в матката няма как да се зарази партньора.

Благодаря Ви, от изследване на полипа е хистологията.

Общи условия

Активация на акаунт