Счетоводни въпроси - 2

• 58 051
  • 753
  •   1
Отговори
# 705
  • Русе
Не мога да пусна Уведомленията преди 02.01. шефът го няма, а и името на фирмата се променя от 02.01.25.

# 706
  • В полите на Пирин планина
Значи, ще започнат работа след като излезе заведеното уведомление.

# 707
Не мога да пусна Уведомленията преди 02.01. шефът го няма, а и името на фирмата се променя от 02.01.25.
Няма значение, че името на фирмата се променя, ако Булстата е същия. Още повече няма как да знаете кога ще бъдат публикувани документите за новото име.
Шефа за какво ви е, ако знаете кои са хората? Ще разпишете документацията по трудовото правоотмошение когато се върне. Може и устно да ви потвърди.
Аз бих пуснала уведомленията до НАП, за да могат хората да влязат в производството на 02.01.
Ако шефа не е съгласен или някой се откаже спокойно можете след 06.01. да заличите подаденото уведомление.
Не можете обаче да ги пуснете да работят и да отчетете отработените дни, ако няма уведомление.
По принцип - уведомление се подава до три дни СЛЕД сключване на ТД и преди работника да започне.
Работника има право да постъпи на работа до 7 дни СЛЕД сключване на ТД. В самия договор може да бъде уговорен и по-дълъг срок.
Т.е тия работи е можело да ги уредите още миналата седмица. Като не сте - информирайте шефа, че няма да можете да подадете преди 06.01. и те не могат да започнат преди това и направете или подаване с по-късно подписване или 2 и 3 ян. ще сте в стария състав.
Имайте предвид, че инспекция по труда и НОИ гледат дори часа на подаване на уведомленията.

# 708
Здравейте,
Случайно ми попадна информацията :
 24.12.2024 г. По закон Националната агенция за приходите (НАП) може да ни възстанови до 1% от дължимия подоходен данък, но не повече от 500 лева. Има две условия - всичките ни доходи да са по банков път, а това, което сме изхарчили безкасово,....

Питането ми е - къде в сайта на НАП има подробна информация, че не намирам - какви са сроковете?

# 709
Чл. 22 Д от Закона за облагане доходите на физическите лица.

# 710
  • Сф
От 10 януари до 30 април е подаването на данъчните декларации, като след 1 март информацията за доходите от работодател е налята автоматично и не я попълваш ти, ако подаваш онлайн

# 711
Тук пишем за съвсем друго нещо.

# 712
И за какво друго нещо пишете според вас?

Ето тук като скролнете надолу, сред всички данъчни облекчения може да намерите "безкасови плащания". Те се ползват с подаване на ГДД
https://nra.bg/wps/portal/nra/taxes/godishen-danak-varhu-dohdite … chni-oblekcheniya

# 713
  • Русе
Тъкмо сега го прочетох това за безкасовите плащания и ми се струва, че е трудно приложимо. Това означава абсолютно всичко да плащам безкасово, но то толкова много неща няма как да се плащат безкасово.

# 714
  • Балчик
Тъкмо сега го прочетох това за безкасовите плащания и ми се струва, че е трудно приложимо. Това означава абсолютно всичко да плащам безкасово, но то толкова много неща няма как да се плащат безкасово.
Зависи, две поредни години аз и моят мъж се възползваме от тази данъчна възможност, не всичко разбира се може да мине безкасово, но се стараем все повече да плащаме безкасово, заплатите ни минават по банков път, даже не усещаме и необходимост от кешовица.

# 715
Кои са тия толкова много неща? Пари тегля от банкомат сигурно веднъж на 2-3 месеца макс 100-200 лв. Абсолютно навсякъде плащам с карта.

# 716
Ох, кому е нужно пак това генерализиране. Зависи къде "абсолютно навсякъде" пазарувате все пак, в малки квартални магазинчета и на пазара или от Кауфланд.

# 717
Същото като "толкова много неща" без конкретика.
И на мен ми е чудно как се тълпи народа от ден 1 да изтегли всичко в кеш на банкомата, ама на, теглят ...

# 718
  • Русе
Най-малкото на децата давам пари в брой, за закуски и други неща. Тренировките също са в брой. Мъжът ми пребоядиса колата тези дни, сумата хич не беше малка, не можеше да плати по банков път. Вероятно на друго място може по банка, но той има доверие на този бояджия. Днес ходих в кварталната аптека. Тя е малка и се плаща само в брой. Изобщо в кварталните магазинчета, и на кварталното пазарче нямат Пос терминали. Не си струва да паля колата, за да отида до по-далечен и голям магазин. Лятото ходихме на море на квартира. Пак платихме в брой. И зъболекарката, и фризьорката нямат Пос терминали. Изобщо човек доста трябва да си усложни живота, ако иска навсякъде да плаща по банков път.

# 719
Явно много сложен живот живея 🙄
Ама точно в счетоводната тема половината ти примери са в графата потенциална черна каса 😉
Все тая... Въпрос на навици и организация.

Общи условия

Активация на акаунт