Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 26

• 37 745
  • 787
  •   1
Отговори
# 240
Ех като вземат да се дъвчат коренно различни пазари ме напира на голям смях. Нашия пазар има огромен излишък на квартири, не е регулиран стриктно и наемателя може да си позволи своеволия. Затова наемодателя често използва депозита като оръжие, но да тръгнеш да си търсиш правата по законов ред е мисия невъзможна. Още преди даси подал жалба ще те питат платил ли си си данък печалба и си до там. Да се радваме че има читави наематели, които си спазват договорите и са хора.

# 241
германия,  нацяло, сменявал, умете....

Ти какво жилище си обитавала?

Съжалявам. Ако с това ми поправяш правописа, трябваше да добавя че българският не ми е първи език. Смятам че за това все пак окей се справям.

Живял съм и продължавам да живея в всякакви апартаменти. Дадох примера с метлата, защото във връзка със спорове с наематели в немския език е навлязла думата "Besenrein", която буквално означава " чистено като с метла".

Наемодателят няма право да запази ключ към жилището си и проверки за чистотата никога не съм имал. Не мисля че това се случва, освен ако собственикът на жилището не излезе чужденец и си отдава жилището с собствено написани договори.

Последна редакция: ср, 27 апр 2022, 18:16 от marulata

# 242
Явно кварталите, които ти обитаваш в Германия, не са като кварталите, за които най-често се пише (дават се за пример) в тази тема. Жилищата, които се коментират в темата, ги отдават (коренни) германци. И много държат на чистотата и жилището да бъде върнато във вида, в който е отдадено, т.е. прясно почистено и боядисано. И вървят германските хазяи и оглеждат дори за минимални драскотини, петна и т.н. И приспадат от депозита или си го задържат целия дори, за отстраняване на (дори) дребните повреди.
Явно можеш да се съдиш с хазяина, можеш и да спечелиш делото, това в Германия. Но междувременно, за следваща квартира ако ти искат референции от предишни хазяи, се замисляш дали да не дадеш пари за латекс, все пак боядисването изисква само известни усилия, не е ядрена физика.

П.С. На мен Collins Dictionary за Besenrein ми даде превод "добре почистено".

# 243
"Besenrein" си значи метено, и в договорите за наем, в смисъл минаваш с най-обикновено почистване без да е нужно да чистиш петната от килима или да запълваш дупките от пирони по стените. Но е само една от възможностите, в договора може да си напишеш и че изискваш пълно почистване от-до, без петънца и драскотинки. То навсякъде наемодателят си преценява какви разходи иска да прави.

# 244
  • София
Какви килими в прословутата Германия? Но пък дупки от пирони и детски рисунки трябва да премахнеш.
Там имотите се отдават на голи стени. Ако има кухня, то я е останала от предишните наематели. Та те водят преговори да я закупиш от тях по някаква намалена цена. Други пък си разпродават и мебелите, вместо да плащат за пренос до новата квартира. А в нея пък може да купят останалото от предните.
Да, много често самите наематели с обяви си търсят следващите кандидати. Естествено, че и собственика има думата в края на преговорите. Масово цели улици с блокчета или къщи са собственост на АД, има си фирма за управление. Рядко 1 -2 апарт. или етаж от къща се дават от частен собственик. Но и тогава кастинга на кандидатите е строг и подробен.
И след като се нанесеш започва интересното. От 05.2019 г. дъщеря ми чака управляващата имота фирма да оправи проблеми с балкона. Наследени са, не отказват завалийките, но протакат.
Но и наема не намаляват заради проблема. С баните в блока имаше проблем - оправиха го. Но гаджето и има фирма за ремонти - даде оферта, приеха я и после си платиха за работа и материалите.
С 2 думи и там не всичко е цветя и рози,  има си кръшкане.

Последна редакция: ср, 27 апр 2022, 20:34 от Aisha

# 245
  • София
Не знам за къде в Германия говорите, но наемодателя на семеен приятел в Дюселдорф от почти 2г е стъпил в неговия апартамент да "провери" как са нещата само веднъж и то беше минал не заради това, а защото той имаше рожден ден и му донесе вино. А той доста промени си направи по апартамента, включително и насложи из целия хол пирони и прави дупки за тях да си закачи картините. Иначе наемодателя си живее в същата сграда. Така че тези филми, които ги описвате може и да се случват но толкова стриктни да са не съм чувала. Не е адекватно също да слагате всички наематели в България под общ знаменател, защото мезонетът който наемам е напълно изряден и даже бих казала в по-добро състояние от както съм го получила, защото най-малкото си го чистя като хората. Наемодателката уж беше викала фирма за почистване преди да дойдем, а беше пълно с прах и кухните и баните бяха доста мръсни. Хладилникът беше с хлабава врата и виках някой да ми го оправи (с нейно разрешение), за което аз съм давала пари. Също си сменя тя и дограмата докато бях там, както вече казах. Това че вие сте имали кофти наематели не значи, че аз трябва да търпя кофти наемодатели които не си спазват собствените договори защото сме "в България".

# 246
Аз пък не виждам защо наемодателят трябва да проверява дали е чисто?!? За някакви липси и повреди по уреди, врати, дограма, стени, разбирам, ама дали е чисто?!?! Ако си почисти преди предаването на апартамента, изобщо не ме касае как живее....

# 247
Кат ще спамим с примери за чужбина и с Германия живяла съм години наред под наем там в различни жилища с различни наемодатели и имам подобен опит с всичките: стриктна забрана за дупчене, ако си си позволил да смениш цвета на стените, трябва да се върнат в наемния вид. Влиза се на голи стени, без кухни, без мивка дори. Ако щеш. Минава се през подбор като доказваш доходи, ходила съм на огледи с още 10 човека. Наемателят се съобразява изцяло с изискванията на наемодателя. Но: никога не съм си представяла, че някой наемодател може да достъпи апартамента в мое отсъствие.

Последна редакция: ср, 27 апр 2022, 21:11 от Kölsches Mädel

# 248
Аз пък не виждам защо наемодателят трябва да проверява дали е чисто?!?

Защото мръсотията се натрупва и след време става изключително трудоемко и скъпо да се почисти, и ако наемателят не успее да почисти накрая или не го направи въобще, остават допълнителни разходи за наемодателя.

# 249
Нали затова има депозит.
Далеч съм от мисълта да следя начина на живот и навиците за чистене на хората. Стига да е в рамките на нормалното.
Като е много замърсено, вика си фирма за почистване преди да предаде апартамента.

# 250
Ама там е работата, че силното замърсяване понякога върви и с нарушаване на повърхности, които после трябва да се сменят и се стига до фирма за ремонт и смяна на оборудване, не само фирма за почистване. Въпросът е принципен, или имаш намерение да покриваш всякакви разходи или нямаш, в единия случай проверяваш какво става в жилището, в другия не. Не е казано, че всички трябва да правят едно и също.

# 251
  • София
Ами увеличете си тогава депозита и/или наема като цяло, за да се застраховате предварително. Или в договора (както пише и в моя) напишете, че ако наемателияте докарат апартамента в толкова лошо състояние/счупят нещо, че и депозитът не го покрива - да платят те за щетите. Правете опис, ако трябва и със снимки преди или след. Защото някой междувременно постоянно да проверява за чистота е смешно, нали съм наела за да живея там. Ако има проблем ще се оправя като се направи оглед на апартамента след като подам едномесечното предизвестие.

# 252
За мен е супер селско изпълнение да ходя да следя дали и как чистят хората. В крайна сметка всяко нещо се амортизира. Дори и да ги чистиш, едни щори примерно след 5 години няма да са същите като нови, повърхността на кухненския плот може да е чист, но да е надран или пък да се олющи и това няма общо с колко пъти се мие. Ако искате всичко да е като ново след 5 години, просто не си давате жилището под наем. В крайна сметка там се живее, не е музей. Ако захабяването е резултат на нормално ползване, не мисля, че наемателят има вина за това, още по-малко пък от това как почиства. Вече, ако е от недобро ползване - примерно да е поливал цвете и паркетът да се е издул, тогава трябва да се поправи щетата от него.

# 253
  • София
Всичко може да се напише и подпише от двете страни в договора.
Но накрая като излети пеперудката  и остави мазало след себе си - какво остава на собственика? Да се обърне към съда, да я осъди и даде на ЧСИ. Интересно става като и е занулена банковата сметка или като има някава фиктивна адр. регистрация. А може междувременно да е излетяла за чужбината...
Накрая собственика взема на босия цървулите и се моли следващия кандидат да е по-читав.

# 254
  • София
Като е толкова огромен риск за вас и няма как според вас да се решат потенциални проблеми по съдебен път просто не го давайте под наем. Нищо не се гарантира и да се заемаш да бъдеш наемодател си е риск, да купиш жилище само с цел инвестиция за отдаване под наем/препродаване също си е риск.

Както казах, ако толкова ви е страх вдигнете цените на наемите и искайте по-голям депозит за всеки случай. Ако не, просто не отдавайте. Съгласна съм със Soul Free, хората наемат за да живеят там.. не да поддържат музей.

Общи условия

Активация на акаунт