Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 26

• 37 190
  • 787
  •   1
Отговори
# 435
  • Sofia
Пробвайте! Всичко опира до състояние, локация и т.н.т.
Ако питате дали хората имат повече доходи, това което чувам е че масово се оплакват, че заплатите им не са мръднали, а покупателната способност е намаляла чувствително.
Не знам как украинския наплив се отразява, а и вие бихте ли отдали на тях?

# 436
  • София
Всъщност аз имам на 2-3 апартамента украинци, от преди войната. Един ме пита имам ли свободен апартамент преди време за познати, нямах. Но не бих отдал на мигранти, било и украинци. Отделно, че имам принцип на семейства да не отдавам, освен ако не е 3-4ст апартамент. Просто 4 човека в 2 стаи и 1 баня не смятам, че е нормално.
Странно, аз накъдето и да се обърна виждам повишени с много цени. Много повече от 20%. Зад тия цени, все пак, стоят и заплати, включително и сервизи, смяна на гуми, тренировки, занятия и всякакви услуги и т.н.
Погледнах обявите в имот бг. Изглеждат ми по-високи от преди. Вече има доста 2стайни и 1000лв+. Преди да е било 1 със супер обзавеждане. Само по обяви е трудно да се прецени, предвид фалшивите. Наистина, и аз мисля да пробвам. Просто искам да си спестя нервите, ако брокерите започнат да ме обработват и да се подиграват.

Аз навремето си търсих сама, че и с познати.Защо да плащаш комисионни?
Времето е пари, времето на празен апартамент също е пари.
То и колата можеш да си ремонтираш сам, но на майстор е по-бързо

# 437
  • Sofia
Не съм правил профил на потенциалния наемател, но логиката ми е, че хора с бизнеси, които вдигат цените на услугите си го правят с аргумента - повишени (вносни) сурувини и повишени цени на електроенергия (отопление, производство), но не и за повишаване на заплатите.

Съответно хората с доходи имат жилище или купуват такова, а работниците разчитат на заплатите.

Интересно ми е дали моите наблюдения съвпадат с тези на другите. Може пък масово да вдигат заплатите на хората.

# 438
  • София
В ИТ фирмите вдигат, имам информация.
Там е работата, че инфлация означава по-голямо количество свободни пари. Повече пари, повече потребление (дори и като номинал да е, реалната услуга и да е същата). Съответно и работодателите са принудени да вадят пари и да плащат, разбира се, за тия работници които са търсени. Щото другата фирма е получила 200 млн заем от инвестиционен фонд и раздава заплати на килограм. Няма къде да се скрият парите (напечатаните), те се вливат навсякъде. Всеки малко или много ги усеща. Някои по-рано, други по-късно. Зависи къде си по веригата.

А и важи пазарният принцип. Ако шопската от 6лв е станала 11лв, и 80% от работодателите не желаят да вдигат заплатите, нали ще се появи някой нов (или част от старите), които ще решат да повишат заплатите и на персонала.
Отново ключов е моментът дали това е работа без специализация, и за нея чакат 100 безработни, или кадрите са търсени и им се предоставят и подходящи заплати.
Много от младите наематели са ИТта, инженери, архитекти, адвокати. Нормално е да се вдигат доходите. Щото ако един работодател не вдига, друг ще събере всичките кадърни хора.

# 439
Информацията ти е, че вдигат в ИТ фирмите заплатите заради инфлацията през последните месеци или по принцип си вдигат?

# 440
  • София
Не съм питал поименно шефа на всяка ИТ компания. Няма как да знам защо точно вдигат, и колко% от решението е заради инфлацията. Но се вдигат повече от обикновено. Друг е въпроса дали достигат % на инфлацията, общо за последните 2-3 години и колко точно.

# 441
  • София
Според мен повишението за сега е минимално, пазара е пред очакване цените да се вдигнат. Вероятно това ще се случи най-рано около септември, когато е и най-активният сезон за отдаване, при това на две стъпки. Но да не забравяме, че лихвите имат много силно влияние върху наемните цени, второто увеличение ще се случи когато лихвите тръгнат нагоре, а отпускането на кредити се затегне още повече.

# 442
Ами, не, не вдигат масово заплати, нито индексират. Ако на един работодател разходите му се увеличват, от къде се очаква да вземе пари? Ок, увеличава цената на продуктите си, обаче покупателната способност масово като е паднала, съответно и приходите му са по-малки, печалбата - съмнително колко е. В някакъв момент ще се принуди да вдигне и заплатите, но няма да е веднага, ще отлага, колкото може, пък и ще гледа да е минимално. Поне така е масово.  (П.П. Моята заплата не се е увеличила, въпреки че това, което продавам, е драстично увеличено).

# 443
  • Sofia
В, момента в ИТ се вдигат заплатите при смяна на работа, но иначе е в застой ако не търсиш нова.
През 2020 дори имаше (временно) намаление на някои места, споделяно от колеги, заради Ковид.

В момента удара е двоен - търсенето на нови кадри е свързано с увеличаване на бюджета за нови попълнения и замразяване за текущите служители.
Обаче това е само ако таргета е ИТ. В другите сектори чувам само оплаквания.
От друга страна стои и стабилния ръст на покупката на нови жилища и въпроса е след като много познати отидоха да работят римоут, извън София, то кой ще запълни дупките.

# 444
И аз имам същите наблюдения като julian, затова се озадачих на по-горния пост.

# 445
  • София
И аз говоря при смяна на работа. Или при твърда заплаха от напускане с намиране на нова работа. Тогава изведнъж започват да вдигат.

# 446
От разговори с познати разбирам, че има увеличение от 10 на сто при новите наеми, от началото на годината.

# 447
Благодаря за отзивите за Бургас до 50к Евро, но аз не търся "читави", а средна нормална локация и за тотал ремонт. Предполагам площ за двустаен ме устройва, имам няколко такива в София и сме доволни как вървят спрямо тристаен наем. Факт е, че цените са 30% през последните години. Какво мислите за целогодишен наем в Сарафово, с оглед на работещите на летището, луксозен ремонт, с това се занимаваме и цената за нас няма общо с пазарната за ремонти.

# 448
Работа на летището има само през летния сезон с чартърите. 3 месеца. През останалата част от годината персоналът е на базово ниво, за сезона наемат допълнително персонал, но повечето от персонала си идва от Бургас. Магазини тип смесен (храна и козметика) - 1-2 средно големи (базов асортимент), тип квартален магазин, останалото са минимаркети по една стая. Плод-зеленчук - още по-зле, само мини. Заведения - нищо особено, колкото да се нахраниш, и то само в сезона. Редовен автобус до Бургас, не знам дали разписанието извън сезона е същото. Т.е. за нормално пазаруване, ако говорим за целогодишно живеене, трябва да се ходи до Бургас, с кола. Забавления за ваканЦуващи или постоянно живеещи млади - няма. По-скоро е семеен тип населено място.
И в нета го има - проблем с тротоарите, няма ги на практика (пиши тротоари%Сарафово в Гугъл). Т.е. има нещо като оставено разстояние за тротоари, но има дръвчета пред къщите и липсващи тротоари, всички ходят по улиците, слава Богу, колите си знаят и се съобразяват, т.е. не карат бързо.

За постояннен наем - не смятам, че става. За ваканционен наем - няма достатъчно туристи, а има доста нови кооперации и нови затворени комплекси. Плажът е горе-долу, но не е като за купон, отново е по-скоро семеен.

# 449
  • Бургас
За постояннен наем - не смятам, че става.
Става, все повече се пренаселва и Сарафово, дори разширяват училището и детската градина с нови корпуси. И транспорт редовен има и заведения и не толкова тротоарите, а паркингите са проблем. Търсят се имоти, наемите пораснаха доста и покрай украинците, но за 50к само едностайно вече, а паркомястото стана задължително...
слава Богу, колите си знаят и се съобразяват, т.е. не карат бързо.
Ами няма и как да карат бързо при ограничение 30.
Сарафово е на разстояние от центъра на Бургас колкото Меден Рудник, не знам защо някои го смятат за толкова "извънградски" и краен квартал, истината е, че много хора го предпочитат не само заради плажа. В близо 100 хилядния Меден Рудник сутрин и вечер има такива задръствания /има само един път към Бургас/, които и лятото няма от/към Сарафово.

Последна редакция: чт, 19 май 2022, 09:01 от rosi81

Общи условия

Активация на акаунт