Счетоводни въпроси - 2

• 58 058
  • 753
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Здравейте. Бих искала ако някой може да ми отговори, че нашата счетоводителка не е и тя на ясно☹.
В началото на годината се регистрирах на свободна професия, лятото “замразих” дейността. Сега в края на годината дължа ли някакъв данък на държавата? И трябва ли да закрия дейността в регистъра за да знам, че няма да дължа нещо на държавата и догодина или е достатъчно че съм замразила дейност?
Благодаря.
Ако сте имали доходи от свободната професия задължително трябва да подадете Годишна данъчна декларация. При попълването ще се види дали дължите или не данък.
Разбирам, че от началото на годината сте се самоосигурявали чрез своб.професия в този случай трябва и Декларация обр .6 да се подаде.
Ако не осъщестявате дейност не е задължително за закривате регистрацията в БУЛСТАТ.
P.S. след публикуване видях, че също са Ви отговорили.

# 691
Здравейте, имам един въпрос.
Увеличиха ми брутното възнаграждение като, за целта подписахме Допълнително споразумение към трудовия договор. Това е единствената промяна. Трябва ли счетоводителят да подаде Уведомление по чл.62 към НАП?

# 692
  • София
Не, при промяна за заплатата не се подава уведомл.

# 693
  • София
Здравейте!Търся човек който се занимава с програми за европейско финансиране на малък или среден бизнес?

# 694
Максималният осигурителен праг от януари 2025 г. става ли със сигурност 4130 лв?

# 695
Максималният осигурителен праг от януари 2025 г. става ли със сигурност 4130 лв?
Никой не знае докато не бъде приет бюджет 2025.

# 696
Проект.

# 697
Май само МРЗ е приета

# 698
Приета е да, с постановление на МС още през ноември, синдикатите оспорваха пред конст съд, но не успяха. Според мен и бюджет няма да приемат тия смешните.

# 699
  • В полите на Пирин планина
Не, за сега няма бюджет. Ще се събира НС на 05.01.2025.

# 700
Приета е да, с постановление на МС още през ноември, синдикатите оспорваха пред конст съд, но не успяха. Според мен и бюджет няма да приемат тия смешните.

Асициацията на индустриалния капитал в България оспорваха в съда увеличението на МРЗ. Синдикатите са тези, които натискаха и постигнаха увеличението. Иначе се прие и се оповести в Държавен вестник още през октомври.

# 701
  • Русе
В началото на следващата година страницата на НАП ще има ли профилактика?
Трябва да назнача хора, които ще започнат работа на 02.01.25.
Ще си подам Уведомленията за сключен трудов договор на 02.01.25 рано сутринта, но потвърждение ще получа чак към средата на януари, нали така? Ако по някаква причина Уведомлението ми е отхвърлено какво се случва?

# 702
Да, ще има профилактика. До 6 януари. Има съобщение на страницата на НАП.

# 703
  • Балчик
В началото на следващата година страницата на НАП ще има ли профилактика?
Трябва да назнача хора, които ще започнат работа на 02.01.25.
Ще си подам Уведомленията за сключен трудов договор на 02.01.25 рано сутринта, но потвърждение ще получа чак към средата на януари, нали така? Ако по някаква причина Уведомлението ми е отхвърлено какво се случва?
За ваше спокойствие,  регистрирате договорите по рано. Аз така правя - регистрирам  договора седмица по рано с дата на започване примерно 02.01

Последна редакция: пн, 23 дек 2024, 19:45 от AVA ROSE

# 704
  • В полите на Пирин планина
Без регистрирано уведомление не бих пуснала хора да работят. Нали и работникът трябва да получи екземпляр и да се разпише, че го е получил.

Общи условия

Активация на акаунт