Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 26

• 37 193
  • 787
  •   1
Отговори
# 420
  • София
ама каква оптика моля?!
 всеки наемател си вкарва кабели и си дупчи жилището където и както си иска ли? 
В договора пишете кои са фирмите за интернет и кабена телевизия и толкова.  Забранявате да се сменят без съгласие на собственика. Ако се съгласите - правите анекс към договора. Само веднъж ми се беше случвало наемателят да си смени, без мое знание, след като дойде следващия наемател, се оказа, че интернета не работи, бившия ми плати солената цена за нов кабел по фактурата на фирмата. А неговия кабел  беше отстранен.

В нашият конкретен случай те ни бяха питали, ние се бяхме съгласили. За мен това не е проблем, проблемът е че стената е наранена, може от това да е, може и да не е. Но сега като се замисля, вдлъбнатините ми приличат като удар с куфара от инструментите или нещо подобно.
Както и да е, случило се е, някой трябва да го плати.

# 421
Нали е зад дивана и не се вижда мястото, аз така разбрах...

# 422
  • София
Нали е зад дивана и не се вижда мястото, аз така разбрах...

Да, зад дивана се пада, по скоро до дивана, вижда се щом аз и жена ми сме го забелязали.
Ще трябва да се отремонтира.

Последна редакция: вт, 17 май 2022, 13:32 от Kalin_g

# 423
Калине,
повече не се връзвайте на такива неща, хайде, може да сте решил да използвате тяхната телевизия, ако сте нямали.
Но собственкът трябва да избере фирмата, той трябва да сключи договора (според мен), както и да бъде в момента на монтажа в жилището. Плащенето може да е както сте се разбрали с наемателя.

# 424
  • София
Калине,
повече не се връзвайте на такива неща, хайде, може да сте решил да използвате тяхната телевизия, ако сте нямали.
Но собственкът трябва да избере фирмата, той трябва да сключи договора (според мен), както и да бъде в момента на монтажа в жилището. Плащенето може да е както сте се разбрали с наемателя.

Да ви разкажа по въпроса с интернета и за двата апартамента.
При единият апартамент, бях пуснал стандартен пакет ай пи тв с интернет. Апартамента беше чисто нов с вградено окабеляване и исках да тествам мрежата преди да ремонтирам и обзаведа, за това сключих договор за 18м преди началото на ремонта.
Като дойде наемателя, още първият ден ми се обади да ме пита дали има интернет (аз не бях там, когато са сключили договора, бях делигирал екслузивни права на брокерката, позната ми е). Всичко беше точно първите 3 месеца, след което, наемателя ми се обади и каза, че не иска да ползва този пакет, понеже телевизия не гледа, а искал друг доставчик. Аз му обясних, че принципно нямам против, но договора е обвързващ с неустойка и ако иска да прекрати трябва да си заплати оставащите примерно 11 месеца таксата на веднъж и ще му прекратят договора, след което е свободен да си сключва договор с който иска, но на негово име! Той така и направи!

За този големият апартамент казуса е беше, че договора към Нет1 беше изтекъл и се плащаше на база безсрочен (малко по-скъпо), на скоро Виваком купиха Нет1 и така или иначе трябваше да се преподписва нов договор, а технологиите вече напреднаха и за съжаление старото окабеляване вече така или иначе не е адекватно, аз в този апартамент съм закупил 4к тв и да не можеш да му ползваш функциите е малко глупаво. Та за това и трябваше да се пусне оптика.

Договорът, новият, мисля (не съм съвсем сигурен) е на тяхно име също.

Ето това е ситуацията при мен.

# 425
Договор да си сключва наемателят. Ако не плати или напусне по-рано, да си го търсят него. И при условие, че кабелът ще влезе оттам, откъдето каже хазяинът (това за старото строителство, които нямат окабеляване).

# 426
Но сега като се замисля, вдлъбнатините ми приличат като удар с куфара от инструментите или нещо подобно. Както и да е, случило се е, някой трябва да го плати.
Ми то затова в договора се пише дали допускаш квартирантите да ти дупчат стената или не. И фирмата-доставчик като ти каже, че за тяхната услуга трябва да се дупчи стена, няма как да дължат обезщетение, търсиш си от наемателя че ги е пуснал. Ако ти си се съгласил за процедурата, пак нищо не получаваш. Дошли, дупчили както могат. Може да ги влачиш в съда ако са се увлекли и са направили дупка като за домашния любимец, но това ще ти струва повече отколкото да си вземеш едно пакетче цимент и кутийка боя и да оправиш щетите сам, пък и докато мине през съда през дупката ще влиза какво ли не, а няма да е кратко време. Въобще този подход не е никак практичен. За онова дето на теб ти приличало на удар с куфар пак няма как да те компенсират майсторите, освен ако нямаш камера и да се види кой го е направил, че дори и тогава пак важи гореописания случай. И отново стигаме до договора с квартирантите и отношението им към целостта на стените, дребните поправки, депозитите и ей такива стандартни неща.

# 427
  • София
За интернета - у нас бяхме с Нет 1, след сливането с Виваком си продължи без преподписване, без кабели и техници.
Калин, доколкото чета си много смел ако си оставил телевизори на квартирантите. Дано са честни хора. Иначе много често апаратите заминават в заложната....
Но всеки си знае или се научава от опит.

# 428
Приемо-предавателен списък на имуществото никой ли не ползва? Полезен е в такива случаи, с телевизорите.

# 429
При мен има кабел. Старо строителство. Наемателя си  скл.договор с когото иска и на какъв иска план. Той си е титуляр.

# 430
  • София
Наемателя си сключва договора, но поне  в София монополистите водят абонамента по адрес. Ако горния се изнесе и забрави да плаща новия няма как да сключи  нов договор със същияте. Или ползва и плаща до изтичането на сегашния, или отива при друг оператор.
Имах такъв случай с купен от мене апартамент.
А приемо-предавателен протокол и да имам - какво ме грее, ако хубавия тв.  е "хванал крачета"? МВР пръста си няма да мръдне. И да ги съдя младежите - накрая ще взема на босия цървулите.

# 431
Договорите са на мое име и дори не се занимавам да описвам колко плащам и т. н. Пиша в договора, че в наемната цена влиза пакет Х от фирма У, за да нямам проблем после, че малко били програмите или бавен интернета. Сключила съм най-изгодния договор  и колкото повече съм къмклиент на фирмата, имам изгоди от това, спрямо новите им клиенти.

# 432
За телевизор тръгнал, че и стигнал в заложна къща бях писала. И какво –аз без телевизор, наемателя с паричките в джоба.

# 433
При мен си е на име абонаментът. Естествено, че е за конкретен адрес. Даже някои (не знам дали са от телекомите) предлагат (предлагаха) местене на адреса, без смяна на абоната, ако на новия адрес конкретния провайдър има мрежа.
За телевизор сме обсъждали и преди - много наематели (предимно младите) не гледат телевизия, така че не е и нужен. На който наемател му трябва - да си купи, да си сключи договор и да си го вземе, като се изнася. Мен ме вълнува единствено да не ми дупчат касите на вратите и стени, където им падне, за да пускат кабели. Да отбележа, че окабеляването не е само дупка от външния коридор към вътрешния коридор - има кабели, които са по стени, дупчене към помещенията и т.н. Пак казвам - за старо строителство говоря. Сега ако някой си е правил ремонт на старото жилище и е направил окабеляване - ОК, но по принцип няма такова в СС. В сегашния ми апартамент е пуснат кабелен канал в плочата от едната спалня, към другата спалня, отделно от първата спалня, под коридор, под баня в хола. Но от външната площадка до спалнята няма кабелни канали.

# 434
  • София
Някакво повишение на наемите има ли, напоследък, че не следя темата, сега ще започна да я чета назад.
Един 2стаен в София ми се освобождава. Беше нает 5 години, от самото си завършване. Наемът беше 800, през пандемията за малко на 700. Сега си мисля 1000 дали ще са много или 900.
Напоследък ми звъняха брокери да търсят, но не знаех, че ще се освобождава и съм отказвал.

Общи условия

Активация на акаунт