Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 26

• 37 135
  • 787
  •   1
Отговори
# 540
  • Sofia
Цитат
Отказваме жилища под наем на украинците, а те си заминават с гняв към България
https://www.bgonair.bg/a/36-sutreshen-blok/267447-otkazvame-zhil … yav-kam-balgariya

Последна редакция: сб, 04 юни 2022, 23:53 от julian

# 541
  • София
Аз опитах да вдигна 25% над цената от 2016та (преди 6г).
При нови наематели.
Нещо не им харесва. След седмица намалих на 20% повече, и така 2 дни, а днес дори и при пазарлък на 10ина % над цената от 2016та.
Пак им се вижда скъпо. Станаха 10ина дни апартаментът е незает.
Руснаци и украинци (и бесарабски българи) отказвам.

Малко ми е странно. Всички цени са х2, накъдето и да се огледам. Ресторанти, хранителни, нехранителни стоки. Но хората си плащат. За наемите обаче се пазарят и им се вижда все едно даряват наема и е 100% печалба, а апартаментът е паднал от небето.
Дефакто, това не са същите пари, които бяха през 2016та. Нищо, че по номинал числото съвпада. Парите се смениха. Не колкото през 97ма, но пак съвсем на същия принцип.
Утре като се амортизира апартаментът, нали трябва да купя друг, да го замести. Като се счупи нещо, нали трябва да дойде майстор да го оправя. Той какви пари ще поиска. За управление нали трябва също да има заплащане. Ако си управлявам имота сам, това не е безплатно. Струва време и труд. И то трябва да се индексира спрямо инфлацията.
При стари наематели, наеми не съм сменял. Но не смятам, че е правилно. Не ми се рискува, обаче. Просто повечето наемодатели не мислят, не смятат и дават на по-ниска цена, дори и на загуба. Съответно подбиват пазара.

# 542
  • Sofia
Ами, моето наблюдение, което съм споделял е, че заплатите са същите като от .. да речем 2016 за повечето хора, а както сам отбелязаваш натиска от всички страни е голям.

Това, че хранителните стоки са поскъпнали довежда до по-лошо хранене, а не че дават повече пари за храна. Вместо да си купиш нова дреха, износваш старите. Някои хора се отказват от градски транспорт и ходят пеша за да спестят.

А, че има много хора по ресторанти и дискотеки - това вероятно са хора, за които не е проблем дохода и вероятно си живеят в собствени жилища.

Виждам хора, които са толкова силно притиснати, че вече няма от какво да спестят. Тези хора няма да наемат жилище или ще се откажат от такова, ако и заплатите някой ден не се повишат чувствително.

# 543
  • 🌅 𝙵𝚕𝚘𝚛𝚒𝚍𝚊
Утре като се амортизира апартаментът, нали трябва да купя друг, да го замести. Като се счупи нещо, нали трябва да дойде майстор да го оправя. Той какви пари ще поиска. За управление нали трябва също да има заплащане. Ако си управлявам имота сам, това не е безплатно. Струва време и труд.
При стари наематели, наеми не съм сменял. Но не смятам, че е правилно. Не ми се рискува, обаче. Просто повечето наемодатели не мислят, не смятат и дават на по-ниска цена, дори и на загуба. Съответно подбиват пазара.

Какво ще рече недвижимо имущество да се амортизира и да се заменя с ново?? Че то точно имотите са една стойност,която никога не се губи,не се разваля,не се губи в простанството..това да не е счупена чаша,че да трябва да се замени с нова?
Ремонти/поправки долкото знам са за сметка на наемателите. Теб какво те бърка майстора и колко пари ще иска?
Напротив,ако си управляваш имота сам,това ти е без пари.Физически се ангажираш наистина(за разлика от пропърти менеджмънт компании),но не плащаш за това.Виж,ако дадеш на фирма да ти го обслужва,тогава 10% от печалбата отива в техния джоб и тогава можеш да кажеш,че управлението струва пари.

Правилото е,че ако имота е зает и си доволен от клиентите,то наема не го увеличаваш,защото рискуваш да си тръгнат,а това значи празен апартамент,докато се нанесат нови(ще загубиш повече,отколкото да спечелиш от увеличен наем).

За подбиване на пазара - не знам как е в България.Логично е обаче,независимо къде се намира жилището,да се даде малко по-евтино,но да е заето,отколкото да се предлага малко по-скъпо,но да е празно.

# 544
  • София
И аз си мислех за цената на поддръжката. Вчера доплатихме една маса, поръчана през март. Взехме я за 700, сега същата се продава за 800. (и разбира се се чака с месеци да ти я доставят).
Вярно, че не съм гледала Виденов, Икеа и другите масови мебели, които поддържат разнообразие от нисък клас обзавеждане, но предполагам, че и там ще има увеличение. (хранителните продукти изобщо не ми се коментират, там цените си ги измислят, увеличението е между 20 и 80% на стоките, които редовно купувам)

Замислям се за полуобзаведени варианти за отдаване под наем. 🙄 Но то не са само мебелите. Едно пребоядисване също ще струва повече отпреди.

Сериозните, основни ремонти принципно са за сметка на наемодателя. Освен да почнем да включваме клаузи за задължение и поддръжка от наемателите. Но това е страшно сложно да следиш кой как ще изпълни един ремонт. Какви материали ще вложи, как ще го направи.

🤔

# 545
Че как да не го бърка колко струват ремонтите? Ако 2016 г. е дал, примерно, по 5 лв. на квадрат за шпакловка/боядисване, а сега му искат майсторите 8 или 10 лв., това не го ли бърка? Ако през 2016 г. плочкаджията е склонил на 25-35 лв. за работа, а сега под 45-50 лв. на квадрат не може да се намери читав майстор?
Търсенето на майстори, организирането, купуването на оборудване, надзор на майстори - това е време, което е пари и усилия, не е без пари. За сметка на почивните дни или отпуските, примерно.

Според мен, докато не се уравновесят и успокоят заплати спрямо инфлация, наемателите няма да са склонни да дават повече за наем. Защото няма да имат сигурност за доходите си и покупателната способност на парите за ежедневните разходи. Ето вчера в Лидъл намерих нещо, което от около месец го нямаше - беше преди 9,99 лв., а вчера 12,99 лв. Хляб, мляко, малко колбаси, ябълки, лимони - и ето ти 40-50 лв. А допреди година-две тоталът за елементарен ежедневен пазар беше 25-30 лв. Погледнете, примерно, и тарифите на телекомите - 25-30 лв. бяха неограничените пакети, сега 50-60 лв. Парното се вдига с 40%, ако този сезон (който също е с увеличение спрямо предходната година) си дал за цял сезон, примерно, 1000 лв., то през следващия сезон ще дадеш 1400 лв. И ПР глупостите, че на месец това било увеличение от малко пари, са заблуда за невежи. Защото тези "малко" пари месечно се добавят към "малко" пари в повече за ток, за телефон и интернет, за вода, за ядене и т.н.

# 546
Така е кризата е страхотна и мерките няма да са вечни,не че на мен са ми ги дали.А украинците да се пробват по по-богатите страни.Не знам какво са ги заблуждавали за България, която целенасочено унищожава  населението си от десетки години.За плочкаджиите писаха в една друга тема,че са вече на 80 на кв.м.

Последна редакция: нд, 05 юни 2022, 09:44 от malinkap

# 547
  • София
Утре като се амортизира апартаментът, нали трябва да купя друг, да го замести. Като се счупи нещо, нали трябва да дойде майстор да го оправя. Той какви пари ще поиска. За управление нали трябва също да има заплащане. Ако си управлявам имота сам, това не е безплатно. Струва време и труд.

Какво ще рече недвижимо имущество да се амортизира и да се заменя с ново?? Че то точно имотите са една стойност,която никога не се губи,не се разваля,не се губи в простанството..това да не е счупена чаша,че да трябва да се замени с нова?
Ремонти/поправки долкото знам са за сметка на наемателите. Теб какво те бърка майстора и колко пари ще иска?
Напротив,ако си управляваш имота сам,това ти е без пари.Физически се ангажираш наистина(за разлика от пропърти менеджмънт компании),но не плащаш за това.Виж,ако дадеш на фирма да ти го обслужва,тогава 10% от печалбата отива в техния джоб и тогава можеш да кажеш,че управлението струва пари.

Правилото е,че ако имота е зает и си доволен от клиентите,то наема не го увеличаваш,защото рискуваш да си тръгнат,а това значи празен апартамент,докато се нанесат нови(ще загубиш повече,отколкото да спечелиш от увеличен наем).

За подбиване на пазара - не знам как е в България.Логично е обаче,независимо къде се намира жилището,да се даде малко по-евтино,но да е заето,отколкото да се предлага малко по-скъпо,но да е празно.
Без пари ми било, ако аз съм се трудел. Ама вие, сериозно ли!?
А моята заплата, моя хляб на масата кой ще плати!?
Хахаха, това е крайно нелепо.
Амортизацията на жилищата е 3% на година. Това се признава законово счетоводно, като обезценка.
При 200к лв, 2стайно жилище, обзаведено и ремонтирано, това са 6000лв на година!
Вие май не сте учили счетоводство, икономика.
Има и материална, морална амортизация, ремонти, поддръжка, данъци, рискове. Може да стане наводнение, да гръмне бойлер, газова бутилка, включително у съседите, земетресение.
Няма такова правило, да не се вдигал наема по 10 години. Да, има афинитет да не се вдига наем, заради коректни наематели, но не е твърдо правило. Има си лимити.
И дали ще стои празен или пълен апартаментът, най-вече зависи от локация и състояние. Дали са соц мебели на 50 години или нови, дали е ново строителство или панел, дали са живели котки и кучета преди това  и тн и тн и тн.

Бтв, този апартамент изкара 5г с един наемател, не съм вдигал наема. Не ме и предупреди предварително, че напуска, но не съм му удържал 1 месец именно заради дългото време. Върнах му целия депозит. Но ако бях започнал да го отдавам 1 месец преди да се изнесе, с огледи, може би вече щях да съм го отдал. Не че е висока цената. Освен това, при високия сегмент се отдава по-трудно. Отделно периодът от годината е кофти. Пак се събраха към 5 огледа за 10ина дни. Август и септември ще има по 50 човека опашка от кандидати. Ако остане до тогава.

# 548
От икономическите обяснения обаче не ми стана ясно защо трябва да се вдига наемът, след като амортизацията сваля цената на имота??

От страна на наемател - плащам четвърта година 500 лв за преустроена гарсониера в по-старите блокове. В района (Овча) според обявите наемите са 500 лв в по-старите блокове, 550-600, ако е до НБУ и/или в новичка сграда. Ако хазяите тръгнат да.ми вдигат наема, ще търся друго. Изобщо не ме интересува дали ще ядат блек ангъс или евтин свински джолан с този наем, важното ми е на мен да ми излизат сметките с моята заплата, а с моята заплата едва успявам да си платя сметките и заредя хладилника с елементарни продукти за готвене от дискаунтъри и да си нося готвено на работа, не взимам някакви жижибижи от специализирани магазини.

# 549
Че кой е казвал, че с наемите хазяите си купуват трюфели?
Икономическата логика на написаното от Танграта е, че след като разходите на хазяина за ремонти и поддръжка на жилището са се увеличили (заради увеличение на материалите и тарифите на майсторите), това би трябвало да се отрази и на наема. За съжаление, доходите на потенциалните наематели не са се увеличили с толкова, че да покрият увеличените ежедневни разходи и към тях евентуално увеличаване на наема. Въпреки оптимистичните писания в темите за продажба/покупка на жилища, където като четеш и решаваш, че всичкото народонаселение има ежегодно увеличение на заплатите от минимум 15% от има-няма почти 10 години насам. Т.е. има изпреварващо увеличение на заплатите спрямо инфлацията. За някои категории работещи (в някои браншове и на някои позиции) може и да има, но масово не е така. За съжаление, пак казвам, и на наематели, и на хазяи. Ако беше така и двете групи щяха да са щастливи - хазяите с по-големи наеми, а наемателите - с по-хубави жилища, макар и с по-висок наем и достатъчно остатъчен доход за живеене и глезотии.

# 550
Инфлацията е хармонизиран общ индекс. По принцип храни и енергия майсе водят волатилни и трябва да се гледа коре инфлацията за наемите. С прости думи, не може да кажеш искам 20% вдигане на наем, щото краставиците поскъпнаха. Даже енергийно неефективни квартири би следвало да им падне наема. Но в крайна сметка всичко опита до търсене и предлагане дори и в инфлационни времена, ако дадена стока е с голямо предлагане и малко търсене, цената й ще е надолу и обратното. Разбира се, всеки може да пробва и да спекулира, но просто не го виждам как ще успее в такъв пазар и икономическа обстановка където заплати са вдигнати с 5-10% но храна, гориво и отопление е с повече, просто нямаот къде да дойдат парите. А и до момента ниските лихви стимулират много наематели да теглят една майна на наемодателя си, но дали ще устискат, предстои да видим.

# 551
Значи това, че получавали хората по 10-15 процента увеличение всяка година в една и съща фирма, е дезинформиращо.Това на практика са единици в дадена фирма. Много неверни неща се пишат по нета.

# 552
Няма логика и във вдигането на бензина два пъти! (100%) Обаче е факт. Всички хранителни и почти всички нехранителни стоки, услугите също с между 50 и 100%. Като вляза в магазина не се пазаря за сиренето - казват ми "Ако искаш...."  Преди 6 мес. цената му беше около 10-12 лв., вчера в Кауфланд между 16-26 лв.
Подобно е и с наемите. И да, сигурна съм, че доста наематели ще "потърсят нещо по-евтино и по-хубаво", но ще установят, че наемодателите са задържали наема за тях и после ще го вдигнат за новите с поне 10-20%.

Последна редакция: нд, 05 юни 2022, 10:18 от Soul Free

# 553
Наемател няма да тръгне да търси друго, ако не му е вдигнат наема.
Ще гръгне ако му го вдигнат.

# 554
Мандаринка, съгласна съм за освежаването и ремонтите, но в реалността малко наемодатели извършват такива.
И за трюфелите съм съгласна, но доводът беше цените се вдигат, значи трябва да се вдигне и наемът , а той е в полза наемите да не мърдат. Проста математика - няма как да вземеш 2000 лв от човек, който изкарва 1750. Пък нека сиренето от 15 е станало 25 лв.

За амортизацията все още не съм съгласна и искам да чуя от специалист икономист/счетоводител как точно амортизирането на недвижимо имущество му вдига цената. В моите учебници пише друго - и в счетоводните, и в общоикономическите.

Общи условия

Активация на акаунт