Да преправим старите мебели с любов - тема 38

• 55 150
  • 754
  •   1
Отговори
# 150
Най-лесно ще стане с ремонтна лента, но няма да е много естетично.

# 151
  • София
Скъпичка е подложката, да. А за сега бюрото основно за писане се ползва, лаптопът се разкарва навсякъде.
Хрумна ми да пробвам с декоративно тиксо какво би се получило като предварително замажа с кит изровеното. Най-вероятно ще падне бързо:)

# 152
Ами да.
Най-евтино е с нов плот. Grinning

# 153
Пробвайте с мебелен восък /восъчен коректор/. Има достатъчно инфо и клипове, използва се предимно за реновиране на ПДЧ. Аз си взех, но още не му е дошъл реда. Едно стикче е 6.99лв. /намерих касовата Grinning /Купен е от Мосю Бриколаж. Взимате го в подходящия цвят.
https://www.google.com/search?q=%D0%BC%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D … 9EQ_AUoAHoECAAQAw

Последна редакция: чт, 05 май 2022, 18:46 от mimoza7710

# 154
  • София
Една хилядарка ще хвръкне за нов плот:)).
Затова 55 лв. не са толкова много. Ако накупя китове, боро, боя, мечета, четки…плюс труд и над 50 ще заминат. Само трябва да видя, дали подгънатото на подложката покрива целия кант или някакви мм остават видими отдолу.
Мимоза, писали сме заедно. Сега ще го погледна този восък. Мерси!

# 155
Този восък не е подходящ за места подложени на триене, той е за наранени места или дълбоки одирания да не се виждат много много...
Даже да се вижда леко под подложката, бих ползвала нея, а на отчупеното място дърводелски  кит или от стърготини и лепило, по възможност оцеветен в цвят, близък до канта. (с оцветител на водна основа, като за латекс)

# 156
Да, взела съм тип "мек" восъчен коректор, защото съм преценила, че точно такъв би ми свършил работа. До колкото знам има и твърд, който може да послужи дори за изграждане на липсващи ъгли. Както казах има достатъчно инфо и клипове.
Кита за дърво се рони като тебешир. Ако не намерите твър коректор, аз лично бих пробвала и с мекия /все пак не е толкова мек и става въпрос за кант/. При всички положения ще е по-добре от кит за дърво. След като го нанесете и ако резултата не ви удовлетвори можете винаги да хвърлите едни 50лв да подложка за бюро. Аз не бих. Факта, че прикрива нещо по мебел, която няма да сменям би ме притеснявал и дразнел.
Друго за което се сещам е да пробвате и с автокит. Доста е по-здрав, ползвала съм такъв за запушване на дупки при смяна на дръжки. След което да нанесете коректор маркер за дърво в подходящ цвят/това вместо боя/.

Последна редакция: пт, 06 май 2022, 07:11 от mimoza7710

# 157
Абе вземи си нов плот. Да ти го изрежат по неправилната ти форма и да го кантират. 200 лв да излезе един кухненски от пдч с рязането и кантирането. Какви 1000 лв??
Мин година ми рязаха и кантираха кухненски от пдч по мои размери, 200 лв излезе за 2м дължина. Метърът линеен им почва от 40-50 лв.

# 158
  • в сърцата на децата <3
Тета, за да се отреже в "неправилна" форма трябва първо някой да го начертае в нея, за да се изреже. Особено ако има извивки и закръгляния, се реже на cnc, а не на банзиг, обкантването също е по-специфично. Само да ѝ го разчертаят, ако няма готов файл, ще ѝ вземат между 50 и 200 лева, зависи от сложността и сроковете. Има фирми, които разполагат със собствени инженери и те извършват тази услуга срещу оразмерен чертеж на ръка, след което режат и кантират. Но не е евтино. За точни суми повече от горното не мога да цитирам, защото аз си ги режа сама, но последно в Съливър беше 50 ст на линеен метър за срез и малко над лев за кант. Точно по тази причина работя само с масив и шперпат+боя - излиза същото, но е по-красиво, здраво и дълговечно. Поддръжката е елементарна и напълно възможна в домашни условия. На Скиорчето препоръчвам ако ще реже да сложи един дебел шперплат бреза и това бюро става вечно - брезовия шперплат е фабрично импрегниран и няма да се надуе с годините, ще го боядисваш с боя на водна основа каквито цветове са ти на кеф и ще ти струва кутия боя... Пристрастна съм, то си личи, но пдч-то е отвратителен материал.

# 159
А ако боядиса плота в тъмен цвят, този отчупен кант няма ли да си личи по-малко?

# 160
Аз рязах и кантирах по мои размери. Да, цената си я смятат специфично, дадох размери, чертеж на ръка, посока и от коя страна да е рязането. Плосткост пдч 18мм с които облепях гръб на кухня, отстрани и надолу до накъде, и плот, писах колко ми излезе.
Това в малък град...имат си машини за разкрой, "окрайчване", кантиране и т.н.

# 161
  • София
А ако боядиса плота в тъмен цвят, този отчупен кант няма ли да си личи по-малко?
Ще станат три цвята в стаята и доста неестетично вече.
Ще попитам за  разкрояването на кухненски плот, но и транспорт и монтаж…

# 162
А не става ли да се махне изцяло канта и да се кантира отново?

# 163
Любителско кантиране с ютия едва ли ще издържи много дълго. Поне според мен.

# 164
Може да не е любителско.

Общи условия

Активация на акаунт