Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 26

• 37 279
  • 787
  •   1
Отговори
# 150
Преди около 2 седмици се засякох с украинец (рускоговорящ) в парка срещу Спортната палата - разхождаше 2 от 3-те си деца (най-голямото било абитуриент) - най-малкото на под 2 години и момченце на 10 години. Каза, че живеят някъде зад Турското посолство. Че се надявали скоро да се приберат (това, защото му казах, че може да провери в 133-то за 10 годишното момченце). И таткото, и момченцето бяха съвсем възпитани (в интерес на истината и българчетата наоколо бяха възпитани). Ако не беше проговорил, нямаше и да забележа разлика. Да не говорим, че ако са под наем зад Турското посолство, там едва ли е особено евтино. Едва ли в този район има някакви места за настаняване на бежанци. Вероятно е при познати или при доброволци.
Срещам вече доста рускоговорящи (предполагам, че са украинци)  и в района на Витошка, предимно млади, с малки деца, дори бебета. Съвсем обикновени хора, нищо различно.

# 151
  • Варна
Има и такива, но има и изключително свестни и земни хора. Мъжът ми е моряк и има много украински колеги, на чиито семейства помогнахме да си намерят квартири във Варна. Както и при българите - има нормални, има и неадекватни. Зависи от човека, не от паспорта.

# 152
Съвсем обикновени хора не са-освен на вид, защото те няма как да дойдат дори в България, да имат нова или полу нова кола с каквито са масово украинците и да си плащат тукашните разходи, по простата причина, че заплатите там са на 50% от нашите най-грубо.
Та за да имат такъв стандарт и възможности не са хич от най-обикновените.

# 153
  • Варна
Въпросът беше дали са нагли и т.н. Отговорих, че има и такива, но има и обикновени свестни украинци и това по никакъв начин не е свързано с националната им принадлежност, а е до човек. В контекста на наемите мен като наемодател ме итересува наемателите да са нормални (в смисъл на поведение) и да си плащат наема и сметките в срок. От там нататък изобщо не е моя работа каква кола карат и дали имат заплати по 1000 или по 10 000 евро.

# 154
  • In the land of Never Never
Така е, хората са различни, не може да правим обобщения. Въпросът е, дали тази всеобща демонстрационна подкрепа на Украйна, дали няма да накара някои от бежанците да се почувстват със специален статут, който да им даде право да се държат, както на тях им е удобно. И наемайки апартамент, после да откажат да си плащат наема. Има известен риск, ако хората наистина са по-нахални и ако нямат вече източниците на доход, които са имали преди, парите им може и да почват да намаляват.
Имам апартамент на морето, който зимата е празен. Моя бивша колежка ми каза за младо семейство бежанци от Украйна, момчето е син на неин бивш съпруг, които били настанени в хотел в Китен. Предложих й да отидат в апартамента ми, който е в съседен на Китен град. Тя им се обади, и каза, че отказали, нямат доходи в момента, а в хотела в Китен ги хранят. Така че, хората си правят сметка, даже и апартамента да им е без пари, че не могат да си го позволят.

# 155
  • Варна
Ако откажат да плащат, ги гониш, без за връщаш депозит. Както и с българските граждани. За лица със статут на бежанци не мога да говоря с точност, но като изключим най-бедните, украинците така или иначе не се регистрират като такива, защото ако го сторят, нам си колко години след това нямат право да се приберат в Украйна. А всички се надяват войната да спре.

# 156
  • Бургас
По сложната процедура за придобиване на траен бежански статут не могат да се прибират, но те не я оформят. Оформят обаче статут "временна закрила", който е задействан специално за войната, могат да се приберат във всеки един момент. И те си го взимат, защото без него нито в хотели ги искат, нито децата на училище записват, нямат право дори и на спешна медицинска помощ.
Темата за украинците като наематели е доста обширна, има хора и хора. Някои наемодатели категорично не искат украинци, други им дават жилища безплатно. Познавам много семейства, които си дадоха жилищата безплатно. Единият апартамент е гробница, вярно всичко си има, но отпреди 50 години - банята още със зиданите корита и мазилки, балатуми, мебели. Жената украинка беше толкова благодарна, чак им беше измила стените с препарати и искаше да ги освежи с боя. Та... хора всякакви.

# 157
  • гр. Варна
Didi168, както е написала Tintina сегашните са с временна закрила. За бежанците важи това (поствал съм го)>
Скрит текст:

# 158
То отношението на украинците е и до нагласа създавана от управляващите. Ако аз съм бежанец и България ми обещае храня и подслон безплатно, но няков ЧЛ ми иска пари, аз не бих му дал защото вече съм с нагласа, че държавата ще ми поеме разходите. Затова и съм се навил да дойда тук а не в Румъния или Полша. Всеки си отстоява интереса според създадените у него нагласи. Ако има разминаване то виновна е държавата, която е създала грешни/празни очаквания и нагласи и не ги е изпълнила. Това води до конфликти между хората и лепене на етилети, че украинците били капризни.

# 159
Съжалявам, но частните квартири не са държавна собственост и не може държавата да се разпорежда дали, на кого и как ще се дават под наем. Ако искат без пари, моля да заповядат в общежитията, където приютявахме сирийци. Ако искат лукс, да си продадат джиповете и да си платят за това. Достатъчно показно е как хора с коли за по 100 бона паркират безплатно, ползват услуги безплатно и дори искат да зареждат безплатно на бензиностанциите. Преди дни излезе видео от Слънчев бряг с паркирани коли, които са за стотици хиляди....  Ами, съжалявам, но ние самите българи сме бедни, за да приютяваме бежанци, които имат в пъти повече пари от нас. Да, лошо е да има война, но, когато си бежанец, приемаш, каквото ти се даде, а не предявяваш претенции.

# 160
  • Варна
Да да, ний сме бедни, а те - богати. Ай без такива плоски разсъждения, моля! Колкото скъпи украински джипове има, толкова и български има. Показно било... Кво се правите, че за пръв път виждате скъпи коли?? Да не говорим, че повечето са на лизинг.
Бедняци също има и от двете народности.
Тия с колите и с парите не се редят на опашки за помощи, а си наемат спокойно жилища. Някои даже и предплащат за няколко месеца.

# 161
Около нас е пълно с украинци на свободен наем - нормални хора, с нормални коли. В нашия вход също има, с други се виждаме по площадките покрай децата и т.н.

# 162
  • Варна
Излязло било видео с десет нови джипарки. Ше почина! Шок! Скандал! Ужас! Земята се разтресе! Стоп 5 Джи!

DMS мозък...

# 163
Да да, ний сме бедни, а те - богати. Ай без такива плоски разсъждения, моля! Колкото скъпи украински джипове има, толкова и български има. Показно било... Кво се правите, че за пръв път виждате скъпи коли?? Да не говорим, че повечето са на лизинг.
Бедняци също има и от двете народности.
Тия с колите и с парите не се редят на опашки за помощи, а си наемат спокойно жилища. Някои даже и предплащат за няколко месеца.

Ами, хубаво тогава. Каква е драмата? Щом има такива, които могат да плащат и такива, които искат да им отдават под наем, значи се срещат в интересите си и няма проблем.

Излязло било видео с десет нови джипарки. Ше почина! Шок! Скандал! Ужас! Земята се разтресе! Стоп 5 Джи!

DMS мозък...

М, да, може би ти е необходим.
Ако имаш желание да приютиш някой от тези с джипарките, нямам против....дерзай!

# 164
Ама  кой е казал, че трябва ЧЛ да приютяват хора безплатно и на сила? Казвам просто, че след като държавата поеме ангажимент, следва да си го изпълни, защото иначе създава конфликти между хората. Т.е. хора които приютяват безплатно ще бъдат компенсирани.

Общи условия

Активация на акаунт