Рим - 24 тема

• 41 189
  • 736
  •   1
Отговори
# 105
Дами, за Ватикански музеи и базиликата има ли някакви зависимости дали е по-голяма лудница в сряда примерно от вторник, защото се колебая между тези два дни?
Не държим да виждаме Папата.
Ако закупя билети Ватикански музеи все още има ли вариант да се влезе в Базиликата и на купола през бърз вход? И тогава ще можем ли да видим и стълбището на Момо?
Благодаря
Ние бяхме в Рим 21.03-25.03 и до Базиликата Свети Петър ходихме два дни, опашката беше огромна.  От Ватикана няма вход към Св.Петър питах двама полицаи.

# 106
Дами, за Ватикански музеи и базиликата има ли някакви зависимости дали е по-голяма лудница в сряда примерно от вторник, защото се колебая между тези два дни?
Не държим да виждаме Папата.
Ако закупя билети Ватикански музеи все още има ли вариант да се влезе в Базиликата и на купола през бърз вход? И тогава ще можем ли да видим и стълбището на Момо?
Благодаря
Ние бяхме в Рим 21.03-25.03 и до Базиликата Свети Петър ходихме два дни, опашката беше огромна.  От Ватикана няма вход към Св.Петър питах двама полицаи.
Опашката за Базиликата върви много бързо, не се плашете. Уикенда има много повече хора и тогава може да е по-бавно. Ние бяхме от 18 до 23.03., пресни са ми впечатленията.
Св.Петър е във Ватикана, от Ватиканските музеи има вход към Базиликата, но вероятно е затворен докато възобновят групите, принципно той си е за тях. Аз лично и много други хора са минавали от там, така че полицаите са излъгали.Simple Smile
На първа страница има описано как точно става със стълбището.

# 107
Здравейте, имам нужда от съвет относно посещението на ватинаските музеи. Можем да ги посетим на 14-15 или 16 април (четвъртък, петък или събота). Предвид празниците и очакваното струпване на хора,според вас кога ще е една идея по-спокойно?

# 108
  • Milano
Вероятно в четвъртък. Децата са ваканция от 14.04 до 19.04.
Обикновено между петък и събота се придвижват хората за Великден.

# 109
На 1май неделя във Ватикана безплатен ли е входа? Или Колизеума?
В неделя папата излизал на площада пред Св. Петър, тя не е ли точно до Ватиканските музеи? Някакви препоръки, за да го видим?

# 110
Здравейте на всички,
Можете ли да ми кажете на кой сайт проверявате прогнозата за времето и е коректна прогнозата?
Аз сравнявам AccuWeather, Meteo IT и Google и разликите са значителни и затова питам, за съвет от опит.

Благодаря предварително Blush

# 111
  • Milano
https://parcocolosseo.it/2022/04/domeniche-gratuite-colosseo-2022/

Накратко:

От 03.04.22 се възобновява безплатното влизане в държавните музеи първата неделя на месеца.

Колизеума участва в инициативата с две опции за посещение:
- билет за Колизеум, Римски Форум и Палатин;
- билет Форум Пас - Империални Форуми, Римски Форум и Палатин.

Билетите се получават по ред на пристигане на касите на piazza del Colosseo, в близост до храма на Венера и Рим ( Tempio di Venere e Roma).

П.п. има снимка в края на статията плюс Гугъл мапс за местоположение.

Притежателите на Membership Card и Рома Пас получават билетите си по ред на пристигане на същото място.

От съображения за сигурност (избягване на струпвания на хора) са изключени за посещения Арената, къщата на Аугусто, храма на Ромоло и т.н. в скобите преди текста в червено.

Напомняме, че не е необходим грийн пас (сертификат) за посещението, само хирургическа маска.

Не е необходима резервация.

Интересно ще е другият месец. Почти всички музеи по принцип са затворени на 01.05. Колизеума е изключение.

Yasmina,  под Ватикана Ватиканските музеи ли имаш предвид? Те са безплатни третата неделя на месеца. Все пак това е друга държава, не е Италия.

Папата се показва на прозореца на Базиликата на пл. Св.Петър в неделя и чете молитва в 12ч.

Последна редакция: нд, 03 апр 2022, 10:30 от regina di cuori

# 112
  • София
Здравейте на всички,
Можете ли да ми кажете на кой сайт проверявате прогнозата за времето и е коректна прогнозата?
Аз сравнявам AccuWeather, Meteo IT и Google и разликите са значителни и затова питам, за съвет от опит.

Благодаря предварително Blush

Yr.no

Дават градусите с по 1-2 по-ниски обикновено,  но са много точни в прогнозите какво време може да се очаква.

# 113
  • Варна
Самолет и апартамент близо до Ватикана (сп. Cipro) са резервирани. Началото на май.
Билети за Ватикански музеи и Колизеум също. Установих, че за Колизеума се пускат билети точно за 1 месец напред. На 02 април можеше вече да се вземе за  02 май итн.
Обмислям транспорта до апартамента. Моля, ако някой скоро е ползвал летищно такси да сподели за цената. В сайтовете за трансфери ми излизат цени ок. 60 евро и повече. През букинг също.
Ако не се договорим с хазяина да оставим багажа в апартамента, до 15ч., когато е настаняването,  къде бихме могли?
За Ватиканските музеи, най-ранният свободен час беше 13:00. Как да направим програмата за да видим и Базиликата и купола? Базилика се има предвид Св. Петър, нали?

# 114
Самолет и апартамент близо до Ватикана (сп. Cipro) са резервирани. Началото на май.
Билети за Ватикански музеи и Колизеум също. Установих, че за Колизеума се пускат билети точно за 1 месец напред. На 02 април можеше вече да се вземе за  02 май итн.
Обмислям транспорта до апартамента. Моля, ако някой скоро е ползвал летищно такси да сподели за цената. В сайтовете за трансфери ми излизат цени ок. 60 евро и повече. През букинг също.
Ако не се договорим с хазяина да оставим багажа в апартамента, до 15ч., когато е настаняването,  къде бихме могли?
За Ватиканските музеи, най-ранният свободен час беше 13:00. Как да направим програмата за да видим и Базиликата и купола? Базилика се има предвид Св. Петър, нали?
Кое летище? Ако е Фюмичино вижте Sitbusshuttle за 7 евро, имат спирка на via Crescenzio, не е съвсем до Cipro, но може да вземете метрото за една спирка, а може и пеша, ако не са Ви големи куфарите.
За багажите знам аз само на Термини, може и там да слезете, оставяте багажите, обикаляте и от там пак метрото до Чипро.
Да Базиликата е Св.Петър. Така идеално Ви се получава. Трябва да отидете по раничко на Базиликата, първо че има много малко хора и Ви е близо до апартамента 9-9.30ч. Първо отивате на купола, там със качването и слизането и снимки отнема около час, минимум. После от купола се слиза направо в Базиликата и разглеждате там. Даже така и за обяд преди музеите ще Ви остане време. Два пъти съм го правила това упражнение с купола и винаги с успех. И изобщо на местата с големи опашки трява да се ходи рано, ако не са със запазен час.

# 115
На нас от мястото на настаняване ни предложиха трансфер - от Чампино до хотела (Виа Венето) 45 евра.
Още се чудя. Пристигаме в 17.40 и сме с по един куфар.
Има ли редовни автобуси от Чампино, на самото летище ли са? В най-добрия случай, при това което съм чела, мисля, че ще ни отнеме 1 час с чакане и пътуване до Термини и после 15-20 минути пеша.

# 116
На нас от мястото на настаняване ни предложиха трансфер - от Чампино до хотела (Виа Венето) 45 евра.
Още се чудя. Пристигаме в 17.40 и сме с по един куфар.
Има ли редовни автобуси от Чампино, на самото летище ли са? В най-добрия случай, при това което съм чела, мисля, че ще ни отнеме 1 час с чакане и пътуване до Термини и после 15-20 минути пеша.
Да, има редовни автобуси, 520( спирката е точно срещу пристигащи, има  голяма табела)до метростанция Cinecitta и от там метро посока Battistini, можете да слезете на Barberini, станцията е на via Veneto. Около час ще излезе пътуването, да. Билети можете да вземете от кафето на пристигащи, 1.50 евро за 100 минути. За метрото и автобуса пътувате с един билет.

# 117
Благодаря, Lady! Не бях се сетила за този вариант, сега разгледах картата - супер се получава Simple Smile

# 118
  • Варна
Lady Vengeance благодаря и от мен. На Чампино пристигаме, Райънеър в 7:35. С 2 куфара, 4 човека. Ако хазяина ни разреши да оставим багажа, такси ни устройва, но ако не, по-добре да вземем автобус 520 и после метрото до Термини, щом има клетки за багаж.
Колизеума + Форума + Палатини са за втория ден, Ватиканските музеи за 3тия.
Ще се възползваме от твоето предложение. Малко се притеснявам как ше намерим входа за купола. Трудно ли е? Какво да търсим? Аз съм немскоговоряща, английският ми е доста по-слаб, а в Италия и Испания съм била само организирано и всичко ми поднасяха на готово и не се е налагало да се лутам. Flushed
Сега се мъча да сглобя първия ден. Ако стартираме от гарата към 9 часа и настаняването е от 15, по кой маршрут да тръгнем?  Мисля да видим Piazza del Popolo, Треви, Испанските стъпала, Пантеона...

# 119
Lady Vengeance благодаря и от мен. На Чампино пристигаме, Райънеър в 7:35. С 2 куфара, 4 човека. Ако хазяина ни разреши да оставим багажа, такси ни устройва, но ако не, по-добре да вземем автобус 520 и после метрото до Термини, щом има клетки за багаж.
Колизеума + Форума + Палатини са за втория ден, Ватиканските музеи за 3тия.
Ще се възползваме от твоето предложение. Малко се притеснявам как ше намерим входа за купола. Трудно ли е? Какво да търсим? Аз съм немскоговоряща, английският ми е доста по-слаб, а в Италия и Испания съм била само организирано и всичко ми поднасяха на готово и не се е налагало да се лутам. Flushed
Сега се мъча да сглобя първия ден. Ако стартираме от гарата към 9 часа и настаняването е от 15, по кой маршрут да тръгнем?  Мисля да видим Piazza del Popolo, Треви, Испанските стъпала, Пантеона...
От Чампино още по-добре, с метрото направо на Чипро, ако стане с хазаина.
За купола е много лесно, не се притеснявайте. Точно преди да се влезе в Базиликата има стълби, когато ги изкачите трябва да минете през крайната врата в дясно. Има направено като коридор с въженца, също и табела указваща, че е само за купола.
Да, може да видите тези места. Също и Навона.  Ще вървите ли или ще ползвате транспорт?
Ако вървите може да се спуснете по виа Национале и от там Треви, Испанските стълби и Пиаца дел Пополо.
След това по  via del Corso хем ще видите пиаца Colona и от там до Пантеона:hearts: и Навона.

Общи условия

Активация на акаунт