Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 26

• 37 133
  • 787
  •   1
Отговори
# 570
Аз питах за амортизацията. Защото се спомена, че счетоводно признатата е 3% на година, а пък се говореше за вдигане с 25% на наема след 5 години без промяна и на мен лично не ми излизат нещо сметките. Особено ако имотът поначало е отдаден на, както се пишеше по предните теми, леко над пазарната цена.

Мандаринка, понеже споменаваш мен, аз нито купувам най-скъпата котешка храна, нито съм стъпвала в живота си на маникюр, нито официалният ми договор е на МРЗ. Поне си направи труда да запомняш малко. Твоите два примера , които повтаряш от години, все пак ги научихме всички, не е като да имаш твърде много и пресен материал.

# 571
  • София
https://www.google.com/amp/s/www.capital.bg/biznes/imoti/2022/06 … _za_naemateli/amp

Прочетох тази статия и се замислих, до някъде в някой сегменти от наемният пазар ще се явява конкуренция (може би за затворените комплекси, които предлагат повече от жилище, като среда, фитнес, басейн и др.), за други обаче ще е по-скоро ориентир за цени и условия за отдаване/наемане на жилища.
Факт е че цените на наемите в момента са ниски, но и конкуренцията е висока. До някъде с повишаване на лихвените нива ще се повишат и наемите, но няма да е с много.
Разходите по подръжка и обзавеждане обаче са се повишили значително.

# 572
Благодаря на всички за коментарите! Някой ми бяха наистина полезни. Вдидам с около 20% от септември на настоящи наематели. Ако не са съгласни, търсят други варианти, а аз-нови наематели😊.

# 573
  • София
Благодаря на всички за коментарите! Някой ми бяха наистина полезни. Вдидам с около 20% от септември на настоящи наематели. Ако не са съгласни, търсят други варианти, а аз-нови наематели😊.

Здравейте, аз също преди месец вдигнах с 20%, при предподписване на договор с наематели от преди две години.

# 574

Мандаринка, понеже споменаваш мен, аз нито купувам най-скъпата котешка храна, нито съм стъпвала в живота си на маникюр, нито официалният ми договор е на МРЗ. Поне си направи труда да запомняш малко. Твоите два примера , които повтаряш от години, все пак ги научихме всички, не е като да имаш твърде много и пресен материал.

Потребителката, която цитирах, беше с друго име (Гал---), аз не следя форумните превъплъщения, но щом се разпознаваш...Котешката храна, която споменаваше (ако си същата потребителка), е от тези, които ги рекламират по телевизията, с една мъркаща снежнобяла котка със сини (или зелене беше) очи, някакво гурме голд...Едва ли е на цената на тази, която предлагат в Лидъл.

Аз също не разбирам амортизацията, по принцип не я разбирам...Нещо са ми обяснявали, че е колко могат да си приспадат фирмите всяка година, от цената на закупено оборудване, за определен брой години. На практика е счетоводна "гимнастика" за фирмени цели, която е ирелевантна за пазарната цена на конкретен недвижим имот на частно лице (не фирма) или пък още по-малко за пазарния наем на този имот, най-малкото защото наемът зависи доста от обзавеждането, а при продажба обзавеждането в повечето случаи е дори нежелано.

Ако идеята е, че обзавеждането остарява (амортизира се) с годините и в един момент се налага да се смени, съм ОК. Но за самото жилище - не виждам никакъв смисъл. Ако се приеме, че за 10 години една сграда вече е стара и не става, това означава на такъв цикъл да се руши и да се строи наново. Което за мен е абсурд. Не говорим все пак за принтер или компютър.

# 575
Точно тази потребителка съм. И проблем с хазяйска пералня не се сещам да съм имала, само с моята собствена при транспорт между квартирите. Няма нужда да лъжеш.

# 576
Аз лично хич не си затормозявам "оперативната памет" с кой какво и кога е писал във форума и с колко ника на ден се подвизава.

# 577
Притеснителното е, че е всъщност си е затормозила оперативната памет и то изключително избирателно, а останалото си го доизмисля Rage Дано на някой от наемодателите му помагат тези внушения, че язък за усилията.

# 578
Гал, тръгнах да отговарям, но се отказах.
Но щом държиш, да кажа - не се притеснявай за моята "оперативна" памет, не е твой проблем.

# 579
Похвалете се вдигащите с 20% след 1 година как е. Ясно, че в момента, в който им съобщите няма да тръгнат си изнасят пералните, но е интересно дали ще сменят до 1 година.

# 580
  • 🌅 𝙵𝚕𝚘𝚛𝚒𝚍𝚊
Kaкво искате да кажете,че "сградата е на 10г,стара и вече не става".
Имот ВИНАГИ става,това си е доживотна инвестиция освен,по лошо стечение на съдбата,не падне бомба и не разруши сградата.Нима няма хора,които живеят в домове от преди 2 века дори?

Трябвало да се сменят ел уреди,да се боядисва - така е.С наематели или със собственици,тези "стандартни" ремонти винаги ще ги има и са неизбежни за един дом. На това ли казвате амортизиране?

Следя имотите в София от известно време с цел кеш покупка,обаче цените са безумни.Как може един тристаен в Лозенец да върви по 300 000 Евро или по 2500 евро квадрата,който или трябва да се ремонтира козметично(което струва още пари) или да се обзаведе или ти го дават на шпакловка(което пък значи още една торба пари,за да добие завършен вид) ?!
Нереално скъпи имоти,докато наемите ми се виждат ниски като например тристаен в Лозенец за по 1000-1200 лв наема.

Следя само Хладилника и Лозенец,но предполагам,че навсякъде другаде е такова положението.

Последна редакция: нд, 05 юни 2022, 15:40 от Adoralova

# 581
Ами и на мен ми се вижда висока цената на сиренето/бензина/парното и т.н., ама е такава, каквато е. Това е положението. В САЩ колко струва бензина, за галон? Ама не върви да отскочиш до там да си напълниш резервоара, нали?

# 582
Ами и на мен ми се вижда висока цената на сиренето/бензина/парното и т.н., ама е такава, каквато е. Това е положението. В САЩ колко струва бензина, за галон? Ама не върви да отскочиш до там да си напълниш резервоара, нали?
Зависи от щата, някъде е 5$, в Калифорния гони 8$. При нас сюприма е около 6 долара за галон.
Наемите започнаха да ги вдигат със миниум 15% за апартамент, а при къщите в хубав район даже и с 30%.
Заплати не се увеличават ей така, има си годишна индексация, а някои работодатели се правят на луди и това не спазват.
Това е положението за жалост. И не ми се вижда скорошно подобрение.
Както и във БГ всеки се спасява поединично.

# 583
Не става въпрос само за амортизация на уредите, настилките, шпакловката.

Един чисто нов апартамент винаги ще бъде по-желан от един стар. Затова и наемодателят трябва да си включи разходът, че имотът ще "остарее".
Или иначе казано тези с чисто новите сгради могат да си пуснат двустайните на 1000 лв, защото има желаещи да платят за чисто ново и да са първи ползватели. Апартамент на 40 години със същия ремонт, боя и уреди (чисто нови) ще върви да кажем за 700 лв. Тази разлика по същество е заради амортизацията на сградата и общите части, които са амортизирани вече.

# 584
  • София
Инфлацията е хармонизиран общ индекс. По принцип храни и енергия майсе водят волатилни и трябва да се гледа коре инфлацията за наемите. С прости думи, не може да кажеш искам 20% вдигане на наем, щото краставиците поскъпнаха. Даже енергийно неефективни квартири би следвало да им падне наема. Но в крайна сметка всичко опита до търсене и предлагане дори и в инфлационни времена, ако дадена стока е с голямо предлагане и малко търсене, цената й ще е надолу и обратното. Разбира се, всеки може да пробва и да спекулира, но просто не го виждам как ще успее в такъв пазар и икономическа обстановка където заплати са вдигнати с 5-10% но храна, гориво и отопление е с повече, просто нямаот къде да дойдат парите. А и до момента ниските лихви стимулират много наематели да теглят една майна на наемодателя си, но дали ще устискат, предстои да видим.
Gogo, за  6 години с капиталово натрупване колко са 20%? Това са 3% на година.
Много некоректна сметка.

От икономическите обяснения обаче не ми стана ясно защо трябва да се вдига наемът, след като амортизацията сваля цената на имота??
Ами амортизацията сваля, но аз апартаментът съм го купил и ремонтирал на пълна цена.
Един ден като се налага да го заменя с нов, и него ще трябва да купя и ремонтирам по пълна, пазарна цена. Като за след 30 години.
Затова се и смята амортизация, за да се сметне на правещия бизнеса колко му е вътре. Не на клиента.
И работник от фирмата ако увреди или загуби или отркадне оборудване/актив, което е амортизирано донякъде или изцяло, плаща пълната му пазарна цена като за ново. Това е по закон и по счетоводна норма. Щото фирмата трябва да извади пари за ново, за да го възстанови. А и да не се стимулират "изчезванията". Това са базови положения.

Оттам нататък, наемът е пазарен. Наемателят дава колкото реши и ако реши. Ако реши, отива другаде. А ако наемодателят реши, не го взима. Например, ако няма български документи и не ще да гони михаля, ако изчезне от страната след 2 месеца.

Последна редакция: нд, 05 юни 2022, 16:19 от Танграта

Общи условия

Активация на акаунт