Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 26

• 37 242
  • 787
  •   1
Отговори
# 255
Спорът тръгна от пребоядисването преди издаване - не веднъж съм чела в темата, а и мои познати са ми споделяли, че в Германия така се прави.  Не знам лично как е, не съм живяла там.
Но тук няма такава практика, дори да има случаи, те са по-скоро изключение.
Но има доста описания на пребоядисване в разни цветове, с кофти латекс, случаи да дупчене на стени наред, имаше случай на пробити дупки в тавана на хола за хамак. Неизхвърлени и натрупани купчини бутилки от бира, както и други гадости...
Очевидно не става дума за обикновено захабяване с времето.
Добавяме към това и голямото текучество на наемателите - като прелетни птички са. И добре, пребоядисали са в някакво пембяно, но си бият камшика след 3-4-6 месеца, а почистването и пребоядисването в приемлив цвят остава за хазяина. Да, има 10% признати разходи, но при честа смяна на наемателите (не заради хазяина, а защото са се изхвърлили и не са преценили дали могат да си позволят това жилище) тези 10% не покриват дори само почистването и пребоядисването (като материали и труд). Обикновено такива наематели оставят и неплатени сметки, така че депозитът отива за това.
Моят опит - наематели стояха 3 години, ходех всеки месец за наема и консумативите, влизах в кухнята (да напиша разписките) и в банята (да отчета водомерите). Изглеждаше нормално чисто, не съм се навирала зад мебели, не съм влизала в стаята (жилището беше малко). В този случай е нормално да има естествено захабяване. Имаше рисувано с молив от децата по стените, но аз бях приела, че с деца е така (знам как е с деца). Не бяха почистили малки отпадъци по пода при изнасянето. Да, можеха да преметат (пуснат прахосмукачка), но не беше нещо особено фрапантно. Така че и това приех за нормално.
Но съм имала, както казах, и други случаи - онова боядисване в зелено (от едни наематели, за около година), и в прасковка (от следващите, пак за около година), и това прасковеното беше наистина кошмарно.
Така че, с оглед на ситуацията и практиката в България, не съм била някаква супер спечена хазяйка с огромни изисквания, но именно заради кофти опит бих поставила онова условие за боядисване с приемлива за мен марка латекс (не е само една).

# 256
То, и от боядисване до боядисване има разлика. Моето съм си го боядисвала сама, като много съм се старала. Подозирам, обаче, че ще понесе само още едно боядисване, преди да се наложи да се шпаклова, защото първия път се учехме с мъжа ми и на места доста  се бяхме оляли с напластяването и имаше шупли, които едва оправих при второто боядисване.  Доста съм се старала и с отделянето на  цветовете на стените и тавана. Наемател би "отбивал номера" според мен и не очаквам по-добро изпълнение от моето за боядисване. За пазенето на останалите мебели да не бъдат нацапани даже няма да отварям дума. Не ми се струва и реалистично младежи, които само чакат да си вдигнат багажа към следващото работно място и град или да се захванат с ремонтите си по следващото си жилище да инвестират време, че и средства, да пребоядисват чуждо.

# 257
Очевидно "стандартът" върви към бяло навсякъде - и таван, и стени. В този случай не се налага да отсичаш. Но омазването на подове и мебели се избягва с допълнителни усилия, които наемателите не биха си причинили.
В Германия, щом жилищата се отдават без мебели, е значително по-лесно явно.

# 258
По въпроса с хигиената и коментарите нужен ли е контрол или не без да вземам страна искам да споделя опит на позната. Жената е самотна майка и наследи малък апартамент от родителите си. Тегли кредит за да го ремонтира и обнови и с малко помощ от вещи в ремонтите приятели успяхме да го приведем в търговски вид както се казва.
Та наемателката- също самотна майка се оказа, че не само е премълчала за домашния любимец, а и е ''спестила'' че животинката се изпуска.
Дали причината е че  хлапето ''забравя'' да я извежда или животинката има не лекуван здравословен проблем, чието лечение си е доста солено не знам.
Но след пет месеца се изнасят и се оказва , че не само естествения паркет е тотал щета, но на ''любимите'' за изпускане места течностите са попили дълбоко в плочата, а за миризмата не искам да коментирам че беше стигнало чак до съседите отдолу. С времето и мебелите  я бяха поели . ..
Стана ясно защо не се задържа тази точно наемателка повече от няколко месеца в никое жилище. Петте наема и депозита няма да покрият нито подмяната на настилката , нито на мебелите КРЕДИТА ЗА КОИТО още се изплаща, а в  жилището никой няма да поиска да остане дори и без наем.
 Лесно е да се каже съдете я, но както казах потърпевшата е самотна майка с кредит и две малки деца. Ако  не и бе неудобно да проверява какво е нивото на хигиената на наемателите си, сега нямаше да и се налага да лишава децата си за да изплаща кредит за съсипан вече ремонт и обзавеждане.

# 259
  • гр. Варна
Имам познати архитекти - когато им се наложи да се преместят търсят да наемат апартамент, който е оборудван само с кухня, и хазяина да разреши да си го направят по техен вкус. Съответно винаги са дългосрочни наематели, на кой му се разнася обзавеждане през година.
Писал съм. Също съм отдал новопостроено малко жилище само с кухненски шкафове. Вече наемателят ми е 7г и половина.
Наем за 90м>28 800лв; 10% амортизации> 2 880лв; " усвоени" до момента> 2 340лв
/500лв неотложен ремон теч+2X320лв (споразумение за неплащане на наем поради ИП м.март и м.април 2020г)+1 200лв затваряне на балкон с PVC дограма)/
Скрит текст:

# 260
За животните трябва да е ясно при самото нанасяне. Повечето наемодатели не разрешават точно поради тази причина. Не вярвам да не се е разбрало от самото начало, че има куче в апартамента.
Тук говорим за чистенето като такова - че не бих правила проверки дали наемателя си чисти стъклата или колко често си пуска прахосукачката. Ако ми върне имота почистен, не ме интересува дали са му измити чиниите вечер..... Животното е нещо съвсем различно.

# 261
Кой наемател как чисти - негова си работа. В момента наемателите ми се изнасят в собствено жилище. Когато съм ходила в е било пълен хаос. Чисто, но НЕ ПОДРЕДЕНО. Ама много неподредено.  Стените майстори в момента ги боядисват, защото си имат следи от това, че все пак хора са живели. Но нито мебелите са изподраскани, нито гвоздеи са забивани по стените, нито има нещо счупено.  Защото след квартиранти с куче намерих изгризана дограма на вратите, напишкан паркет и като черешка на тортата кучешки акета по килима. Съгласих се да има куче в жилището, защото преди тях хората си имаха малко кученце - ама то една шепичка сладур за когото се грижеха перфектно. Но вече парен каша духа.....таратор.

# 262
Ами НЕ не бяха  и казали за кучето.

Последна редакция: чт, 28 апр 2022, 15:44 от mamamari

# 263
Гледам бая дискусия се е разразила, която май тръгна от моя пример за прословутата Германия...
Само че както често се случва се смесват доста неща, и накрая става компот, в който всеки си говори за различни неща...

Относно боядисването и "комуникацията"  между наемателите, естествено че по принцип всеки връща жилището в бяло (ако приемем, че го е получил в бяло) и после следващия ако иска си боядисва както реши, и накрая пак връща в бяло. Това е най-универсалното решение, което работи винаги. Така е и в Германия. Проблемът с тая схема е, че ако никой не иска стените му да са в бяло, това допълнително боядисване в бяло само колкото да се върне жилището на хазяина, е не само загуба на време и пари, ами на всичко отгоре не е добре за стената, защото (както някой каза по-горе) като се съберат 5-6-7 пласта боя една върху друга и в някъв момент почва да се лющи, и тогава трябва всичко да се свали и да се шпаклова наново.

Та затова не виждам никакъв проблем ако (!) се случи така, че предния и следващия наемател да се засекат, да се разберат кой какво ще прави. Между другото точно това застъпване поне в Германия никак не е необичайно, защото сроковете за предизвестие са дълги (поне 2-3 месеца, чувал съм и за 6 месеца), така че който търси, не търси за от утре, а за месеци напред. И обратно, който напуска, не си тръгва от днеска за утре, а казва месеци напред, като в това време разбира се продължава да живее там. Хазяина няма интерес да чака предния да се изнесе, за да търси нови наематели, така че е напълно нормално да ходиш на оглед в жилище, в което се живее още.

По въпроса за чия сметка да е пребоядисването - по мой опит винаги е за сметка на наемателя, без значение дали предния "издава" в бяло, или новия си го боядисва както си реши, но и двата случая хазяина не се занимава с това. Причината е, че по закон т.нар. козметични ремонти (Schönheitsreparaturen) са задължение на наемателя. Понякога има спор за това дали един ремонт е козметичен, но специално боядисването на стените е може би най-емблематичния пример за козметичен ремонт.
За себе си мога да дам примери за неща, които съм ремонтирал аз и които е правил хазяина: На няколко пъти е имало проблеми с парното и топлата вода (газово котле в мазето) - той се занимава. Имаше проблем с ВиК - пак той се занимава. Развали се казанчето на тоалетната (от тия вградените, дето не е лесно да разбереш какъв е проблема) - той вика майстор. Аз съм пребоядисвал стените 2 пъти, сменял съм осветление, смених душ-системата във ваната (само тоя душ на Hansgrohe беше 1000 евро, и така или иначе ще му го "завещая" някой ден), добавих миялна машина (изненадващо нямаше, макар че е стандартно оборудване по принцип). И май толкова...

Относно проверките и чистенето, подкрепям напълно Soul Free, че няма как да няма износване на жилището. И от друга страна не разбирам някои хазяи какво ги бърка колко е подредено или чисто вътре. Под чисто имам предвид ежедневно замърсяване, а не такова, което поврежда субстанцията на имота. Имало бирени бутилки - еми ОК, не е приятна гледка, ако ще и пластмасови да са, пак не е лицеприятно, ама като се махнат и се тегли един парцал, нищо не остава. Дали човека иска да живее подредено като в аптека, или иска "творчески хаос" не е работа на хазяина, ако не му се поврежда имуществото.

# 264
Е не, бирените бутилки не са били в мое жилище. Наемател се оплака - на балкона, струпани, стояли доста време, заедно с други боклуци, клеясали направо, трудно се е излизало там дори...И гадни петна от всякакви неща по мокета...Почти нечистено в кухнята, изпарения и пръски по шкафовете и около мивката, спечени...Беше доста натуралистично описание...
Да, определено има разлика с нормалното поопушване на стените, особено около щранговете за парното при старото строителство или нещо подобно.

# 265
Ей сега поразгледах имот.бг. Ами доста обяви има от собственици. Дано частните обяви да стават повече. И  директната връзка наемодател-наемател става във все по-голям мащаб. При наемите въобще не виждам необходимост от брокерско свързващо звено. Е, естествено с малки изключения. Как ще е при мен ще пиша съвсем скоро.

# 266
Здравейте,
Според вас как вървят наемите в Бургас (не ваканционно) или Варна, ако гоня бюджет 50к Евро за инвестиция в имот?
В София не останаха такива цени и нямам намерение да "инвестира" в имот, който се изплаща за 20+г.
Благодаря предварително!

# 267
Ниски са наемите, може си го изплащате 20 години в Бургас от наеми, че и повече. Не знам как са апартаментите за летния сезон. Може би от там да може да вземете повече.

Последна редакция: ср, 04 май 2022, 19:53 от malinkap

# 268
Здравейте,
Според вас как вървят наемите в Бургас (не ваканционно) или Варна, ако гоня бюджет 50к Евро за инвестиция в имот?
В София не останаха такива цени и нямам намерение да "инвестира" в имот, който се изплаща за 20+г.
Благодаря предварително!
Трудна задача да намерите за 50 к евро във Варна, много трудна.

# 269
  • Варна
Здравейте,
Благодаря предварително!

При сегашните цени за 50 К във Варна може да се купи готов апартамент само двустаен в краен квартал като Владиславово. Ако е на по-хубаво място, ще е за ремонт и обзавеждане, с които ще надвишите много бюджета. 350 - 400 лв наем маааксимум. За повече, ще ви трябва доста по-голяма инвестиция.

Ниски са наемите, може си го изплащате 20 години в Бургас от наеми, че и повече. Не знам как са апартаментите за летния сезон. Може би от там да може да вземете повече.
На какво отгоре ще вземе повече? На двата месеца лято ли?

Общи условия

Активация на акаунт