Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 26

• 37 204
  • 787
  •   1
Отговори
# 375
Ако брокер спести две седмици празен имот, да, тогава си е заслужил комисионната. Обаче, брокерите, с които съм си говорила, са били по-неадекватни и от мрънкащите наематели. Вероятно читав брокер се намира по-трудно и от читав наемател.

# 376
Ако брокер ти губи времето, като води потенциални наематели, които няма да вземеш, или ако предварително им казва, че ще свалиш наема, без да има уговорка за това, то пак си е неадекватно поведение и губене на време.

# 377
да, но с течение на времето наемодателят си намира и брокер, от когото е доволен. Аз имам един такъв, и макар, че пускам и други брокери, в крайна сметка моят най-често намира наематели. Не знам как да си го обясня логически, защото познава жилището ли, защото познава аз какви наематели търся ли?...

# 378
И ние имахме такъв брокер - Спиди Гонзалес го наричахме. Laughing Но последният път 10 дни ни вест, ни кост от него - нямало обаждания. Пуснахме си частна обява и за 2-3 дни се намери наемател, пак без брокер. После звънял да пита в един момент - имало кандидати, ама "късно е либе за китка".

# 379
Е, след като няколко дни удържах фронта и както писах допуснах един единствен брокер/ама той неподготвен като за десетима/ жилището се нае от единствения    кандидат наемател, който ми се обади.  И се харесахме взаимно, аз го харесах със сигурност, де. Дано остане за дълго. И вече хвърлих предплатената карта.

# 380
Поздравления, Крякла! Дано изкарате дълги години в съвместно разбирателство с новия наемател!

# 381
Ще съм доволна ако стане така.  Ако ли напуснат по приятен за тях повод - например да си купят собствено жилище и са били етични към мен - нека бъдат щастливи!

Последна редакция: нд, 15 май 2022, 17:19 от kriakla

# 382
  • София
Здравейте, моля за съвет как да се постъпи в следната ситуация.
Преди две години отдадох апартамент на четирима младежи, три момчета и едно момиче, апартамента е с три спални, така че двойката си живеят в едната спалня. Сега единият наемател се е сгаджосал и се мести с приятелката си в друг апартамент. Останалите наематели са намерили една тяхна позната, която ще вземе неговата стая. Искат да продължат договора с още една година, за което принципно сме се разбрали. Дори актуализирах наема.
Но! В апартамента има щети, някой са от отдавна, като например единият си счупи спалнята, едно огледало в едната баня го прецакаха, не съм ги сменял, питах ги, казаха, че не ги притеснява. Днес бях в апартамента по повод обсъждане на анекса за продължаване на договора за наем и случайно видях зад единият диван че са вдлъбнали стената на две места. Направих се че не съм го забелязал, защото исках да обмисля нещата преди да повдигна въпроса.
Проблемът е че хола, където са наранили стената е доста голям 40кв., е пода стените са много повече, не съм го смятал, а там шпакловката е много качествена/скъпа и самият латекс е доста скъп, боядисано е в бяло, но пак беше сериозна сума, 2020г, когато го правих, сега предполагам че ще е повече.
Депозита който те са оставили е в размер на 1200лв. Ако предположим, че счупеното легло 160/200 е около 350/400лв с труд за монтаж. Огледалото в банята и някой други дребни неща около 100лв. За отстраняването на корекциите и боядисването на хола ще е от сорта на ~2000лв. Заради квадратурата, многото контакти, осветителни тела, по-качествен латекс, покриване на мебели и тн.
Така че до тук щетите са за около ~2500лв, като все още не съм направил пълен оглед на апартамента.
Очевидно депозита няма да го покрие.

Как бихте постъпили вие?

# 383
  • Варна
За две вдлъбнатини защо смяташ площта на всички стени в хола? Ако са редовни платци и свестни като хора, бих сметнала дребните повреди като част от амортизацията и бих предложила да закупя ново легло, огледало и да ремонтирам конкретния участък от увредената стена с депозита, а при удължаването на договора да оставят нов и всичко това да се опише.
Това, че на тях не им пречело счупеното легло и огледало, не е причина да не платят за смяната, защото ще пречи на вас и на всеки следващ наемател.

# 384
Kalin_g
прекратете договора със старите наематели и сключете нов с новите.
Подпишете Протокол - първите наематели ви предават апартамента а още един новите наематеи получават апартамента описвате в какво състояние.
След това дайте срок за финансово изравняване на сметките по първия договор. По втория - искайте нов депозит.

За стените, смята се само ремонта на повредената стена до състоянието на останалите стени. Дори при теч, застрахователят оценява само квадратурата на петното.

# 385
Добри съвети са дадени по-горе. Бих добавила новият депозит да е поне два месечни наема, предвид разнородните наематели.

Дали не е революционна идеята всеки от тях да остави по един месечен наем депозит. Така биха били по-отговорни.

# 386
  • София
За две вдлъбнатини защо смяташ площта на всички стени в хола? Ако са редовни платци и свестни като хора, бих сметнала дребните повреди като част от амортизацията и бих предложила да закупя ново легло, огледало и да ремонтирам конкретния участък от увредената стена с депозита, а при удължаването на договора да оставят нов и всичко това да се опише.
Това, че на тях не им пречело счупеното легло и огледало, не е причина да не платят за смяната, защото ще пречи на вас и на всеки следващ наемател.

Здравей Didi168,
За хола го смятам така, понеже ако боядисам само едната стена, а другите ги оставя, вероятно ще има разлика в нюанса.
За леглото в спалнята и другите дребни неща ще им го впиша, като щета в приемно-предавателният протокол и ще им удържа от депозита. Те с това нямат проблем, нито аз. Просто ме притесни това за хола, защото ако искам да поддържам качествено жилището, не върви да пребоядисам само едната стена, принципно се боядисва всичко, за да се изравни и цвета и дори самата текстура на латекса, защото различните латекси по различен начин изглеждат. Този беше някакъв на Дулукс с винил, но кой от всичките не помня, честно казано.
И за това си замълчах исках да обмисля нещата преди да коментирам с тях каквото и да е.
Да, коректни са по отношение на плащане, но не ми харесва, че за всичко си премълчават, както и за това със стената. Бяха ми казали за спалнята и огледалото, но за други неща, си премълчават.
Аз винаги съм им съдействал, без да ги притеснявам с нещо.
Сега когато идва нова наемателка в едната спалня, сам им предложих да махна предишните мебели и поръчах нови.
Гледам да поддържам апартамента в добър вид.

Но проблемът на големите жилища, е че за подобни щети по шпакловката и многото мебели един депозит обикновенно не покрива нещата. А както вече бях писал, още не съм правил цялостен оглед на апартамента, така че може и да има и други щети.

Последна редакция: нд, 15 май 2022, 22:39 от Kalin_g

# 387
Kalin_g, в малките жилища пък имаш по-малък наем, а същият брой уреди и кухня и баня, което е най-скъпото, реално. И там един уред да иде на кино, заминава депозитът.
 Къде ги намирате тия наематели с повече от 1 депозит, на мен ми звучи като някаква утопия като знам как се циганят да разсрочат депозита за няколко месеца, та да не го плащат наведнъж.
 Като ви чета, има голяма дупка между отдаващите сякаш - марков латекс, перфекционизъм, в същото време се включва потенциална наемателка с бюджет за стая 250 лв, което ми е смехотворно, защото значи тристаен за 500 лв (за да може всеки да има стая). Струва ми се, че пазарът е станал на наемателя, доста се глезят и избират, докато преди година-две беше обратното. Споделете вашите наблюдения.

# 388
  • София
Когато съм  имала няколко наемателя винаги сключвам договора само с 1 от тях. Титуляра отговаря за наема, за сметките и депозита. Иначе всички живущи са запознати с договора и длъжни да го спазват.
При описаното от Калин изобщо не бих сменяла мебели или поправяла щети - да си живеят в кочинката. Като напуснат всички окончателно ще го мисля.  Новата искала ли е нови мебели? Ако не - да се оправя, да си донесе нейни от предишното  място или да си живее в наличното.

# 389
  • Варна
За хола го смятам така, понеже ако боядисам само едната стена, а другите ги оставя, вероятно ще има разлика в нюанса.
.....
Това би било изключително некоректно! Не си прав. Не може да искаш от наемателите да ти платят шпакловка и боядисване на цяла стая 40 квадрата заради две вдлъбнатинки!
Щяло да има нюанси... нали каза, че са бели стените. Не се вманиачавай толкова. Никой от следващите наематели няма да ти каже че иска да му смъкнеш от цената, понеже видиш ли едната стена е с друг нюанс бяло.
А и това е боя все пак. Дори жилището да е празно и никой да не живее вътре, от самото осветяване от слънцето и окислението, след време няма как да докараш 100% същия цвят дори да си пазиш от боята. А при покупка на нова кофа боя от същия цвят по каталог, при различна партида винаги са възможни разлики в нюансите.

Моя договор също е подписан само с един от наемателите. За мен нямаше значение с кого, при подписването им казах сами да изберат кой ще е титуляра. Просто за мен беше важно да се знае кой ще носи отговорност.

Общи условия

Активация на акаунт