Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 26

• 37 247
  • 787
  •   1
Отговори
# 225
Мандаринке, може би тъп въпрос, но наистина не разбирам... ако жилището е трайно с цел отдаване под наем, какво по дяволите те бОли какъв цвят са стените? Това се опитах да обясня и предния коментар, но явно остана неразбрано...

Забелязвам, че поне в този форум масово наемодателите искат хем да получават наем, хем жилището да е "като за тях си". Което е някаква шизофрения... Един вид всеки момент да можеш от днеска за утре да се нанесеш. Като си рентиер, жилищата са твои, но не са за тебе. Съответно няма нужда да ти харесват на тебе, а на следващия наемател. Ако при предаването двамата наематели се разберат кой какво да прави, и те са ОК помежду си, теб кво те бърка цветове, марки, грапавини, ала бала? Ти искаш да си вземаш наема и да нямаш ядове.

Един хубав ден ако наистина ти потрябва на тебе, тогава си го лъскай, пребоядисвай, полирай, както ти харесва.

Женско и мъжко мислене, това е разликата. За мъжете външният вид няма никакво значение, за жените - има.
"Като за мен" означава повече от базово, обяснявам. Досега еди-си-какво зелено и, в моя случай, прасковка са боядисвали наематели, не аз (едните в зелено, макар и не л@йняно, а следващите - прасковка, с една стена оставена в зелено). И да, бОли ме, това е положението. Да ми харесва на мен означава, че съм доволна как е ремонтирано и направено.
Наемателите не се разбират помежду си, а всеки от тях с мен. Говорим за България, не за някаква чужбина. Марка и грапавини означават повече разходи и време за ремонт за мен след поредния наемател, решил да се прави на дизайнер, ама за без пари. За да може да го хареса и следващият наемател.

# 226
И през ум не ми беше минало, че наемателите ще ми боядисат жилището след като напуснат за да го оставят както е по договор - във вида в който са го получили. След 1- 2 години  стените на доста места се по замацват .Разсъждавам типично като български наемодател и след поредните наематели за моя сметка си викам бояджиите.  Щото тук в България депозита за последните сметки не  стига, а за боядисване - абсурд. Пиша го това, защото постоянно се прави сравнение с чужбина.

# 227
  • гр. Варна
  Щото тук в България депозита за последните сметки не  стига, а за боядисване - абсурд.
А защо "смятате" депозита? Има едни 10%, които НАП приспадат за амортизации. Те не "стигат" ли?
Например 2г(24м) при наем 500лв>10% са 1 200лв

# 228
120, а не 1200 лв. Не са достатъчни, разбира се. Не е и задължително да е. Все пак наемодателите е редно да реинвестират определена сума.
И съвсем не е задължително наемателите да се срещат, това би означавало огледите да са по време на наемния период. Веднъж съм го правила по инициатива точно на наемателите, но не мисля, че е най-удачният вариант за която и да е от страните.  Имам хубави снимки на жилището, пускам обявя, че ще е свободно за огледи от еди си коя дата. Ако се харесаме, да имат готовност да платят капаро или наем и т.н.

# 229
1 200 , необлагаеми...

# 230

Това само, ако естественото захабяване на стените е единственият проблем за отстраняване след тези 2 години.
Но пък се чудя, понеже много се дава за пример как било в чужбина, защо там наемодателите изискват задължително, на практика, да е чисто пребоядисано при издаването? Те не са ли спечелили достатъчно пари и да отделят от тях за пребоядисване?

# 231
Когато напускахме офисите, в които бяхме под наем - и в трите случая пребоядисахме стените в бяло. Сложихме светещи лампи, и оставихме всичко подобрения, които бяхме направили - със съгласието на собственика. В единия офис това беше ролетна щора, в другия офис бяхме сменили осветлението с ново и енергоспестяващо и светещо. Ние боядисваме, защото сме били доволни от хазяите, и сме искали да се разделим с добри впечатления с тях, никога не се знае какво ще последва. Но хазяите са били искрено учудени, че се захващаме.  Нашите наематели не вярвам да боядисат. То да почистят би било добре Cry Ама ние сме от по-старото поколение, а новите ни наематели са от по-новото поколение

Wink

# 232
  • Варна
Аз не бих била щастлива ако наемателите тръгнат сами да боядисват. Ако пребоядисване се налага, предпочитам да им удържа необходимата за това сума от депозита и да си боядисам сама, с конкретна марка и лично, тъй като съм доста педантична, а и ми е приятно да боядисвам. За чистенето съм предупредила още преди да подпишем, че държа да върнат жилището идеално чисто (както го получават) или ще им бъде удържана сума и за това.

# 233
Аз пък, след като се напатих от боядисване от наематели с гаден като качество и цвят латекс,
Скрит текст:
ако някой ден пак давам под наем, ще впиша условие за съгласие от моя страна с цвета и задължително да е посочена от мен марка.
Писала съм го няколко пъти - отмиването на латекса почти ме съсипа, сама го правих, няма майстор на света, който да се съгласи да го направи това упражнение. Ако не бях мила аз, трябваше да мина на вариант нова шпакловка, защото от гадния латекс стените приличаха на такива без шпакловка, само на вароциментова замазка, т.е. грапави.
Не харесвам бялото по принцип, така че не съм убедена, че ще боядисам в бяло дори за наематели.[/spoiler
Мандаринке, може би тъп въпрос, но наистина не разбирам... ако жилището е трайно с цел отдаване под наем, какво по дяволите те бОли какъв цвят са стените? Това се опитах да обясня и предния коментар, но явно остана неразбрано...
Скрит текст:
Забелязвам, че поне в този форум масово наемодателите искат хем да получават наем, хем жилището да е "като за тях си". Което е някаква шизофрения...  Като си рентиер, жилищата са твои, но не са за тебе. Съответно няма нужда да ти харесват на тебе, а на следващия наемател. Ако при предаването двамата наематели се разберат кой какво да прави, и те са ОК помежду си, теб кво те бърка цветове, марки, грапавини, ала бала? Ти искаш да си вземаш наема и да нямаш ядове.
Болеше ме много даже – точно след такъв случай като на Мандаринка – преди години майка ми отдава жилище докато отсъствах, много бързали да се нанесат новите наематели, разбрали се с предния те да си пребоядисат.  Цикламено, оранжево, фуксия – е не знам с каква боя го бяха направили – стигнахме до нова шпакловка накрая. Естетическото ми чувство беше наранено, финансово също Wink
Много неща не могат да се разберат докато не си бил и от двете страни.
Искам наемател, който ще хареса това което съм направила – тогава съм забелязала, че си го поддържа и се грижи. Като не харесва стила на жилището – избор от апартаменти бол и за наем и ако иска да си закупи.
Когато аз си търсех квартира избирах такава в която ще се чувствам добре, уютно и удобно и съм поставяла собственият си почерк и стил само с декоративни елементи.
Имам познати архитекти - когато им се наложи да се преместят търсят да наемат апартамент, който е оборудван само с кухня, и хазяина да разреши да си го направят по техен вкус. Съответно винаги са дългосрочни наематели, на кой му се разнася обзавеждане през година.

Ако пребоядисване се налага, предпочитам да им удържа необходимата за това сума от депозита и да си боядисам ... с конкретна марка ... тъй като съм доста педантична,..... За чистенето съм предупредила още преди да подпишем, че държа да върнат жилището идеално чисто (както го получават) или ще им бъде удържана сума и за това.
+1

# 234
Но пък се чудя, понеже много се дава за пример как било в чужбина, защо там наемодателите изискват задължително, на практика, да е чисто пребоядисано при издаването? Те не са ли спечелили достатъчно пари и да отделят от тях за пребоядисване?
Ами като гледам в чужбина по-лесно се харчат пари и затова се ценят повече. Пък и наемателят като знае че трябва да върне имота в първоначалното му състояние ще има едно наум, че трябва да пази, иначе му заминава депозита, а и по-трудно ще намери добро жилище след това. Наложило се е като традиция.
Скрит текст:
Като имаш някакъв доход си създаваш определен жизнен стандарт и всеки разход по ремонт на имота ти намалява този жизнен стандарт. В България допълнителния доход е по-скоро допълнителни джобни пари и няма чак такова значение за стандарта. А и наемните отношения са бизнес, не е създаване на приятелство и вършене на услуга, по същия начин както ако отидеш в магазина никой няма да ти даде безплатно кило домати, защото магазинерът така и така изкарвал достатъчно пари.

# 235
Аз не виждам разлика в причините за отдаване под наем в България и в чужбина - все е за пари, не е като да не скучаеш. А парите за какво ще ги харчиш - твоя си работа, дали ще събираш пачки в кашони в къщи, в банката или пък ще си купиш нова джаджа, ще ги изпиеш и изядеш, ще отидеш на екскурзия, или пък ще си допълваш дохода, няма никакво значение. Парите са си пари.

Позната (наемателка) пребоядисва в бяло целия апартамент в Мюнхен, че иначе 4500 евро депозит горят. Така си е по договор - да върне жилището в същия вид, като при нанасянето. Една акцентна стена в ярък цвят, останалите - просто леко позахабени за 4 години. Латексът и трудът бяха много по-малко от парите за депозита.

# 236
  • гр. Варна
Но пък се чудя,
Скрит текст:
понеже много се дава за пример как било в чужбина, защо там наемодателите изискват задължително, на практика, да е чисто пребоядисано при издаването? Те не са ли спечелили достатъчно пари и да отделят от тях за пребоядисване?
Не се чудете. В чужбина данъците (за наем) не са 10%. Има и куп изисквания (напр. пожароизвестяване) за имотите под наем. И там има сив сектор, но е незначителен.

# 237
Много се чете в този форум за ситуацията в чужбина. Аз за Германия мога да кажа че правото е изцяло на страната на наемателя. Не е длъжен да пребоядисва стените (ако не е променил цвета). Бялата стена може след 5 години вече да не е бяла, но това си е проблем на наемодателят. Подобно е и за чистенето на жилище. Наемателят е длъжен само да мете - нищо повече.

Много хора тука говорят сякаш да си наемодател в чужбина е рай и нямало проблемите които тук ги имаме - не е така.

Edit: Правопис

Последна редакция: ср, 27 апр 2022, 18:13 от marulata

# 238
германия,  нацяло, сменявал, умете....

Ти какво жилище си обитавала?

# 239
  • Бургас
Сигурно такова, дето го е умел предишният наемател.
И аз имам познати, дето наемат жилище в Германия. Хазайката идва да им проверява чистотата дори на вентилатора в банята. И прокарва пръст по тръбата, която държи завесата на душа - дали е чиста и тя.
А пък в момента да се наеме жилище в Германия е почти невъзможно, ако не представиш доходите си за три месеца назад плюс трудов договор.

Общи условия

Активация на акаунт