Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 26

• 36 948
  • 787
  •   1
Отговори
# 645
Здравейте, не знам дали някой в темата се е сблъсквал с казуса, но не пречи да попитам. Отдавам имота на сестра ми, която е в чужбина. Имам пълномощно, но в момента изрично ми трябва да е упоменато подписването на декларация за пребиваване на чужденец. Така че се налага да ми направи и изпрати ново. Живее е Мелбърн, Австралия и доколкото разбрах тамошен нотариус заверява пълномощното ( няма как българският консул, т.к. е чак в Канбера) и после се поставя Апостил, след което ми го изпраща. Предполагам, не може пълномощното да е на български. Въпросът ми е, когато пристигне, с каква процедура трябва да го преведа на български - някакъв специален превод ли се прави и къде?

Най-добре се свържете тук с фирма, която се занимава с легализирани преводи, за град Варна мога да ви препоръчам. Те ще ви дадат съвет, предполагам и адвокат може да ви даде, но според мен най-добре първия вариант - и по телефона могат да ви отговорят, тъй като имат опит и ще ви кажат какво тр да се направи. Според мен най-добре тук да се напише (тук вече може би адвокат да ви го напише), за да е съобразено с това, което ви трябва като съдържание, превеждате на английски, пращате й файл на word, за да са възможни корекции, и там нотариусът си върши работата и ви го изпращат по пощата. А тук след това ще ви го легализират на бг език. Иначе най-лесно е в бг посолство, защото може на български направо, но щом е далеч посолството.

# 646
  • София
Благодаря за насоките! Мисля да подготвя пълномощното на двата езика и ако нотариусът там се съгласи да завери българският вариант, ще е най-добре. Ако не- предполагам остава обратен превод на български тук във фирма за преводи и легализация. Лошото е, че цялото това нещо сигурно ще отнеме доста време

# 647
  • Варна
Точно заради многото време, аз бих отказала на въпросния чужденец. Малко ли български наематели има?

# 648
Аз също съм наемодател от години на няколко жилища и честно казано сте смешни с тея откази на основание майка с дете, баща с куче, някой не харесвал адвокати и пр. В тази връзка ще кажа, че никога, ама никога няма гаранция дали са Хора или чудовища, дали ще бъдат съкратени от работа, дали ще хванат гората и тн. Като един много трагичен пример в сградата, в която живея: преди няколко години съсед, който беше полицай уби жена си и детето в същия апартамент. Такъв имот каква гадост после носи, финансово изобщо не коментирам.

# 649
Здравейте, не знам дали някой в темата се е сблъсквал с казуса, но не пречи да попитам. Отдавам имота на сестра ми, която е в чужбина. Имам пълномощно, но в момента изрично ми трябва да е упоменато подписването на декларация за пребиваване на чужденец. Така че се налага да ми направи и изпрати ново. Живее е Мелбърн, Австралия и доколкото разбрах тамошен нотариус заверява пълномощното ( няма как българският консул, т.к. е чак в Канбера) и после се поставя Апостил, след което ми го изпраща. Предполагам, не може пълномощното да е на български. Въпросът ми е, когато пристигне, с каква процедура трябва да го преведа на български - някакъв специален превод ли се прави и къде?

От опит мога да ви кажа, че не е проблем да се направи нотариална заверка на българско пълномощно (с апостил) в чужбина. Чуждестранният нотариус удостоверява вашия подпис, а не съдържанието на пълномощното.

# 650
Всеки е в правото си да решава на кого да даде имота под наем. Наемателите пък са в правото си да преценяват наемодателите по свои критерии.
Танграта го каза добре напред - не търся гаранция, а снижавам вероятността да ми образуват проблеми.

# 651
Всеки е в правото си да решава на кого да даде имота под наем. Наемателите пък са в правото си да преценяват наемодателите по свои критерии.
Танграта го каза добре напред - не търся гаранция, а снижавам вероятността да ми образуват проблеми.
Абсолютно.

# 652
И аз подкрепям това.

Иначе....за малко да пусна иск по чл.310, ал.1, т.2 ГПК да вадя наемател от имота.
Добре, че производството е бързо и лесно можеш да си извадиш изп.лист с решението.
Но за парите отделно....

Така че, който  му е смешно как си подбираме наематели...да се  смее.... Wink

# 653
Може ли наемодател да направи/изисква справка за наемател пр. съдимост, кредитен регистър на БНБ, трудов договор и др.?

Последна редакция: вт, 07 юни 2022, 20:30 от Пух

# 654
Може ли наемодател да направи/изисква справка за наемател пр. съдимост, регистър на БНБ, трудов договор и др.?
Може да изиска трудов договор и свидетелство за съдимост. Друг е въпроса,  че не е прието у нас. А е хубаво.

# 655
Може ли наемодател да изисква справка за наемател пр. съдимост, кредитен регистър на БНБ, трудов договор и др.?
Кактака хазяинът ще ти рови в личното пространство?!
Тогава и наемателят трябва изисква от онзи, който отдава жилището под наем, свидетелство за съдимост, трудов договор, документ за платени данъци към НАП, документ за платени данъци и такси към общината.
Гаранция няма, че хазяинът ти може да се окаже алкохолик, престъпник, пияница, наркоман, измамник, или пък да укрива данъци...
По-добре още отначало да се знае кой кой е.
Сега с новия закон, който подготвят, винаги може да се пусне сигнал срещу некоректни наемодатели, които укриват доходи и тормозят наемателя, и НАП ще те възнаградят с 10% от укритите му доходи

# 656
А дали потенциялният наемател няма да е по-доволен да плаща 10% по малко?
За сметка на недекларирания данък от некоректния наемодател.....

# 657
Аз декларирам приходите си и на огледите имаше опити за преговори от типа на "намалете наема, пък ако искате може да сключим договор на 200 лв". Т.е. все едно те на мен правят услуга, а не аз на тях. Изрично отказах Simple Smile

# 658
Може ли наемодател да изисква справка за наемател пр. съдимост, кредитен регистър на БНБ, трудов договор и др.?
Кактака хазяинът ще ти рови в личното пространство?!

И аз не знам, ама така е по белия свят.
Проверяват ти досието, банкови извлечения искат, трудов договор. В някои страни дори препоръки от предишен наемодател...
Не я личното пространство, ами не знма къде ти бъркат за да ти отдадат свестен имот, на добра локация.

# 659
Мда, да им плащаш по 4000$ за две стаи на месец

Общи условия

Активация на акаунт