ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори 1

• 76 571
  • 1 120
  •   1
Отговори
# 75
Да, струва си само ако е 50 и над 50%. Иначе процедурата е следната: с електронното направление от личния лекар и всички документи по заболяването (епикризи, амб.листа и др) отивате в Телк и подавате заявление.  После чакате. Може да получите писмо с искане за допълнителни документи и изследвания (в повечето случаи).

# 76
Благодаря за отговорите.Това заболяване фигурира в списъка,но като автоимунно не знам дали трябва да се подаде заявление за трайна или временна неработоспособност.Ако някой е запознат от вас

# 77
Това го определя ТЕЛК.

# 78
Здравейте.За входиране на документи за нов протокол вече не се ли ходи в касата? Направо при личния лекар ли?

# 79
Автоимунните заболявания вече получават 3 група, или 50%. Преди са били втора.

# 80
Здравейте. Началото на Май месец подадох документи, и вече имам писмо с дата за Август месец. Ще се явявам в Онкологията в София. Къде се ходи там по принцип, и много ли се чака?

# 81
Здравейте!За 51% ТЕЛК ми е определена пенсия от 396 лв.и стотинки.Но това не е окончателно решение и предстои да се изчислява по един кой си член на КСО.Въпросът ми е ще се промени ли сумата според това,на каква сума съм осигурявана, като се има предвид,че съм била детска учителка за посочения стаж.От2005 до 2017 съм работила на тази длъжност,но въобще не съм компетентна по въпросите за социално осигуряване.

# 82
Само това ли е стажа ви?

# 83
Само това ли е стажа ви?
Педагогически да,иначе са около 15 години.

# 84
Ако са 15 години и осигуровки малко над минималната, това ще е пенсията.Аз съм с 20 години стаж и осигуровки 200 лева над минималната и е толкова, минимума за трета група.

# 85
Да питам, размерът на пенсията расте ли всяка година, като се увеличава стажа и заплатата, евентуално?
Или толкова ти определят и това е.
Ако ти предстоят 30 години стаж занапред, ще расте ли тая пенсия?

# 86
Ако са 15 години и осигуровки малко над минималната, това ще е пенсията.Аз съм с 20 години стаж и осигуровки 200 лева над минималната и е толкова, минимума за трета група.
Да,разбирам.Благодаря!

# 87
Да питам, размерът на пенсията расте ли всяка година, като се увеличава стажа и заплатата, евентуално?
Или толкова ти определят и това е.
Ако ти предстоят 30 години стаж занапред, ще расте ли тая пенсия?
Не расте.

# 88
Хепи зависи - ако вече си пенсионер и продължаваш да работиш и да внасяш осигуровки , всяка година се подава заявление и я преизчисляват т.е. ще получаваш по- голям размер.

# 89
Искате да кажете,че да имаш 2 години трудов стаж срещу 20 г.е една и съща пенсията, така ли? Не зависи ли от осигуровките или само от групата инвалидност?

Общи условия

Активация на акаунт