Да преправим старите мебели с любов - тема 38

• 55 241
  • 754
  •   1
Отговори
# 570
Дървеници или дървояди? И за двете има препарати, но различни. Наистина е най-добре да го обработиш преди да го вкараш вкъщи.

# 571
  • София
Ако има дървеници, само може да се напръска или остави за няколко дни навън.
Това са дървениците:

Но ако има дървояд, който прави онези ситни дупчици, от които се ръси дървесина като брашно - е друга работа вече.
Аз бих инжектирала бохемит във всяка дупчица и после бих го намазала и увила в стреч фолио, за да се задушат някак гадинките. Във всеки случай по-добре известно време да не се държи вкъщи, а в гараж, мазе и да се наблюдава дали дървоядите продължават да работят.

# 572
Не бих го вкарала вкъщи аз.

# 573
Значи ще го огледам по-задълбочено. Да разбирам ли, че ако няма дупки по дървото няма дървояди?

# 574
  • София
Значи ще го огледам по-задълбочено. Да разбирам ли, че ако няма дупки по дървото няма дървояди?
А ти как допусна, че може да има? Ако дървото е цяло и без нито една дупчица, не би трябвало да има колкото и да е старо.

# 575
А ти как допусна, че може да има? Ако дървото е цяло и без нито една дупчица, не би трябвало да има колкото и да е старо.
Преди време взех една табуретка от същия комплект, която беше наядена цялата. И двете са стояли в едно и също помещение ( къща, която рядко се ползва), затова предполагам, че и креслото ще има. Дано греша.

# 576
Здравейте, тази боя Fusion само от сайта на Винтидж рум ли може да се поръча?

# 577
Имат и магазинче - на Скобелев 10

# 578
Хелоу, след съветите взех на Сократес Бяла и сива боя да пребоядисвам . Всичко точно ама с една ръка никакво покритие, минавам втора… никакво покритие . Ще видим с три ръце как ще е . Може би трябва да сложа и грунд преди това. Просто забравих да купя… тъпа работа ама който за пръв път почва едно по едно… докато бях в магазина видях, че на Лорка тебеширените са на промоция и взех, ей така да пробвам. Цветовете са уау 😳 не знам дали ще се задържат , но ще изпробвам с едно чекмедже от кухнята, която съм наумила да променя. Само с една ръка и сивото е страхотно, отделно съм взела и лак за нея и вакса. Все си мисля, че с лак ще е по-добре. Прикачвам и снимки - кафявото е цветът на едната секция , като тук има 2 ръце бяло на Сократес . Нацапотих ги с четка, за да видя каква ще е покрив остра на такава тъмна основа, но както ме посъветвахте ще пробвам с Валя че или ще си купя пистолет .
П.С. От мерак взех боята на Сократес от Практикер , а не от сайтът им и съжалих. Бялата кутия беше наполовина празна

# 579
Здравейте, какъв лак е подходящо да се използва върху масив (след сваляне на стария лак, разбира се). Нужно ми е да бъде възможно най-износоустойчив, защото се ползва и от деца, които играят, рисуват, ядат, мокрят и т.н. отгоре. За вътрешна употреба.

Доколкото се ориентирам най-подходящ би бил полиуретанов лак с втвърдител, поправете ме, ако не е така. Може ли да ме насочите към добри марки. Ще нанасям с четка или мече, т.е. нямам пистолет. Нужно ли е да се слага грунд и ако да - какъв?

Благодаря предварително!

# 580
Щом ще играят деца, омасли го с масло...

# 581
Според мен трябва да бъде с най-износоустойчивото покритие, предвидено за вътрешна употреба.
Все пак децата няма да ядат или ближат масата, нали така?

# 582
Според мен трябва да бъде с най-износоустойчивото покритие, предвидено за вътрешна употреба.
Все пак децата няма да ядат или ближат масата, нали така?
Да, търся някакъв износоустойчив вариант и се опитвам да се ориентирам кой точно е той. Миналата година я лакирахме с водоразтворим лак на Caparol и беше станало много красиво и около година си стоя прилично, но в момента се драска с нокът и дървото започна да се показва, така че планирам да сваля пак целия лак и да лакирам наново. Не знам дали е от марката на лака, дали е от това, че просто не е устойчив на тази употреба и трябва да пробвам с нещо по-устойчиво. Търся компромисен вариант между сравнително бързо изсъхване и измирисване и някаква устойчивост и не успявам да се ориентирам сред вариантите на пазара. Искам лакът да е прозрачен, понеже ми харесва видът на масата, но не успявам да се ориентирам дали има нужда от грунд или друг продукт, за да получа по-трайно покритие.

Имам омаслен плот, но за тази маса не ми е вариант, просто не мога непрекъснато да я пазя, да не остане капка и да омаслявам толкова редовно, колкото ще се наложи и предпочитам нещо по-лесно за поддръжка.

Благодаря предварително за всякакви идеи и съвети.

# 583
Паркета с какво го лакир/в/ат...с лак. Устоява на ходене доста години...  еле пък за маса...
Някакъв гръцки корабен бе нашия, по спомен...

# 584
  • София
Паркета с какво го лакир/в/ат...с лак. Устоява на ходене доста години...  еле пък за маса...
Някакъв гръцки корабен бе нашия, по спомен...

Може би имате предвид яхтен лак.
Това е направено да е изложено и на влага и на слънце.
Не мога да препоръчам марка. Но баща ми на всичко го слага, включително на стените на един коридор със силно натоварване (както слагат блажна боя по стените на коридорите в блоковете).

https://mr-bricolage.bg/boi/lakove/yahten-lak/c/003003003

Общи условия

Активация на акаунт