Нетърпимо отношение на колега

• 4 000
  • 37
  •   1
Отговори
# 15
Мм, не знам, не се сещам за ситуация, в която аз бих казала нали ти казах, вместо примерно има известни пропуски, но все пак няма опит, а и напредва. Просто посланието е тотално различно.

# 16
Не пропускайте факта, че жените са по-чувствителни и се обиждат от обичайния начин на водене на разговор от мъже. А онзи най-вероятно не се усеща или не му се иска да се "преструва", а си говори по обичайния начин.

# 17
Аз бих се възползвала от ситуацията и бих научила максимално от това, което ми казва. Видимо е добронамерен, щом помага. Гледай позитивно и ще напреднеш.

# 18
  • София
Доста съм изненадана от коментарите. Това отношение в никакъв случай не е ок. Критиката, така както е описана, изобщо не е конструктивна. Злепоставянето по този начин пред началниците е изключително некоректно. Отношението, което има този човек е супер демотивиращо и затормозяващо. Звучи като тотален манипулатор, който си е намерил удобна мишена.

Авторке, какво му е отношението към другите колеги? Наблюдавай го, виж дали е нещо конкретно към теб, или го отнасят и други. Нямаш много добри варианти, защото както вече умно си преценила, той има повече опит от теб, а и вече се е постарал да те опетни пред ръководството, което те поставя в неизгодна позиция. Не знам колко можеш да се довериш на такъв човек да те учи, защото според мен мотивите му не са чисти. Първо ще ти срива увереността ежедневно, после е видно, че самият той прави грешки, тоест не е чак такъв капацитет. И трето, може съвсем умишлено да те подвежда, особено ако те вижда като заплаха.

Моят съвет като начало е да избегнеш максимално всякаква конфронтация. Той няма да разбере и няма да се промени. Опитай се да мислиш рационално, да прецениш дали можеш да имаш някаква полза от мнението му. Опитай се да не му позволяваш да повлияе на усещането за собствената ти компетентност. Битката няма да спечелиш, затова най-добре не влизай изобщо в нея. Не знам какво е естеството на работата ти, дали има шанс с времето ръководството да види и оцени способностите ти, дали този човек ще стои винаги на тази работа... Това са фактори, които могат да ти помогнат да прецениш собственото си бъдеще там. А дотогава, наистина единственият ти полезен ход е да щадиш себе си и да му даваш допълнително храна, като се конфронтираш, докато се опитваш да си вършиш работата максимално добре, и да се надяваш ръководството да види и оцени (той няма).

# 19
  • София
Мм, не знам, не се сещам за ситуация, в която аз бих казала нали ти казах, вместо примерно има известни пропуски, но все пак няма опит, а и напредва. Просто посланието е тотално различно.

Аз пък се сещам.
"Амиии да, пропуски има, но те не са много, ние минахме през доста неща, не ззнам дали това го засегнахме точно, нооо даа, ще ги поправя за другия път, сълза"
Точно "Нали ти казах" ще кажа.

Ако отговорът е "извинявам се, ще гледам да не се повтаря подобна грешка", ще се намеся да рекна, че още е нов и тази грешка е пренебрежимо малка на фона на всичко, което е отработено и асимилирано добре.

Тоя човек е сложен да ти обяснява, въпреки че не е негоева работа. Много като тебе има, които ще кажат,че не им е обяснено добре, което е удар по неговата репутация.

# 20
Ако колегата има потенциал, защо да го кова?
Ако аз съм се доказала, как един неопитен младок ще ми удари репутацията?

Ако заекът е някакъв страшен некадърник или старото куче е известен злобар, задържал се по случайност, е друго.

# 21
  • София
Последното беше към авторката. Така я усещам. Той Той Той, а аз горката. Затова ми е такова мнението. Simple Smile

Няма доказали се, ако не си Стив Джобс. Кой знае за какви файлове става дума. Всеки може да те подкопава, а и не е проблемът дали ще успее, а че това би могъл да е резултатът.

# 22
Началството не би трябвало да взима страната на този, който има повече опит. Може да си на една позиция десетки години и само да си си чоплил носа. Първо говори насаме с дразнителя. Бъди спокойна, усмихвай се. Ако и това не даде резултат се обърни към шефовете. Била съм в подобна позиция, но в крайна сметка се изправих пред началниците и споделих проблема. Нали И за това са там. Причините за държанието на колегата може да са много. Ако е твърде лично едва ли ще ти сподели. Въпроса е да се усети, че прекалява. Ако, с извинение, си е просто г*з, тук вече няма много опции. Приемаш го че е такъв. То работа без поне един такъв почти няма.

# 23
  • Варна
Напълно съм съгласна с Лъвица.

Моят съвет е да се опиташ да прехвърлиш фийдбека да бъде в писмен вид. Примерно да предложиш, след като си готова с дадена задача и му я дадеш за ревю/преглед, той да ти напише имейл с няколко точки кое да оправиш. Сигурна съм, че в имейл не би написал "това е отвратително", а нещо от сорта "Червената черта да се махне".
От това има много ползи: 1. По-лесно ще си поправиш грешките, като имаш нагледен списък и 2. Ще пропуснеш грубото отношение.
Няма как никога да не правиш грешки и да си перфектна на 100%, забележки винаги ще има, а това е един способ да бъде по-лесно и приятно за двете страни.
Например можеш да кажеш - "Ето свършената работа, ще ми е много удобно да ми напишеш имейл със списък с корекциите, които искаш да направя." Така получаваш и бонус точка като показваш, че все пак критиката те интересува и е важна за теб.

# 24
  • София
А досега отправяла ли си писмено исканията ти за намаляване на работно време? Официално и през ЧР?

# 25
Има си хора, които са си такива, заядливи, мнителни, не много дружелюбни към колеги. Не значи, че е лично срещу теб, просто е такъв. Работила съм с такива колеги, тегаво е, но се свиква. С времето, когато се докажеш ще стане по-благосклонен, вероятно. Съветът ми е да не го приемаш присърце и да очакваш да станете приятели. На забележки, просто казавай добре, ще коригирам или благодаря, че обърна внимание. Шефовете го познават, не мисли, че забележките му им влияят. Сигурна съм, че с времето ще се нагодите.

# 26
Sunny_sun1 според мен иска д аима значение и да доминира. има такива хора. Аз съм почти сигурна, че ако работи с мъж няма да е така . Има такива , които се чувстват длъжни да са @петела@ .   Защо не идете на кафе да го разпиташ как е семейството му , жена му и пр. Може да се окаже, че и у дома прави същото.
Ако съм права с предположенията то няма да спре. Няма ли друг екип в който да се преместиш или да се размениш с колега? Има много предтексти. Разпитай също из службата. Може да не си първата с проблеми на това място с него и да си го знаят какъв е.
Или друг начин, но може да е с лош ефект за кариера , остави му всички задачи да си ги прави , Или взимай нещо да правиш и в момента на забележка или злепоставяне му го паркираш да се оправя както смята за добре.
Все пак ти не работиш за него, а заедно работите за някой друг.

Последна редакция: ср, 16 мар 2022, 07:06 от bella-ciao

# 27
Обратната връзка е важна, може да е негативна, но дори когато е негативна - не трябва да е обидна, все пак целта е да помогнеш на човека.
Искаш ли да ти проверя ред по ред нещата, за да докажа, че грешиш е отвратителeн израз, не се говори така на по-неопитен колега, грубо е и освен да унижи човека, не виждам какво ще постигне.
Аз директно бих говорила с него и бих му обяснила, че не ми допада тона и отношението. Издава липса на професионализъм и ниска култура. Нито един човек не трябва да ходи на работа със свито сърце или да стъпва на тръни около колега - вредно е за здравето и животът е кратък!

# 28
Тя ако го е направила вярно, и той провери ред по ред, нали няма да намери грешки? Тогава нека да провери. Нали сте се събрали да работите, не разбирам какво общо имат емоциите.
В момента, когато той провери всичко ред по ред и няма грешки, няма да има какво повече да каже, защото тя ще работи вече толкова качествено, колкото и той. И тогава той вече няма да я проверява, няма да има защо.

# 29
  • София
Че тя и сега работи толкова качествено, колкото и той, нали и тя му открила същите грешки... Ако и тя тръгнеше да му проверява ред по ред, сигурно щеше да намери бая "грешки", особено щом крива черта се брои за "отвратително" нещо.

Иначе не сме роботи, хора сме, и лошото отношение влияе. Хората, към които се отнасят добре, се представят доста по-добре в работата. Има огромна разлика между конструктивна критика, критика, и откровено, дребнаво заяждане. Неговото видно влиза в поледната категория. Което е изключително непрофесионално. Той може да е добър в това, което прави (въпреки че май по-скоро е добър да се прави на велик и всезнаещ), но способностите да работиш в колектив и да се разбираш с колегите са важни при всичко длъжности, където имаш контакт с други хора. Та явно не е чак толкова голям професионалист, или най-малкото, трябва да си се придържа към документите и да избягва комуникация с колегите.

Общи условия

Активация на акаунт