Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема № 56

• 47 860
  • 741
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте! Написах и тема, но не получавам отговори за сега и намерих тази тема... Ще напиша въпроса си и тук, с надеждата, ако може някой да ми помогне.

Преди година и половина при колпоскопия ми откриха ектопичен участък на маточната шийка. Правих биопсия и нямах някакви предракови изменения. Преди биопсията, успях да се прегледам и при доц. Илия Карагьозов, който каза, че няма смисъл и от биопсия, но направих за свое успокоение. Последната ми цитонамазка - течнобазирана, бе преди 9 месеца и също нямаше проблем при нея.

Преди дни, след полов контакт, получих леко кървене и на другия ден посетих гинеколог, при когото не съм ходила преди. Според него, е възможно това да е била задържана менструална кръв (цикълът ми беше седмица преди това). Но - каза, че е добре да направим отново колпоскопия след 1,2 месеца и, ако този участък още е там - нова биопсия. Това много ме притесни! Нужно ли е да се прави повторно, след като вече имам правена преди година и половина и е негативна за ракови изменения?? Не е ли достатъчно да направя цитонамазка? Препоръката под последната ми е за нова след 12 месеца... Правила съм и изследване за HPV от шийката - беше отрицателно за всички типове (ниски, средно и високорискови). Ще съм ви благодарна за мнения!
Понеже имам опит с контактно кървене- при мен се оказа капиляр, който е на повърхността на лигавицата на шийката и кърви чат-пат.Колпоскоп чист, цитонамазка също.
Не мисля, че е задържана менствуална кръв ако е розово течението или ако е ярка, обилна тъмночервена.

# 106
Здравейте! Написах и тема, но не получавам отговори за сега и намерих тази тема... Ще напиша въпроса си и тук, с надеждата, ако може някой да ми помогне.

Преди година и половина при колпоскопия ми откриха ектопичен участък на маточната шийка. Правих биопсия и нямах някакви предракови изменения. Преди биопсията, успях да се прегледам и при доц. Илия Карагьозов, който каза, че няма смисъл и от биопсия, но направих за свое успокоение. Последната ми цитонамазка - течнобазирана, бе преди 9 месеца и също нямаше проблем при нея.

Преди дни, след полов контакт, получих леко кървене и на другия ден посетих гинеколог, при когото не съм ходила преди. Според него, е възможно това да е била задържана менструална кръв (цикълът ми беше седмица преди това). Но - каза, че е добре да направим отново колпоскопия след 1,2 месеца и, ако този участък още е там - нова биопсия. Това много ме притесни! Нужно ли е да се прави повторно, след като вече имам правена преди година и половина и е негативна за ракови изменения?? Не е ли достатъчно да направя цитонамазка? Препоръката под последната ми е за нова след 12 месеца... Правила съм и изследване за HPV от шийката - беше отрицателно за всички типове (ниски, средно и високорискови). Ще съм ви благодарна за мнения!
Понеже имам опит с контактно кървене- при мен се оказа капиляр, който е на повърхността на лигавицата на шийката и кърви чат-пат.Колпоскоп чист, цитонамазка също.
Не мисля, че е задържана менствуална кръв ако е розово течението или ако е ярка, обилна тъмночервена.

ДХ3, благодаря Ви за отговора! Как се реши проблемът при Вас и всъщност, как се разбра, че е капиляр? И също - дали имате представа при моето положение, дали е необходима наистина повторна биопсия при добра цитонамазка и при положение, че при първа биопсия, не е открит проблем?

# 107
Не се откри лесно.Един път ходих няколко дни след кървенето- нищи не се видя.Лекарката каза” кръвнеш ли, идваш веднага без час”.Така и направих.Нищо не се видя.Всеки път правеше колпоскопия и ехография.
Така известно време мина.Ту кървене, ту не.Викаха ме по време на овулация за щателен улразвуков преглед, когато шийката е податлива да се разгледа.Нищо…Обмисляхме кюретаж на лигавицата на матката и абразио на канала, да се види дали не е нещо навътре.
За щастие, при взимане на контролна цитонамазка, това капилярче кръвна и видяхме, че е именно то.Изгориха ми го със Силкожин и историята приключи за 5-6-7г., не помня.
Късна есен пак се случи-веднага на преглед.Отново чист колпоскоп, цитонамазка.Този път нищо не предприехме.
Последните години виждам как капилярите по тялото ми стават чупливи и често имам синини.Пия вит Ц по десет дни всеки месец и уж имам подобрение.
Дано намерите откъде е това кървене.Но логиката наистина е да се провери пак компрометирания участък и да се отхвърлят едно по едно причините.

# 108
За проблеми с кръвоносните съдове дават Кверцетин - хранителна добавка. Аз ще го взимам но в комбинация с витамин С. Още не знам ще има ли ефект, защото е добавка а не лекарство.

# 109
На въпроса за раничката - това, което съм коментирала с двама гинеколози (един от които Карагьозов), то при добра цитонамазка, колпоскоп и, ако не създава проблеми (течения, дискомфорти и т.н.) - не се пипа, наблюдава се. Ключов момент е и на каква възраст сте. След 35-40 вече се мисли към превантивното й премахване, преди това обаче не. Разбира се, всеки случай е индивидуален, със своята си история, обективно състояние и прочие. Моят съвет е, ако усещате, че Ви е нужно още едно мнение, ако нямате доверие на лекаря на 100% - консултирайте се с друг специалист. Все пак, биопсията не е кой знае какво, чакането е убийствено, но после поне човек знае със сигурност какво се случва. Понякога … страх лозе пази!

# 110
Аз днес получих резултата от цитонамазката си.
Края на ноември ми беше конизацията.
Резултата от цитонамазката е същия като група, цин. и даже доста по-зле... Преди конизацията поне възпаление нямах...
Не знам какво да мисля, доста се отчаях... защото съм и с hpv 16. Вие какво ще кажете?

# 111
Jazzy  пусни  си пълна микробиология и за всеки случай за хламидия, уреаплазма и микоплазма и ще ти се  изясни картинката.
Възпалението се лекува с глобули и хапчета за кандида.

Момичета предстои ми контрола във Вита няма да е при Карагьозов а при друг онкогинеколог тк има часове за догодина, но ще си направя пълни изследвания.
На всеки 6 мес пускам цитонамазка вече 5 години - 2 група.

Последна редакция: пн, 18 апр 2022, 19:44 от Bria

# 112
Здравейте група, през октомври месец миналата година ми откриха раничка която кървеше. Направих цитонамазка и ми излезе 2-3а група. Проведоха лечение с глобули и пак направих нова цитонамазка която се оказа същата като първата. Края на ноември направих биопсия и ми излезна CIN1. Гинеколожката ми каза, че трябва да направя конизация. Февруари месец ми направиха конизация та и резултата беше CIN1-2.След месец и половина направих контролна цитонамазка и резултатът беше пак 2-3а.Направих консултация с друг лекар и той ме накара да си направя изследване за човешки папиломен вирус. Резултата е отрицателен. Някоя от вас имала ли е такъв проблем като моя? Според вас какво да направя?

# 113
Здравейте,
На 20 май най-накрая и аз дочаках да дойде прегледа ми при д-р Карагьозов, тогава ще ми бъде 10-тия ден от цикъла (и ако всичко е точно 4ти чист ден), откриха ми раничката през 2019 година като до тогава са ми правили само цитонамазка, като винаги е била 1 или 2ра група, това което ме притеснява е,че понякога изпитвам дискомфорт и прокървявам. Въпросът ми е нещо по специфично трябва ли да се подготвя при прегледа, дали да си направя цитонамазка или той ще предпочете за ми направи защото ще ми бъде първо посещение при него. Обмислям да нося всички документи които имам (ехографи и прочие на раничката). Ще се радвам да ме посъветвате защото се притеснявам много. Sad

Последна редакция: ср, 27 апр 2022, 14:43 от Alice.in.Wonderland

# 114
  • София
Той ще Ви направи цитонамазка и колпоскопия.

Да се има предвид, че във Вита правят суха цитонамазка, която при мен излезе група 3 А, колпоскопията е чиста. След това ми направиха течно базирана цитонамазка в Геника и там групата е 2-ра. Микробиологията ми е добре, така, че явно сухата не е толкова вярна.

Последна редакция: ср, 27 апр 2022, 16:25 от denizara

# 115
Няма такова нещо като “не толкова вярна” цитонамазка. Не пишете такива неща в темата, ще подведете другите потребители! Двата вида цитонамазка се базират на различен вид технология на разглеждане на материала, но в никакъв случай единят или другият не е “по-добър” или “верен”. Карагьозов по принцип предпочита обикновената цитонамазка, която се прави на предметни стъкла и се гледа от патолози под микроскоп. Течно-базираната (тази в Геника) се работи по друг начин от машина, след което се преглежда и от патолог на база образи и извадки на клетки, които машината е разделила и филтрирала (най-общо казано). Аз лично съм склонна да предпочитам тази, която се гледа от патолог на стъкла.

Alice, контактното кървене и дискомфортът най-вероятно са от раничката. Но със сигурност трябва да прецени лекар. Може да се наложи да се третира, за да си спестите неудобствата, въпреки добрите резултати до момента. Обсъдете с лекаря си и преценете. Успех!

# 116
  • София
Аз казвам как са нещата от моя опит, обяснено от друг гинеколог, а не Карагьозов, а вече кой в какво вярва е друг въпрос.
Факт е, че само на цитонамазка не трябва да се вярва.

# 117
Ние птдавна говорим, че цитонамазката не е сигурен метод и затова трябват допълнително изследвания.Цитонамазката птнрива само около 30% от проблемите, но е достъпен и евтин метод з профилактика и се разчита на това, че ако човек се следи редовно, ще се хванат навреме
проблемите.
Ако някой лекар ви е казал, че само цитонамазка е сигурен метод за профилактика, то той ви е излъгал.

# 118
Момичета стискайте палци на 4 съм на контрола, всеки път тръпна какво ще кажат на колпоскопа какво ще излезе на цитонамазката 🥹

# 119
Момичета стискайте палци на 4 съм на контрола, всеки път тръпна какво ще кажат на колпоскопа какво ще излезе на цитонамазката 🥹
🤞🏻 Всичко ще е наред!🤗

Общи условия

Активация на акаунт