Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 26

• 37 131
  • 787
  •   1
Отговори
# 585
  • 🌅 𝙵𝚕𝚘𝚛𝚒𝚍𝚊
Ами и на мен ми се вижда висока цената на сиренето/бензина/парното и т.н., ама е такава, каквато е. Това е положението. В САЩ колко струва бензина, за галон?

Те в Щатите могат да поемат и $10 за галон ако се налага,не виждам празни бензиностанции и ходещи хора..ама хората в Бг не могат да поемат по 5-600 000 лв за апартамент да си купят..На фона на кое отгоре? На мизерните ви 2-3 бона заплати?
Не ти разбирам идеята.

# 586
Ей, и аз като четях писмата на НарцИсата, се замислих как ли се казваше Гал--? Пък то било същият човек! Тогава помня, че много се оплакваше от скапани хазяи, и бяха едни ... Направо като от сапунен сериал. Тогава всички ти казаха, че имаш проблеми, понеже търсиш невъзможни неща, а именно - силно изпилен наем. И затова попадаш на шантави хора и на имоти с проблеми. Бяха ти спирали тока, бяха ти пращали някаква сметка за небивала сума от преден ползвател и прочие.... Ми как няма да са шантави, като ти все търсиш нещо за без пари.
Но това си е твой проблем. Ако сега, с новата квартира, на пазарна цена, не си се уверила, че нормалните наеми са (да кажем) критерий за нормално жилище, ние как да те увещаваме?

За вдигането - от 1200 ще стане на 1500 с нови наематели. Но по-вероятно да стане пак аирбнб. На такъв кръстопът сме в момента. От фирмата за аирбнб ме увещават, че ще вземам средно, чисто, 3000 лв.  Иначе, и аз се колебаех как да постъпя с наемателя за 1200 лв. Защото е твърде нисък наемът. Но не исках нито да я гоня, нито да го вдигам. Докато тя не каза, че отива в чужбина и напуска. Та така

# 587
За вдигането - преди 1-2 седмици писах, предупредих едни за промяна през септември. Мъжът каза "разбира се", ще видим какво е имал предвид. Има още три месеца, мисля да преценя в началото на есента.

# 588
О, Румка, аз силно изпилен наем (това нали значи нереален?) никога не съм търсила, търся адекватен наем. Винаги съм сравнявала наеми и винаги тезата, която застъпвам, е била - много жилища са със счупено съотношение цена:качество. Която теза много бърка в здравето на някои наемодатели, а и брокери. А не би трябвало да се впрягат толкова, щом са уверени в качество и недостъпност за прошляци на имота.
То е очевидно, че такива като мен няма да наемат люкс НС с поръчкови мебели, но пък и нивото ми е по-високо от мухлясали дупки с неплатени сметки от предни наематели. Собствениците на дупките да не се сърдят, ми  да хващат маламашката.

# 589
Какво ще рече "адекватен наем"?
За теб може да е 200 лв., за наемодателят да е 1200 лв....

# 590
В предните мнения другите потребители го казаха - не може панелка и НС да са на една цена. И сравниха - панелката 700, НС 1000+, тоест НС близо 50% по-скъпо. Реално в момента разликата не е такава, а е между 10 и 20% в Овча конкретно (500 панелка, 600 НС, което не е и толкова ново).

# 591
Не ти разбирам доводите? Защо панелката да е на 50% от НС? Ако панелката е 500 лв., тогава НС ще е 1000 лв., което го прави трудно за отдаване.
Има много избор на пазара, който иска НС, търси такова. Ако смяташ, че цената на НС е силно занижена, тогава се ориентирай към такова и ще си на печалба.

# 592
  • София
В предните мнения другите потребители го казаха - не може панелка и НС да са на една цена. И сравниха - панелката 700, НС 1000+, тоест НС близо 50% по-скъпо. Реално в момента разликата не е такава, а е между 10 и 20% в Овча конкретно (500 панелка, 600 НС, което не е и толкова ново).

И какво искате да кажете, че панелката, трябва да струва 300/350, за да е адекватна цената според вас?
Иначе съм съгласен, че трябва да има по съществени разлики в цената, между ново строителство и панелни блокове, както и между различните локации. Защото тези разлики сега, макар и да ги има, те не са достатъчно смислено изразени.
А масово наемателите очакват, че за 600/700лв, могат да живеят в чисто и новоремонтирани апартаменти в Център, Лозенец, Изток и тн. А когато съм задавал въпроса същият този апартамент, с хубави мебели и т.н., само че в Люлин, Надежда и т.н., колко трябва да струва 350/400лв.??
Нещо ми се струва че няма адекватна преценка, как се променя цената, според локация, състояние на жилището и останалите важни параметри, които определят цената, както на наема, така и на покупка. И по-специално при наемите разликите са до 200лв., като обикновенно около 150лв е разликата между Овча купел и Лозенец примерно, при равни други условия.

# 593
  • Бургас
Дали жилището е НС или панелка, не е определящо. Има удобни и красиви панелки с поддържани общи части и достатъчно места за паркиране наоколо. Има ужасно НС с разхлопани плочки в общите коридори още на третия месец.
Важното е локацията и видът на жилището да устройват наемателя, да няма скрити дефекти (напр. била съм в един Арбнб апартамент в София, който беше ледено студен и не се стопли дори с пуснат на макс климатик два дни).
Нормален наем = нормални хора.
Нисък наем = проблеми.

Румка, я сподели коя е фирмата за Арбнб? Че новият ми апартамент вече е готов на груб строеж и се замислям дали да не го ползваме ние и паралелно да се отдава краткосрочно.

# 594
Ще попитам и още нещо наемателите.
Съгласни ли сте да купите дори гарсониера, където и да било в София, да я отремонтирате поне малко от малко и да я давате за 350 лв.? Помислете върху това, не е нужно да отговаряте в темата.

# 595
  • София
Цитат на: Tintina link=topic=1421534.msg44866287#msg44866287 date=165

[b
Румка[/b], я сподели коя е фирмата за Арбнб? Че новият ми апартамент вече е готов на груб строеж и се замислям дали да не го ползваме ние и паралелно да се отдава краткосрочно.

Да, и на мен ще ми е интересно да пробвам През Арбнб, имам един НС в Центъра, до сега си е бил с дългосрочен наемател, но ако септември не предподпише договора, може и да го пусна на краткосрочно.
Някой с опит и стаж в това начинание да сподели опит по отношение на рисковете и амортизацията. Ще бъде полезно.

# 596
Това означава, че при панелка 500 НС е 750 (500+50%). И обратно, при НС 600, панелка е 400.  Като това е за жилища, които са ок, а не за повредени или непипвани откак са построени и мебелирани.
Може и 350, и 200, като сте казали Trollface
Сега сериозно, никой не пречи на малко жилище за сам човек да му искат цена като семейно и с претенции да се наема само от самотни ергени-програмисти с 5к заплата, които ядат само тейкауей и ползват чистачка, та да не амортизират фурната и фугите. Обаче това реално не се случва - имам предвид, че наистина не става така, а не че съм злобен пинчер и кълна гадните хазяи.

Соул, ще те контрирам с въпрос и моля и ти помисли. Когато имаш наследствена напълно изплатена гарсониера, по която нито ти, нито родата ти някога е пипала нещичко, редно ли е да я оценяваш на 450 лв, а ремонтираната гарсониерка на комшията на долния етаж да е 500?

# 597
  • София
[quote author=Нарцùса link=topic=14215

Соул, ще те контрирам с въпрос и моля и ти помисли. Когато имаш наследствена напълно изплатена гарсониера, по която нито ти, нито родата ти някога е пипала нещичко, редно ли е да я оценяваш на 450 лв, а ремонтираната гарсониерка на комшията на долния етаж да е 500?

Аз не съм Соул, но бих ви попитал, вие, коя бихте наели, и ако отговора е тази зо 500лв, която е ремонтирана, то другата ще си остане празна, докато нещо не се промени или я ремонтират или променят наема на 350лв, примерно.
Но пък и ремонтирана гарсионерка, все по трудно ще се намира за 500лв.

# 598
Че аз съм я наела тази за 500. Но я наех спешно, хазяйката ми се видя читава (наистина е в сравнение с предишната алкохоличка), беше единствената без брокер. На пазара имаше и по-евтини и по-прясно ремонтирани, но с брокер.

Това, че не съм наела щета за 350, не значи, че е останала празна, въпросът е колко е била пълна. И най-вече -  може ли да видя обява за гарсониера за 350?

Скрит текст:
По ковида ходих да оглеждам по-евтини гарсониери (400-450) - не бяха съвсем щета, тук-там я дограма, я пералня от това хилядолетие, даже може и стените да не са лекьосани. Но останах с лоши първи впечатления от хазяите, а те пък се жалваха с разни варианти на какво не му харесват, ето нова пералня има, (а всичко друго е от сватбата на баба им) наемът не е висок, (правилно, 450 по принцип е по-малко от 500) пък вече  3-4-5 наемат и след 2 месеца се изнасят и мисля да вдигна вече наема, че да идват по-сериозни (тука вече почвах да се чудя тези верно ли не гледат обяви, майтап ли си правят с мене...).

# 599

Не ме контрирай. Тази "изплатена гарсониерка" е изплатена от майка ми/баща ми/баба ми. Не ми е подарена. А и да ми е подарена, ще искам възможно най-високия доход от нея.
И да, ще я дам и за 500, дори и за 600 лв, ако има желаещи да я наемат. Ако няма, ще намаля исканата сума.

Ти, можеш да си наемеш съседната, ремонтираната, за 500 лв, нямам против.

Общи условия

Активация на акаунт