Какво да правя?

• 9 714
  • 147
  •   1
Отговори
# 60
Да отговоря на отвратените от коментара ми, не. Една стотинка не съм взела от трите си деца, нито пък от майка си и не възнамерявам да го правя. Стаж за пенсия имам достатъчно, имам и още над 20 години до пенсия, де. Темата обаче не е за мен, аз когато имам проблем, ще попитам.
Никъде не прочетох авторката да праща пари на майка си. Не разбирам защо си мисли, че носи отговорност за нейния живот, пише че работи в чужбина и има планове за живота си, ами чудесно. Обичам да виждам млади хора, които порастват на 18, не на 38. Но да пресмяташ защо някой се е разделил с мъжа си и колко му е тока... неуместно. Или на кого ще остави жилището баба, сякаш тя е само предмет за манипулиране.
Таф Таф, ще приема, че коментара ти е добронамерено любопитство, особено в частта за образованието на дъщеря ми. Достатъчно съм си разказвала житието из форума, в случая има много факти, които нямат отношение към темата и няма смисъл да ги пиша отново.
"Но да пресмяташ защо някой се е разделил с мъжа си и колко му е тока... неуместно."
Този мъж е мой баща. Тук не го намесвам в темата изобщо, защото няма пръст тук.Освен това този "НЯКОЙ" е майка ми. Не ми влизат в работата личният и избор към мъже,към дейност и тн. Но ми влиза в работата, когато години наред нищо не прави и само очаква от другите. Ако нямаш други роднини освен детето си, не работиш и не правиш нищо с живота - следователно след време соц. пенсия няма да стига до никъде и ще потърсиш детето си. В случая ТИ може и да не си поискала стотинка от детето си и да не го направиш, но много добре познавам майка си. Виждам как се държи нагло със своята майка и как след време това нещо ще е на моят гръб освен ако не го позволя! Наистина коментара ти изобщо не е уместен и не е по темата. Изчетох много неща от други теми и открих майка си в много от тях. Разбрах, че със сигурност има и психичен проблем. Някакви мании развити...
Така че излишно е да казваш как не ми влиза в работата нейният живот, защото след време няма да търсят съседката, а дъщеря и!

# 61
  • Най-красивата страна
Емилия,гледай себе си,спестявай си пари,не пращай на майка ти,тя не заслужава.
Какво ще стане след време?Никой не може да знае със сигурност....
Майка ти вероятно няма да има пенсия за стаж,но ще има право на социална пенсия и социални помощи.
Ако тя няма собственост на нейно име-можеш да я вкараш в старчески дом.

# 62
В България има ли законово задължение децата да се грижат за родители без ресурси? В други страни го има, но за Бг не знам.
Дори соц.пенсия е след 70 години, мисля. Така че много  има още да чака. Да не говорим, че тази соц.пенсия ще стигне само за няколко дни.

# 63
Не съм и помисляла, че по някакъв параграф може да се търси отговорност от децата за родителите, имам предвид официално, така ли е наистина?Може би единствено за погребение.

# 64
Може да се претендира за издръжка, СК го предвижда. Колко реално успяват тия дела в съда, не знам.

# 65
  • Далечният изток
Децата имат задължение към родителите си съгласно СК:

Чл. 124. (1) Детето има право да бъде отглеждано и възпитавано по начин, който да осигурява неговото нормално физическо, умствено, нравствено и социално развитие.
(2) Детето има право на лични отношения с родителите си, освен ако съд е постановил друго.
(3) При разногласие между родител и дете то може лично да се обърне към дирекция "Социално подпомагане" за съдействие. Ако детето е навършило четиринадесет години и разногласието е по съществени въпроси, то може да се обърне чрез дирекцията за решаване на спора пред районния съд по настоящия му адрес. Решението може да се обжалва по общия ред.
(4) Децата са длъжни да уважават своите родители, баба и дядо и да им помагат. Същото задължение имат децата към другите членове на семейството, както и към съпруга на родителя си.
(5) Пълнолетните деца са длъжни да се грижат за своите възрастни или болни родители.

Сега, тоя дълг как може по законов ред да се реализира, честно казано не съм наясно...

Последна редакция: нд, 20 мар 2022, 16:04 от AIDA_N

# 66
Имало значи текст. Малко неясно - да се грижат. Финансовият аспект не е изрично споменат.

# 67
  • Далечният изток
Съединява се с иск за издръжка. Потърсих практика, на прима виста само едно дело, където искът е отхвърлен.
Ами финансовата претенция ще е според всеки конкретен случай.

# 68
Не съм и помисляла, че по някакъв параграф може да се търси отговорност от децата за родителите, имам предвид официално, така ли е наистина?Може би единствено за погребение.

Ти може и да не си, но майката на авторката ще го направи. Не на 100, на 1000 процента. Хората са различни, не всеки мери с твоя аршин. И това го казвам от гледната точка на човек, чийто родители са в двете крайности на ситуацията - един толкова опитваш се само да помага на децата и партньора си, че от толкова грижа си отиде без време и друг който на 40 спря да работи и легна изцяло на грижите на други.
Авторката, повярвай ми, няма да успееш да се дистанцираш от майка ти. Такова нещо изисква години терапия, за да успееш да се отърсиш от вроденото чувство за дълг към родителите, особено ако същият този родител започне да те тормози вербално че си длъжен. Правилно си пуснала темата. Помисли отсега как да осигуриш някакъв пасивен доход. Дори и малък да е ще служи за успокоение на собствената ти съвест по скоро, че си направила каквото е нужно и възможно. Ясно е че пасивен доход не се създава от нищото, но като почнеш от рано, може и да успееш

# 69
Децата имат задължение към родителите си съгласно СК:

Чл. 124. (1) Детето има право да бъде отглеждано и възпитавано по начин, който да осигурява неговото нормално физическо, умствено, нравствено и социално развитие.
(2) Детето има право на лични отношения с родителите си, освен ако съд е постановил друго.
(3) При разногласие между родител и дете то може лично да се обърне към дирекция "Социално подпомагане" за съдействие. Ако детето е навършило четиринадесет години и разногласието е по съществени въпроси, то може да се обърне чрез дирекцията за решаване на спора пред районния съд по настоящия му адрес. Решението може да се обжалва по общия ред.
(4) Децата са длъжни да уважават своите родители, баба и дядо и да им помагат. Същото задължение имат децата към другите членове на семейството, както и към съпруга на родителя си.
(5) Пълнолетните деца са длъжни да се грижат за своите възрастни или болни родители.

Сега, тоя дълг как може по законов ред да се реализира, честно казано не съм наясно...

Точка пет е отврат
 Тоест според закона ако някой е бил смотан баща - пияница и насилник, чрез съда може да изиска грижи? ЖДНБ.
Или пък да си зареже семейството и да цъфне след 30 години и да осъди детето си да се грижи за него, защото така писало в закона.

# 70
  • SF
Така е, така е. Законите се прилагат спрямо всички - без изключение.
По същия начин родител не може да изхвърли детето си, защото е лигаво, рита и реве.

# 71
Така е, така е. Законите се прилагат спрямо всички - без изключение.
По същия начин родител не може да изхвърли детето си, защото е лигаво, рита и реве.

Може, може...
Може на майката да и писне и да си бие чукалата.
Може на бащата да му писне и той да си бие чукалата.
А и доста изоставени деца има.
Не вярвам държавата да ходи и да наказва родилката за това, че не иска да си гледа детето.
Или пък държавата може да осъди бащата да плаща мижава издръжка, но е факт, че много не ги плащат.

# 72
  • SF
Това не значи, че е спазен Закона.

# 73
То в закона го пише, ама дали съдът щего уважи? Баща ми преби майка ми, не я допуска до общото им жилище, купено по време на брака им и я съди за издръжка! Наглост неземна! Ама човекът смята, че си е в правото.

# 74
  • Далечният изток
То в закона го пише, ама дали съдът щего уважи? Баща ми преби майка ми, не я допуска до общото им жилище, купено по време на брака им и я съди за издръжка! Наглост неземна! Ама човекът смята, че си е в правото.
Това е различно.
Публикувах разпоредба от СК, която касае задължения на деца към родители.

Общи условия

Активация на акаунт