Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 26

• 37 128
  • 787
  •   1
Отговори
# 600
А, това е стар хит - друг я е изплатил някога. Щом можеш да я отдадеш по-скъпо от ремонтирана и ипотекирана, браво на теб. Ама и двете сме наясно, че не можеш.

# 601
А, това е стар хит - друг я е изплатил някога. Щом можеш да я отдадеш по-скъпо от ремонтирана и ипотекирана, браво на теб. Ама и двете сме наясно, че не можеш.

Това казвам - ако мога, ще го направя, ако не - ще преосмисля положението.
И не е стар хит - родителите ти са изплащали, никой не им го е дал даром.

А отново те питам - ти ще купиш ли жилище и да го отдадеш на 300-350 лв, какъвто според теб е "адекватният" наем?

# 602
Моля?! Не съм твърдяла, че адекватен наем на отремонтирана гарсониера е 350 лв, не виждам какво да ти отговарям на въпроса.

# 603
Добре де, колко е?

Отремонтирана или не?

Да речем неремонтирана, купуваш гарсониера без ремонт и....? За колко ще я дадеш под наем? Погледнах сега в имот.бг, има и доста скъпи, но ми излиза Средна цена на имотите в извадката: 71593 euro - едностайни в София. Ако неремонтиран е примерно 50 хил. евро (щото е с мебели от соца и небоядисани стени), ще го купиш ли за толкова и за го дадеш на някого за колко....?!??! Ти кажи....

# 604
Здравейте,
Отдавна не съм писала, но ви чета през последните месеци.
Относно наема - това не е само до захабяване на стени, мебели и т.н. А и колко да се захабят при нормално ползване, че да са за смяна. Стените също не са чак толкова проблем, че да се пише за шпакловки и боядисване ново след година-две. Ако е така, то трябва да не са били читави наемателите.
Не знам вие как попадате на съвестни, разбирате се и не ви лъжат. Моят опит в последните години е трагичен. Да, не ми е класно жилището, мъничко е доста, не е център, но е съвсем близо и градинка има, всички магазини, има и метро вече наблизо.  Мебелите са новички, но от нисък клас и обзавеждане-Виденов.
Еми имаше кандидати, ама все нещо...не мога да се реша, а отдавам жилища още от соца, продавах, купувах, губех пари, като цяло не съм на сметка. Но имам поглед върху наемите, хората, договорите и т.н. Дори бях попаднала на измамник преди две години и то с жилища занимавал се.
Четох и за -май в друга тема беше самостоятелна, как не може жената да изгони някакви и не плащат наем, не плащат сметки, съсипват жилище, съсипа си нервите и сега го продава. Ми аз съм почти на нейното положение почти.  Та не е само до овехтяване, захабяване и т.н. То и до неплащане на сметки и не можеш да ги изгониш, крият се, нямаш право да си влезеш в жилището дори по договор да има точка. Полиция не се занимава, само съд и ще отидат повече години и накрая едно нищо получаваш. Наемателите добре си знаят вече правата си мисля повечето. Дори някои не казват кога са се изнесли и оставят кочини след себе си. Тук няма такива и не се пише май, но аз знам доста случаи. Отделно наемите неплащане, сметките - те се трупат на твоето име, ти си титуляр и ти трябва да ги платиш , ако те се изнесат неплатили с месеци и трупани.
Та на фона на това увеличение на парно, ток и всичко друго как мислите, че ще бъдете донякъде на сметка със старите наеми. Да, моят не е голям, ама това още повече ме бърка, че тока и парното са си като при големите или централните..то разлика там няма в ценообразуването. Като не ми платят сметките, дори и да ги следя, дори и да настоявам, имах двама такива където все не плащаха и не излизаха -особено вторият. Сега вече година близо не го давам, въпреки обявата. Ми няма на кой, все нещо има, отделно и доста послъгват, не са моите хора и не си заслужава риска. Може би вие можете да се оправите, имате тежест, но ...Това да влизам и гледам какво правят, да ги притеснявам, да искам нещо си или ...ми само наема и сметките да си плащат навреме ми е изискването и да живеят като бели хора все пак. Та да кажете да съм ги дразнела или нещо...както и да е.
За мен проблем ще са консумативите повече, отколкото другото. Зависи на какви ще попаднеш, а все по-малко наемателите се отнасят към чуждата собственост с отговорност все пак. Това шапка пари ти давали, ами на хотел тогава да отидат. Човекът ти дал покрив, разбрали сте се, не те притеснява, бъди отговорен, бъди нормален. Ми...не знам, май няма скоро да се реша да го пусна, но и моят доход е малък, това ми е някакъв бонус и така..ама здравето ми е по-важно, а и като тегля чертата май хич не съм на сметка.

# 605
Соул, за мене изобщо не стои вариант нормален човек да отдава жилище в отпадъчно състояние. Въпросът ти няма никакъв смисъл, ако ще още 29 пъти настъпателно да ме питаш.

# 606
Специално за сметките, един мой колега взе жилище, при което наемодателят изиска наемателя да стане титуляр на сметките под предлог, че не е в Бълагрия. Явно човекът се е парил със сметки за парно и още при подписването колегата стана титуляр.
http://m.focus-news.net/?action=opinion&id=52730

Последна редакция: нд, 05 юни 2022, 19:58 от malinkap

# 607
Но собственикът винаги е солидарно отговорен с наемателя като титуляр, подписва нотариално заверено съгласие. За монополистите винаги е по-лесно да търсят собственика (солидарен длъжник), вместо наемателя, който си е бил камшика и я го хванеш, я не. Да не говорим и какво можеш да му запорираш на наемателя - едното нищо.
Просто го имайте предвид.

# 608
Нарциса, нали ти твърдиш, че наемите са високи. Какви са нормалните според теб?
Честно казано 29 пъти не съм те питала, но ти си тази, която настоятелно твърди, че наемодателите са такива и онакива и гледат само печалбата.

Това означава, че при панелка 500 НС е 750 (500+50%). И обратно, при НС 600, панелка е 400.  Като това е за жилища, които са ок, а не за повредени или непипвани откак са построени и мебелирани.
Може и 350, и 200, като сте казали Trollface
Сега сериозно, никой не пречи на малко жилище за сам човек да му искат цена като семейно и с претенции да се наема само от самотни ергени-програмисти с 5к заплата, които ядат само тейкауей и ползват чистачка, та да не амортизират фурната и фугите. Обаче това реално не се случва - имам предвид, че наистина не става така, а не че съм злобен пинчер и кълна гадните хазяи.

Соул, ще те контрирам с въпрос и моля и ти помисли. Когато имаш наследствена напълно изплатена гарсониера, по която нито ти, нито родата ти някога е пипала нещичко, редно ли е да я оценяваш на 450 лв, а ремонтираната гарсониерка на комшията на долния етаж да е 500?

Обясняваш ми, че може да отдавам наследствена неремонтирана панелка и  ти ще вземеш на съседа, която е ремонтирана за 500 лв. Значи за теб нормалната цена е 500 лв., така ли? Ако е така, не виждам драми. Тук повечето сме съгласни, че едностаен за 500-600 лв. е ок.

Мога да кажа, че за София 450 лв. е много нисък наем дори и за гарсониера. Вероятно в крайните квартали и без метро. Със сигурност няма да е след ремонт.

# 609
  • София
Fanfanito, защо оставяте нещата изцяло в наемателите.
Сметките и на двата ми апартамента се плащат от мен, пращам платежните нареждания на наемателите за да видят, че всичко е платено и каква е била сумата и след това отивам и си вземам наема заедно със сметките.
При единият апартамент Топлофикация е с изравнителна сметка, така че тук идва депозита, който се възстановява, след погасяването на изравнителната сметка. Ако тя излиза да кажем Август, а наемателя се изнесъл примерно Март, ще си получи остатъка (ако има такъв), Август, когато му платя парното.
Това е принцип от който не бих се отказал!
По отношение на огледите, процедирам така, веднъж на 3 месеца, като не задълбавам много, знам кое да гледам и кое ми е важно, като видя че хората са ОК оглеждам на бързо и това е. Но контрол трябва да има!
Вие казвате, че отдавате още от времето на Соца, но не забравяйте, че поколенията се менят и сега манталитета е друг. Всичко е пари и съвест няма. Това последното е като съвет към вас. Бъдете отговорна, упражнявайте контрол, дръжте се делово с наемателите, те не са ви приятели и нещата ще се получат.
Успех!

# 610
  • In the land of Never Never
Специално за сметките, един мой колега взе жилище, при което наемодателят изиска наемателя да стане титуляр на сметките под предлог, че не е в Бълагрия. Явно човекът се е парил със сметки за парно и още при подписването колегата стана титуляр.
Трябва да смениш също и ЧЕЗ, защото и там сметките може да са солени, ако решат да пестят от парно и се топлят на ток. Абе разправия си е.

# 611
Колегата ти е имал късмет или наемателят не е бил наясно, че това не го прави отговорен и държавата ще си ги иска от собственика на апартамента неплатените сметки. Ходила съм в Топлофикация София централата. Лично съм питала, държала съм такъв договор и съм се интересувала където трябва там. Отговорът беше, че това е едва ли не формално. Не ме освобождава от отговорност при неплатени сметки.
Токът пък е друга бира. Минава месец неплатена сметка и той не е спрян. Трябваше аз да искам сваляне на електромера, защото само бушон не върши работа и пак ще сложи. Това пък съм в нарушение на закона да спра тока за неплатена сметка, като собственик се оказа, но...аз го направих. Пародоксът беше , че и тогава не излезнаха. Отделно, за да свалят електромера трябваше да изчистя всички сметки, да платя таксата и тогава го свалят. Обясних добре защо и какво и пак са правили опити да го пуснат се оказа и са ходили да искат. После пък платих такса да го сложат, изобщо...където само боядисването било щета. Де да беше това само...

# 612
  • Бургас
fanfanito, не е за вас тази работа. Твърде притеснителна сте, деликатна, от една страна ви е страх за имота, от друга - имате нужда от доходи. Отдаването е бизнес, също както всеки друг. Махате излишните емоции, поемате разумен риск и това е. Щом имате поредица от неблагополучия, значи или му има нещо на имота, или е на кофти място, или не ползвате брокер, защото не ви се плаща комисиона, но този човек ще ви отсее множество неблагополучни наематели.
Аз също плащам сметките сама и ги взимам със следващия наем.
Ползвайте читав брокер, това ми е съветът. Досега нямам наемател, от който да съм недоволна. А отдавам от почти 20 г.

# 613
В последните 10-15г само с брокери давам апартамента.
Но вече и те не са такива, каквито бяха , не че преди бях доволна, ама пак имаше някакъв диалог.
Сега мога книга да напиша за тази година. Те нито си знаят клиентите , нито са ги виждали. Направо си уреждат среща пред жилището.
Има и други, на които дадох ключа от жилището, намериха бързо наемател за няма седмица, харесахме се и..ключа го няма, изгубили ги. Това са ключове от врата нова и дадох 200 лв само за ключовете, че били с някакви кодове и дрън-дрън , патрона особен. Разбира се не подписах, клиента си отиде и те така. Ключовете ми ги намериха, ама..
Жилището е до метро, улици широки и асфалтирани, паркинг голям външен и няма проблем за коли, пред входа има парк, има Билла, Тмаркет, Фантастико и голям пазар на метри разстояние. Жилището е на хубав етаж, има два асансьора , поддържана сграда и т.н. Малко е доста, но за младо семейство или сам човек е идеално. Мебелите са на две години , почти нови. Има и минуси разбира се , не е цвете, нито е висок клас уредите, но има перална, печка, хладилник, бойлер, микровълнова и те такива неща, телевизор...бе всичко си има за нормално живеене. Чисто е, подредено е, не знам...не е лукс де, наема е нормален, не се изхвърлям, предпочитам читави хора пред малко повече пари, но ей-на...Ми да, иначе съм приятелски настроена, обичам шегите, майтапа, гледам да сме приятелски и позитивни помежду си, да се разбираме, но...Аз винаги съм имала преди добри отношения с хората, дори с години сме си подържали после връзка, с добри чувства сме се разделяли, родителите ми са давали под наем, после аз поех и така...но никога такова чудо не е било.  Чета ви и си мисля , че съм на друга планета, затова се и включих. То направо ме срам да разправям какво и що , това ..не е за хвалене моето.

# 614
  • София
Fanfanito, в такъв случай защо не обмислите да го отдавате, чрез фирма за управление, те ще се занимават с абсолютно всичко, от намиране на наематели, следене за сметки, щети и каквото е нужно, включително и плащане и отремонтиране на щети.
За целта ви вземат 10% от стойността на наема, но пък вие не се занимавате с това, а те ще бъдат с по-добър мениджмънт спрямо жилището.
Тук е и момента да помоля, ако има запознати с тази услуга да споделят мнения. Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт