Счетоводни въпроси - 2

• 58 663
  • 753
  •   1
Отговори
# 720
А конкретно за облекченидто какво доказателство трябва? Да не си теглил на банкомат ли

# 721
  • София-Младост
А конкретно за облекченидто какво доказателство трябва? Да не си теглил на банкомат ли
   * 100 % от тези доходи сте получили по банков път;
    Извършили сте безкасови плащания в размер на 80 % или повече от тези доходи.

*Към годишната данъчна декларация не прилагате документи. Необходимо е единствено да направите отметки на съответното място в Приложение № 10 на годишната данъчна декларация.

На месечна база-получил си доход 2000, поне за 1600 трябва да си направил безкасови плащания. Аз така го разбирам.
И това облекчение дава отстъпка от дължим данък, а не връщат вече удържан такъв.

Последна редакция: пт, 27 дек 2024, 09:55 от Ала-Бала

# 722
  • Балчик
   * 100 % от тези доходи сте получили по банков път;
    Извършили сте безкасови плащания в размер на 80 % или повече от тези доходи.

*Към годишната данъчна декларация не прилагате документи. Необходимо е единствено да направите отметки на съответното място в Приложение № 10 на годишната данъчна декларация.

На месечна база-получил си доход 2000, поне за 1600 трябва да си направил безкасови плащания. Аз така го разбирам.
И това облекчение дава отстъпка от дължим данък, а не връщат вече удържан такъв.
Връщат-  показва се на ред 12 в част 4 от ГДД и вече всеки си решава дали ако има задължения го използва за покриването им или посочва сметка и се въстановяване....облекчението има смисъл при високите възнаграждения, щото 1|%  от данък на годишна база си иска висока заплата.

# 723
И кой месец ще взимат под внимание - или всеки месец от януари до декември 2024 година да има всеки месец 80% безкасово?

# 724
На годишна база.

# 725
Моя приятелка се възползва от това облекчение откакто го има. Връщат и парите по сметка, не приспада. До момента не са й искали извлечения. Но пък те могат да ги изискват от банката без да я занимават. Въпрос на организация на семейния бюджет е кой ще дава кеш на децата. Тя плаща с карта навсякъде, дори като седнем на кафе.

# 726
Здравейте за извършена работа(видео което
изрорвих) и за да ми се плати искат  граждански договор и да предостсвя
копие от решението на ТЕЛК,
декларация, в какъв размер е облагаемият доход от всички източници от началото на годината

От къде се взима декларацията и това ли е правилният ред наистина ли трябва да предоставяме толкова информация за 1 ден работа ,сумата не е голяма

# 727
  • София-Младост
Граждански договор е правилния начин. Облагаем доход само за месеца трябва да се декларира и то не под формата на сума, а дали от останалите ви източници на доход, превишавате или не максималния осигурителен доход. Това е с оглед, дали трябва/или не, да ви се удържат осигурителни вноски по сумата от ГД.
Декларацията обикновено те я предоставят.

# 728
Лично аз бих подала декларация свободен текст, че съм с ТЕЛК  хх% от дата, валиден до дата...
ТЕЛК решения вече не се прилагат към годишните декларации, какво остава да развявате чувствителна лична медицинска информация из архивите на някоя случайна фирма. Така или иначе, ако не сте с ТЕЛК, а те не са внесли данък върху дохода НАП го търси от вас, а не от платеца.
През 2025 трябва да продадете ГДД за да декларирате малката сума от гражданския договор. Дори да нямате данък за внасяне.

# 729
Плащам безкасово, ама мисля, че изхарченото не е повече от 80%, дали да направя отметката като подавам ГДД? Има ли някакви санкции, ако се окаже така? Ако прехвърля сумата в друга сметка или вече е късно..

# 730
Плащам безкасово, ама мисля, че изхарченото не е повече от 80%, дали да направя отметката като подавам ГДД? Има ли някакви санкции, ако се окаже така? Ако прехвърля сумата в друга сметка или вече е късно..
Ако направят проверка, се гледат всички сметки.

# 731
Здравейте, имам въпрос, ако някой може да даде информация. Живея в чужбина, но имам планове за прибиране в Бг. Преди години имах фирма ЕООД, която в момента е замразена. Възможно ли е ако се прибера в Бг отново да я отворя? И другото което е по-важно, фирмата е регистрирана в родния ми град, но аз по местоживеене, постоянен адрес и лична карта съм в друг град. Там всъщност ще живея и работя. Та може ли фирмата ми да се отвори отново и да й се смени адреса? Или трябва да си отварям нова фирма? Колко ще ми струва в двата случая, в смисъл кое е по-изгодния вариант?

# 732
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, имам въпрос, ако някой може да даде информация. Живея в чужбина, но имам планове за прибиране в Бг. Преди години имах фирма ЕООД, която в момента е замразена. Възможно ли е ако се прибера в Бг отново да я отворя? И другото което е по-важно, фирмата е регистрирана в родния ми град, но аз по местоживеене, постоянен адрес и лична карта съм в друг град. Там всъщност ще живея и работя. Та може ли фирмата ми да се отвори отново и да й се смени адреса? Или трябва да си отварям нова фирма? Колко ще ми струва в двата случая, в смисъл кое е по-изгодния вариант?

Щом имате регистрирано ЕООД, няма проблем отново да работи. Също така дори не е нужно да се променя адреса на регистрация, а просто да се добави адрес за кореспонденция.

# 733
Имам болничен от 23 ноември до 8 декември и още не ми е изплатен. Въпросът ми е това нормално ли е или трябва да ходя до НОИ?

Последна редакция: сб, 11 яну 2025, 16:59 от darina pavlova

# 734
  • Melmak
Зависи кога е предаден и на работодателя. Срокът е до 10 число на следващия месец.

Ной не знам как ще ви помогне.

Ако имате ПИК от НОИ можете и сама да проверите какво се случва.

Общи условия

Активация на акаунт