Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 26

• 36 932
  • 787
  •   1
Отговори
# 75
  • Варна
Моите хазяи са ми плащали профилактиката на климатиците. Все пак това са техни уреди. Амортизацията им е редно да е включена в наема. На мен ми е все тая колко добре ще работят, след като се изнеса. Моите отговорности стигат до там да употребявам уредите внимателно и по предназначение, и да плащам консумирания ток.

п.п. По тази логика сега във входа, където отдавам апартамент, събират пари за ремонт и боядисване на входа. Да взема да им кажа на наемателите ми да платят те, щото те живеят там ли? Не го намирам за нормално.

Последна редакция: ср, 23 мар 2022, 20:34 от Didi168

# 76
  • София
Защо да не е? Не се ползва - не се прави профилактика. Ползва се - прави се. Ако котлето се развали е друга работа, но осигуряване на нормалната работа си е задължение на наемателя според мен. Отдава се почистено, проверено и работещо и би трябвало да се върне в същото състояние.
Ако не се уговори предварително този въпрос и котлето се развали в следствие на пропуснати профилактики, то кой трябва да плати ремонта?  Който го е ползвал, но не го е почиствал според мен.

# 77
Във Варна доста се вдигнаха наемите, няма и празно ...Пълно е с украинци и горките ...само с джипове мерцедеси и подобни, не си знаят парите, ама като дойде време за наема хленчат ли хленчат...

# 78
  • Варна
Във Варна доста се вдигнаха наемите, няма и празно ...Пълно е с украинци и горките ...само с джипове мерцедеси и подобни, не си знаят парите, ама като дойде време за наема хленчат ли хленчат...

Изобщо не сте в час с нито едно от трите неща, които казвате.

# 79

Изобщо не сте в час с нито едно от трите неща, които казвате.

Такива са фактите, каквито ги наблюдавам лично Simple Smile

# 80
  • Варна
Вашите лични наблюдения не са факти, а съвсем малка част от цялата картинка.
Кое видяхте лично?!? Най-малкото още няма месец от както започна войната. Не е дошло времето за плащане на наеми, че да хленчи някой.
Наемите не са се вдигнали изобщо в последните 20 дни, камо ли доста.
Масово собствениците не желаят да настаняват бежанци в имотите си. Украинците от своя страна масово не желаят да получават статут на бежанци.
Войната не пита какъв ти е годишния доход. Има и бедни, има и богати бягащи. Кое му е странното, скъпи български коли не сте ли виждали?
Вместо да цъкате с език по 10 годишни коли по улицата, идете в центъра в Спортна зала, да видите за какво става въпрос.

# 81
  • Варна.
Моите хазяи са ми плащали профилактиката на климатиците. Все пак това са техни уреди. Амортизацията им е редно да е включена в наема. На мен ми е все тая колко добре ще работят, след като се изнеса. Моите отговорности стигат до там да употребявам уредите внимателно и по предназначение, и да плащам консумирания ток.

п.п. По тази логика сега във входа, където отдавам апартамент, събират пари за ремонт и боядисване на входа. Да взема да им кажа на наемателите ми да платят те, щото те живеят там ли? Не го намирам за нормално.

За профилактиката на климатиците моят наемател сам си каза, че ще плати, защото е консуматив, (откровенно ме изненада), така и стана.
Таксата за общите разходи в сградата се формира по отделни пера. Той си плаща тока за осветление и почистване, аз поемам сумата, която се кумулира за капитални ремонти и озеленяване на двора, частта - заплата на домоуправителя я делим на половина. Плащаме двамата за половин година и не се занимаваме всеки месец.
Ако иска нещо за собствено удобство си поема разходите. При необходимост от ремонт, естествено е за моя сметка, наложи се на два пъти да ходи майстор за дреболии.

За сега се разбираме идеално, надявам се да продължи така.

# 82
  • Варна
....
Таксата за общите разходи в сградата се формира по отделни пера....

Е тя цялата такса е 10 - 15 лв в средностатистически блок. Как ли пък не ще седна да ги смятам по стотинки кое за какво точно е... No Mouth

# 83
  • Бургас
Изцяло подкрепям Диди. Доброволец съм в центъра в Бургас. Хора има всякакви. А масово са тези от средната класа, със сравнително нови, но не луксозни коли. Замислете се колко ще изкарате вие в чужда държава, в пълна неизвестност кога, как и дали ще се приберете у дома и ще имате ли отново работа и доходи. Хората масово питат за работа, каква да е работа, защото парите им свършват. Това са най-вече жени с 2-3-4 деца. Да, има и богати, но не съм ги видяла да идват да се редят за помощи, или да ровят в дарените дрехи.
В Бургас започнаха да им искат бомбастични цени за наем. Което не значи, че хората се съгласяват да ги наемат.
Отделно наистина не ги искат за наематели, защото си е риск.

# 84
Нали ви казах, че единият ми наемател, на малкото АП. В Банишора, се изнесе. Ми, писна ми да се въртят чрез 6-10 месеца. С такова огромно желание го обзавеждахме. Климатик, мебели, кухня ... всичко супер готско направихме.
И, в крайна сметка, го продаваме. Намери се човек, за 50к евро. Ние за почти толкова го купихме, та не е с цел да ударим кьоравото. С парите мисля да купим акции, докато са се сринали цените им.

Румка внимавай какво купуваш, защото в моменра има много рисков пазар.

За украйнците - вие ли им бройте парите, че знаете че не си ги знаят? Ей товакато види някой нова кола и мисли човеказа милионер. Знаеш ли колко са на лизинг, почти всяка. Бвп на глва от населението в Улрайна е 2600$ в БГ е 12500$. Прависисметката чеса 4-5 пъти по-бедни от българите. Аман от злобни хора. Атова пък давдигаш наема на човек в нижда и без избор е нечовешко.

Последна редакция: ср, 23 мар 2022, 21:53 от Gogo1979

# 85
Поддръжката на газов котел и за мен не е консуматив и не е сравнимо с прах за пране и препарати. Бих платила веднъж годишно поддръжката ✌🏼Относно таксата за входа - моите наематели си я плащат цялата - всички разходи плюс фонд ремонт и обновяване.

За апартамента в Банишора - аз също не бих продала в момента и не бих рискувала с акции. Лошо е така с честа смяна на наематели, но може да е просто по-кофти период и следващия да е стабилен и за дълго време. Успех каквото и да решиш, rumka833!

# 86
  • Варна.
Е тя цялата такса е 10 - 15 лв в средностатистически блок. Как ли пък не ще седна да ги смятам по стотинки кое за какво точно е... No Mouth
Първо не е средностатистически блок.
По-голяма част от апартаментите се обитават от наематели, по тази причина решихме да е така подготвен разчета, че наемателите да не плащат нещо, което не им следва.

Второ, по другата тема.
Чух безумни неща за приходящите чужденци, няма да ги споделям, защото не съм видяла нищо от първа ръка. Едно нещо ми прави впечатление, до днес не съм разбрала за случай в който един от богатите, които са дошли тук да се махнат от войната, да помагат на нуждаещите се техни сънародници.

# 87
Освен, че е финансов риск аз лично имах украинско семейство за кандидати наематели. Беше месеци преди войната и преместили се отдавна в България, със собствен бизнес. И със сабачка..

Братче, и повече пари от исканите от мен да бяха предложили нямаше да подпишем.. На огледа едни въпроси, едни претенции. “Асансьора развалял ли се? Колко често.. Духало ли силен вятър, топло ли било. Ама колко топло, щото не искали много топло”. Още хиляди въпроси от сорта на “Кога ще спре да вали?”. 🤪
Представям си напред какъв тормоз щеше да последва за всяка дреболия и не им се обадих.

За сабачката йорки как можело да искам два депозита.. Ами искам. Имам куче, знам какви ги върши..
Не слагам цялата нация под общ знаменател, но от всичките ми сблъсквания с украинци (руснаци тоже) оставам с впечатление, че са доста претенциозни без причина.

# 88
Леко извън темата - преди години на нашето море се нагледах на нагли руснаци (не знам дали точно руснаци, но рускоговорящи), които смятат, че българите сме второ качество хора и сме им длъжни да им търпим капризите. Отвратително държание, ужасно нагли. И децата си учат на подобно поведение.

# 89
  • пустинята Гоби
И аз чух какво ли не за украинците, които са по другите държави, не в България. Нормално е, хора всякакви и при тях. Никой не се е изнесъл от хубаво  по чуждите държави. Мои близки имат приятели руснаци, украинци, молдовци, всичките ни уважават. До човек е всичко, не до нация.

Общи условия

Активация на акаунт