Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 26

• 37 232
  • 787
  •   1
Отговори
# 360
В сайт за имоти.  Не ФБ групи. Една обява.

# 361
Ми не може ли да допуснем просто, че няма много останали наематели на пазара в търсене? В този ред на мисли, брокерите или искат да ви заключат като клиент ако им изскочи наемател в бъдеще или си пазар наемателите.

# 362
Брокери не  биха могли да ме заключат като клиент. Ползвам предплатена карта. За това, че потенциалните наематели стават все по-малко и по-малко е неопровержим факт. В моя кръг познати всички са с жилище и едно, което дават под наем. И всеки говори за нова покупка.

# 363
И какво ти говори това?

# 364
А може би не става дума за циганене, а за липса на качествена услуга от страна на брокера?
Моят интерес като собственик е да отдам възможно най-бързо на възможно най-малко рисковите наематели. Съответно, рискът, който поемам, е изцяло за моя сметка. Така че бих предпочела аз сама да си свърша работата по презентацията на имота и подбора наемателите.
Сигурно се потретвам, но при 4 наематели до сега, три са от ФБ-групи, като всички работят в IT-сферата и са били коректни досега.

# 365
Ако забавите отдаването с повече от половин месец , вече сте на загуба , защото половин наем е комисионната. Ние така се пробвахме и откарахме месец. Не се обади нито един кандидат-наемател, без да сме имали претенции за без студенти , животни и пр. С брокер се отдаде за два дни на точен наемател, който е две години вече там. Поради някаква причина търсят с агенции. Във Фейсбук не съм пробвала. Апартамент купихме без брокер , но наематели не успяхме да намерим. Половин наем смятам, че се прежалва, но комисионните при покупко-продажба са си сериозна сума за работата им .

# 366
Да, сериозните кандидати работят с брокери. Хората нямат желание да търсят сами, плащат си за услугата. Има някакви ФБ групи за без брокер - за мене са пълни с мрънкащи пропадняци и измекяри. Ако се престраши да се обяви там собственик все не им е точно - скъпо, старо, далече.
Сега, че някои собственици се циганят за комисионното е друг въпрос.
Това как ти хрумна? Аз лично нямам такива наблюдения.

# 367
Аз също бях тръгнала да отдавам сама и без брокери. Само, че нямах физическото време да откликвам на всички желания за огледи. С малко дете съм, трябваше да го влача с мен, редовно искаха огледи между 2-4 когато детето спи, или след 18ч когато то вечеря и после ляга. Един от апартаментите го отдадох като частно лице. Обади ми се друго частно лице и знаех още по телефона, че това е наемателят. Обаче после нямах още повече време за другия апартамент и за да не стои празен докато намеря време за огледи го пуснах на брокер. За седмица намери наемател. Отсега нататък бих се ангажирала само с брокер - не водя по 40 разговора на ден с олигофрени, не губя от личното си време за огледи, а правя оглед само с човек, чийто профил съм одобрила и харесала.. И най-вече поставям условия без да се опитва всеки втори да се пазари за наем, купуване на други неща и т.н

# 368
Здравейте! Търся стая под наем до 250 лева. За връзка на лични съобщения. Благодаря. Simple Smile

# 369
  • София
Здравейте, преди две години бях публикувал един апартамент в една ФБ група, отделно бях го пуснал и през няколко брокера. Интересното в случая беше, че наемателите които наеха имота, се свързаха с мен директно през ФБ групата, зададоха няколко доуточняващи въпроса, след което техният брокер се беше свързал с един от тези които бях ангажирал да отдават апартамента.
Това което си мисля, е че хората просто разчитат на професионален посредник при сключването на договора и са готови да си платят комисионната, но им спестява усилия и излишни притеснения.

# 370
Аз пък си мисля, че просто потенциалните наематели, които преобладаващо са млади хора, ги мързи да ровят в имотните сайтове и да отсяват офертите, след това да звънят и да разпитват, да уреждат оглед, и т.н. Много по-смислено за тях е да ровят във Фейса, да лайкват и да се тагват, ей такива високоинтелектуални дейности.
Така да го обясня - вместо да прочетат няколко лекции и да си направят изводите, предпочитат някой да им направи пауър пойнт презентация по въпроса.

# 371
  • Варна
Брокери не  биха могли да ме заключат като клиент. Ползвам предплатена карта. За това, че потенциалните наематели стават все по-малко и по-малко е неопровержим факт. В моя кръг познати всички са с жилище и едно, което дават под наем. И всеки говори за нова покупка.

Вашият кръг вероятно се състои от 30 - 40 годишни хора и нагоре. Нормално да са с жилища вече.
Наемателите обикновено са по-млади и да, много по-вероятно е да стигнат до обявата ви докато се ровят из фейса. С една обява в специализиран сайт, пълен на 99% с оферти от агенции, наистина няма как да стане.

Писала съм и преди - отдадох във фб група за 3 дни, след 3 огледа.

# 372
Ами на 33 явно вече не съм сред младите, но ако тръгна да наемам също ще се ровя във ФБ групи. Но това ми остана от чужбина, защото като не знаеш добре един език няма как да им се ровиш из местните сайтове или пък да се занимаваш с брокери. В България никога не съм бил под наем, но предполагам по навик ще търся някоя ФБ група и тук. Може пък и чрез агенция и сайт да пробвам, все пак съм си на родна почва, но предпочитам директно от собственик.

Иначе вярно е, че във ФБ групите у нас много се мрънка под обявите, но това го виждам само тук, специално в една група за София, в чужбина нямаше такива работи да мрънкотят, не знам дали се дължи на типа хора, които наемат у нас...откровено твърдя, че чужденците специално, които идват да живеят тук в София са от цепещите стотинката на две, там повечето не бяха такива и сигурно е от това. За мен наемите са си прилични в София, устройват ме, не виждам повод за мрънкане. Цените за покупка са друг въпрос и дори съм благодарен, че с такива скъпи цени на квадрат за закупуване хората пускат сравнително евтино под наем. Wink

# 373
работим в различни градове и наемаме за няколко месеца
предпочитаме брокери, защото е редно някой независим да свие перките на хазайката и да й обясни, че отдаде ли веднъж е тъпо да си си влиза в имота, когато пожелае
май съм писала и преди как си платхме един ток за декември три пъти - обявата беше в местен вестник, директна връзка
същата наводни съседите под нас в опит да смени водомерите, само където не се беше сетил майсторът да спре водата

# 374
  • Варна
NikolaToshev, то и да не ви устройваха цените, това не е повод за мрънкане.
Факт е, че се мрънка ужасно много и за всичко. Тези, които търсят с брокер, също мрънкат, просто ние не ги виждаме. Обикновено мрънкат тия, които изобщо не са в целевата група и нямат реален интерес към квартирата. Но така или иначе всеки коментар повдига обявата нагоре. А който толкова го е страх от мрънканици, има лесно - спира коментарите. Дори не е нужно да си пишете телефонния номер в обявата. Който се интересува, да ви пише на ЛС, тъкмо ще му хвърлите едно око върху профила.

Общи условия

Активация на акаунт