Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 26

• 37 204
  • 787
  •   1
Отговори
# 390
Ама и да иска това означава ли, че трябва всяка прищявка на наемателя да се посрещне?

Не знам как седят нещата у нас, но ако позволите вметка. Помня, че в чужбина купувах надуваемо легло защото в стаята, която наех нямаше никакво легло.

Принципът беше "Ако щеш!". Но стая в апартамент на пъпа на града в сграда в тиха пряка на метри от техните аналози на Графа/Витошка, напълно ремонтиран отвътре и с джакузи в банята си заслужаваше тази жертва, а и спешно ми трябваше жилище, за да не съм на хотел. Избрах надуваемо, защото не се знаеше дали ще остана и наистина не останах много, защото на хазайката изведнъж й щукна да продава апартамента.

# 391
  • София
Когато съм  имала няколко наемателя винаги сключвам договора само с 1 от тях. Титуляра отговаря за наема, за сметките и депозита. Иначе всички живущи са запознати с договора и длъжни да го спазват.
При описаното от Калин изобщо не бих сменяла мебели или поправяла щети - да си живеят в кочинката. Като напуснат всички окончателно ще го мисля.  Новата искала ли е нови мебели? Ако не - да се оправя, да си донесе нейни от предишното  място или да си живее в наличното.

Здравейте, още в началото сключихме договора с трима от четиримата, сега когато подготвих анекса вписах всичките четирима. Мисля, че е под-добре когато са вписани всички, така ако стане нещо, няма да излезна че укривам някого🙂
Не е искала нови мебели, но предишните в тази стая бяха малко нефункционални, една много голяма секция тип библиотека, която заемаше доста място, а реално едва ли ще й трябва. Реших да ги сменя всичките на веднъж за да са комплект, а не да търся различни мебели, които ще си личат че са купувани по отделно. Това беше причината.

Иначе не е добра идея да си оставиш жилището без подръжка, защото като се изнесат наемателите после ще видиш, че парите които си смятала, че ще вложиш за ремонт и освежаване ще са повече, като дойдат майсторите и платиш и материалите.

# 392
  • София
За хола го смятам така, понеже ако боядисам само едната стена, а другите ги оставя, вероятно ще има разлика в нюанса.
.....
Това би било изключително некоректно! Не си прав. Не може да искаш от наемателите да ти платят шпакловка и боядисване на цяла стая 40 квадрата заради две вдлъбнатинки!
Щяло да има нюанси... нали каза, че са бели стените. Не се вманиачавай толкова. Никой от следващите наематели няма да ти каже че иска да му смъкнеш от цената, понеже видиш ли едната стена е с друг нюанс бяло.
А и това е боя все пак. Дори жилището да е празно и никой да не живее вътре, от самото осветяване от слънцето и окислението, след време няма как да докараш 100% същия цвят дори да си пазиш от боята. А при покупка на нова кофа боя от същия цвят по каталог, при различна партида винаги са възможни разлики в нюансите.

Моя договор също е подписан само с един от наемателите. За мен нямаше значение с кого, при подписването им казах сами да изберат кой ще е титуляра. Просто за мен беше важно да се знае кой ще носи отговорност.

Didi168, обмислям го и клоня към твоите мнение, че ако няма други щети по останалите стени, ще калкулирам само за тази стена.
За това и отправих запитване, за да взема обективно решение!🙂

# 393
И аз съм на същото мнение: само ремонт на стената, но дори малки дупки обикновено личат след корекция, та не се вманиачавайте, че много  нерви излишно ще изхабите.
Аз на стените в хола зад дивана и на стената, където е подпряна масата, сложих декоративна облицовка. Те бяха най-уязвими и сега нямат никакви забележки. Друг вариант е да боядисате след корекциите стената в друг цвят (ако отива на дизайна на помещението), така няма да се бият и бялото няма да изглежда по-захабено от новото.
Преди анекса опишете и пресметнете всички щети и искайте да допълнят размера на депозита до първоначалния. Не оставяйте да се натрупват нови, защото накрая може да не Ви стигнат парите да оправите всичко. Успех!

# 394
Аз съм за поправка и боядисване само на едната стена в хола. В стаята, която ще е с нов наемател - мебели от нисък клас, но пък ще са новички. Да се гони по-скъп дизайн в жилище, което се отдава на стаи на практика - няма смисъл. Депозитът да се възстанови, да не спада.

# 395
Мисля си, че е нормално да се сключи договор с единия наемател, ако са семейство /официално или не/. Но за различни хора във всяка стая бих сключила договор с всеки от тях.

# 396
КалинГ - с този подход няма да имаш успешна рентиерска кариера. Твоя подход изначално е грешен - голям апартамент (с най-вероятни наематели група младежи, защото голямо семейство би си купило вместо да наема) да бъде лукс обзаведен и ремонтиран е нелогично. Какви са тея скъпи шпакловки и латекси.
Второ, наемателите изобщо няма да се съгласят да ти платят прищявката да ремонтираш 40кв.
Трето, ремонта се прави след като се изнесат. Ако ти пречи на перфекционизма, по-добре вложи пари за психолог, за да изчистиш този проблем. Съвсем добронамерено го казвам.
Четвърто, всички са ти дали доста добри съвети, слушай ги ако искаш да имаш добра и печеливша рентиерска кариера. В противен случай ще се окажеш на минус. За смяна на мебели, без те да са изявили желание, и дума не може да става.

# 397
Калин, аз бих ви съветвала, ако смятате да се занимавате с рентиерство, да се научите да си правите поправките сам. Малко сатен, попълвате нараняванията, изшкурвате първо с по едра, после с най-ситната шкурка, и боядисвате локално със същата боя (евентуално малко грунд преди боя). Винаги може да има малка разлика в нюанса, но на бяло най-малко ще личи. Никой седващ наемател няма да обърне в внимание, а и след всеки наемател ще има някакви дребни драскотини, това е от нормалното използване на апартамента. В някакъв по дълъг период 10 години примерно, си боядисвате изцяло освежително.

# 398
Бял таван и бели стени и ученик може да боядиса. Не е вариант единствено ако собственикът има някакъв здравословен проблем, който да му пречи.
Запълването на драскотини, дори на по-големи дупки, е елементарно също - купува се гипсова шпакловка, малка разфасовка, 2-3 шпакли, шкурка и готово. Да, грунд за върху шпакловка също - 1 шише ще стигне за десетилетие запълване на дупки от пирони и драскотини.

Последна редакция: пн, 16 май 2022, 15:47 от man_darin_ka

# 399
  • Бургас
Като никой път ще се съглася с Gogo1979 и сто процента подкрепям това, че се разминава видът на жилището с таргета на наемателите.
След като не се изнасят наемателите окончателно, а само се разменят, е безсмислено да се правят ремонти, докато са си в апартамента. Няма какво да им трепериш и да поправяш всяка драскотина и вдлъбнатина.
След като си актуализирал наема и са си ок да си платят за спалнята и огледалото, въпроса с хола ще го мислиш, когато се изнесат окончателно.
Принципно след дългогодишни наематели е добре да има козметичен освежаващ ремонт, който няма как сто процента да се покрие от депозита.

Относно двата депозита - всичките ми наематели са с 2, включително и най-новата софийска наемателка. Която пък дойде точно от такъв апартамент - наемали го групово, после някои се загаджили и се изнесли, пък на останалите вече не им отърва това съвместно съжителство и всеки си търси самостоятелно жилище. И аз съм на мнението, че "ако щат". Цигании от началото още ако има, как да очаквам да си плащат наема навреме? Че те и наема ще искат да разсрочват.

# 400
Като сключвате договор само с един от повече наематели, как контролирате кой живее в жилището.
Живяла съм в подобно жилище като наемател, имахме един такъв 'отговорник', но ни се е случвало да търсим някой за една или друга празна стая и изправени пред нуждата  да плащаме още една празна стая по равно, бяхме съгласни и циганин да дойде, ама да плати нещо на хазаина. Съответно текучеството беше голямо.

# 401
  • София
Здравейте, обмислих нещата и ще им оценя щетата на база само повредената стена, с включен труд за корекциите и пребоядисването.
Иначе според мен самият апартамент не е много подходящ за семейства, поради две причини:
1во е много голям чисти 150кв. Три спални с три тераси (едната е остъклена), две от стаите споделят остъклената, едната спалня има самостоятелна, както и хола, кухнята е самостоятелна, голяма 20кв.м.
Баните са две, голямо антре и коридори. Има голямо мазе и подземен гараж.
2ро. Основен проблем етаж 4 от 5 без асансьор. Строителство 96г.
Другият проблем, е както вече някой предположиха повечето семейства, биха изплащали по-малко жилище, но не биха наели такъв апартамент.
Та в тази си конфигурация единствено го виждам, като споделен апартамент.

А защо съм решил да сменя мебелите в стаята, беше за мен глупаво да купувам само спалня, а останалите мебели не бяха съвсем практични и така или иначе мислех да ги сменям след като им изтече договора. Избързах защото не виждам икономически смисъл да купя само спалня, която после ще се чудя с какво да я съчетая.
Избрах хубава промоция от Виденов .
Вие на такъв апартамент, но без асансьор как бихте го отдавали, менажирани?
П.с. намира се в Хладилника, до бар Корнера

Последна редакция: пн, 16 май 2022, 22:12 от Kalin_g

# 402
  • Варна
Като сключвате договор само с един от повече наематели, как контролирате кой живее в жилището.
Живяла съм в подобно жилище като наемател, имахме един такъв 'отговорник', но ни се е случвало да търсим някой за една или друга празна стая и изправени пред нуждата  да плащаме още една празна стая по равно, бяхме съгласни и циганин да дойде, ама да плати нещо на хазаина. Съответно текучеството беше голямо.

Честно казано за мен няма значение реално кой живее, кой остава да спи и кой колко често си кани гости. Важното е да си имам договор с лице, което носи отговорност, както и разбира се да си получавам наема навреме, и да си плащат всички сметки своевременно. Всеки месец отивам на място за наема и хвърлям по едно око на апартамента. Разбира се не влизам във всяка стая с лупа. То си личи, че всичко е нормално.

# 403
Това хазайката да идва всеки месец на оглед го има само в БГ. Joy

# 404
  • Варна
Може би защото само в БГ хазяйката по никакъв начин не е защитена, ако ще и супурнайсе договора със заверки да има.
"Огледът" се състои от влизане в коридора и дори отказ да оставам на гости и да пия кафе с наемателите. Wink

Общи условия

Активация на акаунт