Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 26

• 37 643
  • 787
  •   2
Отговори
# 555
Проста математика - няма как да вземеш 2000 лв от човек, който изкарва 1750. Пък нека сиренето от 15 е станало 25 лв.

Ами този човек ще си търси по-евтина квартира или по-високи доходи.
Както казах в магазина не ги интересува дали вземам 500 или 5000 лв., всичко поскъпва в пъти. За бензина не се пазари никой. 3,27 лв./л. беше вчера на Шел....
Обаче за наемите има големи драми.

Убедена съм, че в момента наемите се задържат точно, понеже наемотателите са наясно, че всичко друго е супер поскъпнало. Но това няма да е вечно. Очаквам до половин година наемите да са с поне 20% нагоре, поне новите такива.
Ако на някой му е в повече, търси си нещо по-евтино, в по-лош квартал, в по-лошо състояние.

# 556
Значи това, че получавали хората по 10-15 процента увеличение всяка година в една и съща фирма, е дезинформиращо.Това на практика са единици в дадена фирма. Много неверни неща се пишат по нета.

Абсолютно.
Знам за сфери в които 2 години не с 10, ами и с 1% НЕ са вдигани заплати.

А за наемите - пазарът ще регулира цените. Не мисля че ще има вдигане с 20%...ще е доста по-малко.

# 557
Има драми, защото стоката поскъпва заради бензина и газа и няма как да се пазариш. А наемите поскъпват в огромната си част, защото старият наемател си тръгнал, я да вдигна наема. Понякога и без да си е тръгнал. И няма и подобрения (знам, че в тази тема са все изключения, които не просто освежават, ами направо ремонтират).

Драми имат и наемодателите. 10-15 дни бил седял празен апартамента, ох, ах. Конкретно тука наемодатели са писали как са отдавали преди 2-3 години на цени 'леко над пазарните' и точно те най мрънкат как сега не могат да увеличат драстично наема. И все относително говорят, класове, проценти, не и в абсолютни числа. Създават доста некоректна представа.

Какво за амортизацията?

# 558
3% амортизация на година, ами 40год панели с орогонслноте мебели вътре тря вс да ги дават безплатно в такъв случай ама не!
Всели ще пробва и ще иска колкото може с или без криза и инфлация, елементарно е.

Не се казва една подробност, че купуващите имоти не са на 1000лв масово, а наемъвлоте в голяма част са такива.
Значи даващите огромно суми пари искат да се спасят от и инфалцията защото ги имат,  не знам кой луд би купил на тези цени с идея да го дава под наем и да му излизат сметките.

Просто няма да стане.

Ако в един момент все пак се вдигнат много наемите, голяма част от хората ще се махнат, чужбина или където могат.

# 559
Ако в един момент все пак се вдигнат много наемите, голяма част от хората ще се махнат, чужбина или където могат.

Идеално.

Има драми, защото стоката поскъпва заради бензина и газа и няма как да се пазариш.

А те защо поскъпват? Двойно при това!

Нарциса, прочетох, че плащаш 500 лв. наем. Ако ти го направят 550 лв, ще се махнеш ли?

# 560
  • Sofia
Масовата практика е жилището да не се ремонтира/освежава с години, докато е един и същи наемодателя, така, че сумите които отделя наемодателя за ремонт от сегашния наемател са в полза на следващия.

За това е и нормално на сегашния наемател да не се вдигат наемите заради тази бъдеща поддръжка.

От друга страна съм съгласен с Alexslav, че цените на имотите не ги вдигат наематели, а самите "инвеститори" и бъдещи ландлордове, като закупуват имоти с цел "отдаване под наем", при условие, че няма пазарна логика и нужда за това, а истинската причина е личното желание да се спасят от инфлацията.

От тук следва и поскъпването на строителните материали и труд на майсторите - единствено и само заради масовото пазаруване на имоти.

От пазарната логика на наемателя - при застояване на нивата на заплатите и неспособността им да следват инфлацията няма да има как да плащат за по-скъп наем колкото и да им се иска.

Мисля, че на всички им е ясно, че икономически България не е и няма как лесно да излезне от кризата след Ковид и сегашната война, за да се мисли, че работодателите наливат пари в заплати, да не говорим, че винаги е имало една голяма инертност. Ако утре свърши войната и цените на сурувините/горивата се върнат на старите цени ще мине поне една година преди това реално да се отрази под формата на цени, доходи, наеми и т.н.

Друг важен факт за пазара на отдаването под наем, че сме една от държавите в Европа с най-много собствени жилища и ако в някоя типична държава, където е нормално да живееш под наем се вдигнат наемите то това ще се отрази много по-бързо на заплатите, докато в България наемаш жилище или защо това ти позволява да отидеш на място където да изкарваш повече пари или защото си твърде беден и нямаш опцията да живееш в лично или наследствено жилище. Съответно, когато "опциите за по-висок доход" ги няма, то и опцията за по-висок наем изчезват.

# 561
Ако намеря за 500 - да, ще се махна. В момента пазарът ми за една седмица, само продукти за готвене, е ок. 50 лв. Последната ми сметка за ток при пуснато отопление беше 90 лв. На цените на бензин, ток и хляб не мога да влияя, но мога да си потърся евтин наем и по-важното е, че ще намеря такъв.

# 562
Ако намеря за 500 - да, ще се махна. В момента пазарът ми за една седмица, само продукти за готвене, е ок. 50 лв. Последната ми сметка за ток при пуснато отопление беше 90 лв. На цените на бензин, ток и хляб не мога да влияя, но мога да си потърся евтин наем.

Добре, значи си готова да отидеш на -50 лв веднага. Имаш готова оферта за нанасяне на по-нисък наем, така ли? Ще дадеш пари за преместване и за депозит. Възможно е превозът ти до работа да е по-скъп, да губиш време в пътуване, да си на по-кофти етаж, да попаднеш на по-кофти съседи и условия и т.н. Достатъчно е само да ти дойде изравнителна сметка за парно +200 лв., на която също не можеш да влияеш. Това обаче ще го разбереш, когато вече си се преместила. А сегашният ти наемодател просто ще си намери друг наемател за 550 лв. На него му е все тая кой му плаща парите.

Разбира се, всеки си гледа от неговата камбанария, но не може да изисквате да няма увеличение на наемите, защото наемодателите нямали разходи по жилището. Не е ваша работа за какво наемодателят си харчи парите. Той е инвестирал в имот и иска да получава максималното възможно. Както вие искате да вземате повече пари като заплата за знанията и уменията, в които сте инвестирали.

# 563

Идеално.

Има драми, защото стоката поскъпва заради бензина и газа и няма как да се пазариш.

А те защо поскъпват? Двойно при това!

Нарциса, прочетох, че плащаш 500 лв. наем. Ако ти го направят 550 лв, ще се махнеш ли?
Разбира се, че е идеално.
Който те спира да вдигнеш и 50% още сега.
Давай

# 564
Хаххаха, понеже и си казал ли?!?! Добрееее........

# 565
Добре, значи си готова да отидеш на -50 лв веднага. Имаш готова оферта за нанасяне на по-нисък наем, така ли? Ще дадеш пари за преместване и за депозит. Възможно е превозът ти до работа да е по-скъп, да губиш време в пътуване, да си на по-кофти етаж, да попаднеш на по-кофти съседи и условия и т.н. Достатъчно е само да ти дойде изравнителна сметка за парно +200 лв., на която също не можеш да влияеш. Това обаче ще го разбереш, когато вече си се преместила. А сегашният ти наемодател просто ще си намери друг наемател за 550 лв. На него му е все тая кой му плаща парите.

Разбира се, всеки си гледа от неговата камбанария, но не може да изисквате да няма увеличение на наемите, защото наемодателите нямали разходи по жилището. Не е ваша работа за какво наемодателят си харчи парите. Той е инвестирал в имот и иска да получава максималното възможно. Както вие искате да вземате повече пари като заплата за знанията и уменията, в които сте инвестирали.
Оферта нямам. Имам квартира. Написах, че ако тръгне да ми вдига наема и ако намеря по-евтина, ще се преместя. Аз не сменям квартири за кеф веднъж на 6 месеца. В тази например , за мой късмет, най-сетне се задържах - след поредица от неуспешни наемания и загуба на пари. Дори и да платя депозит на евентуалното ново място, а от старото да не ми върнат депозита, ще изляза на нула още преди да е изтекла една година от нанасянето, след което ще съм само на плюс от спестените пари за наем. И тези сметки важат, ако наема пак за 500. Ако евентуалното ново място е с наем 450, което е напълно възможно според сайтовете с обяви, ще зануля още по-рано.
На наемодателя не му е работа и моето вдигане на заплатата, но гледам, че се споменава тук.

# 566
Така е, всеки е свободен да търси по-изгодни условия за себе си. Важи и за двете страни, а понеже се споменават и заплати - важи и за трудовите отношения също.

# 567
Има цели нови квартали с голям процент жилища за инвестиция. За момента обаче на собствениците им е по-изгодно да ги държат на шпакловка, отколкото да ги пускат под наем, защото наемът е много нисък спрямо инвестицията за довършване и мебелиране. А са си изпълнили целта да се спасят от инфлация, влагайки в тухли.
Завършват по 1-2 апартамента и ги пускат на по 1000 лв двустаен, защото иначе ще наводнят пазара с предлагане и ще сринат собствените си наеми.
Ако има достатъчно желаещи на този приемлив спрямо инвестицията наем, биха се наели да пуснат и други, но уви, няма голямо търсене при тези цени.
Но тези хора не са притиснати от кредити и могат да си го позволят.

А за амортизацията на НИ питаше някой. Нали се сещате, че на един потенциален наемател ще му се хареса нова сграда с акт 16 от 2022, първи наемател с чисто нови общи части, сравнена с панелка на 40 години. Ама и другият имот, и той ще стане на толкова и ще му падне цената. Затова се калкулира в наема амортизацията или премиум в цената спрямо стар имот.

# 568
Дори и да платя депозит на евентуалното ново място, а от старото да не ми върнат депозита, ще изляза на нула още преди да е изтекла една година от нанасянето, след което ще съм само на плюс от спестените пари за наем. И тези сметки важат, ако наема пак за 500. Ако евентуалното ново място е с наем 450, което е напълно възможно според сайтовете с обяви, ще зануля още по-рано.

И да стискаш палци, че след 1 година хазяинът няма да вдигне наема от 450 лв. С колко - не е ясно.

Не е лесно и на наемателите, и на хазяите. Да не смятаме доходите и на едните, и на другите.
Аз съм коментирала доходите на наемателка, която смяташе, че за 1 седмица неработеща пералня (или сушилня), докато я ремонтират/сменят, хазяинът трябва да плаща обезщетение за химическо чистене на наемателя. И защото даваше пример колко ѝ струва котешката храна седмично (от най-скъпата), маникюрът, такситата и т.н. Но обитаваше панелна гарсониера в ОК, въпреки че, знаете ли вие, как бил обзаведен родният ѝ апартамент в провинцията, с кухненски шкафове от масив по поръчка. Пък панелката под наем била със соцмебели. И се надяваше след Нова година (която там Нова година беше) шефът ѝ да ѝ вдигне заплатата със 100 лв. (бил обещал). Но не отрече, че е на МРЗ по договор, а останалото - на ръка. Пък колко ли хазяи плащали данък върху наемите. Ей такива неща ме дразнят, затова и ги коментирам.

# 569
Ако съм сама без мебели, мога да се местя всяка година, ако наемът ми в ок.В края на краищата след години смяташ колко хил евро си дала за наеми и ако не си си правила сметката, може да е по две

Общи условия

Активация на акаунт