ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори 1

• 76 858
  • 1 120
  •   2
Отговори
# 1 035
Здравейте за извършена работа и за да ми се плати искат  граждански договор и да предостсвя
копие от решението на ТЕЛК,
декларация, в какъв размер е облагаемият доход от всички източници от началото на годината
От къде се взима декларацията и това ли е правилният ред

# 1 036
  • Пловдив
Здравейте за извършена работа и за да ми се плати искат  граждански договор и да предостсвя
копие от решението на ТЕЛК,
декларация, в какъв размер е облагаемият доход от всички източници от началото на годината
От къде се взима декларацията и това ли е правилният ред

Може би трябва да попиташ в тази тема:

Счетоводни въпроси

https://www.bg-mamma.com/?topic=1060599.690

# 1 037
Работещ пенсионер с ТЕЛК 50% има ли право на инвалидна пенсия?
Решението е от октомври тази година, не е предоставено на работодател, ГДД ли да подаде за данъчно облекчение?
За винетка и карта за паркиране ми стана ясно.

# 1 038
2 пенсии заедно не могат да се получават.
Да, с ГДД се ползва данъчното облекчение. Има и право на месечна помощ от социалните мисля.

# 1 039
  • Пловдив
Работещ пенсионер с ТЕЛК 50% има ли право на инвалидна пенсия?
Решението е от октомври тази година, не е предоставено на работодател, ГДД ли да подаде за данъчно облекчение?
За винетка и карта за паркиране ми стана ясно.

Работодателят трябва да е получил по служебен път. Първо попитайте него или счетоводството, преди да подавате ГДД.
Работещ  пенсионер по възраст има право на всичко ,  БЕЗ пенсия.

# 1 040
  • Plovdiv
Честита Коледа! ЕР от ТЕЛК получих с препоръчано писмо миналата събота, а още не е отбелязано като връчено в ССЕВ, пише издадено само, някой да знае след колко дни ще бъде отметнато, като връчено в системата?

# 1 041
Здравейте, майка ми е с деменция и беше поставена под запрещение преди няколко месеца. Има направени две съдебномедицински експертизи, като лекарите я посетиха у дома. Как се случва издаването на ТЕЛК, когато човекът няма как да отиде на място? Всякакви съвети ще ми бъдат от полза.

# 1 042
  • Пловдив
Здравейте, майка ми е с деменция и беше поставена под запрещение преди няколко месеца. Има направени две съдебномедицински експертизи, като лекарите я посетиха у дома. Как се случва издаването на ТЕЛК, когато човекът няма как да отиде на място? Всякакви съвети ще ми бъдат от полза.

Вече всичко е по документи. Много рядко викат някой на място.

# 1 043
О, това са чудесни новини. Благодаря за отговора. Значи ще гледам скоро да ги подам.

# 1 044
Здравейте,

имам следния въпрос за данъците: с 83% съм, работя. Подадох декларацията към работодателя. Върнаха ми (работодателя) по малко над 60 лв на месец за тази година със заплатата на декември. Да чакам ли нещо и от НОИ (държавата)? Казаха ми от HR,  че ще ми се намалят вноските ДОД с по 66 лв месец, това е малко смешно... Не ми е ясно каква заплата или какво трябва да получаваш за да стигнеш максимума на годишното облекчение по закон (говоря за 7680 те лв )

# 1 045
Аз също съм с 80% и работя.
Данъчната основа се намалява на годишна база с 7920лв, което е 660лв/ месец. Това са 66лв(10% от 660) месечно данъчно облекчение. Някои работодатели не искат да се занимават с тези отчисления, тогава опцията е да се подаде декларация за възстановяване след края на финансовата година. Така се получават 792лв наведнъж.

# 1 046
  • Ланкър, планините Овнерог
Каква декларация към работодателя се подава? Никъде не намерих инфо за такава. Само решението съм дала, а и работодателя ми не знае за декларация (първи служител с ТЕЛК съм им)

# 1 047
  • София
Не се подава декларация, само ТЕЛК решението е достатъчно, на тази база трябва да ти намалява данъка.
Данъчна декларация може да подадеш ти за изминалата година в началото на следващата и да ти възстановят платения данък, ако той не желае да се занимава с това, но не виждам защо да не го прави, не е голяма разправия, заложено им е в програмата за заплати и става автоматично.

# 1 048
Здравейте,

имам следния въпрос за данъците: с 83% съм, работя. Подадох декларацията към работодателя. Върнаха ми (работодателя) по малко над 60 лв на месец за тази година със заплатата на декември. Да чакам ли нещо и от НОИ (държавата)? Казаха ми от HR,  че ще ми се намалят вноските ДОД с по 66 лв месец, това е малко смешно... Не ми е ясно каква заплата или какво трябва да получаваш за да стигнеш максимума на годишното облекчение по закон (говоря за 7680 те лв )
  Да не очакваш да ти върнат 7860 лв.?
 На месец връщат 66 лв.,  нали намаляват месечната данъчна основа с 660 лв.
 А ДОД е плосък, т.е. 10 % от 660 лв. ви приспадат.

Последна редакция: вт, 31 дек 2024, 09:06 от kristinia

# 1 049
Здравейте,

имам следния въпрос за данъците: с 83% съм, работя. Подадох декларацията към работодателя. Върнаха ми (работодателя) по малко над 60 лв на месец за тази година със заплатата на декември. Да чакам ли нещо и от НОИ (държавата)? Казаха ми от HR,  че ще ми се намалят вноските ДОД с по 66 лв месец, това е малко смешно... Не ми е ясно каква заплата или какво трябва да получаваш за да стигнеш максимума на годишното облекчение по закон (говоря за 7680 те лв )
  Да не очакваш да ти върнат 7860 лв.?
 На месец връщат 66 лв.,  нали намаляват месечната данъчна основа с 660 лв.
 А ДОД е плосък, т.е. 10 % от 660 лв. ви приспадат.

Просто е пълен абсурд това... по 66 лв независимо от заплатите и вноските през годините... да сме живи и здрави пак другото ще го прижаля някакси

Общи условия

Активация на акаунт