Нашите кухни - тема 90

• 50 183
  • 740
  •   1
Отговори
# 630
  • Бургас
Досега съм ползвала само свободно стояща миялна.
За вградена как трябва да е захранването с ток? На твърда връзка или на контакт?
Аз бих предпочела да е ниско, зад съседния шкаф ,  за да не ми се пречка кабел, но ако трябва да се изключи, какво се прави?

На моята е в съседния шкаф, но високо горе, защото е под мивката.

# 631
  • при него
Нашата е с обикновен кабел и щепсел, включен в контакт. Доколкото знам, твърди връзки има само при уреди като фурни и котлони, разбира се не при всички. Моите фурна и котлон също са с обикновен щепсел в контакт.
За миялната, ако трябва да я изключа, мога да бръкна, при отворени напред чекмеджета на съседния шкаф и да достигна до щепсела. Мъжа ми обаче казва, че при проблем трябва бушона да изключвам, ако някога се наложи Simple Smile
Иначе, при нас между всеки уред и контакта има включена защита, това са едни устройства, които предпазват от токов удар, пренапрежение и пр. Мисля, не бяха скъпи, около 30 лева. Такова едно устройство ми спаси фурната и плота преди 2-3 години.

Допълвам, ако на някой му е интересно за защитите:
Скрит текст:
Ето такива "юнаци" имам на всички уреди в кухнята
https://sono.bg/kombinirana-gramozashtita-s-avtomatichen-izklyuchvatel-wp230-w

Има и по-скъпи, вносни.
Но, ние от тази Българска фирма поръчвахме спешно при ремонта и бяха изключително отзивчиви и коректни.

Последна редакция: пт, 10 юни 2022, 15:58 от Speed Queen

# 632
  • Сред мелниците
Нашата е с обикновен кабел и щепсел, включен в контакт.

За миялната, ако трябва да я изключа, мога да бръкна, при отворени напред чекмеджета на съседния шкаф и да достигна до щепсела. Мъжа ми обаче казва, че при проблем трябва бушона да изключвам, ако някога се наложи Simple Smile
Иначе, при нас между всеки уред и контакта има включена защита, това са едни устройства, които предпазват от токов удар, пренапрежение и пр. Мисля, не бяха скъпи, около 30 лева. Такова едно устройство ми спаси фурната и плота преди 2-3 години.
Благодаря ти за бързия отговор!!
 Можем да сложим контакт зад съседния шкаф, има си гнездо за него ниско долу. Но майсторът, електро техник,който сега последно свързва едни изводи за бойлер ми каза че трябва според него да премести контакта НАД плота за да мога да я вкл и изкл. Което никак не ми хареса да се мотляви там един кабел на ключово място, където ще готвя.
Правилно ли разбрах че просто бъркаш в съседния шкаф и вадиш щепсела? Т.е изрязали сте гърба на съседния шкаф?
Кухнята ни ще се монтира следващия петък

Тези предпазители, как изглеждат? Едит видях ги благодаря!

Последна редакция: пт, 10 юни 2022, 16:11 от В (като Вятър)

# 633
Фазера на гърба на шкафа под мивката се изрязва.То така или иначе трябва да се изреже заради изводите за вода.

# 634
  • при него
В като вятър, привиках мъжа ми на консултация в кухнята.
•за защитите си редактирах предишното мнение

Скрит текст:
Още стои и се почесва над думите на твоя майстор. Значи, най-разумното е, съдомиялната да е близо до мивката, тогава контакта се слага под мивката, както е показала и Ренко. И у нас е така, но се вижда контакт на друг уред, моята съдомиялна не е там. Но принципа е същия.
Показвам по-долу как е при нас, контакта на друг уред под мивката.
Показвам и контакта за съдомиалната,  зад шкафа, изрязан фазер, за да има достъп. Но, това, да ти реже плота, за да ти изкара отгоре контакта на съдомиялната, много е странно като предложение. Освен това, такова изключване, защо изобщо ще го правиш... опитвам се да разбера просто.

# 635
  • Сред мелниците
Ренко, Queen,

Благодаря!  Heart Exl
Спрях процеса по обезобразяване на кухнята.
Наистина съм ви много задължена за бързата реакция! Защото той напъваше да мести и то бързо защото иска да си тръгва. Човекът е свестен и добър електротехник, но така е виждал, така предлага. А аз съм склонна да се паникьосвам и така...
Абсурдът е,  че от тук получих информацията, която трябваше да се даде от монтажа на кухнята, но на тях така и не им звънях, като имам предвид колко са отзивчиви.

# 636
Това с контакт на съдомиялна върху плота,ми звучи безумно като съдомиялна върху фурна.Но това май е по-зле, защото е предложено от "майстор" 🤷🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
А включване и изключване се налага,когато се нуждае от ремонт.Може да е рядко(дано!),но все се налага.
Сега върнах пак назад,верно ли жичкаджия го е предложил 🤦🏻‍♀️

# 637
Скрит текст:
Погледнах тези, които казахте, но на Bticino нещо не мога да се ориентирам за двоен контакт :/
Имат различни рамки - единични, двойни.... Черните рамки мисля, че бяха 3 варианта.
Отделно си купувате каквото искате да сложите вътре: контакт, единичен ключ, двоен...
Потърсете техен каталог в нета, там най-добре ще се ориентирате.
Ето и снимки от моя троен с капачета (близо до котлоните е) и на двоен ключ.

Идвам с малко така смотано питане, но дали правилно се ориентирам...

1. трябва ми отделно носеща рамка, като за всеки контакт(който ще е към двойката) трябва да взема ето такова и съответно контакта си го избирам дали с капаче или не и носещата рамка и контакта ги събираме и съответно отгоре е двойна рамка ? Нали правилно се ориентирам?

2. съответно за кюч за лампата... понеже ще се "управляват" 2 лампи и ще са необходими 2 отделни ключа избирам 2 бутона , като за тях съответно ми е необходима отново носеща рамка и 2 бутона биха се събрали в единична рамка ? или съответно в двойна рамка, като от едната страна да са 2та бутона, а от другата 1 контант?

# 638
  • Сред мелниците
Ренко,
Ами, да, така бил виждал. Човекът е възрастен, може би няма опит с такива кухни.
Аз пък го приех, защото в другия ми дом миялната е свободно стояща на края на кухненския ред.  Нямам достатъчно контакти и е прорязан страничния плот , като включвам в контакт на края на стената между горен и долен ред. Там не ми пречи защото виси отстрани. Но тук щеше да е ужасно.

За рамката, това мога да кача сега. Ще снимам и друго, но по-късно

В добър магазин ще ти помогнат със съвет. При нас електротехника ни предложи избор на рамки и капачки

Последна редакция: пт, 10 юни 2022, 17:03 от В (като Вятър)

# 639
Старото поколение елтехници са си разбирачи,на верно май не са в крак с някои неща.То това даже не е и толкова да си "в крак" с нещо.
Човекът,който ни правеше кухнята (а и други мебели),още при къртенето ни даде схема,къде,на каква височина и колко бройки(според нашите желания),да бъдат монтирани ключове и контакти.
В...,сега видях снимката.И ние на Шнайдер сме заложили.Едните ми двойни са такива,другите са в единична кутия.Това се прави още в началото (под това визирам кутията,дали е двойна или единична).

Последна редакция: пт, 10 юни 2022, 17:10 от Ренко

# 640
  • при него
Да, това, което казва Ренко за схемата, е много важно. Ние имахме рисунки по стените на кухнята. Контактите и тръбите бяха нарисувани къде ще са. Освен това, понеже ние подменяхме кабели, беше много важно къде какви кабели ще се сложат, примерно за плота и фурната трябваше да бъде 4 квадрата (каквото и да значи това, защото аз ходих да го купувам, но с бележка с инструкция)
Скрит текст:
Мъж, инженер радио и телевизионна техника със хоби домашни електроуреди... свекър инженер топлотехника...  със хоби да поправя всичко което се е развалило... лесно ли ми беше... Simple Smile

# 641
ssandraro ,
Да. Точно така. Понеже линка е от LDG, ако сте тук може директно да отидете в магазина им който (ако не се е преместил) е на околовръстното в района на царско село. Продавачите са изключително компетентни и консултират добре заблудени дами, които не разбират от тоци (визирам себе си 😂) а трябва да купят такива неща по красота:-)

# 642
Благодаря много!
Ами същото положение... не разбирам, но избирам по красота Grinning
Иначе гледах Топгруп и LDG ...та мисля да ги посетя, но мисля, че направих своят избор Grinning
Наистина благодаря ! а белите контакти ми харесват ужасно много ! Седят ми елегантно Grinning

# 643
Някой има ли съдониялна, която да не е на нивото на пода, до мивката, ами на по-високо ниво, в колона?

# 644
Благодаря много!
Ами същото положение... не разбирам, но избирам по красота Grinning
Иначе гледах Топгруп и LDG ...та мисля да ги посетя, но мисля, че направих своят избор Grinning
Наистина благодаря ! а белите контакти ми харесват ужасно много ! Седят ми елегантно Grinning
В LDG според мен консултират по-добре, аз също ходих на двете места, но избрах серия на легранд- CELIANE

Общи условия

Активация на акаунт