Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 26

• 37 115
  • 787
  •   1
Отговори
# 630
Как така, нали уж наемодателите се готвят за вдигане нацените, вие говорите за сваляне. Нали имало инфлация, сиренето било скъпо, а-у?

Според мен точно младостите си държат много добра цена и са много търсени. Там предлагането и за продажби и за наеми винаги е било малко, за разлика от вади ливади и витоши.

Диди, не съм съгласен за панелката, особено сега. Ако не е санирана и дограмата е лоша, отоплението ще е много по-скъпо и това трябва да се отрази в цената, особено сега когато цените са безумни заради войната.

# 631
  • Варна
Много е относително, Гого. В среден южен панелен апартамент с хубава дограма съм плащава по-малко и ми е било по-топло отколкото на последен етаж от тухлена къща, но без изолация и с некачествена PVC дограма (която трудно се преценява по време на оглед). Зависи също и от вида и класа на отоплителните уреди.
Не е невъзможно в панелка да излезе по-изгодно от към отопление. Не само типът строителство е важен, има и доста други фактори.

п.п. Дори и в някоя панелка сметката за ток да е с едни 20% отгоре, ако същата се намира на две крачки от работата и други важни за наемателя обекти, като спести една голяма сума от транспортни разходи и тегли чертата на края на месеца, пак ще е по-изгодно. Да не говорим за спестеното време от пътуване, което трудно може да се калкулира в номинално изражение.

# 632
Така де, това важи и за двете страни Simple Smile

# 633
  • София
Танграта, не ми се е налагало да отказвам очи в очи. Винаги брокерката ми поема разговора, като казва, че всички имаме нужда от малко време, за да помислим и обсъдим. После тя им отказва. Simple Smile

# 634
  • Варна
Аз съм отказвала на едни, които искаха да плащат на момента. Буквално извадиха два наема от портфейла и искаха веднага да им дам ключа. Grinning

Казах, че имам още организирани огледи и че ако избера тях, ще им звънна до края на седмицата. Това беше истината, но и да нямах други огледи, пак щях да им кажа същото. Бяха двойка - момичето - бременно, а момчето - едно криминално типче от рода "царя на квартала". Искаха да режат един шкаф в кухнята, за да си вкарат миялна, да ми изнесат пералнята в някакъв незнаен склад, за да вкарат тяхна по-хубава и да разместят половината мебели, за да има място за кошара, но там подът е естествен паркет, който ме съмнява да опазят, а и мебелите поливината са Виденов, които както всички знаем, не подлежат на много местене след монтаж, защото се скапват.

# 635
Аз съм отказвала на една жена, която беше самотна майка с дете. Казах и че жилището не е подходящо за нея. А истината беше, че не бях сигурна дали би могла да плаща редовно и дали би се застояла. Разбира се и размера на имота не е за семвйство, та така.

# 636
Явно повечето сте от старото поколение с маниери, деликатност и възпитание. Сега ghost-ването си е напълно в реда на нещата. Казваш "ще Ви се обадя" и тръгваш. Ако ти звънят, не вдигаш.

# 637
  • Варна
Аз още нямам 30, не мисля, че се водя старо поколение. Joy

# 638
Аз пък нямам 40, и съм от новото поколение,без маниери Joy.

# 639
  • София
Най-настоятелните, които имах бяха един циганин 150 кила, с една стара S класа, приличаше много на сводник. Трябвало му за жената, отвреме на време да преспива. "Жената" си беше баш от занаята, с 30 санта платформи и натунингована. Отвреме на време щял да преспива и някакъв "приятел" на жената.
Дойдоха късно вечерта, май след 20ч. Не върви да им казвам, че имам още огледи. Настояваха да го вземат на момента. Даже искаха да дават по-голям наем, само да кажа цената.
Успях някак да ги отклоня с мотива "ще си помисля" и ще им се обадя утре. Но бяха големи кандърми. На следващия ден се спука да звъни. Беше ми взел номера от брокера директно. Накрая в прав текст му казах "не", за да ме остави на мира.

А преди 2 дни дойде един брокер с 1 кандидат.
По телефона беше представен "програмист", "обектно" програмиране, работи в международна компания, има много срещи".
Дойде с някакъв човек, рус, светла кожа, мазно и меко ръкостискане, бъкел не знае дума български. Говореше на руски.
Казах на брокера, аз нали ви казах "само българи".

- А, не сте ми казвали. А и той бил бесарабски българин.
Викам, а той има ли лична карта. Преведе му. "Руснакът" се обади по телефона на някого и взе да ломоти "карточка, карточка".
Викам, няма да стане.
Аз "Е, без л.к, как ще правим договор?"
Брокерът: "Ама то и с паспорт може да се направи договор".
Аз: "Знам, че може, но аз не искам. То и без никакви документи пак може"
Брокерът: "Ами то националността няма значение. И българи да са, няма гаранция, че ще са свестни".

Не му обясних, но аз не търся "гаранция", а по-високата вероятност. Която е различна при различните хора, макар гаранции да няма.
Освен това, като не са постоянно пребиваващи, че и без български документи, днес са тук, утре са в Германия или Франция. Кой ще ги гони за наеми и сметки.

# 640
  • София
Аз сигурно съм много древна, но отказвам когато и както реша.
Преди много години брокерката ми наредила няколко огледа през 20 мин. Пристигат първите -  млада двойка, той тип - квартален цар, тя със слушалки в ушите, през цялото време клати глава в такт.  Докато оглеждат гарсониерката не спряха да се натискат и мляскат мазно. Той сега имал много пари и иска да плати за 7 -8 месеца, да подписваме веднага. Директно отказах без да се оправдавам със следващите огледи.
Друг случай - 2 млади гейки, направо се представиха като семейство. Имота е на бул. Черни връх до метрото и щяха да го пускат в края на месеца. Навсякъде пишеше - откриване от ББ и някой си от ЕС. Но не - те щели да проверят, че можело и да  ги лъжа. В момента им отворих вратата и ги изгоних.

# 641
  • Бургас
И моята наемателка беше самотна майка и на мига извади портфейла, защото никой не искал разведени жени. А тя работела в голяма фирма на добра заплата. А бившият й мъж щял да плаща наема, а по предбрачен договор трябвало да й купи апартамент до година след развода. Тя беше към 23-годишна към онзи момент. Туй като го чух, че бившият ще плаща, направо ми настръхна козината, щото от опит знам как плащат бившите. Към онзи момент и аз бях разведена и нямах предразсъдъци към разведените жени. Казах й го, а тя ме погледна подозрително, щото бях много бременна. Театър на абсурда. Освен това й казах, че който живее в този апартамент забременява, а тя отвърна, че изобщо не щяла да чуе за мъж.
Е, тя стои вече девета година, бившият й мъж плаща чинно всичко, тя вече има нов мъж и ново дете от него, бившият й също има нова жена и дете. Тя си е купила два апартамента, той също й е взел един.
Сигурно е единственият мъж в целия ми живот, който съм видяла така да се грижи за бивша жена. Питала съм го искрено как така, той каза, че след като има пари и това не представлява проблем за него, защо пък не?

# 642
  • София
Здравейте, не знам дали някой в темата се е сблъсквал с казуса, но не пречи да попитам. Отдавам имота на сестра ми, която е в чужбина. Имам пълномощно, но в момента изрично ми трябва да е упоменато подписването на декларация за пребиваване на чужденец. Така че се налага да ми направи и изпрати ново. Живее е Мелбърн, Австралия и доколкото разбрах тамошен нотариус заверява пълномощното ( няма как българският консул, т.к. е чак в Канбера) и после се поставя Апостил, след което ми го изпраща. Предполагам, не може пълномощното да е на български. Въпросът ми е, когато пристигне, с каква процедура трябва да го преведа на български - някакъв специален превод ли се прави и къде?

# 643
  • София
Ние сме получавали пълномощно на български език с апостил от щатите. Там изобщо не ги интересувало съдържанието на пълномощното.
Защо да не може да е на български?
Или пък го направете двуезично?

# 644
Тръгни обратно - питай там, където ще е нужно пълномощното, какво точно искат.

За да е на бълг.език, трябва да е заверено в консулството, защото само там могат да четат на български.
Който го заверява- на такъв език се пише.

Тук се превежда от заклет преводач, но да не те объркам...че отдавна го играх това.

Общи условия

Активация на акаунт