Какво да правя?

• 9 708
  • 147
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Аз мисля, че майката е добра в  манипулацията или не е на център. Такива хора глад не ги плаши, остане ли сама с имота на бабата. Продава имота, живее на широко и като свърши парите започва отново да паразитира, като този път ще се опита да се впие в детето си, защото друг няма.
Авторката трябва да се научи да казва НЕ, ако не иска да замести баба си.
Според мен баба и дядо умишлено са я възпитали да се грижи за майката, защото  са били наясно, че когато тях ги няма, дъщеря им ще трябва да се прикрепи към внучката за да има кой да се грижи за нея.

# 46
Емилия, майка ти е пиявица, която цял живот смуче околните. Съжалявам, че трябва да ти го кажа така грубо!
Съчувствам ти, защото разбирам до една степен какво ти е. Аз съм в подобна ситуация с баща ми.
Да, гледал ме е, но в адска мъка, психически тормоз и физически за майка ми. Когато последния път преби майка ми я извлякох от там й казах, че няма да й позволя да се върне при него. Той ми каза, че заслужавам и моя мъж да ме бие.

Не знам за какво ми е такъв баща? Аз нямам чувства към него от много години. Дълг? И дълг нямам. Той е стар и болен, но нямам желание да го виждам и чувам. Да е мислил преди да върши простотии.

Не бива нищо да правишнот дълг, а от любов. Иска ти се да имаш нормална майка, но за съжаление нямаш. Надявам се да си устроиш живота и да бъдеш добре там, където си!

# 47
Да бъдем реалисти  трудно ще се отървеш от чувството на дълг,а майка ти никога няма да се промени и след смъртта на баба ти ще започне да те тормози за пари. Съветвам те да говориш с баба ти да ти препише целия апартамент или нейната част от него още сега. Ако остане в майка ти наистина има вероятност като единствен наследник да го продаде и да профука парите и тогава и за жилище ще те тормози, не само за издръжка. Ако апартаментът е по-голям можеш да го продадеш, с парите да купиш 2 гарсониери. В едната да живее майка ти, другата ще даваш под наем и с тези пари да се издържа. Така няма да се чувстваш виновна, че имаш дълг към нея и няма да има нужда да и даваш пари

# 48
По въпросът за работа и пари - нищо, че съм с прилично образование работя в производство общ работник. Необходимо е основно образование(по програма някаква назначаваха и такива без образование, роми). Работата е тежък физически труд но се изкарват добри пари - 1000 лв и нагоре. Та за който иска да работи - работа има. И се живее прилично - без пътувания и глезотии, но  и без лишения.
   За такива, като майката - след като навърши годините ще получава социална пенсия. Не знам сега колко е. Но няма да остане съвсем без нищо.
   За авторката - освен темата за отровните родители, да попрегледа и темата на психолога Людмил Стефанов. Може същия въпрос да му зададе. По други поводи много добре е обяснил, че порастването е свързано и с чувство на вина. За това, че се откъсваш от родители и ги оставяш. При едни нормални отношения родители - деца  това чувство лесно се преодолява. Защото знаеш, че ти си детето и редът е родителите да се грижат за теб. А не обратното.
   Така че мило момиче - родила те, добре. Пораснала си - с нея или без, няма значение. Сега си поемаш твоя живот в ръцете, а майка ти е голям човек. Тя да се грижи за себе си. Ако има психични проблеми - да отиде на доктор.

# 49
Възможно е и да има психични проблеми, може и хормонални.
Аз съм имала като млада страшни депресии, съчетани с много кила, две дискови хернии.
Имах период просто не исках да излизам, да работя, нищо не правех.
Иначе хем ми беше тежко, че лежа на плещите на близките, а бях вече пълнолетна, но и сякаш не ми дремеше.
Бях си вглъбена в себе си и не ми пукаше.
Нещата постепенно се оправиха и се взех в ръце. След време се разбра какви са ми проблемите - хормонални, които се отразяват и на психиката.
Иначе и работата си подбирах с този болен кръст, няма начин. Но иска ли човек, може да си намери работа, която да го устройва. Ама ако иска.
Ама тази жена сигурно е към 50. Да и дойде акъла е като печалба от лотарията.

# 50
  • Шотландия
Ти върви на терапия и овреме да разбереш ролите в живота.
Не тя, ти.
+1
 Мисля, че работа с психолог би ти помогнала да започнеш да гледаш на нея като на пълнолетен човек,  който прави своите избори, да се освободиш от чувство на вина и гняв (не казвам, че не е справедлив) и да вземеш решения,  с които да спиш спокойно.

# 51
  • София
Имам позната, нейната майка продаде всичко което можеше, живееше като емира на Бруней, сега се опитва да се настани при семейството й, защото няма къде да живее. За сега срещат сериозен отпор от страна на мъж и деца, но позната ми  много страда от това, че майка й на тези години се мъчи. Според мен тайно  помага на майка си  и вече няколко пъти й казах, че това може да й коства семейството, но така е възпитана, че майката е над всичко.

# 52
А къде е живяла преди? Дори да е имала жилище и да го е продала, пак трябва да живее някъде, а и на царски живот не подхожда каква да е квартира.
Питам в смисъл такъв, че щерката може да я прати пак там да живее.

# 53
Здравей, Еми!
Набор съм на майка ти и имам дъщеря, която вероятно е около твоите години, първа година в университета. Супер активно дете е, работи, учи със студентски заем, защото нямам възможност да ѝ плащам образованието, в момента кара и шофьорските. Радвам се за нея, но изобщо не си представям да оценява и променя моят начин на живот. Например откакто се върнах от чужбина, почти не работя. Доходи имам минимални, недостатъчни. Ако дъщеря ми се опита да ме насочи къде да работя и какво да харча, ще стане страшно. Пълнолетна е, отгледана е без помощ от бащата, оттам нататък си е моя/нейна работа как живеем, съвети непоискани не се дават.
 Баща ти те е напуснал заради майка ти, мислиш? Да, жената те е отгледала, обаче не се е справила с възпитанието ти. Млада и наивна си, гледай си собствения живот и не се бъркай в живота на другите, ако не те помолят.
Не мога да се въздържа и да не попитам лейди Рамкин, като сама определя начина си на живот, ще очаква ли финансова помощ от дъщеря си, ако продължава така да си го води докрай? Какви са ти плановете за издръжка в  пенсионна възраст? Защото именно това е важното - след като решаваш да не работиш и да нямаш доходи, сам да си поемеш последствията от този избор, а не да товариш децата си с подобна отговорност и даже не си им помогнал да завършат образованието си.

# 54
Емилия, майка ти, освен описаните дефицити, има ли и някаква пристрастеност? Например към алкохол? Питам, защото познавам две жени като майка ти (и малко повече мъже) и при всичките липсата на активност е довела до някакво пристрастяване за запълване на времето. А самото пристрастяване им пречи да бъдат социално и икономически активни и така до безкрай. Затворен кръг е и няма спасение. Ако е само мързел, наистина секването на издръжката е единственият вариант, но след като си се погрижила семейното имущество да е извън нейните ръце. Иначе ще бъде профукано преди да й дойде акъла да работи. Но, ако няма психически проблеми и пороци, и на 46 години има шанс. Обаче тя трябва да поиска. Ти можеш само да я насочваш, включително към психолог/ психиатър. И само с добро, че такива хора са и обидчиви и инати на всичкото отгоре.
А, ако трябва да подходя практично, ще се надявам да си хване някой мъж, на чийто врат да увисне. Казваш, че говори за мъже. На 46 не е късно и за това. Може да намери някой да я гледа и да отмени теб.

# 55
Авторката, мен леко ме дразни твоята загриженост. Майка ти е пълнолетен човек, живее както намери за добре и за сметка на другите. Ти няма да я промениш, нито можеш, нито имаш това право. Гледай си твоя си живот! На майка си нищо не дължиш. Тя едва ли очаква нещо от теб.

# 56
Да отговоря на отвратените от коментара ми, не. Една стотинка не съм взела от трите си деца, нито пък от майка си и не възнамерявам да го правя. Стаж за пенсия имам достатъчно, имам и още над 20 години до пенсия, де. Темата обаче не е за мен, аз когато имам проблем, ще попитам.
Никъде не прочетох авторката да праща пари на майка си. Не разбирам защо си мисли, че носи отговорност за нейния живот, пише че работи в чужбина и има планове за живота си, ами чудесно. Обичам да виждам млади хора, които порастват на 18, не на 38. Но да пресмяташ защо някой се е разделил с мъжа си и колко му е тока... неуместно. Или на кого ще остави жилището баба, сякаш тя е само предмет за манипулиране.
Таф Таф, ще приема, че коментара ти е добронамерено любопитство, особено в частта за образованието на дъщеря ми. Достатъчно съм си разказвала житието из форума, в случая има много факти, които нямат отношение към темата и няма смисъл да ги пиша отново.

Последна редакция: нд, 20 мар 2022, 02:36 от лейди Рамкин

# 57
Емилия, разбирам раздразнението ти, защото майка ти не ти е дала това, от което си имала нужда като малка, но пък като нищо може да иска.
Наистина говори с баба ти, дали да не ти прехвърли жилището като покупко-продажба, за да не остане майка ти на улицата и да има поне покрив над главата. Ако баба ти не е съгласна, тогава майка ти да се оправя.
Разбира се, най-доброто ще е да си намери мъж да я издържа, но де този късмет. Както чета, като нищо може да има психическо заболяване, с тези идеи за преследване и прочие. Но тя ако не иска, няма да се лекува, а тя няма да иска.

Най-добре се дистанцирай максимално, доколкото ти е възможно. И никога, никога не приемай да живее с теб. Ако остане без жилище, да се оправя, както намери за добре.

Аз за теб се тревожа, че имаш здравословни проблеми, а работиш тежка работа. Помисли си дали не можеш да намериш нещо не толкова натоварващо, пък макар и за по-малко пари. Защото ако закъсаш, няма да има кой да те погледне.

# 58
Скрит текст:
Авторката, мен леко ме дразни твоята загриженост. Майка ти е пълнолетен човек, живее както намери за добре и за сметка на другите. Ти няма да я промениш, нито можеш, нито имаш това право. Гледай си твоя си живот! На майка си нищо не дължиш.
Тя едва ли очаква нещо от теб.

С това не съм съгласна.
Пиявиците очакват  и още как.
Знаеш ли като си отиде бабата какво ще стане? Давам 100% гаранция как ще и се метне на авторката и ще изиска да и праща пари, само защото я е родила.
Нямаш си идея колко безотговорни родители има, които не са си отгледали децата, но после имат претенции.
Че и такива, които са ги тормозили.

# 59
Виждам, че едно от основните ти притеснения е, че един ден ще трябва освен за твоето семейство да се грижиш и за майка ти. Но какво ще стане след 5, 10 или 15 години, няма как да предвидиш, всичко може да се случи. Ти също ще си различна тогава и вероятно ще виждаш нещата по различен начин. Сега няма какво да направиш.
Опитай се да се справиш ситуацията, в която се намираш сега, така че в момента да се чувстваш добре. Дистанцирането от майка ти е един добър вариант.

Общи условия

Активация на акаунт