Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 26

• 37 231
  • 787
  •   1
Отговори
# 270
  • Бургас
В Бургас за 50к не може да се вземе нищо готово и читаво, дори и в краен квартал. Цените са полудели. На тази цена има само малки ваканционни, в строеж, партери или без асансьор. Наемите също са ниски.

# 271
И аз това гледах преди малко, че доста са се изменили спрямо преди 2 години. Например около мен, никой не продава, то там и не се строи особено. Повечето дето се продават са в  някакви широки централни зони дето са Лазур по-скоро или в посока операта.

# 272
  • Бургас
За 50К в Бургас няма да купиш нищо читаво. Неслучайно те питах в другата тема как си представяш инвестицията в Бургас.
За тези пари най-много гарсониера в "Меден рудник", краен квартал с ниски наеми, а оттам и проблемни наематели.
Имам два апартамента тук, и двата давам за около 450 лв., тристайни и добре обзаведени, в хубави квартали. Това е таванът на наема, максимум 500.
Лятото може и да вземеш повече, ако се дава на нощувки, но трябва да е сравнително близо до центъра и да си тук, и да се занимаваш сама с чистене, настаняване и т.н., иначе не ти излиза сметката.
В Бургас вече лично аз нямам намерение да инвестирам. Насочих се към София. Дай още 10К и можеш да купиш нещо малко. Или гаражи и паркоместа си купи за 50К, пак файда.

# 273
Здравейте! Аз да попитам за град Варна, някой има ли опит с отдаване под наем на украинци. Пускам днес един апартамент за под наем и държа българи да ми бъдат наематели, но брокерът ме съветва, ако има украинци желаещи, да не ги подминавам. Дават по два депозита и съответно наемът при тях е доста по-висок. Аз някак си предпочитам по-дългосрочно и сигурно да подходя и да не се блазня от по-високи наеми, да си нямам проблеми на главата. Апартаментът е чисто нов и не ми се иска да го направят на нищо, въпреки че и при българи няма много гаранция. Локацията не е най-добрата, под спирката над Патриарха, но компенсирах с други удобства и приятен дизайн. Вие какво бихте ме посъветвали? Твърдо съм казала без домашни любимци и без деца, че покрай тях мн се цапа.

# 274
Без чужденци, без деца, без животни, доста стеснен кръг, а вероятно няма да е евтин или ще го отдадеш трудно и бавно.

# 275
Не бих правила компромиси с моите желания.   Щом държиш дългосрочно и без деца, търси българи.

# 276
  • София
Не бих отдала на украинци. Брокера е ясен - бърза за комисионното.

# 277
  • Варна
Отдайте го на когото решите, ваше право е, но с толкова изисквания се подгответе, че няма да стане бързо.

# 278
Е, да стесни, колко да стесни?! Ако е двустаен, едва ли много двойки с деца биха се пъхали вътре.
За украинци, много зависи какви са, колко дългосрочни са им плановете и т.н. Защото то и българи биха се навили на маааалко по-висок наем през летните месеци и да си бият шута септември.
И, да, с брокерите - като с врагове, че не е ясно чии интереси защитават  - на едната страна, на другата страна или най-вече - техните си.

# 279
Здравейте! Аз да попитам за град Варна, някой има ли опит с отдаване под наем на украинци. Пускам днес един апартамент за под наем и държа българи да ми бъдат наематели, но брокерът ме съветва, ако има украинци желаещи, да не ги подминавам. Дават по два депозита и съответно наемът при тях е доста по-висок. Аз някак си предпочитам по-дългосрочно и сигурно да подходя и да не се блазня от по-високи наеми, да си нямам проблеми на главата. Апартаментът е чисто нов и не ми се иска да го направят на нищо, въпреки че и при българи няма много гаранция. Локацията не е най-добрата, под спирката над Патриарха, но компенсирах с други удобства и приятен дизайн. Вие какво бихте ме посъветвали? Твърдо съм казала без домашни любимци и без деца, че покрай тях мн се цапа.
аз имах същия проблем след военната операция. Много украинци търсеха. Но аз съм в чужбина. Много позвънявания имах и от брокери, и от украинци директно.  В Украйна двустаен вървял не повече от 270 евро, и украинците имаха проблеми с това да наемат по-скъпо жилище от цените в тяхната глава. Те си пускаха толкова много обяви, че ако като си ровиш в някой сайт се създава впечатление , че цените са паднали, а не бяха. Е, някои хора дори си взеха украинка в къщи безплатно, че имали някоя стая повече, една баба беше писала, че иска някой да я гледа срещу престой при нея.
Проблемите идват от това какви документи има вашият наемател украинец. Ако е живял в БГ от много години и има ЛНЧ - няма проблем. Но на търсещите убежище проверете какъв статут са им дали. Например при нас им даваха "бежанец", но документът важи  1год. Освен това, тук държавата дава някакви пари на наемодателите, което е мн хубаво, но после може да почне и да предявява претенции и да ви се бърка в наема. Както може и да престане да плаща в един момент. Война. Знаем ли какво може да се случи...
Бях си намерила даже и едно момиче, което учи в страната и има нормални документи, но искаше да живее с майка си, бежанка. Ама после щяла да ходи да учи другаде, и майка и щяла да остане да живее...А кой щеше да плаща? Майката нямаше високоплатена работа да покрие наем.
Интересувайте се също колко души е семейството, защото един го взима и после може да видите жилището си пълно с роднини. Това пък преди време ми се случи, една украинка кандидатка искаше и роднините  и да живеят, т.е. те не си представят, че като се запише в договора 1 човек, значи 1 човек, не 4. Те  си мислят, че след като са го платили , си правят каквото  искат, и решения взимат.
Друго, което забелязах, казват си директно, че търсят за 2 месеца, т.е. планират след войната да се приберат.  После се нучиха да казват- за 1 година.
Има сред тях и много възпитани и интелигентни хора, с които няма да имате проблем. Познавам едно такова семейство, но са имигранти и си работят още от преди войната.

# 280
  • Варна
Че 270 евро за двустае във Варна си е супер. Аз лично не деля хората по националност, пол, цвят на косата и т.н. Все пак не говорим за хора от Конго, които се хранят от леген с ръце. Украинците са си славянски народ с близка до нашата култура.

# 281
Държавата плаща само на хотелиерите, не на частни лица. И това също приключва, ще местят украинците в държавни бази (горките хора!).
И аз срещам украинци в центъра на София, писах за това, но пък вчера видях в автобуса 3 украинки с 2 бебета - първо ги помислих за тамошни циганки, после се разколебах, по-скоро на идващи от село приличаха (и така се държаха). Та пак като и с българите - хора разни.

# 282
На украинци бих отдала само ако ми предплатят целия период.точка.

# 283
  • София
И да предплатят -  след това с топ няма да ги изкараш от апарт.
Може да се проточи военната операция, може да изтъкнат, че дома им е разрушен и няма къде да се върнат, парите свършили.
В Лозенец и Ст. град наблюдавам украинци - с много лоши впечатления съм от отношението им към приелата ги Бг.
Бих си държала празен имота, но на такива - не давам.

# 284
  • Варна
И да предплатят -  след това с топ няма да ги изкараш от апарт.
Може да се проточи военната операция, може да изтъкнат, че дома им е разрушен и няма къде да се върнат, парите свършили.
В Лозенец и Ст. град наблюдавам украинци - с много лоши впечатления съм от отношението им към приелата ги Бг.
Бих си държала празен имота, но на такива - не давам.

И що? Вие нали знаете, че тези с възможностите да плащат и предплащат, не са със статут на бежанци. Могат да се изгонят както всеки нередовен платец.

Лъки, ти колко украинци познаваш лично, че така обобщаваш? Или говориш така само защото хейтът към тях сега е на мода...

Общи условия

Активация на акаунт