Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 26

• 37 183
  • 787
  •   1
Отговори
# 450
  • Бургас
Elle, за тези пари двустаен тотал щета няма да намериш никъде в Бургас, да не говорим за "средна нормална локация". Дори и в "Меден рудник" и Сарафово. Гарсониера - може би. Отвори един имотен сайт и виж цените.
За целогодишен наем Сарафово може и да става, но трудно в сравнение с Бургас. Летището не работи зимата, както ти казаха. А лятото е шумно и пренаселено в квартала. Училище има едно до 7 клас. ДГ има също, но всичко останало - школи, танци и т.н. е в Бургас.
Градски транспорт - автобус 15, ходи редовно. Таргетът на наемателите наистина би бил семейство, но при сходна наемна цена в Бургас едва ли ще предпочетат да им летят самолети над главите цяло лято.

# 451
Знам, че има велоалея до пристанището с яхтите. Плажът наблизо ли е или много трябва да се върви от там?
50 000 евро една стая в Сарафово? Явно покрай инфлацията много са се вдигнали имотите.

# 452
  • Бургас
Плажът/един от плажовете е много близо до велоалеята. За 50к може и да се намери нещо двустайно в комплекс с подръжка, маломерно и то....или в сроеж, пак маломерно.

Последна редакция: чт, 19 май 2022, 10:03 от rosi81

# 453
Аз говоря за Сарафово като турист, а за заетостта на летището знам от познат, който работи там (но живее в Бургас).
Като турист - минимаркетите са доста зле откъм асортимент и цени, нищо особено - да купиш нещо спешно за вечеря. Плод-зеленчуци (пак едно стайче и маса отпред) - цените са като за туристи на Слънчев бряг, домати през юли 4-5 лв. килото. Заведения за хранене - нищо особено. Детски забавления - една надуваема пързалка в един двор и крайно незаинтересовани собственици, ама като няма друго - надуват и те ти 2 лв. за 10-15 мин.
Плажовете на самото Сарафово за мен са ОК, но не са чудо невиждано - за мое голямо съжаление вълноломите (буни ли им казват) са доста занемарени, което влияе зле на брега.
Аз съм спокоен турист, тип семеен, не ми трябва джабала-джубала, но дори и за мен Сарафово е прекалено заспало. Повече от 1 седмица дори и на мен би ми доскучало, след като съм обиколила по 2 пъти всички заведения за хранене.
В централната част на Сарафово и към морето самолети не се чуват въобще, явно коридорите за излитане/кацане са такива, че не минават над тези части. Живея в центъра на София и над мен самолетите захождат за кацане, та знам какво е шум от самолети.
Ако имаш яхта, определено няма да се насочиш към ваканция в Сарафово. Едно време Сарафово го анонсираха като Бевърли Хилс на Бургас Laughing - т.е. крайградски район на морето, където местните богати бургазлии да си построят къща. Наистина има доста красиви (за мен) съвременни къщи, по-красиви, отколкото съм виждала в София. Но те не са с инвестиционна цел, а за лично ползване.

# 454
  • Бургас
Има много хубави къщи, да.
Велоалеята от Бургас стига до Сарафово. Стига се за около час. Краят на велоалеята е близо до плажа.
В момента и в Слънчев бряг има студиа за по 20-30 000 евро, в комплекси с поддръжка, обаче с тази поддръжка много трябва да се внимава. Знам за няколко комплекса, чиито собственици в момента искат буквално да изземат имотите на останалите чрез непосилна такса поддръжка - вдигат я до небесата, собствениците не желаят да плащат, оттам им спират тока и водата, съдия-изпълнител и готово. Страшно много мошеничества станаха с тези фирми за управление и такси поддръжка, прочухме се чак на Запад, че и чужденци бая изгоряха.

Цените на апартаментите в Сарафово вече надхвърлят 900 евро на квадрат. А дългосрочен наем е толкова, колкото ще е и в "Меден рудник". В Бургас няма райониране на наемите, има таван. От всеки квартал се стига до центъра сравнително за едно и също време.
А в момента пазарът е полудял заради украинците - и на продажбите, и на наемите.

# 455
Аз пеша през нивите за около половин час стигах от Сарафово до солниците. Нивите са на баира, велоалеята е долу до и покрай морето.

# 456
  • Бургас
От солниците до центъра на Бургас имаш поне 40 мин. още.
Редовно пешеходим по това разстояние - Бургас център-солниците-Сарафово център - час и половина в едната посока. После посядаме на Кедъра - това е единственото според мен читаво заведение в квартала, след което ако ни домързи - на автобус 15.
С колело - 40 мин. в посока, пак от центъра на Бургас.

# 457
няма ли отделна тема за "Бургас-какво ми харесва". Тук пишете по темата наеми.

# 458
  • Бургас
Кедъра - това е единственото според мен читаво заведение в квартала
Поне три заведения намирам за по-читави, ама са не са в центъра и някои не ги знаят -  "Камъните"  "La mar" и "Рибната къща"

# 459
Относно наемите - на наши познати го вдигат с 10% от този месец. За голям тристаен ЕПК до циганската махала в Овча купел - 700 лв. Те обзаведоха хола и едната спалня. Боядисваха го, че беше ужас, и сложиха един климатик. Дограмата е стара и са я облепили с тиксо. Банята е с мухлясал силикон (още преди да наемат те) правена през 90-те. Там са от 8 или 9 години и наемът е вдиган 3 пъти. Кухнята е стара с ръждясал хладилник, но работещ още. Абе последен ремонт и обзавеждане от преди 30 години и повече не е е пипан от хазяйката.

# 460
В първия  ми договор за наем имаше клауза за индексация на наемите спрямо инфлацията. Тогава беше 2-3 процента и дори не бях повдигала темата. После започнах да ползвам всеизвестния в тая тема договор Simple Smile и там няма нито дума по въпроса.  Вероятно за някого би било полезно да обмисли и тоя вариант.

# 461
Беше ми интересно да прочета за Сарафово и част от Бургас, така че благодаря за мненията ☺️

# 462
  • Бургас
И аз я имам тази клауза, но не съм се възползвала от нея. Тези дни опитах да вдигна наема на едните ми наематели, който не е пипан 9 г. Казаха ми, че планирали да се изнасят. Едва ли е заради вдигането на наема, те вече имат няколко свои имота, все някога трябваше да се изнесат. Та не го вдигнах, реших, че е безсмислено за 2-3 месеца при цялата им коректност до момента. Казаха, че до края на лятото ще стоят, да видим. Ще го пусна вече на по-висок.

# 463
Имам и аз един малък имот, където наема не е вдиган от както е влязла наемателката, преди 10г. Мислех по едно време, но се отказах. После по ковид си плащаше редовно, когато други се прибраха по родните места, та я уважих и пак не го вдигнах.
Сега вече си мисля че е време. През годините съм поемала текущи ремонти, но не е имало често нужда, нова тухла е...
Посъветвайте ме какво да правя.

# 464
  • София
Имам и аз един малък имот, където наема не е вдиган от както е влязла наемателката, преди 10г. Мислех по едно време, но се отказах. После по ковид си плащаше редовно, когато други се прибраха по родните места, та я уважих и пак не го вдигнах.
Сега вече си мисля че е време. През годините съм поемала текущи ремонти, но не е имало често нужда, нова тухла е...
Посъветвайте ме какво да правя.

Разгледай в този район как вървят цените на аналогични на твоя имот и индексирай, така че да си леко под средното. С оглед на това, че е дългосрочен наемател, респективно коректна, пък и не иска подобрения по жилището.

Все пак 10г, без актуализация на наема е твърде дълъг период. Особенно на днешната покупателна способност на парите.

Общи условия

Активация на акаунт