Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 26

• 37 196
  • 787
  •   1
Отговори
# 405
Аз като хазайка с месеци не съм ходила в имотите си. Наема винаги по банков път.
Хубаво е да се наглежда имота, ама всеки месец дори и от вън да е, пак ми се вижда досаждане. Те ако са палачори с две посещения си става ясно. Няма нужда всеки месец да има ходя на крака.
Тока елвктронно, водата дистанционно, а ако нещо са сгафили домоуправителя първо на мене звъни.
Тъй де, чувството за доверие се гради двупосочно.

# 406
  • Варна
На мен не ми е проблем да ходя, леля ми живее през два блока от там и така или иначе често ходя в него район. Сметките ги следя онлайн. На съседа там в съседния апартамент специално му казах, че ще пускам наематели и ако има проблем, да ми звъни.

# 407
Струва си, поне за мен, веднъж месечно да влезеш в жилището - без обикаляне от стая в стая. Както съм писала - влизам от вратата в помещението, в което ме поканят (при мен беше кухнята, от едностайно жилище, то нямаше голям избор така или иначе Laughing). И в банята, за да отчета водомерите. Отчитах водомерите (в банята) и електромера (във външния коридор - на стълбищната площадка).
Ако не влизах реално, а само ми изпращаха снимки по Вайбър, можеше и да не видя, че са манипулирали топлия водомер, едни наематели се бяха правили на хитреци.
Малко-много, досаждане или не, това са ми били условията. Насила никого не карам да подписва договор.
Ако трябва да съм честна - досадата беше за мен, ангажимент всеки месец да се разкарам след работа или в почивен ден. Те си бяха в къщи.

# 408
Имам някакъв опит с различни наемодатели в София. Слава богу не попаднах на нито един, който да ми идва всеки месец да ми оглежда за над 10 години. При предаване жилището го предавах в добър вид и така.

# 409
  • Бургас
Калин, защо мислиш, че семейство не би наело имота? Има и многодетни семейства, има и чужденци наематели.
Имам позната, която отдава голям апартамент само на дипломати, през брокер, който работи с посолствата. Няма да казвам за какви наеме иде реч.
Другият ти вариант е да продължиш по този начин, но просто не инвестирай много пари в скъпи латекси, техника и т.н.
Трети вариант - arbnb. Големите имоти са много удобни за групи пътуващи. Но там занимавката е бая.

# 410
За мен такъв апартамент е подходящ само за семейства.
С отдаване на стаи минаваш в изключително рисков сегмент.

# 411
Имам някакъв опит с различни наемодатели в София. Слава богу не попаднах на нито един, който да ми идва всеки месец да ми оглежда за над 10 години.

И смяташ, че да направя 3-4 крачки, за да вляза в кухнята, а след това още 3-4, за да вляза в банята са оглеждане?
Влизам, сядам, вадя готовите бланки за наем и консумативи, нанасям и смятам консумативите (ток и вода), тотал, подписи и довиждане. 10 мин. макс. Разговор - колкото да не мълча мрачно, дори вода не съм пила от наемателите, нося си бутилка с мен.
Но в случая с манипулирания водомер, ако не бях го видяла на живо (пломби, холендри и т.н.), а само на циферблата на снимка с телефон, нямаше да разбера, че са бърникали. И това беше топлият водомер, сещай се какво щеше да се получи като ми начислят не само вода, но и топлинна енергия за подгряване на вода на манипулиран водомер.

# 412
  • София
За мен такъв апартамент е подходящ само за семейства.
С отдаване на стаи минаваш в изключително рисков сегмент.

Проблемът е в липсата на асансьор. Преди да го отдам на групата младежи, беше дошъл един от едно посолство, но брокерката беше спестила това за асансьора, човека хареса апартамента, понеже беше с три деца, но поради липсата на асансьор се отказа.
Иначе предпочитам семейства от гледна точка на дългосрочност и по-голяма предвидимост.

А и в тази връзка искам да ви попитам, при наличието на три спални, как бихте ги обзавели, с три спални комплекта на 160/200 примерно или поне едната спалня да я оставя необзаведена, с уговорката, че ще бъде обзаведена според нуждите на наемателя?

# 413
Няма еднозначно решение за това, не се карайте. Зависи от хората! това е. Ако са читави и коректни, да не ходиш и да си спокоен за собствеността си. Ако са дяволити, е добре да се хвърля по едно око, за да не бъдеш изненадан неприятно накрая.

Пресен пример - влязох миналия месец вътре, с цел именно оглед, има го вписано и в договора това. Половин година не бях влизала. Влязох и видях че леглото е счупено, а не ми беше казано. Ако не бях влязла, нямаше да знам. Наемателят не е от най-читавите.

При предната наемателка не бях влизала за една година нито един път. Но когато издаде жилището, беше лъснато до блясък, почистено и всичко точно.

Зависи от хората, за това обобщенията не са коректни...така мисля.

# 414
  • София
По въпроса с периодичните огледи мисля, че са задължителни, може би на 3 месеца, аз така правя.
Имам един друг апартамент където вече трета година живее един студент от Гърция, коректен с наем, сметки и поддържане на чистота.
Но не беше чистил сифона в банята, той е от тези линеарните и се застъпва със едната външна стена, съответно там се е подкокуружила, за което той не ми беше казал, дори когато дойдох на оглед и преди това го бях питал дали всичко е наред и има ли някакви проблеми.
После си призна, че не чисти сифона, защото като го отворих беше напълно задръстен.
Така че не смятам, че може да се има доверие на хората, би било чудесно, НО фактите говорят друго!

# 415
Kalin_g
този проблем с изтъркване на латекса зад дивана може да се мисли и за проблем "в рамките на амортизацията". Дали наемателят го е направил виновно? Ако да кажем някоя мебел има отзад пирон или друго и се опира на стената докато седиш само...
По въпроса за нюансите - къпувате повече латекс, за да имате за дребни корекции. Аз по тази причина слагам бял латекс и пак има разлика, когато наемателят реши сам да си замаже някое петно. Затова му казвам нищо да не маже. От опит - купуват долнопробен латекс, който трудно се сваля после. Или в банята намажат тавана с нещо неподходящо, мерси. По -добре аз да си го освежа.

# 416
  • София
Kalin_g
този проблем с изтъркване на латекса зад дивана може да се мисли и за проблем "в рамките на амортизацията". Дали наемателят го е направил виновно? Ако да кажем някоя мебел има отзад пирон или друго и се опира на стената докато седиш само...
По въпроса за нюансите - къпувате повече латекс, за да имате за дребни корекции. Аз по тази причина слагам бял латекс и пак има разлика, когато наемателят реши сам да си замаже някое петно. Затова му казвам нищо да не маже. От опит - купуват долнопробен латекс, който трудно се сваля после. Или в банята намажат тавана с нещо неподходящо, мерси. По -добре аз да си го освежа.

Не е от притъркване, вдлъбнатините са с размер на 1лв и са дълбоки, набита е замазката. Преди два месеца си бяха пускали оптика, за телевизията, може и монтажната група да са направили поразиите, но по договор те са стопани на имота, така че отговорността е тяхна, ако не са изискали обещетение от фирмата изпълнител за увреденото имущество, сега те ще си го платят.

# 417
Ох, аз бих искала някой да сподели личен опит (като собственик, например) как е получил обезщетение от фирмата-изпълнител (примерно телекомуникационен оператор) за разкъртена или подкоружена мазилка за пробиване на кабели за ТВ/нет.

# 418
  • София
Ох, аз бих искала някой да сподели личен опит (като собственик, например) как е получил обезщетение от фирмата-изпълнител (примерно телекомуникационен оператор) за разкъртена или подкоружена мазилка за пробиване на кабели за ТВ/нет.

Да, това ще е полезна информация, ако някой има опит с това, моля да сподели! Благодаря!

# 419
ама каква оптика моля?!
 всеки наемател си вкарва кабели и си дупчи жилището където и както си иска ли? 
В договора пишете кои са фирмите за интернет и кабена телевизия и толкова.  Забранявате да се сменят без съгласие на собственика. Ако се съгласите - правите анекс към договора. Само веднъж ми се беше случвало наемателят да си смени, без мое знание, след като дойде следващия наемател, се оказа, че интернета не работи, бившия ми плати солената цена за нов кабел по фактурата на фирмата. А неговия кабел  беше отстранен.

Общи условия

Активация на акаунт