ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори 1

• 76 704
  • 1 120
  •   1
Отговори
# 90
При две години стаж пенсия по болест за трета група няма, изискват се най-малко пет.Пет и двадесет години получават еднаква пенсия, тя затова е по болест.Само ако имаш над 20 години стаж, на много висока осигуровка, получаваш малко повече.

# 91
Много е объркващо. Аз се чудя как горе долу може да се сметне. Навсякъде пише какво ли не, примерно при моето заболяване ( Семином ) първите две години пише 91%, после от 3тата до 5тата 50-60%. А ако комисията реши по-малък %, и не се съобрази с това какво пише? Въобще неизвестни много....

# 92
Комисията не решава, тя няма думата.Каквото пише в Наредбата за медицинската експертиза, това ще ти дадат.
Дали 50 или 60 процента групата е една и съща, парите също.

# 93
Това написах по- горе. Комисията решава, колко процента и коя група, независимо, че заболяването ти може да е за втора група, примерно. Нашето е за втора, дадоха трета.

Изисква се вече 1 година трудов стаж и започваш да взимаш пенсия.

# 94
Трудовия ми стаж е над 10 години, като проблема е сега, че се наложи да се разделя с работодателя си тъй като не можех да си върша задълженията (вдигане на доста тежко) след операцията особено бях болнични 1 месец. После се ядосаха заради това, че ми дадоха още 12 дни болнични заради вливката с химиото, и така по живо по здраво решихме да се разделим. Та сега даже мисля да не почвам нова работа, тъй като ми предстоят ПЕТ скенер в началото на Юли, плюс останалите изследвания.

# 95
Ма как ще напущаш така? Имаш право на 180 дни болничен+ още 180 от ТЕЛК.Поне по кой член напусна, ще ползваш ли пълна борса?

# 96
Напуснах, защото започнаха да ме притискат със задачи, които не мога да изпълня, а да си докарам 4та херния за краткия ми 33 годишен животец, просто нямаше шанс. Уролога ме предупреди да не експериментирам поне 6 месеца. Нищо няма да ползвам, а болнични не можах, тъй като след като ме оперираха Февруари, жена ми чакахме да роди Април. И нямаше как въобще да мисля за болнични, на минимална осигуровка знаете как е. Члена е 325 ал.1 т.1. За съжаление това е положението. Сметнах, че по-добре е да не чакам болнични, а да задействам нещата направо за ТЕЛК.

# 97
Болничния е винаги повече от ТЕЛК.

# 98
Ами нямам идея колко ще бъде, но като видях 519лв преведен болничен и ми стана малко лошо 😐. Нямам идея колко ще ми е телка нито като пари, нито като време, но не исках да го бавя. А и някак си усетих, че работодателя ми не е много на кеф след като се разбра какво се случва с мен.

# 99
Ако са 15 години и осигуровки малко над минималната, това ще е пенсията.Аз съм с 20 години стаж и осигуровки 200 лева над минималната и е толкова, минимума за трета група.
Аз съм с повече стаж и осигуровки три пъти х минималната и пенсията ми е същата 396.95лв. 60% ТЕЛК.

# 100
Аз съм с 50%,35 години стаж и пак вземам толкова -85% от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст!

# 101
Значи няма значение на какви суми се осигуряваш...

# 102
Има, но трябва да са много години на много високи осигуровки и тогава вземаш малко повече.

# 103
  • варна
Здравейте! С онкологично заболяване на гърда съм.Минали са 14 г, без метастази и рецидив ремисия.Не се водя на отчет.Според новата наредба мога ли са се надявам както досега на 50 процента?

# 104
Всички онкоболни са с ТЕЛК минимум 50%, доколкото ми е известно, доживотен.
Какво значи не се водиш на отчет? Не ходиш на контролни прегледи? И аз не ходих тази година, десета ми е. Трябва ли да ходим? Миналата година взех 60%, заради друго, в допълнение към РМЖ-то.

Общи условия

Активация на акаунт